33 / 45
    Ingrid Bauer, autorka knihy Diaper free (Bez plienky), poradkyňa v oblasti rodičovstva a priekopníčka bezplienkovej metódy ako súčasti prirodzeného rodičovstva na západe.

    Únava býva veľmi často posilňovaná vzdorom voči tomu, čo sa práve deje, čo je dôsledkom našich osobných alebo kultúrnych predstav, ktoré neodrážajú naše vlastné skutočné potreby daného okamihu. Únava sama o sebe nie je nič hrozného, občas je to vcelku prirodzený stav, a pokiaľ ju prijmeme a rešpektujeme, môžeme si ju vychutnať. Keď sa jej bránime a chceme ju prekonať a nedoceníme ju ako dôležitý signál tela, môže v nás vyvolať zášť a skutočne budeme vyčerpané.

    Na matky sa kladú najrôznejšie nároky a ony sa potom cítia vyčerpané. V mnohých prípadoch im prekvapivo viac pomôže, keď sa s dieťaťom spoja, než ako by sa od neho odtrhli... Isteže bývajú matky často unavené a nevyspaté. Niekedy býva najlepším riešením chvíľka odpočinku a samoty, ale ako raz niekto povedal: Únava sa najlepšie lieči vnútornou úprimnosťou.

    Jedného dňa o tretej ráno, keď som práve hojdala a dojčila svojho trojmesačného syna, som sama prežila akýsi konkrétny posun k vnútornej úprimnosti. Bola som nesmierne unavená, namrzená a podráždená, že musím byť hore a sedieť s naším bábätkom, ktoré nechce ani spať, ani ležať. Hnevalo ma, že musím ísť zakúriť, aby bolo v dome teplejšie, a plížila som sa po dome ešte viac naštvaná a vyčerpaná.

    A potom som si náhle uvedomila, že mi s týmito pocitmi nie je dobre, že sa môžem na celú vec nazerať inak. Pozrela som sa z okna - na oblohe sa trblietal mesiac a hviezdy, a zároveň som pri nohách ucítila oranžový plameň ohňa a vnímala blažené teplo, ktoré vychádzalo z môjho hebučkého dieťatka na prsníku. Moje odsudzovanie sa rozplynulo, ako keď sa nadvihne závoj. Zrazu som jasne videla, aké mám šťastie, že môžem túto jedinečnú a neuveriteľne krásnu chvíľu zdieľať s niekým, koho zbožňujem celým svojím srdcom. Moje vyčerpanie sa rozpustilo na sladkú, celkom znesiteľnú, a dokonca príjemnú ľahostajnosť."

    Ingrid Bauer, americká poradkyňa v oblasti rodičovstva a priekopníčka hnutia "bez plienky" na Západe

    18. nov 2012