Usmialo sa na mňa šťastie, testovala som tri druhy mäsa od Slovenskej farmy z BILLA
Na monitore sa mi objavilo info, ide sa testovať mäso od Slovenskej farmy z BILLA.
Sprvoti som tomu nedala na váhe, zavrela počítač a fungovala vo svojom každodennom kolotoči okolo detí, varenia a "udržiavania" domácnosti.
Zrazu mi bliklo, však to je celkom zaujímavá myšlienka, daj tomu šancu. Otváram počítač, posielam o sebe info, pridávam fotky receptov a hneď si dávam predsavzatie, že ak ma vyberú, vyskúšam konečne upiecť bravčové mäso s feniklom a ďalšie mäsové recepty, ktoré nevarím bežne.
O pár dní dostávam správu, že som jedna z desiatich, ktorú si vybrali na testovanie. Juchuuu, moc sa teším 🙂 Následne na to príde balíček z BILLA poukážkami a moja radosť je ešte väčšia.

Napíšem si nákupný zoznam a idem veselo do BILLA, mám v pláne začať s kuracími prsiami a hovädzím staekom. Bol to však môj optimistický plán, realita bola úplne iná. V BILLA Pezinok nenachádzam ani kuracie prsia, ani hovädzinu. Improvizácia ma dohnala k zakúpeniu kuracích horných stehien a k "oprášeniu" receptu, ktorý som naposledy kuchtila pred viac ako desiatimi rokmi.

Otváram balenie kuracích horných stehien, mäsko ma príjemne prekvapilo ako vzhľadom tak aj vôňou, vytešujem sa pri varení a neviem sa dočkať večere. Zhodou okolností nám v ten večer vyšla romantická večera (ktorá je skôr rarita). Dávno sme si tak nepochutnali na jedle a to ticho, ktoré sprevádzalo našu gurmánsku večeru...

Podávali sa kuracie stehná na mede so škoricou a pečenými jablkami. Mojím najväčším prekvapením bolo, že porcia, na ktorej sme si naozaj pochutnali a rozvoňala celý byt, nevyšla ani 1 euro 🙂.
Pečené kuracie stehná na mede so škoricou a jablkami

Ingrediencie:
- kuracie horné stehná od Slovenskej farmy (cca 600 g)
- jablká (2 ks)
- celá škorica (4 ks)
- mletá škorica (1 ČL)
- med (1 PL)
- olivový olej (2 PL)
- morská soľ
- dlhozrnná ryža
Postup:
- Ryžu uvaríme podľa návodu.
- Kuracie mäso umyjeme, osolíme a položíme na pekáč/zapekaciu misku.
- Nožíkom si vytvoríme otvor, do ktorého vsunieme kúsok škorice v celku.
- Jablká očistíme a nakrájame na hrubšie plátky.
- V miske zmiešame olivový olej, med, mletú škoricu a zmesou potrieme kuracie mäsá a jablká.
- Zakryjeme alobalom a pečieme v rúre na 200 stupňov cca 40 minút.
- Alobal na záver odstránime a pečieme na 180 stupovňov do zlatista cca 20 minút.
- Pečené kuracie mäsko so škoricou podávame s pečenými jablkami, dlhozrnnou ryžou a šalátom.
Keďže v BILLA Pezinok som nepochodila s bravčovým a hovädzím mäsom, vybrala som sa do BILLA Senec. Môj plán bolo opäť kúpiť kuracie prsia a hovädzinu. Kuracie prsia úspešne nachádzam v regále a o hovädzine ani chýru ani slychu. Pre mňa veľké sklamanie :(. Po konzultácií s personálom sa presúvam k chladiacej vani (keďže v regále som nenašla bravčovinu) a nachádzam v nej posledné a jediné bravčové mäso. Mám pocit ako keby som mala v ruke diamant. Dokúpim zeleninu a vytešená s úlovkom idem domov.
Doma som vyhrnula rukávy a púšťam sa v premiére do kuracích roliek v parmezánovej omáčke a mojej výzvy bravčové karé s feniklom.
Kuracie mäsko pekne vonia... Vynikajúco sa s ním pracuje, žiadna mastnota... Vyklepem, zatočím spolu so šunkou a syrom, zalejem parmezánovou omáčkou a šup do rúry.
Kuracie rolky so šunkou a syrom v parmezánovej omáčke

