materskemlieko
20. sep 2017
852 

Výhody dojčenia: Materské mlieko pre baktérie

Mesiac september som sa rozhodla venovať výhodám dojčenia z viacerých pohľadov.

V štyroch častiach Vás prevediem oblasťami, kde hrá materské mlieko kľúčovú úlohu. 

V sérii I. si podrobnejšie popíšeme plusy materského mlieka pre tých najmenších, pre baktérie.

Podľa posledných výskumov vedci zistili, že materské mlieko je prospešné aj pre niekoho, koho nevidíme,  pre baktérie. A to tie, ktoré sa nachádzajú priamo v črevách novorodencov a dojčiat.

Poviete si baktérie a priamo v brušku malého bábätka? To musí byť omyl. Nie, nie je. Nebudeme teraz hovoriť o tých, ktoré nám môžu uškodiť. Naopak, reč je o baktériach, ktoré nám vedia pomôcť.
Materské mlieko je unikátna zásobáreň viacerých prospešných látok. Jednými z nich sú aj sacharidy a ich zložené zlúčeniny - oligosacharidy. V materskom mlieku sa vyskytuje oligosacharid, nazývaný lacto-N-tetraose. Podľa výzkumu nemá tento oligosacharid žiadny priamy vplyv na výživu dieťatka. Napriek tomu je potrebnou súčasťou materského mlieka. 

Prečo je to tak?

Výskumy dokazujú, že sa týmto oligosacharidom živí vyššie spomínaná baktéria s názvom Bifidobacterium longum. Štúdia uverejnená v apríli tohto roka poukazuje na to, že tieto užitočné baktérie nám pomáhajú bez problémov tráviť potravu a ešte k tomu posilňujú náš imunitní systém.  Materské mlieko v tomto prípade poskytuje živiny pre prospešné mikróby, ktoré obývajú tráviaci trakt. Oligosacharidy, konkrétne lacto-N-tetraose, majú tak nepriamy vplyv na dieťa. 

Predpokladá sa, že prítomnosť a množstvo črevných baktérií v rannom detstve má pozitívne a dlhodobé účinky na celkové zdravie dospelého človeka. Črevné baktérie sú súčasťou črevnej mikroflóry. Tá poskytuje nepriechodnú bránu voči patogénom - mikroorganizmom, ktoré dokážu vyvolať ochorenie. Pre príklad si uveďme baktérie z radu bifido. Tie napríklad dokážu brzdiť postupovanie baktérie E.coli do tela.

Ďalším príkladom je užívanie antibiotík. Liečbu ukončujeme doplnením probiotík. Hovorí sa, že po dobratí antibiotík máme "rozhádzané črevá".

Je to spôsobené tým, že antibiotiká nerozoznávajú dobré a zlé baktérie. Preto môžu narušiť črevnú flóru, ktorú po odznení ochorenia potrebujeme upokojiť/uzdraviť. 

Baktérie v črevách ovplyvňujú taktiež peristaltiku - pohyblivosť čriev a aj ich pH. 

Keď sa pozrieme do ďalekej minulosti na historicky prvé cicavce, prvotnou úlohou dojčenia nebolo mláďa nakŕmiť ale preniesť na neho imunitný systém matky.

Imunitný systém je komplex buniek, chemických protilátok, mechanických reakcií, mechanických a chemických bariér. Hlavnou úlohou imunitného systému je rozoznať vlastné a cudzie bunky, tkanivá alebo chemické látky. 

Novorodenec nemá plne vyvinutý imunitný systém. Po narodení  kolujú v krvi dieťaťa protilátky jeho matky, ktoré prechádzajú placentou do jeho telíčka v posledných dňoch tehotenstva.  Po narodení si však novorodenec začína budovať svoj vlastný imunitný systém. Materské mlieko obsahuje látky, ktoré pomáhajú vybudovať detským črievkam silnú obranu a bojovať proti preniknutiu škodlivých baktérií do krvného obehu .  

Baktérie, ktoré “sa kŕmia” materským mliekom, pomáhajú prispievať k celkovej imunite človeka už od útleho detstva.

Čo dodať, nie  je baktéria ako baktéria, preto milé mamičky,

Donajdojčenia, pri ďalšom seriály o výhodách materského mlieka 🙂

zdroj: https://www.sciencedaily.com/releases/2017/04/170406121515.htm

https://sk.wikipedia.org/wiki/Imunitn%C3%BD_syst%C3%A9m

https://en.wikipedia.org/wiki/Bifidobacterium_longum

https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/Lacto-N-tetraose#section=IUPAC-Name

https://www.slovenskypacient.sk/crevne-bakterie-v-crevach-crevna-mikroflora/

zdroj fotiek: pixabay.com

#dojcenie

Začni písať komentár...

Odošli