Príspevky pre registrovaných používateľov sa ti nezobrazujú.
    maggie20
    13. apr 2022    Čítané 1827x

    Elektrický kočík Cybex e-PRIAM: Oplatí sa?

    Elektrické bicykle a kolobežky vídame v uliciach čoraz častejšie. Ich najväčšou výhodou je, že v porovnaní s klasickými bicyklami a kolobežkami vás tie elektrické dostanú do cieľa prakticky bez akejkovek námahy. 

    Ocenili by takú malú technologickú pomoc aj rodičia najmenších detí? 

    Poznáte to. Základom každej novorodeneckej výbavy je kočík. Priznajte sa, koľko hodín, dní alebo týždňov ste strávili nad ponukami a recenziami, kým ste našli ten vhodný? Kočík sa stane vašou pravou rukou, kamkoľvek sa budete chcieť s dieťaťkom pohnúť. Musí byť teda praktický, kvalitný, ale aj pekný. No najmä s ním musí byť ľahká manipulácia.

    Presne taký nám ponúka výrobca CYBEX, ktorý upravil konštrukciu svojho známeho PRIAMu, obohatil ho o nabíjateľnú batériu a vytvoril nový e-PRIAM. 

    Viem, čo si práve teraz myslíte. V súčasnom trende zdravého životného štýlu a pohybu sa rodičia naopak často obzerajú práve po kočíkoch určených na beh a jogging. Ale ja sama som matkou troch detí a priznám sa, boli chvíle, kedy by som trošku tej technologickej pomoci ocenila. Či už pri tlačení kočíka s dieťaťom a nákupom hore kopcom alebo na výlete s ťažším terénom.

    A na akom princípe e-PRIAM funguje?

    Akumulátor si jednoducho pred použitím nabijete zo sieťovej zásuvky pomocou nabíjacieho kábla, ktorý je súčasťou príslušenstva. Dĺžka nabíjania závisí od vybitia batérie, pri úplnom vybití je doba okolo 6 hodín. 

    Po nabití vám vydrží v závislosti od obtiažnosti terénu, zaťaženia kočíka a iných faktorov - cca od tých 8 do 45 km. Nemusíte sa však báť, že kočík bude po vybití úplne nepoužiteľný. Pri vybití, ako aj pri manuálnom vypnutí  e-PRIAM funguje ako klasický kočík bez elektronického pohonu. Je však o 2,5 kg ťažší. 

    Mimochodom,  zapnutie a vypnutie pohonu prakticky zvládnete „ľavou zadnou" stačením tlačítka pri kolese. 

    A v akých situáciách oceníte pomoc e-PRIAM?

    Napríklad pri tlačení kočíka do kopca. Zapnutím systému kočík pomáha pri tlačení hore kopcom, čo pre vás znamená takmer žiadnu námahu. Podobne aj na nerovných, kamenistých či zasnežených terénoch. Počas jazdy dolu kopcom sa zasa nemusíte báť, že vás bude ťažký kočík nepríjemne ťahať dolu. Systém reaguje na silu ťahu vyvíjaného na rukoväť a prispôsobuje podľa toho rýchlosť kočíka.

    Maximálna rýchlosť e-Priamu je kvôli bezpečnosti 6 km/h, pri vyššej rýchlosti sa systém automaticky vypne. 

    Ako to už ale pri novinkách býva, za e-PRIAM si priplatíte viac ako za tradičný PRIAM. 

    Konštrukciu e-PRIAMu nájdete v 4 dizajnoch a je kombinovateľná so všetkými doplnkami Cybex Priam dostupnými na našom trhu.

    Foto-zdrojhttps://cybex-online.com

    maggie20
    19. jan 2022    Čítané 960x

    Diáre 2022: Aký diár si vybrať?

    Dávate si novoročné predsavzatie? Ja hneď niekoľko, aspoň je väčšia šanca, že niektoré aj splním. Okrem zhodenia nadváhy a úpravy životosprávy (tieto dve si dávam každý rok, ale neúspešne🙂), si na rok 2022 dávam aj záväzok nezabúdať na schôdzky a termíny.

    Aj vám sa stáva, že si telefonicky dohadujete termín s lekárom či kaderníčkou a keď zložíte, nie ste si isté, či to bolo o 15:25 alebo 15:45? Mne sa to stáva často. Stačí malé rozptýlenie a mám okno.

    Keď sa ma známi pýtajú, prečo si schôdzky hneď nezapíšem, pomyslím si, že nie som ešte senilná a nejaké tie dátumy a časy si môj mozog hádam ešte zapamätá.

    Ale ruku na srdce, už pominuli tie časy mladosti, keď jediný termín, ktorý som si mala zapamätať, bola písomka z matiky či rande s frajerom. Medzičasom som sa stala manželkou, mamou, zamestnancom a neviem čím všetkým ešte. Termínov a úloh v mojom živote pribudlo a je načase si priznať, že aj môj mozog potrebuje pomocníka.

    Určite si teraz v duchu hovoríte, že na termíny a dátumy máme predsa všetci mobily, iPady, BlackBerry a ďaľšiu elektroniku, ktorá je stvorená na to, aby bola našim osobným organizátorom. Ale čo takto diár? Taký klasický papierový diár.

    pixabay.com

    Navštívila som teda kníhkupectvá a papiernictvá a vybrala tie, ktoré ma zaujali najviac.

    Fitness diár® 2022

    Pred nejakým časom sa na Modrom koníku objavila Novoročná výzva s Fitshakerom. Podľa početného množstva reakcií je vidno, že mnohé z nás chcú na svojej postave nejakú tu drobnosť zdokonaľovať.

    A presne pre takéto ženy je diár od Fitshaker určený. Nájdete v ňom recepty, rady a články, ako sa starať o svoju postavu a zdravie. Samozrejmosťou sú návody na cviky a tipy na výlety, pretože sedenie na gauči našej figúre neprospieva. Praktický formát 12 x 16 cm sa vmestí do každej kabelky a jeho súčasťou sú aj pero a obal na vizitky.

    Vo vydaní na rok 2022 vás navyše čaká aj zaujímavý bonus - Pracovný zošit od fitness kouča Martina Totha Závislá od sladkostí?

    null

    Som idealista: Školský diár 2021/2022

    Diár pre študentov z edície Som idealista nezaberie so svojimi rozmermi 11 x 17 cm v školskej taške veľa miesta. Obsahuje všetko, čo každý školák potrebuje: termíny prázdnin a voľných dní, dva rozvrhy hodín a gramatické ťaháky z angličtiny či slovenčiny.

    Má pevný obal, takže zvládne aj neopatrnejšie zaobchádzanie. Mne sa na diári páči, že denný kalendár má väčšie kolónky na písanie – dostatok miesta na potrebné poznámky – koniec postrácaným lepiacim papierikom.😊

    Motivačné citáty a rady pomôžu vášmu školákovi hravo zvládnuť aj tento školský rok.

    null

    Rok podľa Dary 2022

    Ako už býva tradíciou, aj na rok 2022 pripravila Darinka svoj motivačný diár pre úspešné a sebavedomé ženy.

    Dara je známa tým, že preferuje zdravý životný štýl a psychohygienu. Poradí vám, ako sa dobiť zdravou energiou, pretože život treba žiť naplno a bez poriadne nabitých batérií sa to predsa nedá!

    A ak náhodou nebude mať vaša najlepšia priateľka čas vypočuť si vaše problémy, Dara pre vás pripravila obálku a zápisník, kam si všetky svoje trápenia môžete napísať. Starosti ostanú na papieri a vašej duši sa uľaví.

    null

    Diár pre MAMU 2022

    Na 168 stranách máte pokope okrem iného aj rozvrhy hodín pre všetky vaše deti (aby ste náhodou v tom strese nezabudli niekoho vyzdvihnúť zo školy, aj to sa stáva🙂), menštruačný kalendár, meniny, voľné dni, priestor na fotky vašich ratolestí a ak už vám tie mamičkovské starosti budú prerastať cez hlavu – antistresovú omaľovánku.

    Diár má pevnú väzbu s kvalitným papierom, takže sa tak ľahko nezničí ani v taške plnej hračiek, vlhčených obrúskov a všetkých tých vecí, čo my, mamy, so sebou stále nosíme.

    null

    Rodinný Diár 2022

    Je vašim novoročným predsavzatím tráviť popri pracovných povinnostiach viac času s rodinou? V rodinnom diári nájdete dostatok miesta na plánovanie spoločných výletov, akcií a rodinných osláv. A nezabudnite si spolu zaznačiť aj príjemné spomienky a veselé zážitky. Práve tie budú pre vás v budúcnosti tým hnacím motorom, aby ste trávili spolu viac času.

    null

    Motivačný diár 2022

    Počuli ste už o I Can Academy? Životom môžeme len tak preplávať. Alebo z neho môžeme vyťažiť čo najviac. A k tomu nás chce vo svojom motivačnom diári vyzvať aj zakladateľ I Can Academy, Michal Hrehuš.

    Nájdete v ňom klasický pracovný plánovací kalendár doplnený o duchaplné citáty, motivačné cvičenia a návody, ako si zadať svoj cieľ a ísť si za ním. Úspech sa nám v živote nedostaví šibnutím čarovného prútika, treba mať hlavne pevnú vôľu zdolávať ciele a prekážky. Ale niekedy je fajn mať po ruke niečo, čo nás usmerní tou správnou cestou. Napríklad tento motivačný diár.

    null

    Motivačný diár Cynickej obludy 2022

    A na záver niečo veselé, pretože smiech lieči. Najmä ak ste už unavení z diania okolo nás a pri slove politika sa vám zježia všetky chlpy na tele. Týždenný plánovací diár Cynickej obludy vtipne reaguje na aktuálne udalosti a zaručene vám zlepší náladu.

    null

    Možno niektorý oslovil aj vás. A možno už máte ten svoj na rok 2022. Ak áno, poraďte aj nám ostatným!

    *Uvedené ceny produktov boli platné v čase publikovania článku. Časom sa môžu líšiť.

    maggie20
    16. jan 2022    Čítané 1922x

    Korčule na ľad pre celú rodinu: Kvalita vs cena, ktoré sa oplatia?

    Môj manžel vždy tvrdil, že deti treba naučiť bicyklovať a korčuľovať čo najskôr. Dieťa je ohybnejšie, hrozí mu pri páde menej zlomenín a hlavne má oveľa menší strach a pud sebazáchovy ako dospelý človek. Súhlasíte s ním?

    pixabay.com

    Ľadové korčulovanie je skvelý spôsob ako tráviť zimné mesiace v meste. Aj v zime sa treba hýbať, športovať a v mestách, kde je snehu stále menej, sú ľadové plochy prístupné verejnosti po celú sezónu. Plocha býva rozdelená pre začiatoníkov a pokročilých korčuliarov. Vstup bez korčúľ býva na ľadovú plochu väčšinou zakázaný a pre deti sú k dispozícií hrazdy, ktorých sa pridŕžajú, aby nespadli.

    Okrem toho, že pohyb na chladnom vzduchu výborne človeka otuží a nakopne imunitu, je korčuľovanie, podobne ako beh, priaznivé aj pre kardiovaskulárny systém. Pri dlhšej jazde na korčuliach je samozrejmosťou aj spaľovanie kalórií a formovanie postavy. Ten, kto už niekedy mal po korčuľovaní takú riadnu svalovú horúčku na stehnách, vie o čom hovorím.🙂

    Ak ľadové kočuľovanie prirastie vášmu dieťaťu k srdcu, je veľa pekných športov, ktorým sa môže venovať aj profesionálne. Veď mnoho chlapcov túži byť hokejistom a dievčatá snívajú o tom, byť krasokorčuliarkou v nádhernom kostýme. Možno to budú práve tí vaši.

    A posledná výhoda, ktorú v korčuľovaní vidím, je, že ho prakticky využijete po celý rok. Mimo zimnej sezóny stačí len prezuť korčule na ľad za in-line.

    Korčule pre deti

    Pre najmenších korčuliarov

    Mnohí ich poznáme pod názvom "kačičky". Nie sú to korčule, ide skôr o pomôcku na oboznámenie detí s ľadom. Názory na ich používanie sa tiež líšia. Niektorí rodičia ich pri malých deťoch používajú, aby sa naučili držať na ľade stabilitu. Iní tvrdia, že kačičky sú zbytočné a prejdú priamo na korčule. Aký je váš názor?

    Kačičky tvorí kovová konštrukcia s dvomi nožmi. Bývajú veľkostne nastaviteľné a na topánku sa upevňujú koženými alebo plastovými remienkami. Čo sa ceny týka, sú lacnejšie ako klasické korčule. Kúpite ich v kamenných alebo internetových športových obchodoch už od 8 Eur. Medzi najpredávaneišie patria napríklad Tempish FEEEZ, v modrom alebo ružovom prevedení.

    null

    Nastaviteľné detské korčule

    Pri kúpe detských korčúľ sa mnoho rodičov zamýšľa nad otázkami: "Koľko chcem do korčúľ investovať?", "Budú dieťaťu dobré aj budúcu sezónu?". Jedným z riešení je kúpiť použité korčule lacnejšie z bazáru, napríklad aj tu na Modrom koníku. Ideálne je si ich pred kúpou prezrieť osobne, alebo aspoň poprosiť predávajúceho o čo najviac fotiek, aby ste mali reálnu predstavu o poškodeniach a stave korčúľ. Vyhnete sa tak nepríjemným nedorozumeniam.

    V prípade, že chcete investovať do nových korčúľ, kúpte také, ktoré sa dajú prestaviť o niekoľko čísiel chodidla. My sme synovi kúpili tieto korčule značky Tempish. Výhodou je, že sa dajú nastaviť až na štyri veľkosti nohy, takže ich dieťa môže nosiť niekoľko sezón. Nevýhodou je vyššia cena.

    null

    Detské korčule 2 v 1

    Ďaľším spôsobom ako na korčuliach ušetriť je kúpiť typ 2v1. Sú to korčule na ktorých možno vymeniť nože za kolieska a naopak. Dieťa ich tak využije prakticky po celý rok. V teste kvality veľmi dobre uspeli v pomere kvalita-cena detské korčule Spartan Kombi 2v1. Je možné ich kúpiť v dvoch farebných prevedeniach: čierno-červené a fialovo-biele.

    null

    Dámske korčule

    Keď ma po čase prestalo baviť postávať na klzisku s čajom v ruke a čakať, kým sa deti na ľade unavia, kúpila som si korčule aj ja. Vyskúšala som model Dream white od Tempish.

