maggie20
4. nov 2021
885 

Spoločenské hry pre deti aj dospelých

Prišla zima, dni sa krátia a moji chalani sa už nemôžu do večera preháňať na bicykloch po sídlisku. To je jedna z výhod letného obdobia. Deti sú vonku kým vládzu, zhltnú večeru a doslova padnú od únavy do postele.

Teraz je šesť hodín večer, bicykle sú odparkované v pivnici, úlohy napísané a môj syn sa unudene prechádza po byte. Keď sa tak na ňho teraz dívam, pripomína mi tú loď Bludný Holanďan z filmu Piráti z Karibiku. Aj tá sa len bezcieľne knísala na vlnách oceánu 😄.

Niekedy vyskúšam v takejto chvíli šťastie a navrhnem mu upratať si skriňu v izbe. Tento môj návrh ale býva väčšinou hneď zamietnutý.

Keď sa nudí často číta, ale ešte častejšie berie do rúk tablet alebo playstation. Patrím medzi benevoletných rodičov a nemám nič proti tomuto druhu zábavy, ale ako sa vraví, všetko s mierou.

Niekedy navrhne aby sme si s ním pozreli film alebo zahrali nejaké stolové hry. Prirodzene sa teším, že ešte chce s nami tráviť svoj voľný čas. O pár rokov už budeme v jeho očiach len trápni a nudní rodičia. 🙂

12 ročného chalana už ale spoločenské hry ako "Človeče nezlob sa" príliš nenadchnú a chcelo to nejakú zmenu.


pixabay.com

V poslednej dobe sme doslova prepadli strategickým hrám. Sú to hry, pri ktorých víťazstvo nezávisí len od šťasteny, ale aj od vašej šikovnosti. Je nutné sa pri nich sústrediť, sledovať ťahy protihráčov, strategicky plánovať svoje ďalšie kroky, prípadne kooperovať s ostatnými. Tým, že sú náročnejšie na rozmýšľanie a pozornosť, nie sú určené pre malé detičky. Tie s najnižšou obtiažnosťou sú určené pre deti od 5 rokov.

Vyskúšali sme viaceré strategické spoločenské hry pre deti a tieto patria medzi naše najobľúbenejšie:

Dostihy a stávky

Túto hru si určite pamätáte ešte zo svojho detstva. Časom trochu upadla do zabudnutia, ale v súčastnosti jej popularita opäť naberá na sile. Nový dizajn hry je celkom pekný, ale má aj svoje negatíva. Hrací plán je menší ako sme boli zvyknutí pri starom variante a hracie peniaze sú z veľmi tenkého papiera. Princípom hry je úspešne obchodovať s konskými stajňami a nezbankrotovať.

Dostihy a stávky

  2 skúsenosti

Táto hra je určená predovšetkým starším deťom a dospelým hráčom.

Monopoly od HASBRO

Monopoly patria medzi spločenské hry pre deti s najširšou ponukou alternatív. U nás máme najobľúbenjšie Monopoly Junior a Monopoly Cheaters edition v slovenskej verzii. Monopoly Junior sú určené pre najmladších hráčov od 5 rokov. Cheaters edition je u detí obľúbená tým, že ako jediná hra u nás doma má podvádzanie v pravidlách.😄 A čím šikovnejší "podvodník", tým väčšia šanca na výhru.

Monopoly Junior

  1 skúsenosť

Obľúbená rodinná hra tentokrát určená pre najmenších obchodníkov. Naučia sa zábavnou formou pracovať s peniazmi, počítať, zarábať.

Monopoly Cheaters edition SK

Monopoly, ktoré ohýbajú pravidlá! Čo ti prejde?
Zažite kultové momenty, v ktorých sú pravidlá „ohnuté“, peniaze „vypožičané“ a vtipné podnikanie je vítané.

Cestovné lístky, prosím! Európa

Táto hra je určená pre trošku staršie deti, prípadne im ako dospeláci môžte trochu dopomôcť s kombinatorikou a predvídavosťou. Pravidlá sú jednoduché na pochopenie a celkom sa pri tom doma bavíme. Iba mladší syn sa občas hnevá keď mu niekto skríži trať, ktorú chce obsadiť.😄 Ale snažíme sa ho takto naučiť, že niekedy sa v živote objavia aj prekážky, ktoré treba riešiť s "chladnou hlavou".

Cestovné lístky, prosím! Európa

Stará klasika v novom šate!
Populárna vláčiková hra prichádza po rokoch s novým názvom,v samotnej hre sa zmeny neudiali. Hra nadväzuje na veľmi úspešnú hru Ticket to Ride.

Na záver by som chcela dať do pozornosti hru, ktorá ešte len príde do predaja.

Harry Potter: Boj o Rokfort

Filmovú séru o Harrym Potterovi sme doma pozerali pravidelne a taktiež sme spolu čítali knižné vydanie. Tento čarodejník v okuliaroch si moje deti úplne získal a potešilo ma, že na trh príde v decembri spoločenská hra v slovenskom jazyku spracovaná podľa tohto námetu. Výrobcovia sľubujú vzrušujúcu zábavu na celé hodiny. Čo ale pokladám už teraz za negatívum je privysoká cena.

Harry Potter: Boj o Rokfort

Vyberte si svoju obľúbenú postavu. Vyzbrojte sa kúzlami a čarovnými predmetmi. Nedovoľte zlu prevziať vplyv a ochráňte Rokfort pred Voldemortom a smrťožrútmi.

