Vyhlásenie MVZaEZ SR k situácii v Turecku
    Slovensko ako predsednícka krajina Rady EÚ s vážnym znepokojením sleduje dianie v krajine a koordinuje s európskymi partnermi primeranú reakciu.
    Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák je celý večer v intenzívnom kontakte s vysokou predstaviteľkou EÚ pre zahraničnú politiku Federicou Mogheriniovou a ďalšími európskymi kolegami. Je aj s v spojení s partnermi v tureckej vláde s cieľom vyjasniť situáciu v Turecku a dohodnúť kroky, ktoré by EÚ mala podniknúť s cieľom zachovať a podporiť demokraciu a stabilitu v krajine.
    Minister M. Lajčák je tiež v priebežnom kontakte s ministrom vnútra R. Kaliňákom a premiérom R. Ficom ohľadom opatrení prijímaných v SR v súvislosti s dianím v Turecku.
    V Turecku je podľa dobrovoľného registračného formulára momentálne 1523 občanov SR, reálne počty môžu byť ešte vyššie.
    Slovenskí občania by nemali byť v dôsledku najnovších udalostí v bezprostrednom ohrození – najmä nie v turistických strediskách. Odporúčame zachovať pokoj, nevychádzať z ubytovacích zariadení a dodržiavať pokyny miestnych zložiek. Nezapájať sa do verejných zhromaždení a akcií v uliciach miest – najmä v Ankare, Istanbule a správnych strediskách krajiny.
    Informácie pre verejnosť budeme podľa potreby aktualizovať na oficiálnych komunikačných kanáloch MZVaEZ SR – webstránke, facebookovej stránke a Twitteri.