    Sú dostupné v širokej škále veľkostí od 33 do 43. Veľkosť mi sadla, dobre spevňujú členok a sú pohodlné. Čo by som im možno vytkla, je, že šnúrky by mohli byť trochu dlhšie. Ak by som ale korčuľovala častejšie, resp. dlhšie ako hodinu a pol na verejnom korčuľovaní, určite by som investovala do modelu s lepším zateplením. V týchto mi po dlhšej dobe na ľade bolo zima na prsty.

    null

    Ak je korčuľovanie vašou veľkou záľubou, môžte si dopriať aj niečo luxusnejšie. Dobré recenzie majú napríklad korčule Adele značky Sulov. Majú elegantný dizajn a zlaté šnúrky im dodávajú ten správny šmrnc. Vďaka dlhšiemu chlpu vnútornej kožušinky sú teplé, pohodlné a mäkkučké. Cena je ale samozrejme vyššia v porovnaní s klasickým typom korčúľ.

    null

    Korčule pre mužov

    Pri príležitostnom rekreačnom korčuľovaní a na amatérsky hokej je zbytočné investovať do drahých korčúl určených pre profesionálnych hráčov. Tie sú totiž vyrobené pre úplne iné podmienky, musia vydržať naozaj tvrdé nárazy a poskytovať profesionálnym hráčom maximálny komfort na nohe aj po niekoľkých hodinách na ľade. Svoj účel pri korčuľovaní vo voľnom čase splnia aj lacnejšie modely. Dobré recenzie majú napríklad pánske korčule na ľad značky FILA. Majú anatomické tvarovanie a plstenú podšívku pre väčšie pohodlie.

    null

    Pre zanietených hráčov hokeja a poloprofesionálov uspeli dobre v teste kvality hokejové korčule Vapor X2.9 19 Senior značky Bauer. Majú tesnú konštrukciu päty do tvaru písmena "V" a v oblasti prstov sú širšie. Vďaka tomuto tvaru sú vhodné pre dynamický štýl korčuľovania a rýchle zmeny smeru. Členky sú aj pri dlhšom korčuľovaní chránené proti odreninám komfortným polstrovaním Bauer COMFORT EDGE. Vnútorná výstelka je antibakteriálna, zabraňuje vzniku zápachu a odvádza pot.

    Nože z nerezovej ocele sú odľahčené, umožňujú tak hráčovi hokeja rýchlejšie štarty a presné krátke oblúky. Korčule sú veľmi pohodlné, kvalitne prepracované a odolné voči nárazom a poškodeniam. Tieto plusy sa ale samozrejme odzrkadľujú na vyššej predajnej cene.

    null

    A ešte zopár rád na záver:

    • Pri kúpe korčúľ si hneď zadovážte aj chrániče na nože. Zabránite tak zbytočnému otupeniu a poškodeniu.
    • Po korčuľovaní utrite kovové časti handričkou do sucha. Predídete zhrdzaveniu.
    • Nové korčule treba pred použitím vždy nabrúsiť.
    • Pri výbere veľkosti rátajte s tým, že na nohe budete mať hrubú ponožku.
    • Odborníci odporúčajú uprednostniť uťahovanie korčúl na šnúrky. Najlepšie obopne a spevní vašu nohu.
    • Pri deťoch je z bezpečnostných dôvodov vhodné na ľade chrániť hlavu pred úrazmi helmou. Ja osobne dávam deťom na ruky aj hrubšie rukavice. Pár krát sa nám už stalo, že pri páde nám rukavice ochránili ruky pred porezaním inou korčuľou.

    A aké korčule ste vyskúšali vy? Máte nejakú obľúbenú značku?

    *Uvedené ceny produktov boli platné v čase publikovania článku. Časom sa môžu líšiť.

    maggie20
    4. jan 2022    Čítané 772x

    Nástenné a plánovacie kalendáre 2022

    Rok 2021 je za nami a prišiel čas zamerať sa na ten ďalší. Aký by mal byť váš rok 2022? Čo všetko v ňom plánujete stihnúť, zažiť, zrealizovať? Čakajú vás dôležité jubileá, svadby či krstiny? Máte v pláne zažiť niečo extra, niečo špeciálne? Je najvyšší čas zložiť zo steny starý kalendár, urobiť miesto novému a začať plánovať.

    pixabay.com

    Nástenných a stolových plánovacích kalendárov sú momentálne plné kníhkupectvá a papiernictvá. Je vo vašej domácnosti či na pracovnom stole nejaký obľúbený, ktorý si pravidelne kupujete každý rok?

    Ak nie, možno vás zaujme niektorý z nasledovných.

    Nástenné kalendáre

    Rodinný plánovací kalendár 2022

    Farebný a pekne ilustrovaný rodinný kalendár. Páčia sa mi na ňom praktické stĺpce na dopisovanie úloh a termínov pre päť členov rodiny. Za výhodu tohto kalendára tiež považujem, že máte na jednej strane prehľadne celý mesiac. Nevýhodou je, že v ňom nie sú znázornené školské prázdniny. Je to veľké mínus, keďže rodinné plány sa často odvíjajú práve od prázdnin.

    null

    Nástenný Rodinný plánovací kalendár XXL 2022

    Je väčšou verziou Rodinného plánovacieho kalendára, stĺpčeky sú až pre šesťčlennú rodinu. Má veselé farebné obrázky, ktoré zaujmú aj deti. Nevýhodou sú opäť nevyznačené školské prázdniny.

    null

    Motivačný kalendár 2022

    Určite ste už počuli o knihe Tajomstvo zameranej na rozvoj pozitívneho myslenia. Po kladnej skúsenosti s touto knihou sa mladý chalan Michal Hrehuš rozhodol založiť Facebookovú stránku Myslím pozitívne a komunitu I Can Academy s podobným poslaním.

    Ich cieľom je motivovať ľudí k pozitívnemu mysleniu a naučiť ich pochopiť, že naše šťastie vo veľkej miere závisí od nášho prístupu a myslenia. Každý rok vydávajú motivačný kalendár na stenu s inšpiratívnymi citátmi. Obsahuje priestor na nalepenie obrázkov, ktoré predstavujú to, po čom túžite a čo by ste chceli v živote dosiahnuť.

    Nájdete v ňom tiež tzv. sledovač nových návykov, ktorý vám bude vaše nové pozitívne návyky pravidelne pripomínať, kým sa nestanú súčasťou vašich dní.

    null

    Poznámkový kalendár Čokoláda 2022

    Máte radi čokoládu? Vydavateľstvo PRESCO GROUP prináša aj tento rok voňavý poznámkový nástenný kalendár. Pri pošúchaní obrázkov zápästím sa uvoľní čokoládová vôňa. Kalendár s krásnymi ilustráciami bude určite pekným doplnkom vo vašej kuchyni. Za nedostatok považujem, že neobsahuje meniny a priestoru na poznámky by mohlo byť tiež viac.

    null

    Stolové kalendáre

    Stolový kalendár - Rok v ovocnej záhrade 2022

    Povedzme si na rovinu - pri súčasnej cene pozemkov je vlastná záhrada skôr luxus ako bežná vec. Ak už ale záhradku máte, bolo by škoda nedopestovať si vlastné ovocie a zeleninu. Užitočné tipy ako na to, aby vaša námaha v záhrade nebola márna a priniesla úrodu, na ktorú budete hrdí, vám ponúka stolový kalendár s názvom Rok v ovocnej záhrade. Jeho autorom je pán Prof. Ing. Ivan Hričovský, DrSc. - skutočný špecialista nielen v oblasti ovocinárstva, ale aj záhradky okrasnej, zeleninovej či viniča.

    null

    Stolový motivačný kalendár 2022

    Ďaľší príprastok z dielne I Can Academy, tentoraz v stolovej verzii. Či už hľadáte kalendár do vašej domácnosti alebo pracovný kalendár do kancelárie, povzbudenie a pozitívnu motiváciu občas potrebujeme v každej oblasti nášho života.

    null

    Stolový Lunárny kalendár Krásnej panej 2022

    Hovorí vám niečo pojem Lunárny kalendár? Jeho princípom je zosúladiť svoj každoddenný život s fázami mesiaca, aby sme dosiahli čo najlepšie výsledky nášho snaženia. Stolový kalednár Krásnej panej je najpredávanejší lunárny kalendár. Jeho autorkou je česká herečka Žofie Kanyzová (Veselá) známa z filmov ako Den pro mou lásku, Holka na zabití, Což takhle dát si špenát, atď.

    Tento kalendár je dostupný v českej i slovenskej verzii.

    null

    Stolový Kalendár Múčniky 2022

    Tento týždňový kalendár sa vám hodí, ak ste doma šéfkuchárom vy a občas vám chýbajú nápady čo upiecť pre návštevu alebo k nedeľnému obedu. Inšpiráciu v ňom určite nájdete. Je pekne ilustrovaný a obsahuje aj niekoľko raw receptov, tie padnú vhod po vianočných a veľkonočných sviatkoch prejedania sa.🙂

    null

    Narodeninový kalendár

    Veľmi obľúbené sú aj kalendáre s osobnými fotkami vašej rodiny, či s fotografiami vašich najkrajších zážitkov. Fotokalendár rôznych rozmerov a formátov si vytvoríte napríklad na stránke www.cewe.sk

    Mňa zaujal tento Narodeninový kalendár, do ktorého si môžete vložiť fotografiu oslávenca ku konkrétnemu dňu. Ideálny spôsob ako mať prehľad o nastávajúcich rodinných oslavách a nemusíte potom zháňať darček na poslednú chvíľu.

    null

    Ak aj vy máte plánovací nástenný alebo stolový kalendár, ktorý odporúčate, napíšte do komentárov. Prajem vám šťastný a na príjemné zážitky bohatý rok 2022!🙂

    *Uvedené ceny produktov boli platné v čase publikovania článku. Časom sa môžu líšiť.

    maggie20
    22. dec 2021    Čítané 1826x

    Vianočné ozdoby: Ako si s deťmi vyrobiť originálne vianočné dekorácie?

    Tohtoročné zimné prázdniny nám neplánovane začali o týždeň skôr. Školáci sa potešili, rozlúčili s učiteľmi a spolužiakmi a zahájili svoje trojtýždňové vianočné voľno.

    A rodičia to prijali každý po svojom. Niektorí to podvedome očakávali. Iných pochytila panika, pretože dovolenku už vyčerpali a koncom roka býva vo firmách najväčší chaos s uzatváraním inventúr a termínov.

    Každopádne, deti sú doma a je na nás, rodičoch, aby sme im vyplnili ešte tých niekoľko dní, kým si pod stromčekom nájdu nový vytúžený darček. Pomôcť nám teraz nemôžu ani voľnočasové centrá, detské kútiky, kiná či divadlá. Na animátorov sa teda musíme zahrať my sami.

    pixabay.com

    Ale aj v tejto nečakanej situácií skúsme nájsť niečo pozitívne. Berme ju ako signál na spomalenie predvianočného tempa a využime čas so svojimi deťmi na spoločné aktivity. Napríklad aj na kreatívne tvorenie. Mamy na Modrom koníku majú šikovné ruky, dôkazom sú ručne vyrobené vianočné ozdoby, či prekrásne vyzdobené medovníky vo vašich príspevkoch.

    Aj my sa chystáme vyzdobiť si našu domácnosť vlastnou tvorbou. Ponúkam vám niekoľko nápadov a inšpirácií.

    Vianočné gule z polystyrénu

    Tento rok sme sa rozhodli vyzdobiť si náš vianočný stromček vlastnoručne vytvorenými guľami.

    diynavody.sk

    Potrebovali sme:

    • gule z polystyrénu
    • špendlíky
    • flitre s dierkou v strede
    • dekoratívne stužky na zavesenie

    Flitre pripínate pomocou špendlíkov na polystyrénovú guľu. Nakoniec špendlíkom alebo lepidlom pripevníte dekoratívnu stužku na zavesenie.

    Túto dekoráciu odporúčam robiť so staršími deťmi, mladšie by sa mohli so špendlíkmi popichať. Výroba je trochu náročná na čas, ale výsledok naozaj stojí za to. Priemer gule, tvary a farby flitrov si zvolíte sami podľa vášho vkusu. My sme robili bláznivo farebné gule, ale pekne pôsobia aj decentné nenápadné farby.

    Polystyrénové gule možno kúpiť v kvetinárstvach alebo predajniach s umleckými potrebami.

    null

    Vianočný svietnik

    Na našom štedrovečernom stole je svietnik neodmysliteľnou súčasťou. Moje deti zbožňujú, keď pri večeri stlmíme lampu a jeme len pri svetle sviečok. Vytvorí to tú správnu sviatočnú atmosféru. Tento rok som sa rozhodla náš kupovaný svietnik nechať v skrini a vytvoriť si s deťmi nový.

    Na výrobu sme potrebovali:

    • drevený plát
    • konáriky s ihličnatých stromov alebo krov
    • sviečku
    • dekoratívne predmety na výzdobu svietnika
    • taviacu pištoľ
    • klince a kladivo

    Pomocou klincov a taviacej pištoľe sme drevený plát vyzdobili konárikmi, sviečkou, šiškami a drobnými vianočnými ozdobami. Dekoratívne predmety vyberali deti, manipuláciu s klincami a lepiacou pištoľou som mala na starosti ja. A toto je náš spoločný výsledok:

    Drevený plát vám odpíli a vybrúsi šikovný tatino, prípadne ho možno kúpiť v predajniach s umeleckými potrebami.

    null

    Do Vianoc mám ešte v pláne vyrobiť menovky na darčeky a vianočné pohľadnice tvorené s deťmi. A ktovie? Možno z toho vzniknú originálne handmade darčeky pre starých rodičov.

    Ak nie ste od prírody kreatívny typ a fantázia nie je vaša silná stránka, nezúfajte.
    Na stránkach ako je napríklad pinterest možno nájsť stovky inšpirácií na výrobu Diy /Do it yourself/ dekorácií.

    Prípadne môžte investovať do kreatívnych sád na výrobu vianočných ozdôb. My máme doma túto detskú sadu zabalenú v praktickom kufríku. Výroba týchto ozdôb má okrem spoločne stráveného času aj ďaľší benefit - deti si trénujú jemnú motoriku rúk.

    null

    Výroba dekorácií s najmenšími detičkami

    Pri najmenších škôlkároch je vlastná výroba vianočných ozdôb trochu náročnejšia, pretože ich sústredenosť trvá iba niekoľko minút. S troškou fantázie a šikovnosti si ale možno aj s nimi vyrobiť jednoduché dekorácie.

    Keď boli moje deti malé, bavilo ich napríklad vyrábať mikuláša z rolky toaletného papiera, farebných papierov a vaty.

    Dobrý spôsob ako zabaviť najmenšie detičky je napríklad aj tento filcový stromček na stenu. Ozdoby sú tiež z filcu a na stromček sa upevňujú pomocou suchého zipsu.

    null

    Veľmi šikovným pomocníkom na výrobu handmade dekorácií sú lepiace pištole.
    Ja používam na výrobu dekorácií tavnú lepiacu pištoľ Pattex. Možno ňou pevne zlepiť širokú škálu materiálov.

    null

    Teším sa na vaše fotky a inšpirácie na vianočné dekorácie vyrobené s deťmi.

