icon
1 / 1
avatar

tak tento levanduľový ma mimoriadne zaujíma ja milujem levanduľu...môžeš ma potom označiť až budeš mať výsledný sirup_??? ak tak skúsim aj ja 😉

Odpovedz
11. júl 2015
avatar

každý rok 🙂 tohto roku už som robila žihľavový, púpavový, mätový, bazový, zo sedmokrások, miešaný z púpavy, sedmokrások, žihľavy a listov z čiernej ríbezle, ešte sa chystám na čučoriedkový, černicový, ríbezľový, malinový... a samozrejme ešte som robila z mladých smrekových výhonkov 🙂

Odpovedz
11. júl 2015
avatar

ja som robila tento rok bazový, bazovo-agátový, medovkový, višňový, višnovo-ríbezľový 🙂

Odpovedz
11. júl 2015
avatar

Tento rok sme aj my robili levandulovy....je skvely....

Odpovedz
11. júl 2015
avatar

Ja robievam bazovy...ten je pre mna naj 😊

Odpovedz
11. júl 2015
avatar

@jajkakk
@petrula007 baby ako robíte medovkove a matove?

Odpovedz
11. júl 2015
avatar

bazovy a salviovy 🙂a asi skusim aj mätovy

Odpovedz
11. júl 2015
avatar

tento levanduľový som robila tento rok aj ja a je fantastický 🙂

Odpovedz
11. júl 2015
avatar

@tatiana1985 rovnako ako bazový len použijem miesto bazy iné bylinky,
http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=27367

Odpovedz
11. júl 2015
avatar
Komentár bol odstránený
avatar

@miims Jasnačka, napíšem, ako dopadlo. Teraz som vo fáze, že nastrihaná levanduľa je zaliata v chladničke prevarenou a vychladnutou vodou, tak aby bola pokrytá. Jeden citrón som vytlačila a druhý olúpala a nakrájala na kolieska. Pre istotu som dala hrniec do chladničky. Zajtra to precedím, myslím, že toho bude tak 3 litre. Pridám 1,5 až 2 kg kryštálového cukru a podľa chuti ešte citrón alebo kys. citrónovú. Krátko povarím a ponalievam do fliaš. Uvidíme...🙂a potom moja najobľúbenejšia časť - OCHUTNÁM 🙂

Odpovedz
11. júl 2015
avatar

@jajkakk WOW, tak to je niečo! Aké kreatívne sirupy! Si totálne šikovná...Ako robíš ten zo smrekových výhonkov? Ten je tiež normálne do malinovky, alebo skôr na zdrav. účely? A z listov čiernej ríbezle, ako chutí?

Odpovedz
11. júl 2015
avatar

@petrula007 máte už poriadne zásoby! aký dávaš pomer cukru k ovociu a bylinkám/kvetom? Rovnaký? Ja mám dojem, že k ovociu stačí menej cukru...

Odpovedz
11. júl 2015
avatar

@denca1987 Už som zvedavá aj ja, či sa mi podarí. Aký si dávala pomer cukru k precedenému macerátu?

Odpovedz
11. júl 2015
avatar

@s_i_s_a bazový je najlepšia klasika 🙂 robíš len z kvetov, alebo aj z plodov?

Odpovedz
11. júl 2015
avatar

@renata37 Určite vyskúšaj, je veľmi svieži, ideálny na letnú limonádu. Ja keď som ho robila, bola som prekvapená, že má hnedastú farbu. V obchode je zelený...

Odpovedz
11. júl 2015
avatar

@amadora Určite je skvelý. Ja som ho prvýkrát pila len minulý rok, v Maďarsku a neodolala som a kúpila si fľaštičku (nekresťanských 7 eur za 1/2 litra !!!). Pridala si trstinový, alebo klasický biely cukor?

Odpovedz
11. júl 2015
avatar

@nela_cukor na liter 1 kg cukru

Odpovedz
11. júl 2015
avatar

@nela_cukor ahoj,prosim ta odkial mas levandulu?dakujem

Odpovedz
11. júl 2015
avatar

@nela_cukor u nás zásoby sirupu sa míňajú priebežne 🙂 syn aj mm pijú stále niečo sladké a takto aspoň viem že je to z ovocia a bylín čo neboli postriekané žiadnym postrekom, bylinkové robím všetky rovnako cukor dávam od oka, ale približne ako je v tom recepte a ovocné robím na 3l šťavy 2 kg cukru + citron alebo kyselina citrónová sú dosť sladké ale nepokazia sa a ako som už spomínala u nás idú veľmi sirupy
ovocie povarím 70-80st. ale neprevarím sirup má potom lepšiu chuť ako keby som prevarila, pasterizujem cez sito a gázu a potom povarím s cukrom a plním do fliaš
uskladňujem v pivnici máme skvelú pivnicu inak si neviem predstaviť že by som to všetko napratala do chladničky 🙂
sirupy mi vydržia v pohode rok ale u nás sa minú skôr

