maggie20
16. jan 2022
1919 

Korčule na ľad pre celú rodinu: Kvalita vs cena, ktoré sa oplatia?

Môj manžel vždy tvrdil, že deti treba naučiť bicyklovať a korčuľovať čo najskôr. Dieťa je ohybnejšie, hrozí mu pri páde menej zlomenín a hlavne má oveľa menší strach a pud sebazáchovy ako dospelý človek. Súhlasíte s ním?


pixabay.com

Ľadové korčulovanie je skvelý spôsob ako tráviť zimné mesiace v meste. Aj v zime sa treba hýbať, športovať a v mestách, kde je snehu stále menej, sú ľadové plochy prístupné verejnosti po celú sezónu. Plocha býva rozdelená pre začiatoníkov a pokročilých korčuliarov. Vstup bez korčúľ býva na ľadovú plochu väčšinou zakázaný a pre deti sú k dispozícií hrazdy, ktorých sa pridŕžajú, aby nespadli.

Okrem toho, že pohyb na chladnom vzduchu výborne človeka otuží a nakopne imunitu, je korčuľovanie, podobne ako beh, priaznivé aj pre kardiovaskulárny systém. Pri dlhšej jazde na korčuliach je samozrejmosťou aj spaľovanie kalórií a formovanie postavy. Ten, kto už niekedy mal po korčuľovaní takú riadnu svalovú horúčku na stehnách, vie o čom hovorím.🙂

Ak ľadové kočuľovanie prirastie vášmu dieťaťu k srdcu, je veľa pekných športov, ktorým sa môže venovať aj profesionálne. Veď mnoho chlapcov túži byť hokejistom a dievčatá snívajú o tom, byť krasokorčuliarkou v nádhernom kostýme. Možno to budú práve tí vaši.

A posledná výhoda, ktorú v korčuľovaní vidím, je, že ho prakticky využijete po celý rok. Mimo zimnej sezóny stačí len prezuť korčule na ľad za in-line.

Korčule pre deti

Pre najmenších korčuliarov

Mnohí ich poznáme pod názvom "kačičky". Nie sú to korčule, ide skôr o pomôcku na oboznámenie detí s ľadom. Názory na ich používanie sa tiež líšia. Niektorí rodičia ich pri malých deťoch používajú, aby sa naučili držať na ľade stabilitu. Iní tvrdia, že kačičky sú zbytočné a prejdú priamo na korčule. Aký je váš názor?

Kačičky tvorí kovová konštrukcia s dvomi nožmi. Bývajú veľkostne nastaviteľné a na topánku sa upevňujú koženými alebo plastovými remienkami. Čo sa ceny týka, sú lacnejšie ako klasické korčule. Kúpite ich v kamenných alebo internetových športových obchodoch už od 8 Eur. Medzi najpredávaneišie patria napríklad Tempish FEEEZ, v modrom alebo ružovom prevedení.

Tempish FEEEZ blue

Klasické detské "kačičky" určené pre najmenšie deti vo veku od 1,5-5 rokov k prvým pokusom o korčuľovanie. Dvojbritvové korčule s rozpätím 65 mm zabezpečia väčšiu stabilitu dieťaťa.

Nastaviteľné detské korčule

Pri kúpe detských korčúľ sa mnoho rodičov zamýšľa nad otázkami: "Koľko chcem do korčúľ investovať?", "Budú dieťaťu dobré aj budúcu sezónu?". Jedným z riešení je kúpiť použité korčule lacnejšie z bazáru, napríklad aj tu na Modrom koníku. Ideálne je si ich pred kúpou prezrieť osobne, alebo aspoň poprosiť predávajúceho o čo najviac fotiek, aby ste mali reálnu predstavu o poškodeniach a stave korčúľ. Vyhnete sa tak nepríjemným nedorozumeniam.