    *Uvedené ceny produktov boli platné v čase publikovania článku. Časom sa môžu líšiť.

    maggie20
    17. dec 2021    Čítané 1409x

    Boby a sane pre deti: S operadlom? S volantom? Ktoré vybrať?

    Taká poriadna „rozprávková“ zima je super.

    Ak teda náhodou nemusíte ísť niekam autom a nezostanete trčať v kolóne kvôli snehovým závejom.

    U nás v Trnavskom kraji sa v poslednej dobe tešíme zo snehovej nádielky stále menej. Už dávno sme nemali také poriadne biele zimné prázdniny. Ale keď nasneží, užívame si to naplno.

    Sánkujeme, staviame snehuliakov a odhadzujeme starým rodičom sneh spred bránky. Deti majú líčka červené od zimy, rukavičky postrácané, a ak nie sú na konci zimy zlomené aspoň jedny boby, neráta sa to ako poriadna zimná sezóna.🙂

    pixabay.com

    Sánkovanie baví všetkých, od tých najmenších až po veľkých školákov. Neviem, ako je to s vašimi deťmi, tie vaše sú možno opatrnejšie, ale mojim musím stále zdôrazňovať, že bezpečnosť je nadovšetko. Aby sa nesánkovali na kopci pri ceste, hľadali si miesto, kde nie je veľa malých detičiek a nevymýšľali rôzne kaskadérske kúsky, ako napríklad „zviažeme si všetci sánky dokopy.“ Nechceme predsa stráviť celú zimu doma so zlomeninou.

    Pri inventúre haraburdia v našej pivnici (odkladáme tam všetky veci z kategórie „Možno sa to ešte niekedy zíde“ ) som zistila, že naše detské sánky a boby na sneh sú už riadne opotrebované a tento rok by to chcelo vyskúšať niečo nové.

    A chcela by som o radu pri výbere poprosiť aj vás.
    V obchodoch, ako sú tesco alebo alza, sú dostupné sane, boby či klzáky rôznych veľkostí aj farieb, na ktorých sa môžu decká do sýtosti vyblázniť. Ktoré máte odskúšané a ktoré sa vám osvedčili najviac?

    Drevené sane

    Klasické drevené sane sme vyskúšali aj my. Dá sa na ne pripevniť aj operadlo, čo som ocenila najmä vtedy, keď boli deti maličké. Ťahala som ich vo fusaku na sánkach a veľmi sa im to páčilo.

    Vhodné sú ale pre všetky vekové kategórie. Sú dosť pevné na to, aby uniesli dospelú osobu aj dieťa, keď sa chcete spustiť z kopca spolu. Dostupné sú v rôznych dĺžkach.

    Nevýhodou je, že typy pre viac osôb kvôli veľkosti nevpracete do kufra auta a nemôžete si ich tak zobrať na výlet alebo na lyžovačku. Dajú sa ale kúpiť aj skladacie drevené sane, skúsenosť s nimi ale nemám. Vy áno?

    Ak vám môžem odporučiť, nezabúdajte si spodné kovové lyžiny po sánkovačke utrieť dosucha. U nás sa to zanedbalo a zhrdzaveli nám...

    My sme kúpili drevené sane značky Sulov pretože sú ľahko dostupné v hračkárstvach, internetových obchodoch, ale aj v supermarketoch, napríklad v Tescu. Ich kúpou tiež podporíte slovenského výrobcu.

    null

    Kovové sane

    Je to kovový variant drevených sánok. Sú menšie, vhodné tak pre jednu osobu, ale oveľa rýchlejšie ako drevené, tak pozor hlavne na strmších a zľadovatelých kopcoch.

    V porovnaní s drevenými sú ľahšie, dieťa si ich vytiahne na kopec aj samé. Operadlo sa na ne pripevniť nedá. Majú dlhú životnosť, nedolámu sa vám tak ľahko ako plastové.

    Vhodné sú pre deti od troch a viac rokov.

    null

    Plastové boby

    U nás doma sú plastové boby najväčším favoritom. Nezaberajú veľa miesta a brávame si ich so sebou vždy aj na lyžovačku. Plast je ľahký, takže deti si ich bez problémov nosia samé.

    Nie sú náročné na údržbu. Nemajú žiadne kovové časti, takže nezhrdzavejú, ak ich zabudnete osušiť. Nevýhodou je, že sa môžu zlomiť alebo prasknúť, napríklad pri silnejšom náraze. Preto sú lacnejšie ako drevené alebo kovové sánky.

    Plastových bobov je viac druhov, záleží od veku a váhy osoby, pre ktorú ich chceme kúpiť.

    Pre najmenších sú v ponuke boby pre deti s operadlom, aby neprepadli dozadu. Nemajú brzdy, sú to skôr boby určené na ťahanie, prípadne spúšťanie sa z malého kopčeka. Bývajú vybavené bezpečnostným pásom.

    null

    Pre staršie deti sú v ponuke boby s vyššou nosnosťou. Ovládajú sa pomocou páčky alebo s volantom. Brzdy sú riešené postrannými pákami.

    Plastové boby možno kúpiť v rôznych cenových rovinách. Účel splnia aj tie najlacnejšie, ale tie drahšie bývajú dômyselnejšie prepracované a sú vyrobené z odolnejšieho plastu.

    Nám sa osvedčili tieto modré boby Sulov. Sú z pevného plastu, vydržia aj silnejšie nárazy. Sú tiež ľahko dostupné v internetových obchodoch a hračkárstvach.

    null

    V predajni ma zaujali aj tieto boby s volantom. Cenovo sú drahšie ako klasické boby. Ešte sme ich neskúšali a preto by som sa na ne chcela spýtať vás, ak ich máte doma. Sú vaši malí sánkari s nimi spokojní a ako by ste ich porovnali s klasickým typom bobov? Odporúčali by ste ich kúpu?

    null

    Okrem bobov kúpite doslova za pár eur aj rôzne plastové klzáky, taniere na sneh a podobne.
    Na prašnom snehu sme si s nimi veľa zábavy neužili, ale na miestach, kde už bol sneh zjazdený, stačilo aj to. Je to skôr výrobok pre bojazlivejšie deti, ktoré nemajú rady priveľkú rýchlosť a boja sa, že spadnú. Nemajú brzdy, brzdí sa na nich nohami.

    Dcére sa veľmi páčil tento ružový tanier na sneh. Má peknú farbu a veselý obrázok.

    null

    Skiboby

    Tak toto sú boby určené pre väčší adrenalín!

    Mávajú oceľovú konštrukciu a vyššiu nosnosť, unesú v pohode aj dve deti. Výrobcovia skibobov odporúčajú nosiť aj ochrannú helmu.
    Tiež by som zvážila priestor, kde sa deti budú spúšťať. Dokážu ísť naozaj veľkou rýchlosťou, tak treba dať pozor aby neboli pod kopcom nejaké prekážky, ako sú stromy a podobne.

    null

    Snežné kolobežky

    Snežnú kolbežku sme skúšali, ale moc sa nám neosvedčila. Je veľmi náročné udržať na nej rovnováhu a moji z nej stále padali. Nehovoriac o tom, že sa aj trochu báli, keď sa rútili dolu kopcom v stoji. Preferujú sánky a boby, na ktorých sa sedí.

    Pri snežnej kolobežke Stiga sa mi páčilo, že je skladacia.

    null

    A s čím sa chodia na sneh vyjašiť vaše deti?

    *Uvedené ceny produktov boli platné v čase publikovania článku. Časom sa môžu líšiť.

    maggie20
    16. dec 2021    Čítané 1405x

    Detské oblečenie na zimu a zimné športy

    Vianočné sviatky a prázdniny máme vo zvyku tráviť v horách. Nie je nič čarovnejšie, ako útulná chatka vykúrená krbom, cencúle visiace zo strechy a snehová pokrývka kam len dovidíte. A keď už máme dosť ticha a samoty, stačí sa presunúť na lyžiarske stredisko, kde to doslova sála energiou a dobrou náladou. Nikomu tam nevadí počasie niekoľko stupňov pod nulou alebo celý deň padajúci sneh. Eufória z lyžovania, sánkovania a snowboardingu doplnená horúcim čajom všetkých zahreje.

    pixabay.com

    Zrejme ako každá mama, aj ja pokaždé rozmýšľam, ako deti obliecť, aby im nebola zima a pritom neboli naobliekaní ako takí snehuliaci. Vždy to samozrejme závisí aj od samotného počasia. Či svieti jasné slnko, koľko stupňov je na teplomere, ale aj od aktivity, ktorú plánujeme vonku robiť. Základom nášho zimného šatníka sú ale tieto kúsky, na ktoré nedáme dopustiť.

    Detské termoprádlo

    Deťom ho obliekam v zime von už od ich troch rokov. Z môjho pohľadu je praktickejšie ako bavlnené detské spodné tielko a pančušky. Posúďte aj vy:

    • Termo oblečenie pre deti je cielene vyrábané na pohyb a aktivitu v chladnom počasí. Odvádza pot a zároveň rýchlejšie schne ako bavlnené tielko.
    • Na spodné tielko treba vždy ešte tričko s dlhým rukávom. Funkčné termoprádlo s dlhým rukávom nahradí tielko aj tričko.
    • Ak ostanú chodidlá z nejakého dôvodu mokré, stačí vymeniť ponožky, netreba prezliekať celé pančušky.

    Nám sa osvedčilo termoprádlo od značky Husky. Je teplé a aj napriek tomu, že ho počas zimnej sezóny často periem, je stále pekné a nevyťahané.

    null

    Nákrčník

    Používame ho namiesto šálu. Deti majú nákrčník radšej, pretože ich neškrtí ako priveľmi utiahnutý šálik. Pri lyžovaní je tiež praktickejší, nezavadzia a nerozväzuje sa. Tento nákrčník pre dievčatá sme ešte nevyskúšali, ale páči sa mi na ňom, že prekryje aj plecia.

    null

    Rukavice na šnúrkach

    Keď kupujem deťom nové rukavice, musia byť hlavne nepremokavé, zateplené a ideálne také, ktoré sú spojené šnúrkou. Nemusíme potom na svahu strácať čas hľadaním rukavičiek vo vreckách a na zemi.

    Vyskúšali sme napríklad tieto zimné palčiaky Lewro zo Sportisima a sme s nimi spokojní. Sú nepremokavé a predĺžené, ruka je v teple.

    null

    Čiapka so šiltom

    Teplá zimná čiapka so šiltom dobre poslúži keď silno sneží. Tvár je aspoň trochu krytá a vločky nepadajú rovno do očí. Vo vyšších nadmorských výškach v horách býva slnečné žiarenie silné a šilt oči tieni.

    Pre najmenšie bábätká je vhodná napríklad čiapka so šiltom a so zaväzovaním od výrobcu Sterntaler.

    null

    Staršie deti, ktoré lyžujú, už majú väčšinou helmu a lyžiarske okuliare, ktoré chránia tvár a oči pred snehom a slnkom. Na sánkovanie a hry v snehu sa im ale kvalitná zimná čiapka tiež zíde.

    Zimný overal alebo súprava

    Overal viac využijete pri menších deťoch. V obchodoch, kde predávajú detské oblečenie, sa dajú kúpiť pre najmenšie deti aj overaly, ktoré môžete pomocou zipsov upraviť na fusak.

    Pre staršie deti je praktickejšia súprava nohavíc a bundy. Keď kupujem športové oblečenie na lyžovanie alebo na hranie v snehu, zohľadňujem nasledovné detaily:

    • lyžiarska vetrovka musí mať kapucňu. Ideálne je, ak sa dá spodná časť bundy utiahnuť gumičkou aby nepodfukovala
    • súprava musí mať samozrejme snežný pás
    • nohavice musia mať regulovateľné traky, pás s gumou kvôli väčšiemu pohodliu pri pohybe a vnútorné manžety na spodku nohavíc

    My máme doma lyžiarov - začiatočníkov a už druhú sezónu nosia túto súpravu od Alpine Pro. Sme početná rodina a lyžovanie je pre nás teda celkovo finančne náročný šport. Táto súprava je cenovo prístupná, ale napriek tomu sme s ňou spokojní.

    null

    Máte aj vy nejaké obľúbené kúsky oblečenia pre vaše dievčatá a chlapcov, ktoré vám pomáhajú udržať ich počas zimných športov a hier v teple?

    *Uvedené ceny produktov boli platné v čase publikovania článku. Časom sa môžu líšiť.

    maggie20
    10. dec 2021    Čítané 1604x

    6 tipov na vianočný darček pre školáka

    Vianoce sa nezadržateľne blížia. A aby na to náhodou niekto nezabudol, televízne reklamy a vyzdobené obchody nám to dôsledne pripomínajú už od polovice novembra.

    Kľučkovať pri každom nákupe v supermarkete s plným vozíkom medzi stromčekmi, Mikulášmi a dekoráciami všetkých farieb ešte zvládam. Ale každý deň sa dívať v telke na tú istú vianočnú reklamu, je veru aj na mňa trochu priveľa.🙂

    Neskôr sa k nim pridajú sviečky horiace na adventnom venci, vianočné koledy v rádiách a moji známi začínajúci každý rozhovor otázkou: „Máš už nakúpené všetky vianočné darčeky?“

    A ja nemám.
    Niežeby som nechcela, ale pre niektorých členov rodiny jednoducho neviem, aké darčeky kúpiť.

    Kúpiť darček pre malé deti je pomerne jednoduché. Vždy sa nájde nejaká pekná hračka alebo knižka, ktorá ich očarí a po ktorej túžia. Vidíte to podľa iskry v ich očkách, keď o svojom želaní rozprávajú. Tipy na darčeky pre detičky vám v katalógoch ponúkne každé väčšie hračkárstvo. Prípadne ich nájdete aj na webových stránkach internetových obchodov ako napríklad Mall, Alza, Albi, atď.

    Ak teda vaše deti nechcú hneď všetko alebo každý týždeň niečo iné. 🙂

    Obdarovať manžela a rodičov tiež nie je zložité, často postačí aj maličkosť. Veď my dospeláci predsa vieme, že tie najkrajšie dary sa za peniaze aj tak kúpiť nedajú. Ak vám nechýba zručnosť a inšpirácia, milé darčeky vyrobené ručne potešia možno viac ako tie kúpené.

    A potom sú tu teenageri. Už nie sú deťmi, ale ani dospelými. S hračkami sa už nehrajú, no v kútiku srdca aj tak stále túžia po prekvapení, ktoré ich nadchne a bude „suprové“.

    Ale ako vybrať vhodný darček, ktorý túto hormónmi zmietanú dušu poteší a po jeho kúpe nebudem musieť vyhlásiť osobný bankrot?

    A preto som napísala tento článok.

    Aby ste mi vy, mamy starších detí, poradili aké darčeky im dávate tento rok pod stromček vy.

