mirka907
23. máj 2017
327 

Kto sa v tom má vyznať!? Časť I.

Proteíny, sacharidy, tuky, vláknina... Ako ich dopĺňať, kedy ich dopĺňať.  Chcem chudnúť, chcem naberať na svalovej hmote. Ach jaj, kto sa v tom celom má vyznať.

Je to celá veda a preto som si povedala, že to dám na "papier" 🙂

Dnes si teda skúsime povedať niečo laickou rečou o proteínoch.

Proteíny alebo inak povedané aj bielkoviny sú veľmi dôležitou stavebnou látkou nášho tela. Zúčastňujú sa na látkovej premene, podieľajú sa na stavbe nášho tela, na obnove a správnom fungovaní všetkých živých buniek, sú tiež súčasťou hormónov ako napr. inzulín a rastový hormón.

Ľudské telo nemá veľkú zásobu proteínov.  Preto je potrebné prijímať ich zvonku. Proteín, ktorý telo prijíma, je okamžite spracovaný a to tak, že organizmus si ho prestavuje na proteín telu vlastný.   Potom, ako do tela prijmeme bielkoviny, sa tie pomocou trávenia rozkladajú na aminokyseliny. 

Veľmi dôležité sú esenciálne aminokyseliny. Tie si telo nevie samé vytvoriť a potrebuje ich prijať zvonku vo forme živočíšnych a rastlinných bielkovín v potrave.

Živočíšne bielkoviny môžeme nájsť v mäse, rybách, vajciach, mlieku, mliečnych výrobkoch. 

Rastlinné zas nájdeme v strukovinách, obilninách, semienkach a v orieškoch.

Pre inšpiráciu uvádzam vzorovú tabuľku obsahu bielkovín v jednotlivých potravinách 🙂

Aminokyseliny, ktoré sa vytvorili trávením prijatých proteínov, sú buď použité na vytvorenie telesného proteínu, alebo sú premenené.

Telesný proteín potrebujeme nielen pre celkové fungovanie organizmu ale aj pri strese, chorobe, po športovom výkone, teda vždy keď je telo vystresované nečakanou aktivitou.

V prípade, že nie je nutné, aby sa aminokyseliny premenili na proteín (máme ho dosť),  organizmus ich prestaví na glukózu. Tá sa použije ako zdroj energie, alebo sa premení na tuk (pozor pri chudnutí!!!).

Hlavne u športovcov a pri rôznych chorobných stavoch je dôležité dodržať správny pomer prijímania bielkovín. Aby ich nebolo príliš málo ani príliš veľa.

Príliš veľa bielkovín zaťažuje obličky aj žalúdok, naopak málo sa prejavuje úbytkom na váhe ale aj na svalovej hmote.

A na záver ešte niečo chutné v podobe proteínov:

Ak chcete mať proteín vždy po ruke, odporúčame do kabelky, športovej tašky alebo vaku hodiť čokoládové, cheesecake alebo banánové proteínové tyčinky z rady TEKMAR GREEN LINE, taktiež vegánske PROTEIN BAR CAPPUCINO alebo ovocné tyčinky z rady SPORT PROTEIN BAR

Zdroj: blog tekmar.sk, vyzivavchorobe.sk, protein-bielkoviny.sk

Zdroj foto: pexels.com

#tekmar #vyziva #zdravie

Začni písať komentár...

Odošli