Strategické spoločenské hry pre deti by som zhodnotila ako príjemnú zábavu pre celú rodinu. Ak deti nemáte, nevadí. Na trhu je tento druh hier aj pre teenegerov či pre dospelých - závisí od stupňa náročnosti. V ponuke sú pre celé partie hráčov alebo len ako hry pre dvoch.
Detské verzie týchto hier dostanete kúpiť aj v hračkárstvach ako je napr. Dráčik. Spoločenské hry pre dospelákov zoženiete v internetových obchodoch ako je Ihrysko.sk, Alza či Mall.

* Uvedené ceny produktov boli platné v čase publikovania článku. Časom sa môžu líšiť.

Clanok je fajn, len uz by bolo mozne sa trosku posunut aj od Monopolov a Dostihov. Je tolko dobrych hier, ktore uz tieto prekonali

4. nov 2021

@pecatica Ahoj, ja viem že sú, ale nechcela som mudrovať o niečom čo nepoznám 🙂. Tieto články sú písané najmä pre to, aby sme si tu navzájom poradili, takže ak máte doma nejaké vyskúšané, kľudne hoď sem do komentára a ja ich hneď doplním 🙂

4. nov 2021

@maggie20 - vela dievcat odtialto odporuca pre mladsie deti Ubongo. Su dve verzie Ubongo Junior od 5+ alebo klasicka verzia Ubongo od 8+. My sme napr. hravali klasiku aj s 5-rocnym dietatom, ktore ju v pohode zvladlo.
od 6+ vyssie:
Kolejka - hraci sa pocas hry stavaju do rad na tovar, kde kupuju suroviny, aby splnili svoj stanoveny plan. Pocas hry mozu byt spoluhracmi odsuvany z radu do rady, alebo si nemozu kupit tovar /rozhodnutia spoluhracov alebo jeho/. Jednoduche, rychle.
Kartografovia - jednoducha kartova hra, ktoru moze hrat aj hrac sam. Ale, ak je ich viac, tak je to zaujimavejsie. Hrac ma svoj plan /mapa/, do ktoreho si na zaklade uloh zakresluje svoje kralovstvo pocas 4 rocnych obdobi. Pocas hry ho mozu napadnut aj nepriatelia. Vyborne rozvija predstavivost, a kombinatoriku. A ak pouzivate farebne ceruzky, tak na konci vznikaju pekne obrazky. Bavi aj malych aj velkych. Okrem zakladnej verzie, existuju aj rozne rozsirenia o rytierov alebo dalsich nepriatelov.
Kvedlalove z Kvedlibnburgu - hraci si miesaju svoje suroviny /koreniny/ vo svojich vrecuskach /kotlikoch/, ktore potom ukladaju na zaklade pravidiel na hraciu plochu. Ale pozor, ak neustriehnu pocet, tak kotlik moze vybuchnut a maju po svojom elixire. Hra, ktora je vhodna uz od 1. triedy ZS, resp. ak vie dieta scitavat do 10
Isle of Skye - hra na sposob Carcassone. Kazdy hrac si buduje svoje Kralovstvo. Pocas hry sa vykladaju karticky, ktore sa kupuju alebo predavaju + zaroven sa plnia ulohy pre stanovene kola. Vekovo uz od 5-6 rokov a vyssie
Marco Polo /my mame len 1. Ale uz je na trhu aj 2/ - narocnejsia hra na rozlozenie, a usporiadanie ale pri druhom, raze lahka na hranie. Pouziva sa tu mechanizmus kociek, s ktorymi mozete vykonavat rozne akcie - kupovat si suroviny, ziskavat peniaze, s ktorymi nasledne plnite ulohy a ziskavate body alebo kupovat si moznost cestovat, kde sa dostavate podla zadanej karty z mesta do mesta /karticka cesty ako v Ticket to Ride. Ale za nesplnenie cesty nedostavate dole body/. V uvedenych mestach podla zadania mate moznost aj obchodovat. Cela hra je zalozena na systeme nahody /hod kociek/ + vasho uvazovania, ktoru akciu si pre dane kolo vyberiete, a ako daleko sa na Vasich cestach dostanete. Vzhladom na velký pocet ciest, a roznych pomocnych karticiek, ktore sa na zaciatku hry rozdavaju je mala pravdepodobnost, ze by bola nejaka hra rovnaka.
a z dalsich hier:
Indian Summer
Koncept
Krycie obrazky
Kooperativna - Hrdinove bez zaruky, Pandemic /tieto ja napr. nerada hravam, ale detom sa pacia/
Kvizove - Tipni si /Svet vyborna/, Tipni si Slovensko, Ludske telo
A ten kto ma rad sach, alebo damu - tak jednoducha hra s 5 figurkami je Onitama.
V nasich koncinach nedostupna, ale na zatrolenych hrach su dostupne podklady na jej domace vytvorenie.

4. nov 2021

Aj my sme taka maniacka rodinka na spoločenské hry😁 mame ich doma cez sto, cestovné lístky Európa je super hra baví každého kto ju doteraz s nami hral, mam tu aj albumy podľa veku spoločenských hier, čo máme doma a radi hrajeme :
https://www.modrykonik.sk/blog/janulla1/album/spolocenkse-hry-od-8-rokov-zr7evr/

28. nov 2021
Autor komentár zmazal

Začni písať komentár...

Odošli