    Na oplátku pridávam pár tipov aj ja.

    Minipočítač

    Korona kríza ovplyvnila vo veľkej miere aj študentov, a to najmä online vyučovaním. Nie každá domácnosť má ale pre školáka k dispozícií voľný počítač, na ktorom by mohol študovať. Tento problém sme minulý rok riešili doma aj my. Dve deti na dištančnom vzdelávaní a doma len jeden počítač.

    Najprv sme sa pripájali cez tablet a mobily, ale neskôr sme kúpili staršiemu synovi k Vianociam minipočítač. Je menší ako klasický stolový počítač a nezaberá veľa miesta. V porovnaní s klasickým počítačom a notebookom je menej výkonný a preto je aj cena nižšia.

    Je vhodný na surfovanie na internete, vypracovávanie školských úloh vo Worde, Exceli a podobne.

    Boli sme ale prekvapení, že dokonca "utiahol" aj niektoré hry.

    null

    Lego®

    Lego už dávno nie je len zábavka pre deti. V ponuke sú viaceré legové línie, pri ktorých stavbe sa často potrápi aj dospelý.

    U nás je obľúbené LEGO® Architecture. Postavíte si miniatúry najznámenjších stavieb sveta ako sú Socha slobody, Eiffelova veža, Trafalgarské námestie, Big Ben a podobne.

    Kde kúpim LEGO® Architecture 21034 Londýn?

    Zobraz ďalšie eshopy a recenzie mamičiek

    Náročnejších staviteľov by mohlo zaujať LEGO® Bonsaj. Obsahuje až 878 dielikov, ale výsledok je očarujúci.

    Kde kúpim LEGO® Creator Expert 10281 Bonsaj?

    Zobraz ďalšie eshopy a recenzie mamičiek

    Knihy

    Počas mrazivých zimných dní je kniha tým najlepším spoločníkom na trávenie voľného času doma.

    V kníhkupectvách je široká ponuka zaujímavých knižných titulov pre teenegerov, stačí si len vybrať.

    Inklinuje vaše dieťa k romantickým dievčenským príbehom?

    Kde kúpim knihu P.S. Mám ťa rada?

    Zobraz ďalšie eshopy a recenzie mamičiek

    Alebo skôr k napínavému sci-fi?

    Kde kúpim knihu Zjazvený kráľ?

    Zobraz ďalšie eshopy a recenzie mamičiek

    Či k humorným sériám na pokračovanie?

    Kde kúpim knihu Život Adama 4: Rebel konečne tínedžerom?

    Zobraz ďalšie eshopy a recenzie mamičiek

    Hry na hraciu konzolu

    Pre školákov je dobrým darčekom aj nová hra na ich hraciu konzolu.

    Taká FIFA vychádza pravidelne každý rok a chlapci sú z nej po každé úplne nadšení. A nielen chlapci, častokrát aj tatinovia.

    Nová hra FIFA 2022 na Xbox, ako aj pre iné druhy hracích konzol, je už v predaji. S mnohými vylepšeniami prinesie tým vašim chlapom perfektný hráčsky zážitok.

    Kde kúpim FIFA 22 - hru na Xbox?

    Zobraz ďalšie eshopy a recenzie mamičiek

    V novembri tohto roku prišla na trh aj nová hra na na Playstation 4: Lets sing 2022, ktorej súčasťou je aj mikrofón.

    Je vaša dcéra speváčkou telom i dušou a sníva o tom, že aj ona raz bude stáť na pódiu Superstar? Potom je táto hra pre ňu dokonalý darček.

    A prinajmenšom si s kamoškami pri spoločnom karaoke užijú kopu zábavy a smiechu.

    Len potom opatrne s vianočným punčom, aby ste náhodou nedostali chuť všetkým dokázať, že to vy ste tá najlepšia speváčka široko - ďaleko! 😉

    null

    Smarthodinky

    Smarthodinky sme synovi kúpili viac-menej z praktických dôvodov. Nemám problém pustiť ho s kamarátmi von, dôverujem mu, ale som trochu pokojnejšia keď je telefonicky zastihnuteľný.

    Po rozbitom mobile, ktorý mu pri byciklovaní vypadol z vrecka, sa nám volanie cez hodinky zdalo praktickejšie.

    Taktiež sa mi páči, že si vďaka GPS viem hocikedy pozrieť, kde sa práve nachádza. Viem, že pubertiaci sú veľmi vynaliezaví a to, že sú tam hodinky nie je dôkaz, že je tam aj on, ale zatiaľ sme problém nemali.

    Kde kúpim Inteligentné hodinky LAMAX WatchY2?

    Zobraz ďalšie eshopy a recenzie mamičiek

    Štýlový kúsok oblečenia alebo obuvi

    Najmä pre dievčatá je dobrým darčekom aj pekný kúsok oblečenia alebo obuvi. Napríklad s novými teniskami určite nič nepokazíte.

    Podarujte nejaké svojej dcére na Vianoce a ukážte jej, že aj Ježiško má dobrý vkus!

    null

    Pre chlapcov sú zaujímavým darčekom aj rôzne zážitkové poukazy, napríklad na jazdu na motokárach alebo simulátor voľného pádu v Tatralandii.

    A aké darčeky pre školákov by ste odporúčali vy? Máte aj vy nejaké dobré tipy?

    *Uvedené ceny produktov boli platné v čase publikovania článku. Časom sa môžu líšiť.

    maggie20
    8. dec 2021    Čítané 922x

    Home office: Ako si doma vytvoriť pracovný kútik

    Ako nerušene pracovať z domu?

    pixabay.com

    Každé povolanie je dôležité. A každé povolanie si vyžaduje iné podmienky. Niektoré sa dajú vykonávať výlučne na pracovisku, ale sú aj také, ktoré sa pomocou výpočtovej techniky a telefónu dajú hravo zvládnuť aj z domu. Ako napríklad to moje.

    Rodičovská dovolenka mi ubehla ako voda a po troch rokoch prišiel čas vrátiť sa do práce. Tešila som sa na svoj starý pracovný kolektív, ale aj na nové tváre, ktoré medzičasom do firmy pribudli. Konečne prišiel čas riešiť aj niečo iné ako postrácané hračky, detské roztržky a žuvačky prilepené nedopatrením vo vlasoch.

    Môj únikový plán od rodičovských starostí a radostí ale napokon nevyšiel, ako som si pôvodne predstavovala. Prišla pandémia, nastúpili opatrenia a pokyn znel jasne: Každý, kto môže, musí pracovať z domu. A ako keby to nebolo málo, najmladšiu dcéru mi z dôvodu nedostatku voľných kapacít neprijali do škôlky.

    Vo firme som sa tak nakoniec ohriala iba pol hodinu, aby som prebrala počítač od ITčkárov a vybavila formality na personálnom. Doma už len stačilo počítač zapnúť a pripojiť sa online. Otázkou ale bolo, kam ho mám zapojiť a umiestniť tak, aby v byte plnom detí nebol po pár dňoch vhodný už len na súčiastky?

    Niektoré z vás sa už určite s prácou z domu stretli, či už s vašou alebo vašich partnerov a manželov. Prípadne aj vašich detí, ak máte starších študentov na online-štúdiu. A mnohé z vás určite po skončení rodičovskej dovolenky tento problém ešte len čaká.

    Skúsme si teda prostredníctvom tohto článku navzájom poradiť nejaké „finty a vychytávky“, aby nám práca z domu išla čo najlepšie od ruky. Najdôležitejšie prvky, ktoré by ste pri vytváraní pracovného kútika mali zohľadniť, sú umiestnenie, stôl, sedenie a osvetlenie.

    Vhodná miestnosť

    Ak aj vy pracujete na Home office a máte k dispozícií voľnú nevyužitú miestnosť, máte vyhrané. Ale povedzme si úprimne, ako rodičia v stredných rokoch s tromi deťmi sme radi, že máme vôbec vlastné bývanie. O voľných miestnostiach navyše môžem len snívať.

    Ideálne miesto na prácu cez deň je spálňa. Počas dňa je prakticky nevyužitá. Ak ale máte vo zvyku dorábať si prácu v neskorých večerných hodinách, odporúčam vám zvoliť inú miestnosť.

    Moja práca na doma zahŕňa okrem iného aj tabuľky na ktoré sa potrebujem sústrediť, preto spravím cez deň len nevyhnutné veci a zbytok dokončujem neskoro večer. Deti už vtedy spia a doma je kľud. Keďže ale dcéra ešte nechce spávať sama a často nám v noci chodí do spálne, budilo ju to. O mojom manželovi, ktorý má budík na piatu ráno, ani nehovorím. Preto som si svoj pracovný kút vytvorila v obývačke. Ak chcete mať väčšie súkromie, môžete si svoje pracovné prostredie v obývacej izbe oddeliť napríklad paravánom do interiéru.

    null

    Vhodný stôl

    Pri hľadaní vhodného miesta pre pracovný stôl je nevyhnutný kompromis. Musí to byť miesto, kde budete čo najmenej počas svojej práce vyrušovaná a taktiež musí čo najmenej obmedzovať zabehnutý chod vašej domácnosti a ostatných členov vašej rodiny.

    Výber stola závisí tiež od toho, či k práci potrebujete veľa materiálov, šanónov a iných pracovných pomôcok, alebo vám vystačí iba notebook a mobil. Ak potrebujete mať svoje dokumenty a pracovné pomôcky zorganizované, zvoľte rohový písací alebo PC stôl s viacerými priečinkami a zásuvkami.

    nullnull

    Mne stačia k práci iba počítač a monitor, takže úložný priestor nepotrebujem. Okrem toho som musela zohľadniť aj fakt, že je môj stôl umiestnený v obývačke. Zvolila som teda pracovný stôl takého typu, aby sa hodil k nábytku a nepôsobil v obývacej miestnosti príliš rušivo.

    null

    Vhodné svetlo

    Oči máme len jedny, tak si na ne dávajme pozor. Úplne stačí, že sú namáhané suchým vzduchom v miestnosti a vyžarovaním všetkých tých monitorov a displejov. Nemusíme si ich ničiť ešte aj nevhodným osvetlením.

    Pri vhodnom svetle platí zlatá stredná cesta, ani príliš veľa, ani príliš málo. Najlepšie umiestnenie pracovného kútika je pri okne pretože denné svetlo je na prácu ideálne.

    V menších obytných priestoroch si ale moc nenavyberáme a správne osvetlenie môžeme vyiešiť vhodnou lampou. Rovnako ako pri dennom svetle je potrebné umiestniť lampu tak, aby vám nesvietila priamo do očí a neoslepovala vás. Do pozornosti dávam stolovú lampu, ktorá sa dá natáčať podľa potreby a sila svetla sa dá regulovať.

    null

    Vhodná stolička

    Ak trávite pri svojom pc v sede osem a viac hodín denne, určite investujte do kvalitnej kancelárskej stoličky. Bývajú ergonomicky tvarované a výškovo nastaviteľné. Pohodlné sú stoličky s opierkou hlavy a rúk. Keď mávate problémy s boľavými krížami a chrbtom, dobre vám poslúži aj bederná opierka.

    Zvážte tiež materiály z akých je stolička zhotovená. Tie čalúnené sú cenovo dostupnejšie, ale ťažšie sa na nich čistia škvrny a fľaky. Kožené kancelárske kreslo je zasa drahšie, ale jeho údržba a čistenie je pomocou špeciálnych čistiacich prostriedkov na kožu jednoduchšie. Rovnako zvážte aj výber farby. Na tmavších farbách bude znečistenie menej viditeľné.

    nullnull

    A samozrejme, nezabúdajte na správne sedenie: vystretý chrbát, plecia od uší a nohy neprekrižovať cez seba. Mnoho mojich známych tiež odporúča vymeniť doma kancelárske kreslo za fitloptu, spojíte tak nutné s užitočným. Na fitlopte sú svaly takmer stále v pohybe a vaše telo neostane počas dlhého sedenia stuhnuté.

    A ako ste si s kanceláriou v domácnosti poradili vy? Teším sa na vaše podnety🙂

    *Uvedené ceny produktov boli platné v čase publikovania článku. Časom sa môžu líšiť.

    maggie20
    1. dec 2021    Čítané 3679x

    Dojčenské fľaše: Ktorá je najlepšia a prečo?

    Dojčeniu a jeho benefitom už bolo na Modrom koníku venovaných mnoho článkov a diskusií. Všetci sa asi zhodneme na tom, že materské mlieko je tá najlepšia strava, akú môže matka svojmu bábätku ponúknuť. Skoro každá žena, ktorá dojčiť chce, vchádza už do pôrodnice s naštudovanou teóriou a radami od blízkeho okolia.

    Nie vždy s nami ale osud spolupracuje tak, ako by sme si želali a v mnohých prípadoch sa dojčiť nepodarí. V tom prípade nám ostávajú ešte dve možnosti, materské mlieko odsávať alebo siahnuť po umelom mlieku. A tu sa potom fľaša na dojčenie stáva našou každodennou nevyhnutnosťou.

    Ak už vopred dieťa dojčiť neplánujete, určite budete potrebovať viac kusov fľiaš a náhradných cumlíkov.

    Naopak, ak chcete svoje dieťa kŕmiť výlučne z prsníka, je na vás, či si "pre istotu" kojeneckú fľašu zaobstaráte alebo nie. Ja som kúpila pre každý prípad odsávačku mlieka ešte pred pôrodom a kojenecká fľaša bola súčasťou balenia.

    Na trhu sú v ponuke rôzne značky, tvary, objemy dojčenských fľiaš. Ako sa v nich zorientovať a kúpiť tú "ideálnu" pre vaše dieťa?

    Je viacero kritérií na základe ktorého si dojčenskú fľašu môžte vybrať:

    • materiál, z ktorého je fľaša vyrobená
    • objem a tvar fľaše
    • špeciálne požiadavky na fľašu, napríklad antikolikové, atď

    Vyberáme fľašu podľa materiálu

    Naše mamy túto dilemu riešiť nemuseli. Na trhu boli iba sklenené fľaše a keď sa rozbila, kúpila sa ďaľšia. Teraz si môžte vybrať, či uprednostníte sklenenú, plastovú alebo dokonca nerezovú.

    Sklenené fľaše

    Fľaše zo skla sa podľa mojej skúsenosti oveľa ľahšie čistia a dlhšie mi vydržali hygienicky čisté. Stačilo vykefovať, vyvariť a boli ako nové aj po niekoľkých mesiacoch. Plastové mi časom začali od mlieka zapáchať a musela som ich častejšie meniť.

    Teda, aspoň kým mali moje deti len pár mesiacov. Keď z nich vyrástli riadni špekulanti, a musím priznať, že z mojej najmladšej aj riadny jedoš, pri silnejšom páde na zem sa sklenená samozrejme rozbila.

