mmfs
24. mar 2019
111 

Vajíčka, ktoré nemusíte farbiť

Niektoré vajíčka pred zdobením nemusíte farbiť, pretože ich zafarbila sama príroda. Rôzne plemená sliepok znášajú vajcia s rôznou farbou škrupiny.

Okrem bielych a svetlo hnedých, ktoré sú najčastejšie, môžete mať aj tmavé hnedo-červené alebo svetlo zelené vajíčka.

Vajíčka ako z čokolády znášajú maransky. Toto plemeno sliepok pochádza z Francúzska. Škrupina vajec je tmavo červená, hnedo-červená až s fialovým nádychom. Samotná škrupina je v podstate bielej farby. Vo vajcovode sa však na ňu nanáša pigmentové farbivo. Toto farbivo zároveň čiastočne zanáša póry v škrupine, čím sa cez škrupinu ťažšie dostávajú prípadné patogénne organizmy, napríklad salmonela. Ďalšou výhodou je, že z takéhoto vajíčka sa odparuje menej vody. Vydrží preto dlhšie čerstvé. 

Svetlo zelenú škrupinu majú vajíčka sliepok plemena araukana. Tieto sliepky pochádzajú z južnej Ameriky a výnimočné sú práve farbou vaječnej škrupiny. Tá je sfarbená dozelena, pretože absorbuje cholesterol z vajíčka. Vajcia od araukany tak obsahujú asi o 15 až 20 % menej cholesterolu ako bežné vajcia. Araukany majú pôvod v Južnej Amerike. Ich zovňajšok je exotický, nemajú žiadny chvost a pri ušiach majú bokombrady.

Modrozelené až olivové vajíčka znášajú sliepky plemena Cream Legbar. Toto plemeno má takmer storočnú históriu. Vzniklo účelovým krížením sliepok araukana, leghorn a Barred rock v Anglicku. V porovnaní s vajíčkami od araukany, sú tieto výrazne väčšie.

Viac info na:

https://www.chovamedoma.sk/chovatelstvo-farmarcenie/700-vajicka-ktore-nemusite-farbit

Začni písať komentár...

Odošli