V prípade, že chcete investovať do nových korčúľ, kúpte také, ktoré sa dajú prestaviť o niekoľko čísiel chodidla. My sme synovi kúpili tieto korčule značky Tempish. Výhodou je, že sa dajú nastaviť až na štyri veľkosti nohy, takže ich dieťa môže nosiť niekoľko sezón. Nevýhodou je vyššia cena.

Tempish Verso Ice RS

Chlapčenské ľadové korčule určené na rekreačné korčuľovanie začínajúcich a pokročilých korčuliarov. Mäkká rýchloschnúca výstelka zaisťuje pohodlie detskej nohy. Prednosťou korčúľ je jednoduchá prestaviteľnosť veľkosti o 3 čísla stlačením tlačidla v bočnej časti skeletu.

Detské korčule 2 v 1

Ďaľším spôsobom ako na korčuliach ušetriť je kúpiť typ 2v1. Sú to korčule na ktorých možno vymeniť nože za kolieska a naopak. Dieťa ich tak využije prakticky po celý rok. V teste kvality veľmi dobre uspeli v pomere kvalita-cena detské korčule Spartan Kombi 2v1. Je možné ich kúpiť v dvoch farebných prevedeniach: čierno-červené a fialovo-biele.

SPARTAN Kombi 2v1

Univerzálne korčule SPARTAN 2v1 s možnosťou výmeny noža z ocele za rám pre in-line. Systém rýchleho prenastavenia veľkosti. Odnímateľná brzda na pravej korčuli a kvalitné ložiská ABEC 7. Korčule majú ľahké obúvanie, šnurovanie, jednu bezpečnostnú pracku a jeden pásik na suchý zips. Vhodné pre rekreačné a kondičné korčuľovanie.

Dámske korčule

Keď ma po čase prestalo baviť postávať na klzisku s čajom v ruke a čakať, kým sa deti na ľade unavia, kúpila som si korčule aj ja. Vyskúšala som model Dream white od Tempish.

Sú dostupné v širokej škále veľkostí od 33 do 43. Veľkosť mi sadla, dobre spevňujú členok a sú pohodlné. Čo by som im možno vytkla, je, že šnúrky by mohli byť trochu dlhšie. Ak by som ale korčuľovala častejšie, resp. dlhšie ako hodinu a pol na verejnom korčuľovaní, určite by som investovala do modelu s lepším zateplením. V týchto mi po dlhšej dobe na ľade bolo zima na prsty.

Tempish Dream White

Klasické dámske korčule DREAM v bielom prevedení. Určené pre rekreačné korčuľovanie. Vonkajší materiál PVC klasik, vnútorná výstelka syntetická vlna príjemná na dotyk, disponujúca dobrými izolačnými vlastnosťami.

Ak je korčuľovanie vašou veľkou záľubou, môžte si dopriať aj niečo luxusnejšie. Dobré recenzie majú napríklad korčule Adele značky Sulov. Majú elegantný dizajn a zlaté šnúrky im dodávajú ten správny šmrnc. Vďaka dlhšiemu chlpu vnútornej kožušinky sú teplé, pohodlné a mäkkučké. Cena je ale samozrejme vyššia v porovnaní s klasickým typom korčúľ.

Sulov ADELE

Dámske krasokorčule značky Sulov. Luxusné korčule v bielom prevedení s nadčasovým 3D dizajnom a zlatými detailami. Majú nerezový nôž so zúbkami a certifikáciu TÜV.

Korčule pre mužov

Pri príležitostnom rekreačnom korčuľovaní a na amatérsky hokej je zbytočné investovať do drahých korčúl určených pre profesionálnych hráčov. Tie sú totiž vyrobené pre úplne iné podmienky, musia vydržať naozaj tvrdé nárazy a poskytovať profesionálnym hráčom maximálny komfort na nohe aj po niekoľkých hodinách na ľade. Svoj účel pri korčuľovaní vo voľnom čase splnia aj lacnejšie modely. Dobré recenzie majú napríklad pánske korčule na ľad značky FILA. Majú anatomické tvarovanie a plstenú podšívku pre väčšie pohodlie.