    Philips AVENT Fľaša 120 ml Natural SKLO

    Zobraz ďalšie eshopy a recenzie mamičiek

    Plastové fľaše

    V porovnaní so sklenenými sú podstatne ľahšie. Nehrozí pri nich rozbitie, čo oceníte hlavne v období trucu. 🙂 U nás počas tohto obdobia hádzala dcéra na zem tuším všetko, fľaše nevynímajúc.

    Nevýhodou je, že plast sa znehodnotí rýchlejšie ako sklo alebo nerez. Keď boli moje deti ešte novorodenci, menila som plastové fľaše z hygienických dôvodov častejšie.

    Z cenového hľadiska sú plastové fľaše lacnejšie ako sklenené a nerezové.

    Pri kúpe plastovej fľaše si tiež všímajte, či plast neobsahuje látku Bisfenol A. Nie je pre zdravie dieťaťa vhodný. Mala by mať označenie BPA free alebo bez BPA.

    null

    Nerezové fľaše

    Ja osobne skúsenosť s nerezovými dojčenskými fľašami nemám.
    Podľa výrobcov sa nerez udrží dlhšie hygienicky čistejší ako plast. V porovnaní so sklenenými fľašami je výhodou nerezu jeho nerozbitnosť.

    Nevýhoda oproti sklu a plastu je cena a nepriehľadnosť materiálu.

    Ak je tu mamička, ktorá si nerezové dojčenské fľaše vyskúšala, poteším sa, ak pridá svoje skúsenosti, prípadne aj značky, ktoré odporúča do komentárov.

    null

    Vyberáme fľašu podľa objemu a tvaru

    Najmenší objem dojčenských fľiaš je 120 ml. Na začiatku je tento objem postačujúci, novorodenec viac nevypije a po každom kŕmení musíte fľašu aj tak vyprázdniť a poriadne vyčistiť. Pri starších bábätkách už budete potrebovať väčší objem. Na trhu sú dostať aj sady fľiaš s rôznymi veľkosťami. Môžte si tak vyskúšať, ktorá vám najlepšie vyhovuje.

    Philips Avent Novorodenecká štartovacia sada Natural

    Zobraz ďalšie eshopy a recenzie mamičiek

    Čo sa tvaru týka, vybrať si môžte medzi klasickým tvarom alebo fľašou s tzv. širokým hrdlom. Výhodou širokého hrdla je, že sa do nej ľahšie dávkuje sušené mlieko a jednoduchšie sa čistí.

    Deti, ktoré si už vedia fľašu podržať samé, ocenia fľaše s rukoväťou. Tieto sa často dajú prestaviť z cumľa na náustok, keď chcete dieťa začať od fľaše odúčať. Nám dlho slúžila ako fľaša na vodu, kým sme neprešli na pitie z pohárika.

    null

    Dojčenské fľaše s extra funkciami

    Výrobcovia detských potrieb nezaháľajú a svoje produkty neustále zdokonaľujú, aby mamičkám a deťom kŕmenie čo najviac uľahčili.

    Na trhu sú dostupné napríklad špeciálne upravené antikolikové fľaše, ktoré zabraňujú, aby dojča pri kŕmení prehĺtalo aj vzduch. Oceníte ich pri bábätkách často trpiacich bolestivou kolikou bruška.

    Matky, ktoré dojčia z pŕs a fľašu používajú len vo výnimočnom prípade, si môžu kúpiť dojčenské fľaše pre kojené deti. Cumeľ týchto fľiaš má špeciálny tvar a sanie funguje na rovnakom princípe ako z prsníka.

    Dobrými pomocníkmi sú tiež napríklad fľaše s teplomerom alebo fľaše, ktoré za pár sekúnd sterilizujete aj v mikrovlnke.

    NUK FC+ fľaša s kontrolou teploty 300 ml

    Zobraz ďalšie eshopy a recenzie mamičiek

    LOVI Samosterilizačná fľaša 250 ml

    Zobraz ďalšie eshopy a recenzie mamičiek

    Ako som už spomínala, rodičia kŕmiaci dieťa iba z fľaše budú potrebovať v zásobe viac kusov. Dôkladné a pravidelné čistenie týchto fľiaš a príslušenstva je veľmi dôležité najmä v prvých týždňoch bábätka. Na sterilizáciu viacerých kusov vám môže poslúžiť napríklad sterilizátor. Vybrať si môžte medzi sterilizátorom do mikrovlnky alebo elektronickým sterilizátorom.

    BEURER BY 76 Parný sterilizátor fliaš

    Zobraz ďalšie eshopy a recenzie mamičiek

    Na rozmrazovanie materského mlieka skladovaného v mrazničke môžte použiť ohrievače fľiaš. Ja som používala ohrievač fľaše na noc, keď som chcela mať mlieko pripravené v správnej teplote na nočné kŕmenie.

    Philips Avent Rýchly ohrievač fliaš SCF358/00

    Zobraz ďalšie eshopy a recenzie mamičiek

    A aké máte skúsenosti s kŕmením z fľaše vy? Ktorá je podľa vás tá najlepšia?🙂

    *Uvedené ceny produktov boli platné v čase publikovania článku. Časom sa môžu líšiť.

    maggie20
    19. nov 2021    Čítané 1499x

    Príkrmy: Aký riad si kúpiť?

    Akoby to bolo včera, keď mi pediatrička pri prehliadke môjho syna povedala: "Mamička, je čas zaviesť prvé príkrmy." Po inštruktáži Čo?, Ako?, Kedy? a Koľko? som nabehla do obchodu, nakúpila Bio mrkvu za ktorú som zaplatila toľko, čo stál celý môj obed a mohli sme začať.

    Veľmi som sa tešila, ako budem vymýšľať nové receptíky pre môjho synáčika a on bude s chuťou tieto moje vitamínové lahôdky papať. Ja naivná.🙂

    Už prvé dni som zistila, že variť a rozmixovať malé množstvo príkrmu z mrkvy nie je až taká zábava a neporiadku po ňom ostalo, ako keby som pripravovala kulinársku špecialitu.

    pixabay.com

    Ja osobne som si vystačila s malým hrncom, tyčovým mixérom a nádobami na mixovanie, ale v obchodoch kúpite aj kuchynské spotrebiče, ktoré vám zeleninku uvaria na pare a následne hneď rozmixujú. Vyskúšali ste niektorý z nich?

    Philips AVENT Parný mixér 2v1 SCF870/22

    null

    Mrkvička bola najemno pripravená a mohli sme ísť papať. K tejto príležitosti som si zobrala aj mobil - túto dôležitú etapu v živote môjho syna som si chcela zvečniť fotografiou. To som ešte ale netušila, že budem z telefónu, na ktorý si dávam pedantne pozor, neskôr oškrabávať mrkvu.

    Z toho dňa si ešte pamätám, že príkrm bol všade, len nie v brušku môjho dieťaťa... Že niektoré druhy zeleniny sa dajú len veľmi ťažko vyprať... A že na prvé príkrmy treba mať hlavne pevné nervy.

    Úspešní sme neboli ani na druhý, tretí, štvrtý či piaty deň. Môj syn zanovito vypľúval zeleninu, zatváral ústa pred lyžičkou a nie a nie ju prehltnúť. Už som sa začala báť, že ho budem musieť kojiť až do puberty.🙂 A potom mi priateľka poradila, aby som do príkrmu pridala trochu odstreknutého materského mlieka na ktoré bol malý zvyknutý. Táto malá finta zabrala.

    Aby som sa ale nemusela zakaždým pasovať s fľakmi na oblečení, začala som používať podbradníky s rukávmi. Obľúbila som si tie plastové. Stačilo ich pretrieť vlhkou handričkou, vysušiť a boli pripravené na ďaľšie kŕmenie.

    null

    Keď sme sa konečne dostali do fázy, že môj syn papal každý ponúknutý príkrm, narazili sme na ďalšiu výzvu : chcel sa kŕmiť iba sám. Jeho nemotorné pohyby lyžicou boli síce roztomilé, ale miska tancujúca po pultíku detskej jedálenskej stoličky a jedlo povylievané kade-tade až také roztomilé neboli.

    V týchto začiatkoch sa mu lepšie papalo z misky s prísavkou.

    null

    Výhodou plastových riadov na príkrmy je, že sa nerozbijú a môžu sa umývať v umývačke riadu. Častým používaním sa ale povrch doškriabal a znehodnotil. Preto sme neskôr prešli na porcelánové riady. Napríklad sada s motívom Krtka sa mojim deťom veľmi páči. Je od českého výrobcu porcelánu s dlhoročnou tradíciou - Thun.

    null

    Kto nechcete riskovať rozbitie porcelánového riadu, a plastu nedôverujete, dá sa kúpiť aj detský riad z bambusu. My sme ho ešte neskúšali, vy áno?

    null

    Teraz už sedávam pri stole s mojimi dvomi synmi a trojročnou dcérkou. Niekedy im chutí a inokedy na jedlo frflú, na to som si už časom zvykla. Sú už veľkí a moju pomoc potrebujú stále menej. Ale vždy, keď sa na nich pri spoločnom obede pozriem, vidím v nich moje malé bábätká prskajúce mrkvu po celej kuchyni.🙂

    A ako prebiehali, prípadne práve prebiehajú prvé príkrmy u vás? Aké riady a pomôcky môžete odporučiť?

    *Uvedené ceny produktov boli platné v čase publikovania článku. Časom sa môžu líšiť.

    maggie20
    10. nov 2021    Čítané 469x

    Knižné novinky pre deti podľa môjho výberu

    Počet knižných titulov v našom Centre recenzií sa rýchlo rozširuje najmä vďaka vám a vašim skvelým tipom! 🙂

    Cením si vašu ochotu pridať do komentárov vaše skúsenosti, rady a odporúčania, veď kto iný by mal na Modrom koníku najlepšie poradiť s výberom dobrej knihy ak nie vy, milé čitateľky. A nezáleží na tom, či ide o knihu pre malé detičky, pubertiakov alebo pre dospelých. Veď čítanie prináša benefity v každom veku.

    pixabay.com

    Po mojom článku o leporelách pre najmenších by som chcela na túto tému opäť nadviazať, ale trochu iným štýlom. Nebudem písať o knihách, ktoré sme doma prečítali a ako sa nám páčili.

    Tentokrát by som vám chcela predstaviť novinky pre deti, ktoré práve prišli, alebo ešte len prídu do políc kníhkupectiev a ktoré ma najviac zaujali.
    Možno nimi inšpirujem aj vás!

    Miško a Brumko hovoria o pocitoch

    Ak má váš malý čitateľ prečítané tituly Miško a Brumko idú do škôlky a Miško a Brumko sa vedia správať, čoskoro sa pre ňho v kníhkupectvách objaví aj ďaľšia rozprávka: Miško a Brumko hovoria o pocitoch. Tentokrát sa predškolák Miško ocitne v situáciách, v ktorých sa raz v kolektíve nájdu všetky deti. Na obrázkoch tohto leporela ľahšie deťom vysvetlíte ako zvládnuť svoj hnev, smútok a iné pocity.

    null

    Opica Škorica znova čaruje

    Výmyselníčka opica Škorica sa tuším nikdy neunaví! 🙂
    Už po štvrtý krát sa teší, ako vám predstaví svoje nové huncútstva.
    Nová kniha od autora Petra Stoličného bude dostupná od 8. novembra a je opäť určená pre detičky od 3 rokov.

    null

    Záchranná stanica: Vlčica Luna

    Mladších školákov, ktorí radi čítajú príbehy o zvieratkách, by mohla zaujať novinka z edície Záchranná stanica. Príbeh s názvom Vlčica Luna sa odohráva na Slovensku v Zázrivej a je inšpirovaný skutočnými zážitkami záchranárov.

    null

    Obyčajné zázraky

    v Obyčajných zázrakoch chce fyzik Samuel Kováčik zrozumiteľným spôsobom vysvetliť deťom ( a aj dospelým ), ako funguje fotosyntéza, prečo stromy menia farbu svojich listov a podobne. Jeho heslom je, že veda nemusí byť nuda. Toto náučné čítanie určite ocení aj váš teenager.

    null

    Petronela Jabĺčková: Vianočná kniha

    Čarodejnicu Petronelu Jabĺčkovú od nemeckej autorky Sabine Städing mnohé deti poznajú z televízie Jojko. V druhej polovici novembra 2021 do kníhkupectiev príde aj jej Vianočná kniha. Okrem vianočného príbehu obsahuje návody ako si vyrobiť ozdoby, ale aj jednoduché recepty ktoré zvládnete i s deťmi.

    null

    To je mojich top 5 knižných noviniek, z ktorých určite niektoré poputujú z obchodu aj do našej detskej izby. Ich plánované dátumy vydania sa dozviete na internetových stránkach vydavateľstiev alebo kníhkupectiev, ako sú napríklad Martinus, Panta rhei, MegaKnihy, atď.

    Ak viete aj vy o dobrej knihe, ktorá vás a vaše deti zaujala, sem s ňou!
    Je jedno či je vašim favoritom encyklopédia, čítanie s porozumením alebo elektronická kniha, dobré tipy sa vždy zídu. A najmä teraz pod vianočný stromček.😉

    *Uvedené ceny produktov boli platné v čase publikovania článku. Časom sa môžu líšiť.

    maggie20
    4. nov 2021    Čítané 880x

    Spoločenské hry pre deti aj dospelých

    Prišla zima, dni sa krátia a moji chalani sa už nemôžu do večera preháňať na bicykloch po sídlisku. To je jedna z výhod letného obdobia. Deti sú vonku kým vládzu, zhltnú večeru a doslova padnú od únavy do postele.

    Teraz je šesť hodín večer, bicykle sú odparkované v pivnici, úlohy napísané a môj syn sa unudene prechádza po byte. Keď sa tak na ňho teraz dívam, pripomína mi tú loď Bludný Holanďan z filmu Piráti z Karibiku. Aj tá sa len bezcieľne knísala na vlnách oceánu 😄.

    Niekedy vyskúšam v takejto chvíli šťastie a navrhnem mu upratať si skriňu v izbe. Tento môj návrh ale býva väčšinou hneď zamietnutý.

    Keď sa nudí často číta, ale ešte častejšie berie do rúk tablet alebo playstation. Patrím medzi benevoletných rodičov a nemám nič proti tomuto druhu zábavy, ale ako sa vraví, všetko s mierou.

    Niekedy navrhne aby sme si s ním pozreli film alebo zahrali nejaké stolové hry. Prirodzene sa teším, že ešte chce s nami tráviť svoj voľný čas. O pár rokov už budeme v jeho očiach len trápni a nudní rodičia. 🙂

    12 ročného chalana už ale spoločenské hry ako "Človeče nezlob sa" príliš nenadchnú a chcelo to nejakú zmenu.

    pixabay.com

    V poslednej dobe sme doslova prepadli strategickým hrám. Sú to hry, pri ktorých víťazstvo nezávisí len od šťasteny, ale aj od vašej šikovnosti. Je nutné sa pri nich sústrediť, sledovať ťahy protihráčov, strategicky plánovať svoje ďalšie kroky, prípadne kooperovať s ostatnými. Tým, že sú náročnejšie na rozmýšľanie a pozornosť, nie sú určené pre malé detičky. Tie s najnižšou obtiažnosťou sú určené pre deti od 5 rokov.

