mickazebra
5. máj 2017
2330 

Malé zúbky, veľká vec

Dentálna hygiena. Zubné kefky. Aj tie medzizubné. Jednozväzkové. Pasty. Dentálne nite. Ústne vody. Strava vhodná pre zdravie zubov. A naopak. Návšteva lekára. Kedy a ako často. Frekvencia čistenia zubov. A hlavne: tie najefektívnejšie techniky ich umývania. Jeden veľký zmätok!

Informácií a možností je mnoho. Povedala by som, že niekedy dokonca až príliš. Človek ani nevie, čo si má z toho všetkého vybrať.

Trvalo mi celkom dlho, kým som si našla vhodný spôsob pre mňa a pomôcky na čistenie zubov, ktoré mi vyhovujú. No a keď som sa ako tak v tej spleti možností zorientovala ja, narodilo sa mi dieťa. A bola som na začiatku.

Kedy začať umývať zúbky? Aká kefka je najvhodnejšia pre tie malé ústa? S pastou či bez? Ako často? A vôbec, ako?

A tiež, ako mu to všetko vysvetliť? Keď to mne trvalo tak relatívne dlho, ako to má pochopiť ten malý človiečik?

Deti neradi robia veci, ktoré im nedávajú zmysel. No nevedia si ešte prečítať to, čo my. My sme tí, ktorí im to majú objasniť, ktorí ich dokážu pozitívne ovplyvniť a pomôcť im zistiť, čo je správne. Nebudú niečo robiť len preto, že musia. A povedzme si úprimne, tiež sa nám, rodičom, nechce s nimi každé ráno a večer zvádzať boj. O čo krajšie je, keď si ráno samé vezmú kefku. Bez nátlaku. A s úsmevom.

Docieliť tento stav však v mnohých prípadoch nie je vôbec jednoduché.

Aj preto vznikla iniciatíva Veselé zúbkywww.veselezubky.sk. Tento sociálny projekt sa snaží pomocou pesničiek a rozprávok pomôcť rodičom a oboznámiť deti, ako sa o zúbky správne starať a vybudovať si pozitívny návyk k ich čisteniu.

Koncom apríla začnú vo viacerých slovenských mestách akcie zamerané na zúbky. Deti sa tu zabavia, zaspievajú si, stretnú sa so zúbkovou hliadkou a odznie na nich mnoho užitočných informácií pre deti aj rodičov. A možno práve tu sa dozviete niečo, čo budete chcieť aplikovať do vášho každodenného života.

Jedno africké príslovie hovorí: „Smiech čistí zuby.“ O čo menej starostí by sme mali, keby platilo. Žiaľ, neplatí. A smiech nám zuby nevyčistí. Čisté a zdravé zuby však ozdobia náš smiech.

Preto sa o ne starajme a veďme k tomu aj naše deti. A nech už si zvolíme akýkoľvek spôsob, robme to s láskou. A so smiechom. Lebo, kto vie akú má ešte moc?

Maťa

-------

Viac informácií o projekte Veselé zúbky nájdete na stránke www.veselezubky.sk.

Tento článok vyšiel s podporou dm drogerie markt.

Začni písať komentár...

Odošli