To som este nevidela
Hih aj ja som vcera robila kapustnicu..mnam naj jedlo
Na Liptove sa taka vari ale ja ju pod nazvom kysla polievka,nie kapustnica,pouzije sa len voda z kvasenej kapusty,daju sa tam zemiaky maso,a polievku jes potom s rezancami a ako druhe mas maso so zemiakmi alebo to das do polievky.
@adriannasvk v bille som videla normalne vo flaskach vodu z kapusty. Teraz uz viem, na co sa pouziva 😉
U nás sa dá variť šťava z kapusty, voda, môžu sa pridať sušené hríby, celé korenie, neskôr sa pridá očistená mrkva, petržlen, kaleráb a celé očistené zemiaky. K tejto kyslej polievke sa vždy dávali široké rezance (niekde gágorky - drobné cestoviny, ktoré pripomínajú husací gágor 🙂 ) Moja starká si na tanier dávala aj 2-3 sušené slivky.
Dievčatá, nebola som tu cely deň a 🙊🙈 a tie komenty 😉... Ú nás je toto kapustnica. Kapusta sa v nej samozrejme vyvari, spolu s kapustovou šťavou (vodou) aj veľa veľa mäsa bravčového, cibuľa, cesnak atď... Tu najväčšiu kapustu potom mama z kapustnice vyberie, ale naspodu hrnca nechá, lebo niekto si jej trochu nakladá do taniera a niekto naopak nie (ako ja) . Ale určite nie na husto... Je to u nás tradičná kapustnica (Bytča a okolie)... Podstatná je u nás ta kyslá kapustová voda, domáce rezance a veľké zemiaky... Mäsko sa je zvlášť na tanieri so zemiakmi a calamadou... A kto chce prihodí si kúsok mäsa do kapustnice 😉😘😘😘


To čo je v nej prosím ta? Takú som ešte nevidela. To bude asi typická pre konkrétny kraj?