nela_kvido
25. aug 2019
1144 

Mami, ja už si to nepamätám… Ako trénovať detskú pamäť?

Pamäť z času na čas potrápi bez ohľadu na vek každého, často aj našich potomkov. Dobrá správa je, že sa dá dobre trénovať, čo je práve pri deťoch veľmi dôležité. „Ľahšie zapamätanie a vybavenie si informácií totiž obrovsky uľahčuje napríklad proces učenia,” vysvetľuje špeciálna pedagogička Mgr. Ivana Vlková. Zostavila pre vás 10 tipov, ako detskú pamäť jednoducho a hravo podporiť.

Je to naozaj pamäťou? 

Zabudol som… je najčastejšia detská výhovorka. Kým sa začnete stresovať kvôli veľkosti mozgovej kapacity svojho dieťaťa, skúste vziať do úvahy aj možnosť, že to na vás len skúša. A určite čítajte ďalej. Nasledujúce tipy nezaškodia ani špekulantským potomkom či malým géniom 🙂

Vypytujte sa a rozprávajte sa. 

Ak sa dieťaťa budete pýtať na jeho zážitky, prirodzene dosiahnete rozpamätávanie, čo je najprirodzenejší tréning mozgu. Spoločné spomínanie, napríklad na uplynulé leto, navyše pomáha prehĺbiť váš vzťah a okrem pamäti trénuje aj slovnú zásobu a vyjadrovacie schopnosti. Rozhovor vám môžu uľahčiť aj najrôznejšie hry, napríklad Povedačky na cesty zo série vzdelávacích hier Kvído od Albi. Deti aj rodičia tu odpovedajú na zábavné a netradičné otázky. Tak ľahko vznikajú témy, pri ktorých sa nebudú nudiť malí ani veľkí. Hra navyše rozvíja detskú pozornosť, pamäť aj fantáziu. Viac informácií nájdete na www.kvidovehry.sk.

Nezabúdajte na staré dobré riekanky a pesničky

Tie pritom vôbec nemusia byť staré! Ľudovky si deti užijú v škôlke, vy si s nimi spievajte pesničky z najnovších rozprávok. A na detské básničky už dávno nemá monopol Krista Bendová (úžasná autorka, o tom niet pochýb). Kníh s riekankami vychádza ročne celý rad, stačí si len vybrať podľa toho, či pre svoje deti chcete radšej vtipné, poučné, poetické alebo inak tematické. Opakovať si ich môžete pokojne aj na ulici. Spoločné recitovanie okrem trénovania pamäti aj skvele upokojuje. A s tým súvisí aj nasledujúci bod.

Využite relaxačné a antistresové techniky

Skrátka pomôžte dieťaťu uvoľniť sa. Vystresovaný mozog len ťažko prijme nové informácie a ešte ťažšie ich udrží, prípadne si v potrebnej chvíli vybaví. Preto je dobré aj pred učením dieťa rozptýliť. Napríklad krátkou spoločnou hrou (hádzanie loptičkou, kartová hra) alebo prekvapením (vytlačte vtipný obrázok z internetu). Poznáme to sami. Keď sme „v pohode“, ide všetko ľahšie.

Spánok je najdôležitejší

Počas spánku mozog nielen odpočíva, ale aj ukladá prijaté informácie. Odpočinok je preto rovnako dôležitý ako samotné učenie. Dôsledne dbajte na to, aby dieťa malo pravidelný a zodpovedajúci spánkový režim. Zabránite tak aj nepríjemným výkyvom nálad a nebudete musieť každý večer bojovať s malým zmordovaným ufňukancom.

A jedlo tiež! 

Na správne fungovanie mozgu sú kľúčové tri látky: omega-3 nenasýtené mastné kyseliny, antioxidanty a vitamín E. Nájdete ich v mnohých potravinách, na mastné kyseliny sú bohaté morské ryby, najmä losos. Antioxidanty obsahuje napríklad lesné ovocie a vitamín E nájdete v listovej zelenine a vajíčkach. To už znie ako veľmi chutné raňajky, olovrant alebo večera 🙂

Dbajte na pravidelný denný program

Uľahčíte tým dieťaťu orientáciu počas dňa a umožníte mu tak naplno sa sústrediť na nové podnety. A rovno si ich zapamätať. Je jasné, že každý deň nemôže byť rovnaký, ale čas spánku, raňajok a večere by sa výrazne líšiť nemal.

Hrajte s deťmi hry na podporu pamäti

Napríklad Pexesá pre bystré hlavičky z edície Kvído od Albi. Pri nich deti nehľadajú dva rovnaké obrázky, ale dva, ktoré spolu logicky súvisia. Napríklad slon-slonica-sloníča. Sú špeciálne vytvorené pre rôzny vek: pre predškolské deti sú určené tri slovenské pexesá a pre staršie deti pexeso na zábavné precvičovane angličtiny, kde deti hľadajú dvojice, ktoré k sebe významovo patria. S Pexesami pre bystré hlavičky u detí hravo podporíte okrem pamäti a pozornosti aj logické uvažovanie.

Hranie na hudobný nástroj

To má na pamäť a pozornosť úplne zázračné účinky. Deti, ktoré na niečo hrajú, navyše dosahujú lepšie výsledky v škole. A perlička na záver, výčitka typu „Prečo ste ma v detstve neprinútili hrať na nejaký nástroj?“ je jednou z najčastejších, ktorú rodičia od svojich dospelých potomkov počujú.

Pohyb tiež zlepšuje pamäť

Svetoví šampióni v zapamätávaní pravidelne cvičia. Pohyb pôsobí na mozog ako skvelý stimulátor. Najlepšie aktivity sú tie prirodzené, ktoré poskytnú priestor detskej hravosti. Napríklad prechádzky v prírode, detské ihriská alebo spoločná naháňačka.

V Albi eshope sme si pre vás tiež pripravili Dni s KVÍDOm. Až do štvrtka 29.8. (vrátane) u nás kúpite celý sortiment Kvída s celkovou zľavou 20 %.

Stačí v nákupnom košíku vložiť zľavový kód: kvido17.

Tak hor sa na nákupy 🙂
https://eshop.albi.sk/kvido/

Kvido je top! Prave sme dohrali ulov 10! Ciselka 🙂

29. aug 2019

Začni písať komentár...

Odošli