Odpovedz
11. júl 2015
avatar

Aj ja som robila parkrat levandulovy. Je fajny 🙂

Odpovedz
11. júl 2015
avatar

@nela_cukor
Sirup z mladých smrekových výhonkov.
Výhonky sa zbierajú na jar, max do dĺžky 5cm.
Výhonky dobre umyjeme, necháme odkvapkať. Plníme veľkú 5 litrový fľašu tak, že vložíme vrstvu výhonkov asi 5 cm vysokú, posypeme cukrom, položíme 2 kolieska citróna a opakujeme, kým nie je fľaša plná. Jemne pritlačíme. Fľašu previažeme celofánom a postavíme na okno na slnečné miesto. Necháme stáť 2-3 týždne. Začne sa tvoriť hustá šťava, ktorú potom cez plátno precedíme, zlejeme do fliaš a uložíme na chladné miesto.
Rozpúšťa hlieny, čím uvoľňuje dýchacie cesty a uľahčuje vykašliavanie, zmierňuje reumu, tíši bolesti končatín a svalov, rovnako ako zápaly šľachovej pošvy. Mladé smrekové výhonky obsahujú veľké množstvo vitamínu C. Užívame ako prevenciu i liečbu kašľa 1 lyžicu každé ráno alebo na ochutenie čaju či nápojov. Sirup má veľmi príjemnú chuť a ocenia ho aj deti.

Odpovedz
11. júl 2015
avatar

@nela_cukor ja robim z bazovych kvetov...a ked mi nejake kvietky ostanu,tak ich ususim a mame na zimu vyborny cajik 😊

Odpovedz
11. júl 2015
avatar

@nela_cukor dávala som klasický biely cukor. ja som ho nikdy predtým nepila, ale dostala som od kamarátky kytičku levandule tak som vyskúšala. bála som sa že bude veľmi aromatický, lebo keď sa lúhoval tak tá vôňa bola priam na nevydržanie, ale je úplne super, taký akurát a míňa sa závratnou rýchlosťou 🙂

Odpovedz
12. júl 2015
avatar

@novafoxynka Ahoj! mne sa levanduľa pekne uchytila na dvore, takže zdroj mám domáci. Ak máš niekde kúsok suchšieho a slnečného miesta, "pichni" tam sadeničku, určite sa jej bude dariť. Na ten sirup jej nepotrebuješ veľa. Neviem, či to niekto skúšal, ale sušená levanduľa sa dá kúpiť aj v lekárni, možno by šiel ten sirup urobiť aj z nej.

Odpovedz
12. júl 2015
avatar

@jajkakk Tak toto parádny recept, pridávam si do zásuvky. Prosím Ťa a musia to byť len smrekové výhonky? Čo tak napríklad jedľové?

Odpovedz
12. júl 2015
avatar

@s_i_s_a Používaš na prípravu trstinový, alebo biely cukor? Ja som skúšala už aj aj. Biely mi vyhovuje o trochu viac, mám dojem, že necháva vyniknúť prirodzenú chuť aj vôňu bazy. Trstinový je predsa len aromatickejší.

Odpovedz
12. júl 2015
avatar

@amadora Presne, aj nám vonia celý byt levanduľou 🙂

Odpovedz
12. júl 2015
avatar

@renata37 ak sa smiem spýtať, ako si robila ten šalviový ? Koľko lístkov ( alebo celých stoniek ) na koľko vody a cukru. Ďakujem

Odpovedz
12. júl 2015
avatar

ja som stihla tento rok bazovy, matovo-medovkovy a ceresnovy 😉 do zimy ale nevydrzia...pijeme ich o sto sesto 😉)))

Odpovedz
12. júl 2015
avatar

@nela_cukor ja pouzivam biely cukor...lebo chut trstinoveho sa mi tiez zda specificka a asi by to nebolo uz ono 😊

Odpovedz
12. júl 2015
avatar

@nela_cukor neviem, či môžu byť aj výhonky z iných stromov 🙂 zatiaľ som videla recepty len zo smrekových 🙂 a u nás ten sirup zaberá, tak nad inými ani nerozmýšľam 🙂

Odpovedz
12. júl 2015
avatar

Babulky a kolko tej levandule tam treba dat? Vdaka

Odpovedz
12. júl 2015
avatar

tak taky sirup bz som rada ochutnala. Neviem si predstavit ako moze chutit,, kedze vona levandule je taka zvlastna.
U nas sa robili sirupy z bazy, maty, pupavy, malin, visni, ribezli

Odpovedz
13. júl 2015