    Vyskúšali sme viaceré strategické spoločenské hry pre deti a tieto patria medzi naše najobľúbenejšie:

    Dostihy a stávky

    Túto hru si určite pamätáte ešte zo svojho detstva. Časom trochu upadla do zabudnutia, ale v súčastnosti jej popularita opäť naberá na sile. Nový dizajn hry je celkom pekný, ale má aj svoje negatíva. Hrací plán je menší ako sme boli zvyknutí pri starom variante a hracie peniaze sú z veľmi tenkého papiera. Princípom hry je úspešne obchodovať s konskými stajňami a nezbankrotovať.

    null

    Monopoly od HASBRO

    Monopoly patria medzi spločenské hry pre deti s najširšou ponukou alternatív. U nás máme najobľúbenjšie Monopoly Junior a Monopoly Cheaters edition v slovenskej verzii. Monopoly Junior sú určené pre najmladších hráčov od 5 rokov. Cheaters edition je u detí obľúbená tým, že ako jediná hra u nás doma má podvádzanie v pravidlách.😄 A čím šikovnejší "podvodník", tým väčšia šanca na výhru.

    null

    Cestovné lístky, prosím! Európa

    Táto hra je určená pre trošku staršie deti, prípadne im ako dospeláci môžte trochu dopomôcť s kombinatorikou a predvídavosťou. Pravidlá sú jednoduché na pochopenie a celkom sa pri tom doma bavíme. Iba mladší syn sa občas hnevá keď mu niekto skríži trať, ktorú chce obsadiť.😄 Ale snažíme sa ho takto naučiť, že niekedy sa v živote objavia aj prekážky, ktoré treba riešiť s "chladnou hlavou".

    null

    Na záver by som chcela dať do pozornosti hru, ktorá ešte len príde do predaja.

    Harry Potter: Boj o Rokfort

    Filmovú séru o Harrym Potterovi sme doma pozerali pravidelne a taktiež sme spolu čítali knižné vydanie. Tento čarodejník v okuliaroch si moje deti úplne získal a potešilo ma, že na trh príde v decembri spoločenská hra v slovenskom jazyku spracovaná podľa tohto námetu. Výrobcovia sľubujú vzrušujúcu zábavu na celé hodiny. Čo ale pokladám už teraz za negatívum je privysoká cena.

    null

    Strategické spoločenské hry pre deti by som zhodnotila ako príjemnú zábavu pre celú rodinu. Ak deti nemáte, nevadí. Na trhu je tento druh hier aj pre teenegerov či pre dospelých - závisí od stupňa náročnosti. V ponuke sú pre celé partie hráčov alebo len ako hry pre dvoch.
    Detské verzie týchto hier dostanete kúpiť aj v hračkárstvach ako je napr. Dráčik. Spoločenské hry pre dospelákov zoženiete v internetových obchodoch ako je Ihrysko.sk, Alza či Mall.

    * Uvedené ceny produktov boli platné v čase publikovania článku. Časom sa môžu líšiť.

    maggie20
    20. okt 2021    Čítané 1433x

    Leporelá pre najmenších: Tieto si vás získajú

    Kedy je podľa vášho názoru ideálny vek dieťaťa na prvé knihy?

    U nás doma sme začínali s knižkami okolo deviatich mesiacov. V tom veku už moje dieťa samostatne sedelo bez opory a malo obe ruky voľné na manipuláciu s hračkami. Kúpila som teda dcére prvé leporelo. A bola som milo prekvapená, že ju zaujalo.

    Čítanie bolo pre ňu zábavnejšie, keď sme si knižku prezerali spolu. Ukazovala som jej zvieratká, napodobňovala ich zvuky a ona ma sledovala a výskala od radosti. Pomaly sme jej tak rozvíjali schopnosť udržať pozornosť na jednu činnosť, ktorá je v neskoršom veku veľmi dôležitá v škôlke a v škole.

    Bolo mi jasné, že v jej veku ešte nie celkom chápe o čom obrázky sú, ale sústredene ma počúvala. Neskôr sa snažila napodobňovať ma, prehadzovala strany v leporele a bľabotala si. Dočítala som sa, že aj toto hravé čítanie je dôležitá fáza vo vývoji, pretože dieťa si tým formuje svoje jazykové a vyjadrovacie schopnosti.

    Okrem základných vrodených inštinktov sa musí dieťa časom všetko naučiť. A čím skôr začneme mozog dieťaťa trénovať, tým lepšie. Dieťa sa nenarodí automaticky s vedomosťou čo to znamená "čítať si" a že písmenká čítame zľava doprava. Postupne ho musíme naučiť ako v knižke listujeme, čo si v nej pozeráme, atď. A na to je leporelo ideálne. Strany sú tvrdé, takže sa neroztrhajú, textu na čítanie nie je príliš veľa. Obrázky sú farebné a kontrastné, aby zaujali pozornosť dieťata.

    Tým, že som si ju posadila na kolená a počúvala môj hlas, sa tiež upokojila, keď bola nervózna. Upevňovalo sa tým teda aj naše puto. Boli to naozaj milé chvíle.🙂

    Leporelo pre deti vo veku 6 - 12 mesiacov

    Naše čitateľské začiatky sprevádzalo toto leporelko s jednoznačným názvom. Ilustrácie znázorňujú len jednu vec s viditeľnými obrysmi a kontrastnými farbami. Pre dcéru to teda nebolo mätúce a bavilo ju.

    null

    Pritúľ si ma!

    Interaktívne leporelko Pritúľ si ma! je určené pre detičky od 18 mesiacov. Krátka rozprávka o stratenom tučniačikovi nabáda deti zapájať sa aktívne do deja, aby ho vrátili k jeho rodičom. Prštekom zakryjú jamu, aby do nej nespadol, ochraňujú vajíčko pred zimou a podobne. U nás má doteraz veľký úspech.🙂

    null

    Môj macík

    Podľa môjho názoru je Môj macík klasika, ktorú by malo mať v knižnici každé dieťa. A nielen preto, že o autorke, ktorá ho preložila do slovenčiny, sa deti v škole učia doteraz. Obrázky sú pekne ilustrované, príbeh zábavný a veršíky sú ľahko zapamätateľné.

    null

    Chorý medvedík

    A kedže tých roztomilých chlpáčov nie je nikdy dosť, dávam do pozornosti aj leporelo Chorý medvedík. Patrí medzi najznámejšie a najlepšie slovenské knižky pre deti. Toto milé dielko od Ľ. Podjavorinskej má rovnaké kvality ako kniha Môj macík.

    null

    Kubko vie rozprávať

    Séria o chlapcovi Kubkovi a jeho dobrodružstvách je primárne zameraná na cvičenie jazykových znalostí dieťaťa. Piata časť s názvom Kubko vie rozprávať je určená pre deti od 4 rokov a rozvíja vyjadrovacie schopnosti detí. Táto kniha pre deti má naplánovaný dátum vydania 27.10. 2021 a môže byť pekným darčekom pod váš vianočný stromček.

    null

    Oboznámenie s knihami v rannom veku vytvorí u dieťaťa tiež presvedčenie, že čítanie je dobré a zábavné a nie je to len nudná činnosť, ktorú treba robiť v škole z povinnosti.

    Máte aj vy tie svoje obľúbené knižky pre deti? Podeľte sa s nami o vaše tipy!🙂

    * Uvedené ceny produktov boli platné v čase publikovania článku. Časom sa môžu líšiť.

    maggie20
    12. okt 2021    Čítané 7204x

    Suché a popraskané päty: Toto vám pomôže!

    Pamätám si, ako mi moje kamarátky - maminy - radili: "Užívaj si voľný čas pre seba, kým ho ešte máš!" Vtedy som to brala s pobavením a fandila si, že ja zvládnem pri deťoch všetko. Aj voľný čas pre seba. A potom to prišlo. Prvé dieťa. Druhé dieťa. Návrat po materskej do práce. Štvrtá káva o pol tretej, aby som nezaspala na kancelárskom stole. A keď som si konečne zmanažovala čas tak, že som si dokázala v kľude prečítať večer knihu, bum! Tretie dieťa.

    Teraz si už ani nespomínam na tie časy, keď som bez stresu presedela dve hodiny u kaderníčky, večery trávila vo fitku a soboty doobeda klebetila na manikúre alebo u kozmetičky. Lifestylové časopisy radia: Matky si tiež musia nájsť voľný čas pre seba, aby sa nezbláznili. A ja by som si ho tiež rada našla.🙂

    Ale skoro vždy, keď si konenčne zarezevujem termín, na ktorom môžem trochu zrelaxovať, naše deti ochorejú alebo mi nečakane niekto odriekne stráženie. A tak som časom moje pravidelné návštevy kaderníctva, salónov a podobných zariadení chtiac-nechtiac obmedzila na minimum.

    unsplash.com

    Zanedbanie niektorých vecí sa ale nepekne podpísalo na mojom výzore a najhoršie sú na tom tuším moje nohy. Vysušené, so stvrdnutou kožou a narýchlo ostrihané ich schovávam v ponožkách, kým si nenájdem čas na ich domácu úpravu. Suchá a popraskaná koža však môže spôsobiť nepríjemnú bolesť päty. V tom horšom prípade až zdravotné problémy.

    Našťastie, pedikúra sa dá urobiť aj doma. Stačí k tomu hodinka pri telke a niekoľko šikovných kozmetických pomocníkov.🙂

    Kúpeľ pre nohy

    Či nosíte rovnú podrážku alebo vysoké opätky, naše nohy si za celý deň vytrpia dosť. Keď mám trošku viac času, robím si kúpeľ nôh. Suchá koža na chodidlách počas neho zmäkne a nohy sa uvoľnia. Moji známi si veľmi chvália perličkové masážne vaničky, ktoré pomôžu aj pri bolesti nôh.

    Ja mám radšej iba teplú vodu s trochou kúpeľovej soli. Najviac sa mi osvedčila soľ do kúpeľa od Kneipp. Má dezinfekčný účinok ktorý dobre pôsobí na popraskané suché päty.

    null

    Stvrdnutá koža musí preč

    Možno tým, že mám od malička ploché nohy, mi koža tvrdne nielen na pätách, ale aj na iných častiach chodidla. Neupravené a suché chodidlá nevyzerajú v lete naboso dobre a horšie je, že časom začne stvrdnutá koža praskať a bolieť. Mne osobne tiež zhrubnutá, popraskaná päta trhá silonkové pančuchy. Dá sa jej zbaviť pemzami a pilníkmi na nohy.

    Ja už dlšiu dobu používam elektrický pilník od Scholl. Je nabíjateľný, takže nemusím meniť batérie. Kožu na nohách obrúsi rýchlejšie ako pemza. Keď nestíham, prejdem s ním zopár krát po suchých pätách a koža je hneď hladšia.

    null

    Peeling na nohy

    Zhrubnutej kože sme sa zbavili a keď už mám tú "chvíľku" pre seba, používam na celé chodidlá aj peeling. Pokožka na nohách je po ňom oveľa jemnejšia.

    null

    Krém na nohy

    Po peelingu už stačí len nohy vysušiť a natrieť krémom na nohy. Aký si zvolíte je len na vás. Kozmetické značky ponúkajú krémy s rôznymi prísadami a účinkami - chladivý, regeneračný, hydratačný, atď.

    Pozor na výber krému si dávajte najmä vtedy, ak máte citlivú pokožku, niektoré zložky ju môžu podráždiť, alebo ak ste diabetik. Diabetici by nemali používať krémy so zmäkčovadlami aby pokožku zbytočne neoslabovali.

    Môj obľúbený je regeneračný balzam s bambuckým maslom od Yves Rocher.

    null

    Posledným krokom je zastrihnutie nechtov a ak ešte nemusíte utekať k sporáku alebo k plačúcemu bábätku, na ošetrených a voňavých nohách bude určite dobre vyzerať aj lak na nechty. Nezabudnite si ich ale pred lakovaním odmastiť odlakovačom.🙂

    Tak trochu "špeciálne" ponožky

    Keď v drogérií prechádzam regál s prípravkami na nohy, moju pozornosť vždy upútajú jednorázové ponožkové masky. Ide o návleky na nohy so špeciálnymi zmäkčujúcimi a exfoliačnými látkami. Ich výrobcovia sľubujú jednoduchú aplikáciu, ponožky stačí navliecť na nohy a nechať pôsobiť. Koža na chodidlách zmäkne a nevznikne popraskaná boľavá päta.

    null

    Ja osobne som exfoliačné ponožky ešte neskúšala. A čo vy? Aké sú vaše skúsenosti? A ako vyzerá tá vaša domáca pedikúra? 🙂

    * Uvedené ceny produktov boli platné v čase publikovania článku. Časom sa môžu líšiť.

    maggie20
    11. okt 2021    Čítané 2124x

    Pracie prášky vhodné pre alergikov a citlivú detskú pokožku

    Keď mi zdravotná sestra v pôrodnici oznámila, že môj syn má suchú kožu so sklonom k atopickému ekzému, hneď som pochopila, že starostlivosť o jeho detskú pokožku bude náročnejšia ako pri zdravých deťoch. Dermatologička nám predpísala prípravky na ošetrenie kože a odporučila aj vhodnú detskú kozmetiku. Pravidelne sme chodili na kontroly a jeho stav sa nelepšil.

    Vo voľnom čase som sa teda snažila prečítať si o tomto ochorení trochu viac. Zistila som, že citlivú pokožku dokážu často dráždiť aj samotné pracie prostriedky a aviváže. Obsahujú totiž parfumy, farbivá, optické rozjasňovače a konzervanty, ktoré môžu pôsobiť agresívne nielen na jemnú pokožku bábätka, ale spôsobujú ťažkosti aj u dospelých ľudí, ktorých trápi alergia či atopický ekzém.

    Persil Sensitive gél

    U nás v rodine sme problémy s kožou predtým nikdy nemali. Pri kúpe pracieho prášku a aviváže som teda mala len dve kritériá – aby dobre vypral a pekne voňal.

    Detská pokožka je ale oveľa tenšia ako u dospelého človeka a preto som detské oblečenie právala v Persil Sensitive. Zdravú kožu nedráždil, prádlo pekne prevoňal a vypral aj fľaky od detských príkrmov. Jeho výhodou je tiež dostupnosť v každom supermarkete alebo drogérii a cenovo výhodné veľké balenia.

    null

    Prášok na pranie Lovela Baby na farebnú bielizeň

    Značka Lovela patrí medzi mamičkami k najobľúbenejším pracím prostriedkom na detskú bielizeň. Má jemnú vôňu a prádlo bolo mäkké aj bez použitia aviváže. To bolo pre mňa dôležité, pretože pri podráždenej pokožke môjho syna som sa používaniu aviváže chcela radšej vyhnúť.

