maggie20
20. sep 2021
1280 

Kreatívne a náučné spoločenské hry pre deti

„Mami, oci, poď sa so mnou hrať!“ Najmä rodičia jedináčikov počúvajú túto vetu pomerne často. Keď si už nájdeme počas uponáhľaného dňa čas na hru s našimi deťmi, prečo hneď nespojiť príjemné s užitočným? Veď aj hravou formou sa dá veľa naučiť.


unsplash.com

Táto myšlienka jedného dňa napadla aj mne. Keď som vstúpila do hračkárstva s cieľom vybrať zábavnú a edukačnú hru, ktorá naplno rozvinie prázdninami poskrúcané mozgové závity mojich školákov, privítali ma regále preplnené tými najrozličnejšími hrami a hračkami. Ak by som chcela dôkladne preskúmať každú hru, ktorú hračkárstvo ponúka, museli by ma tam nechať ešte aj po záverčnej.

A preto som si doma uvarila šálku obľúbenej kávy, sadla k internetu a vybrala niekoľko spoločenských edukačných hier pre deti a možno aj dospelých😊.

Nechajte sa inšpirovať.

Tik Tak Bum!

Nič nedokáže udržať moje deti v napätí tak ako tikajúca bomba!🙂
Princíp tejto hry je veľmi jednoduchý: hráči hovoria slová, v ktorých sa nachádza daná slabika, až kým bomba nevybuchne. Na tejto hre sa mi páči, že deti sa učia rozmýšlať pod tlakom a rozširujú si slovnú zásobu.

Spoločenská hra Tik Tak Bum!

Spoločenská hra Tik Tak Bum! dokáže rozprúdiť poriadny večierok.

Tik Tak Bum Junior

Tik Tak Bum Junior je alternatíva pre menšie deti. Hrávame sa dve varianty tejto hry. Pri prvom variante vymenovávame pojmy týkajúce sa témy na kartičke. Keď si chceme hru sťažiť, vymenovávame pojmy v cudzom jazyku. Vždy sa tak naučíme nové anglické slovíčka.

Spoločenská hra Tik Tak Bum Junior

  1 skúsenosť

Slovná hra pre deti predškolského veku.

Vedomostné pexeso - Hlavné mestá Európy

Pexeso je medzi spoločenskými hrami stará dobrá klasika a preto ho v mojom zozname nemôžem vynechať. Brávame si ho so sebou vždy aj na dovolenky, keďže nezaberá v batožine veľa miesta. Vedomostné pexeso - Hlavné mestá Európy som kúpila tak trošku aj kvôli sebe. Geografia ma nikdy v škole nebavila. No poznať hlavné mestá štátov patrí k všeobecným vedomostiam každého človeka. Pri tomto pexese sme sa ich so synom celkom dobre naučili. Na kartičkách sú okrem hlavných miest znázornené aj štátne vlajky.

Vedomostné pexeso - Hlavné mestá Európy

Vedomostné pexeso obsahuje 48 kartičiek, tj. 24 párov. Kartičky zamiešajte a rozložte lícom nadol, aby ste nevedeli ich rozloženie. Postupne otáčajte po dvoch kartičkách lícom nahor. Ak nájdete kartičky, ktoré patria k sebe, odoberte ich a otáčajte znova.

V kocke! Matematika

Rodičia školopovinných detí vedia, že precvičovania matematiky nie je nikdy dosť. V tomto prípade som hľadala hru so širším záberom, ktorú by som sa mohla hrať s druhákom, ale aj so šiestakom. Obaja si pri tejto hre precvičujú vizuálnu pamäť. Okrem toho si hravou formou opakujú geometriu, merné jednotky, matematické operácie, atď.

V kocke! Matematika

Desaťminútová hra na precvičenie pamäti a osvojenie si pojmov z matematiky, alebo čo si zapamätáte za 10 sekúnd? Hra vychádza z úspešnej anglickej hry Brainbox! Vaším cieľom bude za 10 minút nazbierať čo najviac kariet s matematickými pojmami.

Goki hra farby

Pri hľadaní vhodných hier som nemohla zabudnúť ani na moju najmladšiu ratolesť, trojročnú Terezku. Pre ňu som hľadala najmä pestrofarebnú hru, ktorá by zaujala jej pozornosť. Zároveň však musí mať krátky hrací čas, aby ju nezačala nudiť.
Pri tejto hre si precvičuje farby a tvary. Je vyrobená z dreva, čiže aj napriek častému hraniu je stále pekná a nepoškodená.

Goki hra farby

Svet je neuveriteľne farebný!

Ponuka spoločenských hier, ktoré majú aj edukačný charakter, je v súčastnosti naozaj veľmi široká. Určite aj vy máte svoje obľúbené. Podeľte sa s nami o vaše tipy ako môžme dieťa pri hre vzdelávať.

Veď ako vraví stará múdrosť: „Čo sa za mlada naučíš, v starobe akoby si našiel.“

Uvedené ceny produktov boli platné v čase publikovania článku. Časom sa môžu líšiť.

Brain box odporúčam 👍som rozhodnutá kúpiť pod stromček. Tieto ťahšie sú vhodné od 8...a zvieratká od 4...hráme sa v družine - Rozprávky

7. okt 2021

Prosím a ako sa to volá, kde to najdem pre menších. ďakujem

8. okt 2021

@bbazsova na tej stránke ihrysko majú najvýhodnejšiu cenu a majú rôzne, stačí dať na stránke do lupy '' v kocke''.... Majú aj anglické brain boxy.. To ma prekvapilo

8. okt 2021

Dobré ránko, ak máte ešte nejaké tipy ktoré odporúčate napíšte sem.🙂 Pridáme ich do nášho centra recenzií aby sa mohli inšpirovať aj ostatní 🙂

8. okt 2021

@maggie20 ešte deti radi hrajú cortex, ale oni si to zjednodušia len na hmat... 😅Alebo quanto z kauflandu... Nepáčia sa im ťažké pravidlá, vylupnu výpoveď a neplatia fixné poplatky 🤣🤣

8. okt 2021

U nás idú doskové hry Doba kamenná, Carcassonne, detský Catan. Keďže mám medzi deťmi 4 ročný rozdiel bolo náročnejšie vybrať hru, kde by sa zahrali spolu. Tieto sú super na stratégiu a logické myslenie a aj pre nižšiu vekovú skupinu (syn to zvláda od 5). Z kartových hier majú najobľúbenejšie Ligretto - (obdoba Uno) a Double. Staršia dcéra hrá s nami náročnejšie spoločenské hry - Agricola, Pandemic, Mars, Shogun. Každý rok si na Vianoce vyberieme novú spoločenskú hru a doplníme zbierku ☺️.

8. okt 2021

@poopsie Šikovní🙂 dobre sa vynašli😉

8. okt 2021

@poopsie ihrysko je topkaaaaa ja ich milujem už roky, strašne zlatí chalani, mávali aj hráčske večery no pecka

8. okt 2021

@nieco22 Vďaka za dobré tipy🙂 Niektoré z tých hier som pridala do nášho Centra recenzií, ak ich máte doma vyskúšané môžeš k nim kľudne napísať tvoje hodnotenie a skúsenosť. Napríklad ten Mars vyzerá zaujímavo, zvažujem že ho kúpim chalanom k Vianociam🙂
https://www.modrykonik.sk/recenzie/albi-catan-junior/
https://www.modrykonik.sk/recenzie/hra-doba-kamenna/
https://www.modrykonik.sk/recenzie/hra-mars-teraformace/

9. okt 2021

Začni písať komentár...

Odošli