Obsah laktózy v mlieku a mliečnych výrobkoch

    Potravina Obsah laktózy (g / 100 g)
    Kravské mlieko 4,7 – 4,9
    Kozie mlieko 4 – 4,9
    Ovčie mlieko 4,4 – 4,7
    Materské mlieko 4,9 – 9,5
    Jogurt biely 3 % tuku 3,2–4,5
    Jogurt biely nízkotučný 6
    Jogurt ovocný 3 % tuku 3,1
    Jogurt ovocný nízkotučný 4,7
    Kefír 3,8
    Smotana šľahačková 3,1
    Smotana na varenie 3,8
    Smotana kyslá 3,2
    Tvaroh 2,6 - 4
    Maslo 0,7
    Maslo prepustené (ghee) 0 – 0,05
    Srvátka 4 - 5
    Syr tvrdý (gouda, cheddar, ementál, 0 – 0,1
    camembert, brie, parmesan)
    Syr ovčí 0,1
    Syr eidam 30% tuku 0 – 2,5
    Syr niva, rokfort 2
    Syr feta 45 % tuku 0,5
    Syr mozzarella 3
    Syr cottage 0,35 - 4
    Syr ricotta 0,3
    Mascarpone 3,6
    Tavený syr 3,5 - 7
    Zmrzlina smotanová 3 - 7
    Čokoláda mliečna 9,5
    Sušené odtučnené mlieko 52
    Sušené plnotučné mlieko 38
    Kondenzované mlieko 9–13
    Kondenzované mlieko sladené 11
    Sušená srvátka 74