Zimný slnovrat nastáva dnes o 21.12. 2022 o 22:49.
    Je to prvý zimný deň, kedy slnko vstupuje do znamenia Kozorožca.
    Ide o nadlhšiu (najtemnejšiu) noc a najkratší deň v roku. Symbolizuje smrť a znovuzrodenie slnka, je to ideálny čas rozlúčiť sa so všetkým starým a negatívnym a privítať niečo nové a krásne.
    Naši predkovia sa snažili v túto noc ochrániť pred negatívnymi silami a priniesť si šťastie do domu na celý rok.
    Niektoré zvyky poznáme dodnes : -napríklad v tento deň si nosili domov z lesa ihličnatý stromček, ktorý zdobili jedlými ozdobami a na vrchu stromčeka bola🌟aby ich ochraňovala - bolo to poďakovanie Bohovi dreva
    -pre štastie a zdravie si robili oltáriky z dreva s červenou, alebo bielou sviečkou, ihličím, sušeným ovocím, bylinkami a koreninami - naše venčeky
    -nosili si domov imelo.
    Bol to deň na vyčistenie svojho príbytku, zbavovali sa nepotrebným vecí aby bolo miesto pre niečo nové, čistili ho od negatívnych energií a to soľou a bylinkami, rovnako tak aj seba kúpeľom v soli a bylinkách.
    Zapaľovali ohne s posvätným dubovým polienkom (obliate vínom alebo pivom) do ohňa prikladali polienka, každé bolo nejaké trápenie, čo ich v roku stretlo a chceli sa ho zbaviť, popol si nechali pre šťastie v dome, alebo zakopali na svojom pozemku.
    Čerpajme z múdrosti našich predkov a nezabudnime na zvyky a tradície pre zdravie šťastie 🙂každý nech si tu nájde to svoje.
    Zaspomínajte si na veci, čo Vám rok priniesol, za dobré poďakujte, zlé nechajte odísť.
    Krásny a šťastný zimný slnovrat.

    #mgems #astrologia #zimny #slnovrat #zvyky #tradicie #velastiastia