    Lovela je tiež ľahko dostupná a cenovo výhodná. Môžete ju kúpiť ako prášok, prací gél alebo kapsuly. Ak máte vy alebo vaše dieťa ekzém či alergiu na prací prášok, je vhodnejšie používať gélovú formu. Ľahšie sa rozpúšťa a vymýva z prádla aj pri nízkych teplotách prania.

    null

    Bupi BABY sensitive prací prášok

    Má príjemnú, nevtieravú vôňu. Citlivá pokožka môjho syna naň reagovala dobre. Keď sme ho skúšali, nezbadala som žiadnu alergickú reakciu. Nevýhodou je, že je dostupný iba v malom balení. Keďže máme viac detí, prášok sa rýchlo míňal.

    null

    SONETT prací gél Sensitive

    Časom som s všimla, že stav pokožky nášho syna sa počas roka mení. V lete trávi viac času na slniečku a jeho pokožka je krajšia. Sú ale obdobia, ako je vykurovacia sezóna v zime, alebo napríklad po chorobe, keď má oslabenú imunitu, kedy sa mu červené fľaky na tele a tvári zväčšujú. V týchto obdobiach je alergia na prací prášok naozaj to posledné, čo potrebujeme.

    Aby sme jej predišli, používam vtedy na pranie jeho vecí prací prostriedok pre alergikov - SONETT Sensitive. Je síce bez vôňe, ale naozaj neobsahuje žiadny alergén, ktorý by mu škodil. Je univerzálny na biele aj farebné prádlo.

    null

    Gélový prací prostriedok sensitive Souldrops - Clouddrop

    Tento prací gél je tiež univerzálny, takže som nepotrebovala prostriedok zvlášť na biele a farebné prádlo. Je ekologický a neobsahuje žiadne biologicky nerozložiteľné látky. Vôňu síce má, no iba jemnú. Niekoľko krát som ho použila aj na ručné pranie a škvrny od jedla vypral.

    null

    Na našom trhu sú rôzne značky ktoré majú v ponuke pracie prostriedky s označením Sensitiv. Ale každý alergik alebo človek s citlivou pokožkou môže na jednotlivé zložky v pracom prášku reagovať inak. Preto je zrejme najlepšie nájsť si ten svoj, ktorý nám najviac vyhovuje.

    Ja používam na bežné pranie najčastejšie Lovelu a ak je stav ekzému u môjho syna zhoršený, siahnem po Sonette.

    Máte aj vy tie svoje obľúbené, na ktoré nedáte dopustiť? Ktorý je podľa vás najlepší? Podeľte sa s nami o svoje skúsenosti. 🙂

    Uvedené ceny produktov boli platné v čase publikovania článku. Časom sa môžu líšiť.

    maggie20
    26. sep 2021    Čítané 1322x

    Spríjemnite si dlhú cestu hrou: Tipy na hračky a hry do auta

    Vraví sa, že ženský mozog je schopný spracúvať viac podnetov naraz. No niektorým činnostiam, ako napríklad šoférovanie, je lepšie venovať celú svoju pozornosť a nenechať sa ničím rozptyľovať. Ide predsa o bezpečnosť v cestnej premávke. Taká je teória.

    No rodičia prevážajúci svoje deti z bodu A do bodu B budú však určite so mnou súhlasiť, že v praxi to nie je také jednoduché. U nás zo zásady platí priama úmera – čím komplikovanejšia dopravná situácia, tým nervóznejšie deti v aute.

    zdroj: unsplash.com

    Obdivujem najmä rodičov, ktorí pravidelne cestujú so svojimi deťmi 8 a viac hodín autom do Chorvátska a iných destinácií. My sme na to zatiaľ odvahu nenašli😊.

    Známi mi odporúčali hrať sa s deťmi počas cesty rôzne slovné hry, ako „Hádaj, na čo myslím!“ a podobne. Ja ale nie som príliš skúsený šofér a nedokážem sledovať dopravné značky, autá okolo mňa, GPS, a pritom ešte rozmýšľať, na čo „myslí“ môj syn keď TO je oranžové, vonia to ako pomaranč a nemôžme si na to sadnúť. /Mimochodom, bol to jeho vyliaty džúsik na sedadle/

    Potrebovala som teda nájsť aktivity, ktorými by sa počas cesty zabavili sami.

    Taf Toys Hudobný pult do auta Tučniak

    Keď boli moje deti ešte bábätká cestovalo sa s nimi pomerne ľahko. Jazda autom ich uspala už po prvom kilometri. Problém bol, keď sa počas cesty zobudili a zistili, že sú hladné a plienka je plná. Vtedy sme používali hračky, ktoré sa dali zavesiť na opierku hlavy na sedadle. Zabavili dieťa aspoň po prvé odpočívadlo, kde som ho nakŕmila a prebalila. Veľmi pekný je napríklad hudobný pult Tučniak. Výhodou je diaľkový ovládač, ktorým ho zapnete aj bez toho, aby ste museli auto zastaviť.

    null

    Haba Magnetický labyrint MESTO

    Dcéra bude mať čoskoro tri roky a závesné hračky do auta ju už veľmi nenadchnú. Jej oľúbenou hračkou na cesty je momentálne tento drevený labyrint. Magnetickou paličkou posúva gulôčky po cestičkách a dokáže ju to zabaviť na dosť dlhý čas. Hračka je pekná, funguje na jednoduchom princípe a netreba do nej žiadne baterky.

    null

    Albi Hra do auta

    Albi kúzelné čítanie patrí už niekoľko rokov medzi obľúbené hračky. Výhodou Hry do auta je tvar kariet a oranžové vrecúško do ktorého si ich s ceruzkou prakticky zabalíte. Ako sme už pri Kúzelnom čítaní zvyknutí, interaktívna hra obsahuje rôzne otázky, zvuky, atď. Nevýhodou je, že ceruzku si treba kúpiť zvlášť a hlavne ju treba pred cestou nabiť🙂. Dopravná tématika Hry do auta je celkom náučná a zábavná, rovnako dobre však zabavia aj iné knihy z edície Kúzelné čítanie.

    null

    Vejár plný kvízov 7+ - Kvído

    Kvízové vejáre Kvído od Albi sme kúpili ako alternatívu Kúzelného čítania. Jednotlivé vejáre sú rozdelené podľa veku. Zabavili najmä staršieho syna. Kartičky sa rozprestierajú ako vejár, takže nehrozí, že by sa mu postrácali. Obrázky sú celkom vtipné a otázky sú z rôznych oblastí, takže kvíz nie je nudný. Výhodou je, že nepotrebujeme náhradné batérie.

    null

    Audiokniha Detským srdiečkam 1, 2, 3

    Nech dá ruku hore kto nepozná Mira Jaroša!🙂 Môj mladší syn a dcéra sú tiež jeho veľkými fanúšikmi. Keď sme ale jeho cdčko púšťali počas cesty na dovolenku už štvrtý krát, mala som chuť vymontovať autorádio.🙂 Pri prekrikovaní sa dvoch detí, kto hlasnejšie zaspieva "Tobogán" alebo "Strašidlá" bola síce zábava, ale keď som ich potrebovala trochu utíšiť, pustila som im pre zmenu rozprávky Detským srdiečkam. Započúvali sa do príbehov a musím priznať, že po niekoľkých rozprávkach aj zaspali.🙂

    Audioknihy zabavia počas cesty aj deti trpiace kynetózou, ktorým môže pri hraní s hračkami prísť v aute nevoľno. Na trhu sú v rôznych dĺžkach. Pre staršie deti sú v ponuke dlhé príbehy s viacerými dejovými líniami. Pre menšie deti sú krátke príbehy, častokrát aj s ponaučením.

    null

    A ako sa zábavajú v aute vaše deti?🙂

    *Uvedené ceny produktov boli platné v čase publikovania článku. Časom sa môžu líšiť.

    maggie20
    20. sep 2021    Čítané 1280x

    Kreatívne a náučné spoločenské hry pre deti

    „Mami, oci, poď sa so mnou hrať!“ Najmä rodičia jedináčikov počúvajú túto vetu pomerne často. Keď si už nájdeme počas uponáhľaného dňa čas na hru s našimi deťmi, prečo hneď nespojiť príjemné s užitočným? Veď aj hravou formou sa dá veľa naučiť.

    unsplash.com

    Táto myšlienka jedného dňa napadla aj mne. Keď som vstúpila do hračkárstva s cieľom vybrať zábavnú a edukačnú hru, ktorá naplno rozvinie prázdninami poskrúcané mozgové závity mojich školákov, privítali ma regále preplnené tými najrozličnejšími hrami a hračkami. Ak by som chcela dôkladne preskúmať každú hru, ktorú hračkárstvo ponúka, museli by ma tam nechať ešte aj po záverčnej.

    A preto som si doma uvarila šálku obľúbenej kávy, sadla k internetu a vybrala niekoľko spoločenských edukačných hier pre deti a možno aj dospelých😊.

    Nechajte sa inšpirovať.

    Tik Tak Bum!

    Nič nedokáže udržať moje deti v napätí tak ako tikajúca bomba!🙂
    Princíp tejto hry je veľmi jednoduchý: hráči hovoria slová, v ktorých sa nachádza daná slabika, až kým bomba nevybuchne. Na tejto hre sa mi páči, že deti sa učia rozmýšlať pod tlakom a rozširujú si slovnú zásobu.

    null

    Tik Tak Bum Junior

    Tik Tak Bum Junior je alternatíva pre menšie deti. Hrávame sa dve varianty tejto hry. Pri prvom variante vymenovávame pojmy týkajúce sa témy na kartičke. Keď si chceme hru sťažiť, vymenovávame pojmy v cudzom jazyku. Vždy sa tak naučíme nové anglické slovíčka.

    null

    Vedomostné pexeso - Hlavné mestá Európy

    Pexeso je medzi spoločenskými hrami stará dobrá klasika a preto ho v mojom zozname nemôžem vynechať. Brávame si ho so sebou vždy aj na dovolenky, keďže nezaberá v batožine veľa miesta. Vedomostné pexeso - Hlavné mestá Európy som kúpila tak trošku aj kvôli sebe. Geografia ma nikdy v škole nebavila. No poznať hlavné mestá štátov patrí k všeobecným vedomostiam každého človeka. Pri tomto pexese sme sa ich so synom celkom dobre naučili. Na kartičkách sú okrem hlavných miest znázornené aj štátne vlajky.

    null

    V kocke! Matematika

    Rodičia školopovinných detí vedia, že precvičovania matematiky nie je nikdy dosť. V tomto prípade som hľadala hru so širším záberom, ktorú by som sa mohla hrať s druhákom, ale aj so šiestakom. Obaja si pri tejto hre precvičujú vizuálnu pamäť. Okrem toho si hravou formou opakujú geometriu, merné jednotky, matematické operácie, atď.

    null

    Goki hra farby

    Pri hľadaní vhodných hier som nemohla zabudnúť ani na moju najmladšiu ratolesť, trojročnú Terezku. Pre ňu som hľadala najmä pestrofarebnú hru, ktorá by zaujala jej pozornosť. Zároveň však musí mať krátky hrací čas, aby ju nezačala nudiť.
    Pri tejto hre si precvičuje farby a tvary. Je vyrobená z dreva, čiže aj napriek častému hraniu je stále pekná a nepoškodená.

    null

    Ponuka spoločenských hier, ktoré majú aj edukačný charakter, je v súčastnosti naozaj veľmi široká. Určite aj vy máte svoje obľúbené. Podeľte sa s nami o vaše tipy ako môžme dieťa pri hre vzdelávať.

    Veď ako vraví stará múdrosť: „Čo sa za mlada naučíš, v starobe akoby si našiel.“

    Uvedené ceny produktov boli platné v čase publikovania článku. Časom sa môžu líšiť.

    maggie20
    17. sep 2021    Čítané 910x

    Detská treková a outdoor obuv: Podľa čoho vybrať?

    Pre každého znamená pojem ideálna dovolenka niečo iné. Niekto má rád leňošenie na pláži, iný obľubuje kultúrne pamiatky, ďaľší vyhľadáva ticho lesov a hôr. Mojim favoritom sú hory a preto sa často vraciame do Tatier. Ich neodmysliteľnou súčasťou sú prekrásne turistické chodníčky. Hneď ako moje deti podrástli a zvládli náročnejšiu trasu ako len prechádzku okolo chaty, vyzbrojili sme ich turistickou výbavou a šup na túru🙂.

    Najdôležitejšou a finančne najnáročnejšou položkou bola turistická obuv. Najmä pri deťoch to nie je lacná záležitosť, pretože noha im stále rastie a ďaľšiu sezónu im už kúpené topánky budú pravdepodobne malé.

    Keď sa ale venujete turistike často, oplatí sa do nej investovať.

    Turistické topánky by mali byť nepremokavé a kvalitne spracované. Počasie v horách je nevyspytateľné, slnečný deň sa môže zmeniť na dážď v priebehu niekoľkých minút. Zatečené topánky, prípadne odtrhnutá podrážka sú veľmi nepríjemné.

    Pri tomto druhu obuvi treba venovať pozornosť najmä podrážke. Musí byť pevná, aby sa vám hneď nepopraskala a aby ste v nej necítili každý kamienok. Ideálna je určite tá, ktorá má aj protišmykovú úpravu.

    Nezanedbajte ani detaily ako sú šnúrky. Neustále sa rozväzujúce hladké a krátke šnúrky vás brzdia v ceste a pokazia turistický zážitok.

    Podľa terénu, ktorý idete s deťmi zdolávať, si môžte vybrať medzi vysokou a nízkou turistickou obuvou.

    Vysoká treková obuv

    Ak Váš malý turista už zvládne dlhšiu túru bez mrnčania a nebojí sa ani náročnejších hornatých povrchov, kúpte mu vysoké topánky. Noha je v nich stabilnejšia vďaka spevnenému členku. Do vyššej obuvi sa tiež nedostanú kamienky, ak je pevne uviazaná.

    Detské topánky Salomon OUTWARD CSWP J

    Tieto topánky sme kúpili aj nášmu najstaršiemu synovi. Sú ľahké a pohodlné, ale napriek tomu sa nikdy nesťažoval, že by mu bolo na nohy zima. Neotlačili ho ani keď ich mal celý deň na sebe. Nevýhodou je vysoká cena. U nás doma sme to vyriešili ako narodeninový darček.

    null

    Topánky adidas Terrex Hyperhiker K

    Výhodou týchto topánok sú klasické šnúrky. (S tzv. rýchlošnurovaním /utiahnutie šnúrok patentom/ nemáme príliš dobré skúsenosti. Buď sa nám pokazil patent alebo si ich deti nevedeli správne utiahnuť.) Topánky boli pohodlné a nešmýkali sa ani na klzkých povrchoch.

    null

    Nízka treková obuv

    Je nižšou variantou vysokej turistickej obuvi. Na prechádzky po upravených lesných chodníčkoch a nenáročnom teréne je ideálna. Pri schádzaní strmších a kamenitých terénov sme si však viac pochvaľovali vysokú obuv.

