matka1984
6. nov 2018
327 

"Zastaň na chvíľu", zažni svetlo

Keď sa deň skracuje a večery začínajú naberať na svojich rozmeroch, sviečky, svetielka sa jednoducho stanú súčasťou našich domovov. Malé, veľké, farebné, voňavé, čajové, a možno aj obyčajné biele.

Veru, pamätáte si ešte na klasické biele sviečky? Dlhé tak asi 15cm, balené po 5 kusov, väčšinou sme ich používali na "Dušičky", lebo kahance boli drahšia záležitosť? My sme ich mali doma v zásobe, aj v prípade, že vypli prúd. Obyčajná biela sviečka vo mne naháňala trochu strach. Bola vysoká, nestabilná a po bokoch stekal vosk, ktorý mohol popáliť. Mala čisto praktické využitie, dávala nám svetlo. Pár rokov prešlo, a sviečky už nielen svietia, ale aj skrášľujú naše obývačky. Voňajú po celom dome, vytvárajú v dome „útulno“, „teplo“, a tým ľudí zbližujú. To posledné spomenuté, si myslím, platilo nevedomky aj v minulosti. Lebo okolo jednej sviečky sa zhromaždila celá rodina. Ale nebol to vtedy úmysel. Dnes si to „zbližovanie“ vytvárame zámerne. Je jednoducho taká doba, že sa vzájomne vzdiaľujeme, veľa pracujeme, všade sa ponáhľame, máme veľa povinností okolo detí, domácnosti a stále tvrdíme, že nemáme na nič čas. Ja nie som iná. Ale uvedomujem si to, a snažím sa to meniť. Lebo náhlením nám preteká pravý život pomedzi prsty. A preto sa teším, že vďaka jesenným a zimným dlhým večerom môžeme spolu tráviť viac času. Väčšinou pri krbe, sviečke, pričom sa hráme, smejeme, rozprávame, alebo spolu čítame knihu. Ide o to, trochu spomaliť a byť spolu.

A tak som bola veľmi vďačná, keď ma ľudia zo spoločnosti Albi a MK vybrali na testovanie sviečok Heart and Home. Okrem sviečok mi poslali mliečnu čokoládu "Vylepši si svoj deň" na spríjemnenie relaxu a diár na rok 2019, keďže najlepšie sa plánuje v absolútnej pohode.  Ďakujem.

Spoločnosť Albi som mala zafixovanú ako obchodík so spoločenskými hrami, drobnôstkami k sviatku a peknými pozdravmi. Až pri tomto testovaní som zistila, že už majú v ponuke relaxačné predmety, medzi ktorými nechýbajú nádherné sviečky.

Pri ich výrobe nenechali nič na náhodu, a na prevedení sviečok si nechali naozaj záležať. Sú vyrobené zo sójového vosku, ktorý je aromatizovaný, vône pochádzajú od skúsených výrobcov. Sviečka vonia, aj keď nie je zapálená. Udržiavanie arómy je umocnené aj vďaka vrchnáku s tesniacou gumou. Priznám sa, sviečky som chodila ovoniavať, aj keď práve neboli zapálené. Otvorila som si vrchnák, chvíľu poovoniavala a zas zavrela. Nádhera!!! Knôty na sviečkach sú dovážané z Nemecka. Je to obyčajný detail, ale aj na správnom knôte záleží. Nespôsobuje totiž skoršie vyhasnutie sviečky, nedymí na dózu, v ktorej je umiestnený vosk a je stabilný. O tom, ako sa treba o knôt starať sa dočítate ďalej. Vosk je vyrobený zo sójových bôbov, vďaka čomu sú sviečky netoxické a šetrné k životnému prostrediu. Dokonca vhodné aj pre alergikov. Horia pri nižších teplotách, a tak dokážu na dlhšie hodiny prevoniavať naše domovy. Úžasné na týchto sviečkach je aj ich dizajn a možnosť neskoršej recyklácie, keď vyhoria. Poslúžia vám ako dózičky alebo iná dekorácia. Veľké sviečky vydržia horieť aj 75 hodín.

Testovala som dve veľké vonné sviečky „Dotyk anjela“ a „Domáce kúpele“. Najskôr vám ich predstavím jednotlivo a v odporúčaniach a postrehoch (nižšie) zhrniem ich spoločné vlastnosti.

Veľká sviečka „DOTYK ANJELA“

Bledoružová sviečka v kombinácii s vrchnákom rovnakej farby s bielym pierkom naznačuje, že vôňa v nej ukrytá, bude naozaj anjelská a jemná ako pierko. Jej názov je úplne výstižný. Hlavné zložky bergamot, sladké pižmo a podtóny bielej pačule vytvárajú dokonalú súhru a jemne sladkastú arómu, ktorú chcete cítiť všade. Za mňa nielen v každom dome, ale niečo podobné by som rada cítila aj na sebe ako parfum. Pre mňa dokonalá, jemná a nevtieravá vôňa čistoty. U nás som ju v čase testovania používala častejšie. Horela cca 50 hodín, a stále zostalo viac ako tretina pôvodného objemu.