Ingrediencie:
- kuracie prsia (3 ks)
- eidam nakrájaný na plátky (6 ks)
- šunka nakrájaná na plátky (6 ks)
- maslo
- zemiakové vločky - na zahustenie (2 PL) / alebo celozrnná špaldová múka
- parmezán (3 PL) + (3 PL) na posypanie
- dijónska horčica (1 ČL)
- mlieko (2 šálky)
- morská soľ
- mleté čierne korenie
- petržlenová vňať
Postup:
- Kuracie mäso narežeme v hrubšej časti, vložíme do papiera na pečenie a rovnomerne vyklepeme.
- Na vyklepané mäso položíme vedľa seba 2 plátky syra, 2 plátky šunky a zrolujeme.
- Hotové rolky vložíme do zapekacej misky.
- Na panvici roztopíme maslo, pridáme zemiakové vločky/celozrnnú múku, vlejeme mlieko, horčicu, parmezán. Omáčku zamiešame metličkou.
- Dochutíme soľou, čiernym korením a varíme do zhustnutia.
- Omáčkou zalejme kuracie rolky.
- Vrch posypeme nakrájanou petržlenovou vňaťou a parzmezánom.
- Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov, 40 minút.
- Kuracie rolky podávame so zeleninovým šalátom.
Otváram balenie s bravčovým karé je peknej konzistencie, žiadne mastné časti, príjemná vôňa. Krásne rovnomerné plátky.
Pečené bravčové karé s feniklom

Ingrediencie:
- bravčové karé (500 g)
- čerstvý fenikel (1 ks)
- citrón
- červená cibuľa (1 ks)
- cesnak (3 strúčiky)
- pór (100 g)
- cherry paradajky (100 g)
- suché biele víno (100 ml)
- vývar/voda
- morská soľ
- čierne mleté korenie
- kari korenie (2 ČL)
- olivový olej
Postup:
- Fenikel a pór nakrájame na drobné kúsky a cherry paradajky na štvrtinky.
- Do zapekacej misy vložíme nakrájanú zeleninu, ochutíme soľou, mletým čiernym korením a 1 lyžicou kari korenia.
- Pokvapkáme olivovým olejom, pridáme nastrúhanú citrónovú kôru a trošku citrónovej šťavy a zľahka premiešame.
- Na panvici necháme roztopiť kúsok masla, pridáme nakrájanú červenú cibuľu a bravčové karé nakrájané na kocky.
- Mäso dochutíme soľou, čiernym korením a kari korením.
- Keď sa mäso zatiahne, podlejeme ho suchým bielym vínom a za stáleho miešania krátko povaríme.
- Takto pripravené mäso preložíme do zapekacej misy a zmiešame spolu so zeleninou.
- Podlejeme vodou alebo vývarom.
- Zapekaciu misu prikryjeme alobalom a pečieme v predhriatej rúre na teplote 180 °C cca 60 minút.
- Po hodine mäso odokryjeme a dopekáme cca 15 minút domäkka.
- Podávame s celozrnným kuskusom a čerstvou pažítkou.
Opäť idem s nádejou kúpiť hovädzie mäso do BILLA Pezinok (druhýkrát), od mojej poslednej návštevy prešiel týždeň... Na predajni žiadna hovädzina.
O dva dni na to si naplánujem cestu do Bratislavy, po ceste sa zastavím v BILLA Korzo a smelo idem s mojou mladšou dcérou kúpiť hovädzinu. Môj štvrtý pokus nevyšiel, na predajni opäť žiadna hovädzina od Slovenskej farmy. Už som to skoro vzdala, ale cez víkend som mala školenie v Bratislave a po skončení, som to rovno namierila do centrály BILLA Bajkalská. Hľadám, radím sa s peronálom a hurááá, hlavný mäsiar má vedie k hovädzine... A neverím, že na piaty pokus sa ušiel kúsok hovädzieho mäska aj mne 🙂.