    Detská turistická obuv McKinley Kansas II AQB

    Topánky majú veselé farebné prevedenia pre chlapcov aj dievčatá. Sú ľahké a vzdušné, nohy sa nám v nich nepotili. Podrážka je dobre upravená, nešmýkalo sa nám a nezatekala ani na mokrej tráve. Pri ďaždi sme ich ale mali premočené, sú vhodné len za pekného počasia.

    null

    Detská turistická obuv stredná EVERETT

    Tieto topánky sú niečo medzi nízkou a vysokou turistickou obuvou. Zaujali ma svojou nízkou cenou. Sú trochu ťažšie a pri dlhšej chôdzi menej pohodlné, ale nohu chránia dobre. Nepremokli, ani keď syn skočil do väčších kalúž.

    null

    Turistické sandále

    Kúpa turistických sandálov sa mi najprv zdala ako zbytočne vyhodené peniaze. Keď sme si však naše unavené a nachodené nohy prezuli z vysokých topánok do vzdušných sandálov, hneď sa nám po rovine k autu vykračovalo ľahšie🙂

    Alpine pro Flavio

    Pôvodne sme ich kúpili deťom na prezutie z vysokých trekových topánok počas horúcich letných dní. Teraz ich ale nosíme aj v meste na ihrisko. Páči sa mi na nich farebná kombinácia a uzavretá špica.

    null

    Pri kúpe trekovej obuvi vždy rátajte s tým, že vám noha pri túre trochu napuchne. Preto si ich nikdy neskúšajte a nekupujte ráno. Lepšie je v poobedných a večerných hodinách keď už máte nejakú tú chôdzu za sebou.

    Uvedené ceny produktov boli platné v čase publikovania článku. Časom sa môžu líšiť.

    maggie20
    5. sep 2021    Čítané 966x

    Pomôcky na plávanie pre deti

    Ako väčšina rodín s deťmi, aj my trávime horúce letné dni najmä pri vode. V tomto je voda mojím veľkým spojencom – deti osvieži, zabaví a hlavne unaví. Raz sa mi ale v aquaparku stala nepríjemná príhoda, ktorá zmenila celý môj pohľad na vec.

    Ležala som na lehátku a sledovala mojich synov, ako sa bláznivo spúšťajú po prázdnej bazénovej šmykľavke. Vyskočiť z bazéna, vyliezť na šmykľavku, člup do vody a stále dookola do omrzenia. Poznáte to. Zrazu som počula, ako môj mladší syn vystrašene kričí v polovici jazdy: „Mamááá, pomóc, nemám koleso!“ V zápale hry si ani nevšimol, že plávacie koleso nemá na sebe, ale ostalo na brehu. Manžel okamžite skočil rybičku do dvojmetrovej hĺbky takou rýchlosťou, že ani pobrežná hliadka Baywatch by sa za neho nemusela hanbiť. V tej chvíli som si uvedomila dve veci. Že vedieť plávať je veľmi dôležité. A po druhé, kvalitné plavecké pomôcky sú výborná vec.

    Kruh detský dvojitý MY BABY FLOAT INTEX 56585 
    Toto objemné plávacie koleso je ideálne, keď si chcete zobrať malé dieťatko so sebou do veľkej vody. Keď som potrebovala mať chvíľu voľné ruky, vedela som, že v tomto plávacom sedátku je moja dcérka v bezpečí. Nehrozí žiadne prevrhnutie sa alebo vyšmyknutie z kolesa do vody. Keď ale začala byť trošku aktívnejšia, prekážalo jej, že nemôže čľapkať rúčkami vo vode.

    null

    Plavecké kolieska Cherek's KraulQuappen
    Tieto plavecké rukávniky sú veľmi obľúbené a bezpečné, pretože ich vnútro tvorí pena. To znamená, že aj keď sa nafukovacia časť rukávnikov prepichne, naďalej držia dieťa nad vodou. Je to veľké plus na rozdiel od klasických rukávnikov, ktoré po prepichnutí ihneď vyfučia a je po zábave.

    null

    INTEX Nafukovacia vesta Deluxe Pool School 
    Máte väčšie dieťa a radi člnkujete? Alebo je vaše dieťa ešte neplavec a v roztržitosti si zabúda ustrážiť plávacie koleso ako môj syn? Zapnite ho do tejto nafukovacej vesty a problém je vyriešený.

    null

    Plavecká čiapka Speedo Long Hair Cap Tyrkysová 
    Plávanie je zdravý šport a netreba ho vynechávať ani v zime. Treba ale dávať pozor, aby dieťa nevyšlo do studeného počasia s mokrou hlavou. Keď sa chcete vyhnúť nekonečnému fénovaniu v šatni aquaparku, použite kúpaciu čiapku. Výrobcovia myslia aj na dlhovlasé princezné a v ponuke sú plavecké čiapky určené špeciálne pre dlhé vlasy. V tyrkysovej čiapke od Speedo vaša mladá športovkyňa určite vo vode zažiari, a jej vlásky ostanú chránené pred chlórom.

    null

    Detské plavecké okuliare Aqua Sphere Vista Junior Fialové
    Vo veľkých kúpaliskových bazénoch a aquaparkoch je koncentrácia chlóru vo vode vysoká. Citlivým očiam môže spôsobiť začervenanie, svrbenie a pálenie. Pri dlhšom pobyte v bazéne alebo aj v mori vám odporúčam namiesto klasických plaveckých okuliarov túto plaveckú masku. Využijú ju plavci vo veku od 5 do 12 rokov. Netlačí, ani keď ju má dieťa dlhšie na sebe, výborne priľne k tvári a je vybavená UVA a UVB filtrom.

    null

    Práve som vám predstavila mojich Top 5 pomôcok na plávanie. Obľúbila som si ich ja a aj moji malí plavci. A samozrejme aj môj manžel, ktorý už nemusí skákať rybičky priamo z vyhriateho lehátka.🙂
    A ako riešite bezpečnosť vo vode vy?

    maggie20
    5. sep 2021    Čítané 1057x

    Plienky do vody alebo plienkové plavky?

    Nič mi nedokáže zlepšiť náladu viac, ako pozorovanie batoliat a malých detičiek bezstarostne sa čľapkajúcich v bazéne.

    Prvé skúsenosti s potápaním, veselé špliechanie so svojimi rovesníkmi a prelievanie vodičky z krhličiek... A aha, táto malá gumená kačička ako ladne pláva po hladine...
    V tom zápale osviežujúcej hry sa nemožno čudovať, že sa prihodí „nehoda“ aj tým, ktorí už doma obratne zvládajú dobehnúť na nočník. Z hygienických dôvodov je preto vhodné dávať najmenším detičkám do vody plavecké nohavičky alebo plienky.

    Tieto praktické vecičky nám v súčasnosti ponúka viacero výrobcov, tak sa poďme na ne spolu pozrieť.

    Plienkové plavky

    Swim Nappy neoprénové plavky, zelené s pásikom
    Tieto plavky sme vyskúšali aj my. Sú pružné a dcérka sa v nich veľmi dobre cíti. Široké lemy netlačia ani bacuľatejšie detičky. Ďalšia dobrá vlastnosť neoprénu je, že chráni telíčko pred prudkou zmenou teploty, napríklad v studenej vode. Veľkou výhodou je aj to, že vám vystačia jedny plavky, kým dieťa nepodrastie, a nemusíte si stále dokupovať nové ako pri jednorazových plaveckých plienkach. Nevýhodou je, že sa dosť ťažko obliekajú a vyzliekajú na mokrú pokožku.

    Ak má vaše dieťatko riedku stolicu, odporúčam použiť aj jednorazovú plávaciu plienku. Keď dcérke „išli“ zúbky, plavky nám žiaľ riedku stolicu nezachytili a verte mi, plavčík, ktorý potom čistil bazén, nebol veľmi nadšený.🙂

    null

    T-tomi Plienkové plavky, Zoo
    Sú ďalšie plienkové plavky, ktorých výhodou je, že šetria životné prostredie a vašu peňaženku. A pri týchto plavkách to platí doslova, pretože sú vybavené patentami na regulovanie veľkosti. Nevýhodou je, podobne ako pri neoprénových plavkách, že zachytia len hustú stolicu.

    null

    Plienky na plávanie

    Jednorazové plienky Swimmies veľkosť S
    Tieto plienky ma prekvapili svojou nízkou cenou. Svoju funkciu splnili, ale sú tvrdšie a dcérka sa v nich necítila príliš pohodlne.

    null

    Jednorazové Huggies plienky Little Swimmers 2-3
    Sú jemné, príjemné na nosenie a s veselými Disney obrázkami. Dobre obopínajú nožičky, takže cez ne nič nepretečie. Ľahko sa po bokoch roztrhnú a zvlečú. Nevýhoda je, ako pri všetkých jednorazových plaveckých plienkach, že ich musíte mať dostatočnú zásobu.

    null

    Jednorazové plienky Pampers Splashers 4-5
    Na trhu najpredávanejšie a medzi mamičkami najobľúbenejšie jednorazové plavecké plienky. Sú veľmi pohodlné, pružné a majú pekné farbené motívy. Po bokoch majú pásy na ľahké roztrhnutie a zvlečenie. Nevýhodou je, že patria medzi najdrahšie na trhu.

    null

    Vlastné značky jednorazových plaveckých plienok ponúkajú u nás aj rôzne obchodné reťazce a drogérie ako sú DM, Tesco, Lidl, atď. Máte aj vy a vaši malí plavci niektoré z nich odskúšané? Ak áno, podeľte sa s nami a ostatnými mamičkami o svoje skúsenosti😊

    maggie20
    29. júl 2021    Čítané 1842x

    Papučky pre zdravé nôžky

    Papučky pre prvé krôčiky dieťatka sú veľmi dôležitá vec. Musia byť hlavne pevné, aby fixovali nôžku a s anatomicky tvarovaným klenkom, aby sa predišlo takzvaným plochým nohám. Čím je dieťa staršie a aktívnejšie, tým je správny výber papúč dôležitejší. Pri nástupe do materskej škôlky sú prezuvky dokonca nevyhnutnosť. Preto Vám odporúčam nenechať si ich nákup na posledné dni letných prázdnin, pretože vtedy je najväčší dopyt. Zadovážte si ich týždeň - dva pred nástupom do škôlky, vyhnete sa tak tlačenici v obuvi a budete mať široký výber. Ideálne je kupovať ich v kamennej predajni, kde si dieťa obuv vyskúša. Keď sa však rozhodnete predsa len pre eshop, objednávajte v dostatočnom predstihu, aby ste stihli papuče reklamovať a vymeniť za inú veľkosť.

    Papučky sandálkové s uzavretou špicou RAK čierno žlté

    Papučky výrobcu RAK sú správne anatomicky tvarované, priedušné a zo savého materiálu, aby absorbovali pot. Na výber je široké spektrum farebných prevedení a motívov pre chlapcov i dievčatá, ale aj pre maličké, či staršie deti. Pri najmenších škôlkaroch nie je vhodné kupovať papučky na zaväzovanie alebo remienky. Deti sú hrdé, keď sú samostatné a nechceme ich predsa stresovať pri prezúvaní sa. Ideálne sú papuče na suchý zips alebo gumu, dieťa si ich rýchlo samostatne obuje. Sandálkové papučky sú dobré najmä v lete aby sa nožička príliš nepotila, ale vhodná je plná špica ktorá bráni nepríjemnému zakopnutiu a boľavým prštekom.

    null

    Detské sandále so zdravotnými prvkami T98

    Spoločnosť Protetika je celkovo zameraná na zdravotnícke a ortopedické pomôcky, čo znamená, že aj papučky tejto značky nesú prvky, ktoré sú prevenciou pre zdravý vývoj detských nôh. V prípade, že sa u Vášho dieťatka už objavuje plochonohosť, či iná deformácia dolných končatín, Protetika ponúka aj rehabilitačné sandále alebo individuálne ortopedické prezuvky na mieru. Tie sú však cenovo drahšie. Nevýhodou je menšia ponuka na stránke výrobcu https://eshop.protetika.sk/. Spoločnosť má však širokú sieť kamenných predajní po celom Slovensku.

    null

    Dámske a pánske sandále so zdravotnými prvkami Protetika T13

    Kto má doma staršie dieťa určite vie, aký problém je kúpiť mu oblečenie, prípadne obuv, ktorá sa mu bude páčiť. To isté platí aj pri prezúvkach. Starší školáci často nosia v škole rôzne penové šľapky alebo crocsy. Táto obuv je ale označovaná ako letná plážová obuv a nie je vhodná ako prezúvky. Študenti trávia v škole denne dlhé hodiny a samé vieme, milé mamičky, ako veľmi trpia naše nohy obuté v nepohodlnej obuvi príliš dlhý čas. Ak chcete aby sa Vaše dieťa vyhlo bolestiam nôh, zlému držaniu tela či dokonca návštevám u ortopéda, zvoľte ortopedické šľapky, prípadne aspoň obuv, ktorá je označovaná ako Domáca obuv.

    null

    Barefoot
    V posledom čase sa v súvislosti s detskou obuvou často skloňuje aj pojem Barefoot. Čo to vlastne znamená? Doslovne tu ide o imitáciu chôdze naboso. Barefoot obuv je obuv s tenkou flexibilnou podrážkou a s dostatočnou šírkou na roztiahnutie prstov v prednej časti topánky. Tu sa však názory milovníkov bosej chôdze a odborníkov líšia. Nepochybne je chôdza bez obuvi pre zdravý vývvin nôžky prínosná, ale hlavne v nerovnom teréne v prírode či na pláži. Taktiež sú odborníci skeptickí v tom, či je barefoot obuv vhodná pre prvé krôčky a nemala by byť nožička dieťaťka v tejto fáze vývoja radšej spevnená. Ak by ste sa však rozhodli barefoot papučky vyskúšať, ponúkam Vám niekoľko tipov:

    Detské barefoot papuče FARE BARE 5101402

    null

    Barefoot papučky Milash – DETI KVETOV – NÁDEJ

    Papučky rodinnej značky Milash sú tým pravým pre skutočné Biomaniačky. Zvršok tvorí priedušná BIObavlna potlačená certifikovanými farbami. Sú vyrobené ako aj zabalené s úplným rešpektom k planéte.

    null

    Ak máte aj vy, milé mamičky, nejaké tipy na prezuvky ktoré sa vám osvedčili, sem s nimi! Veď letné prázdniny letia ako voda a čoskoro budeme zasa chystať výbavu do školy.