Veľká sviečka „DOMÁCE KÚPELE“

Už názov evokuje, že sa používa na domáce kúpanie, čomu som sa potešila. Väčšinou sa sprchujem, ale keď sa kúpem, vytvorím si rada relaxačnú atmosféru. Pena, sviečky, tma, vôňa a niekedy aj hudba alebo dobré vínko. A tak som si túto vôňu odkladala na čas relaxu vo vani. Keď som ju však zažala, ďalej som ju pri testovaní nechávala len tak voňať po dome. Jej zložkami sú vôňa zelene, pomaranču vo vrchných tónoch, ľalie, jazmínu v stredných tónoch a jemný podmaz tvoria broskyňa a jantár. Ja si ju spájam s nejakým krásne voňajúcim mydlom. A napriek tomu, že je jej bledomodrá farba a vrchnák s nádhernými morskými kameňmi, nás priam núti ju dať ako dekoráciu do kúpeľne a používať ju tam. Mne sa svojím dizajnom, ale najmä vôňou, hodí aj na bežné relaxovanie v hociktorej miestnosti u nás doma. Na obale je dokonale vystihnuté, že táto vôňa vám sľubuje „cestu do vnútorného sveta pokoja a šťastia – povedie vás povznášajúca a omladzujúca aróma, ktorá jemne upokojí myseľ.“ Viac k aróme nemám čo dodať.

Pár dobrých rád od výrobcu

Ideálne je sviečky kupovať podľa veľkosti miestností. Tie najväčšie sviečky nie sú vhodné do malých miestností. Výrobca ponúka sviečky veľkých, stredných rozmerov, ale aj praktické malé sviečky bez obalu vhodné do typizovaných svietnikov, malé sviečky v mištičke, plechovke, ale aj vonné vosky či vonné difúzery.

Pri zapaľovaní sviečku necháme horieť dostatočne dlho, aby sa vosk roztopil až po okraj, a predišli sme tak tunelovému horeniu. Je vhodné nechať veľkú sviečku horieť 2 hodiny a strednú sviečku 45minút. Maximálne 4 hodiny.

Ak horí dlhšie, knôt môže na svojom konci nechať zhoreninu. Tá pri ďalšom horení dokáže spôsobiť šmuhy na dóze. Ľahko si však poradíme zastrihnutím knôtu. Odporúča sa nechať knôt trčať cca 5mm. Ak sa knôt nenachádza v strede dózičky, pred vychladnutím vosku ho jemne potiahneme a napravíme na stred.

Sviečky nenechávame horieť v prievane a roztopené, krátko po dohorení, ich neprenášame, aby vosk nemenil tvar.

Strednú a veľkú sviečku najlepšie zhasnete zaklopením plechového uzáveru.

A samozrejme, dodržiavať základné bezpečnostné opatrenia, ako nenechávať sviečky horieť bez dozoru, v dosahu detí či zvierat, horľavých predmetov.

Moje odporúčania a postrehy

- vyberte si najskôr sviečku v menších rozmeroch, resp. ako vosky, aby ste predišli sklamaniu. Ja som mala šťastie a obe testované vône mi ulahodili, ale každý máme iný nos, tak pozor na to. Na výber je množstvo vôní, nakúpite v e-shope alebo priamo v predajni. A myslím si, že každý si dokáže vybrať podľa svojho vkusu.

- dizajn sviečok ulahodí minimalistom, ale aj tým náročnejším. Hrubé, masívne sklo s decentným písmom a jemným obrázkom vkusne dotvára plechové viečko s tesniacou gumou. Plechové viečko je ozdobené logom, ale dominuje hlavne vyjadrenie typu arómy, ktorá sa ukrýva vnútri. Mňa veľmi teší možnosť ďalej využiť dózičku ako dekoráciu či nádobku. Pre mňa naozaj vydarený dizajn.

- sviečky, tak ako odporúča výrobca, nechávajte horieť podľa odporúčaného času. Nejde len o knôt, začmudenie, rovnomerné roztopenie vosku, ako som písala vyššie... Ide aj o arómu, ktorá sa bude šíriť po vašom dome. Vy už si to časom aj neuvedomujete, ale každá prílišná aróma v dome vadí vášmu nosu, hlave a podobne. Ja som si svietila s prestávkami v dvoj-trojhodinových intervaloch. Keď som asi dva-trikrát pozabudla a svietila cca 5 hodín, už bolo tej arómy naozaj veľa aj v našej veľkej „kuchyňo-obývačke“.

- ja osobne som sa veľa naučila aj vďaka odporúčaniam výrobcu, ktoré som našla na internete, a som za to vďačná. O niektorých grifoch (zastrihávanie knôtu, dĺžka horenia, rovnomerne roztápajúci sa vosk a zhasínanie sviečky) používania vonných sviečok som naozaj nevedela, a budem ich používať.

- možno niektorých sklamem, ja som nenašla žiadne negatíva. Šťastie mi prialo a výrobca sa mi dokonca trafil aj do vkusu týmito dvomi vôňami. ĎAKUJEM.

Priznávam sa, milujem jar a leto, a jeseň, aká bola tento rok, mi naplno vyhovovala. Ale napriek tomu sa už teraz teším, že sa trochu ochladí a doma okrem sviečok zapálime aj v krbe. A za chvíľu začneme pripravovať vianočné pečivo, chystať sa na príchod Mikuláša a Ježiška. A nebudú pri tom určite chýbať sviečky. Obyčajné čajové, ale aj vonné s vôňou škorice, jablka a vanilky. Budú nám voňať, ale aj svietiť v tej tme náhlivosti a pripomenú nám, aké krásne je spomaliť, byť spolu v našich útulných domovoch so svojou rodinou a priateľmi, alebo sami s dobrou knihou v ruke.

#test_heartandhome

#recenzia

Kde sa dajú kúpiť prosím ťa?

30. sep 2019

@ella282 albi majú kamenné predajne alebo online www.eshop.albi.sk/

30. sep 2019

Začni písať komentár...

Odošli