Hovädzina... Bola šťavnatá, žiaden tuk, opäť, krásne rovnomerné plátky.

Vybrala som si recept hovädzí stroganov so šampiňónmi. Mojim nemilým prekvapením bolo, že hovädzinu som varila vyše 2 hodiny a bola stále tvrdá. Asi mi nebola súdená.

Hovädzí stroganov so šampiňónmi a cícerovo-cviklový hummus

Ingrediencie:
- hovädzie mäso (500 g)
- cibuľa (2 ks)
- dijonská horčica (1 PL)
- šampiňóny (200 g)
- smotana na vernie (2 PL)
- špaldová múka (1 PL)
- slnečnicový olej (1 ČL)
- korenie
- soľ
Cícerový hummus:
- cícer (150 g)
- uvarená cvikla (150 g)
- cesnak (3 strúčiky)
- olivový olej (3 PL)
- šťava z citróna (1/2)
- pasta tahin (2 PL)
- morská soľ
- korenie
Postup:
- Mäso nakrájame na dlhšie rezance, cibuľu očistíme a nakrájame na drobné kúsky a šampiňóny nakrájame na tenké plátky.
- Na horúcej panvici si dozlatista osmažíme cibuľku, pridáme šampiňóny a chvíľu restujeme.
- Vo wok panvici osmažíme mäso a za stáleho miešania pridáme múku, vodu a dusíme pod pokrievkou cca 1 hodinu. (vodu priebežne dolievame)
- K cibuli a šampiňónom nalejeme vodu, smotanu, horčicu, soľ a korenie. Po 1 hodine pridáme k mäsu a varíme ďalšiu 1 hodinu.
- Kel vložíme do vriacej vody a varíme cca 10 minút.
Cícerový humus pripravíme nasledovne:
- Cícer necháme na noc vo vode a varíme cca 40 minút (podľa potreby). Ak nemáte varený, môžete použíť aj z konzervy.
- Cviklu varíme cca 15 minút.
- Uvarený cícer a cviklu rozmixujeme s cesnakom, olivovým olejom, šťavou z citróna a pastou tahin.
- Ak je potrebné, zriedime so šťavou s cíceru alebo vodou.
- Hovädzí stroganov podávame s cícerovým hummusom a vareným kelom.
Ďakujem BILLA/Modrému koníkovi za možnosť testovania mäsa od Slovenskej farmy. Kuracie mäso bolo vynikajúce v oboch verziách. Varila som z kuracích prś aj z kuracích horných stehien. Bravčové mäso ma taktiež milo prekvapilo ako konzistenciu, tak aj chuťou a vzhľadom. Na distribúcií hovädzieho mäsa treba popracovať, nozaj som nečakala, že ho kúpim až počas 5-tej návštevy obchodu (na jednej prevádzke som bola 2x), čo bolo nemilý prekvapením, aj po 2 hodinách bolo mäso tvrdšie. Farba aj vzhľad hovädzieho mäsa bola v poriadku, vyzeralo lákavo.
Som vďačná, že ste mi dali šancu otestovať tri druhy mäsa. Naozaj bolo pre mňa potešením a zároveň prínosom byť súčasťou testovačky BILLA/Slovenská farma.
Verím, že naďalej budete pre nás spotrebiteľov pripravovať čo najviac produktov od lokálnych Slovenských producentov 🙂
ĎAKUJEM
Mirka
Odporúčame
Začni písať komentár...


