marsiee
3. máj 2017
2313 

V detskej izbe podľa feng shui sa bude deťom určite páčiť

Stáva sa, že prídete do izby a máte pocit, že niečo nie je správne a v tejto izbe sa necítite ani trochu príjemne. Nie je to problém, ak sa jedná o cudziu izbu, ale ak ide o izbu vášho dieťaťa, určite to chcete riešiť. S týmto problémom by vám mohlo pomôcť práve Feng Shui, ktoré sa zaoberá vzťahom človeka a jeho životného priestoru. Pokúša sa nastoliť harmóniu v priestore a umožniť nerušené plynutie energie čchi, ktorá vyživuje priestor okolo nás. Dobrý tok energie priespieva k tomu, aby bolo dieťa šťastné a zdravé. 

Posteľ

Aj keď toho o Feng Shui veľa neviete, asi ste už počuli o tom, že základným stavebným kameňom usporiadania detskej izby či spálne je práve posteľ. Deti sa potrebujú vo svojom kráľovstve cítiť bezpečne, preto je podstatné posteľ umiestniť tak, aby videli dvere, nie však priamo oproti nim. Za čelom postele by mala stáť pevná stena, pretože to umocňuje pocit istoty.

Ak pre vás nie je možné umiestniť posteľ tak, aby dieťa videlo, kto prichádza do izby, využite jednoduchý trik so zrkadlom. Ako sa dozviete ďalej, zrkadlá do detskej izby nepatria, no v tomto prípade dáme prednosť pocitu neohrozenosti. Túto výnimku odporúčajú v detskej izbe odborníci na Feng shui.

Pokiaľ ste zvolili poschodovú posteľ, uistite sa, že s tým nemá ani jedno dieťa problém. To, čo môže byť úžasným miestom pre jedného, môže v druhom vzbudzovať stiesnený dojem. Výborným trikom pre optické zväčšenie priestoru spodnej postele je, že natriete spodnú časť hornej postele svetlými farbami (jedná sa o miesto, ktoré vidí dieťa ležiace na spodnej posteli hneď, keď otvorí oči).

Pri výbere materiálu, z ktorého je posteľ zhotovená, vždy uprednostnite drevo pred kovom. Najlepšou voľbou je drevo v prírodných bledých farbách ako je borovica, buk alebo bledý dub.

Stôl 

Do izby školopovinného dieťaťa patrí neodmysliteľne stôli. Jeho polohou vytvoríte vhodné študijné podmienky.
Pre motiváciu do učenia je dobrým trikom zavesiť nad stôl tabuľu, kde vystavíte všetky jeho diplomy, ocenenia, vysvedčenia a pochvaly, čím budete budovať pocit posúvania sa dopredu. Túto koláž je vhodné doplniť aj veselými fotkami priateľov či rodiny, ktoré vyvolajú pozitívne afirmácie. Jeho „sieň slávy“ pravidelne aktualizujte a dopĺňajte, aby ste v dieťati umocnili pocit, že vám na ňom záleží.

Snažte sa, aby sa na stole nepovaľovali hračky, maľovanky, časopisy či iné drobnosti, ktoré by mohli žiaka rozptyľovať. Školské pomôcky udržiavajte zorganizované.

Čo sa týka umiestnenia stola nie je dobré, ak je dieťa chrbtom ku dverám. Naopak - postaviť stôl pod okno je výhodné nielen kvôli svetlu, ale i pozitívnej energii.

Eliminácia „otrávených šípov“

Jedná sa možno o maličkosť, ktorá je však naozaj podstatná. Dávajte si pozor na takzvané „otrávené šípy“- ostré rohy, ktoré mieria priamo na dieťa z blízkosti. Práve tieto v ňom môžu vyvolávať pocity stresu a stiesnenosti. Taktiež môžu interferovať s nekľudným spánkom. Príkladom je napr. ostrý roh nočného stolíka umiestnený pri posteli. Nemusíte však hneď kupovať nový nočný stolík so zaguľatenými rohmi. Stačí rohy prekryť obrusom.

Dekorácie

Pri výbere dekorácií môžete siahnuť po veľkom množstve možností. Či už sú to obrazy, fotky, knihy, plagáty či dokonca akvárium.

Obrazy

Pokiaľ chcete izbu oživiť obrazmi zvoľte také, ktoré vyobrazujú aktivity ako je beh, skok, let, jazda či plávanie. Vyhnite sa vyobrazeniu bojových scén, divokých zvierat či zbraní. Ideálnou dekoráciou sú fotky rodiny, nikdy však nepreferujte len jednu časť. Ak má dieťa oba páry starých rodičov, je dobré ani jeden z nich nepreceňovať a dávať dieťaťu stimuly s tvárami všetkých v rodine.

Plagáty a glóbusy

Sú to práve plagáty vesmíru, planét, hviezd, rôzne mapy a glóbusy, ktoré vytvárajú potrebu bádať a spoznávať nové veci. Sledovanie týchto vyobrazení a hlavne vesmíru rozširuje obzory a zväčšuje všeobecný rozhľad.

Zrkadlá

V detskej izbe by sa nemali zrkadlá nachádzať vôbec (tak isto ako v spálni). Jedinou výnimkou je práve využitie odrazu na sledovanie dverí.

Ak už dieťa zrkadlo potrebuje, nainštalujte ho do vnútra skrine tak, aby ho bolo možné pred spaním schovať.

Hračky

Ak máte chlapca, určite poznáte ako miluje svoje bojové hračky, či už sú to pištole, meče, luky či bojové figúrky. Aj tieto môžu znižovať kvalitu spánku, ak sa váľajú v blízkosti postele, či dokonca v posteli. Keďže sa feng shui zaoberá hlavne energiou, ktorú do seba dostávame pri spánku, upracte tieto hračky do skrine, nikdy však nie do krabice pod posteľ.

Farba izby

Pri maľovaní izby je dôležité myslieť na to, aby aj dieťa mohlo vyjadriť svoj názor, nikdy preto nevyberajte farbu, s ktorou nesúhlasí. Voľte bledé pastelové farby alebo farby telových odtieňov. Pokiaľ má vaše dieťa rado výrazné farby, využite ich ako akcenty, nie ako základovú farbu. Dôležitý je výber teplých farieb. Ak sa neviete rozhodnúť, neutrálnymi farbami ako je žltá, béžová, či broskyňová nikdy nič nepokazíte.

Zvieratá

Akvárium v detskej izbe je symbolom úspechu a vzdelania. Zvieratká do detskej izby patria, samozrejme, pokiaľ nespôsobujú zdravotné problémy. 

Elektronika

V detskej izbe by sa nemala nachádzať žiadna elektronika, a to ani keď nie je zariadená podľa pravidiel feng shuei. Ak aj nejakú dieťa má, či už je to televízor, počítač či tablet, vždy ich na noc z izby odneste, aby mohlo lepšie spať.

Zariaďte si spálňu podľa feng shui

#feng_shui #detska_izba #izba #domacnost #byvanie #feng_shuei

Foto: pixabay.com, flickr.com

Začni písať komentár...

Odošli