FILA Viper HC

Hokejové korčule FILA Viper HC sú výkonné zimné korčule špeciálne vyvinuté tak, aby vyhovovali potrebám hokejistov. Anatomicky tvarované topánky na ľade poskytujú maximálnu podporu a vďaka tomu korčule veľmi dobre reagujú na pohyb nôh a efektívne prenášajú vyvinutú energiu priamo na čepeľ.

Pre zanietených hráčov hokeja a poloprofesionálov uspeli dobre v teste kvality hokejové korčule Vapor X2.9 19 Senior značky Bauer. Majú tesnú konštrukciu päty do tvaru písmena "V" a v oblasti prstov sú širšie. Vďaka tomuto tvaru sú vhodné pre dynamický štýl korčuľovania a rýchle zmeny smeru. Členky sú aj pri dlhšom korčuľovaní chránené proti odreninám komfortným polstrovaním Bauer COMFORT EDGE. Vnútorná výstelka je antibakteriálna, zabraňuje vzniku zápachu a odvádza pot.

Nože z nerezovej ocele sú odľahčené, umožňujú tak hráčovi hokeja rýchlejšie štarty a presné krátke oblúky. Korčule sú veľmi pohodlné, kvalitne prepracované a odolné voči nárazom a poškodeniam. Tieto plusy sa ale samozrejme odzrkadľujú na vyššej predajnej cene.

Bauer Vapor X2.9 19 Senior

Korčule Bauer Vapor X2.9 sú navrhnuté pre výkonnostných hráčov. Vyrobené pre hráčov, ktorí požadujú optimálny fit a výkon pre svoju úroveň hry. Konštrukcia Quarter 3D Lasted Tech s materiálom Mesh poskytuje podporu a tepelnú tvarovateľnosť pre dokonalé prispôsobenie Vášmu chodidlu.

A ešte zopár rád na záver:

  • Pri kúpe korčúľ si hneď zadovážte aj chrániče na nože. Zabránite tak zbytočnému otupeniu a poškodeniu.
  • Po korčuľovaní utrite kovové časti handričkou do sucha. Predídete zhrdzaveniu.
  • Nové korčule treba pred použitím vždy nabrúsiť.
  • Pri výbere veľkosti rátajte s tým, že na nohe budete mať hrubú ponožku.
  • Odborníci odporúčajú uprednostniť uťahovanie korčúl na šnúrky. Najlepšie obopne a spevní vašu nohu.
  • Pri deťoch je z bezpečnostných dôvodov vhodné na ľade chrániť hlavu pred úrazmi helmou. Ja osobne dávam deťom na ruky aj hrubšie rukavice. Pár krát sa nám už stalo, že pri páde nám rukavice ochránili ruky pred porezaním inou korčuľou.

A aké korčule ste vyskúšali vy? Máte nejakú obľúbenú značku?

*Uvedené ceny produktov boli platné v čase publikovania článku. Časom sa môžu líšiť.

Pekny clanok ako trenerka svojej skoly korculovania odporucam jednoznacne cenovo dostupne klasicke biele botas korculky 😎 o cislo vacsie kupit a vydrzia 2 sezony

17. jan 2022

Ja som stavila na klipsňové dámske korčule z decathlonu. Vyšli ma na 55€ s tým že to je investícia na dlhé roky, ak sa nejako technicky nepokazia. Najprv som chcela klasické Biele, ale z detstva som si pamätala na to, aká zima mi bola na nohy, a dve známe nezavisle od seba mi povedali, že ak nie sú pravé kožené, časom popraskajú. Moje nové som ešte nestihla vyskúšať, no verím že sa to v najbližších dňoch zmení 🙂 a dúfam, že budem spokojná

17. jan 2022

Ja osobne sa neviem korčuľovať na klasických dámskych so zúbkami, preto mám hokejové korčule...deti chodia tri roky na hokej, keď sa učili korčuľovať, dcéra mala posuvné korčule, syn začínal hneď hokejovými...

17. jan 2022

Super clanok

5. feb 2024

Začni písať komentár...

Odošli