nelinkabublinka
1. nov 2018
2176 

Boj proti školkárskym bacilom!

Bláznivý kolotoč chorôb sa začal približne pred rokom, kedy moja staršia dcéra Bianka nastúpila do škôlky. Šesť dní na to sa jej narodila sestrička Simonka, a tá od toho dňa ťahala za kratší koniec. Škôlkárske bacily nás skolili už deň po príchode z pôrodnice a skončili sme na antibiotikách. Obe. A tak si žijeme. Už rok. Staršia prinesie, mladšia schytá a mama ako v závese to dostane tak s týždňovým oneskorením.

Mladšia, Simonka, testovala sirup Futura, určeý pre deti od 1 - 3  rokov, pre zdravý rast a vývoj. Obsahuje železo, vápnik, vitamín K2, D3 a C. Sirup má tak podchytiť potreby malého organizmu pri dramatickom raste a vývoji kognitívnych funkcií, zvýšenú potrebu vitamínov D a K2, vápnika a železa. Výrobca reaguje na nedostatok vitamínu D a železa u detí, ktorý je u detí tohto veku veľmi častý. 

Sirup je hustej konzistencie, vôňou a chuťou podobný ovocnej výžive. Čím si, myslím, bude lahšie aplikovateľný malým deťom. Moja mladšia dcéra je veľmi náročná na konzumáciu vitamínov. Nemá ich rada a dať jej akýkoľvek výživový doplnok bez toho, aby som ju musela spacifikovať chvatmi ľubovoľného bojového umenia, je takmer nemožné. Na moje veľké počudovanie jej prvá lyžička chutila. Bola som nadšená. No dlho jej to nevydržalo. Striedali sa nám horšie a lepšie dni. No v podstate to bolo celkom fajn. Lyžičku som vymenila za striekačku z detského sirupu proti teplote, dobre známu všetkým mamám. My s ňou doma aplikujeme všetky lieky tekutej konzistencie a nie je nad ňu. V najhoršom prípade som jej sirup vmiešala do ovocného pyré alebo do jogurtu. 

Okrem iného bol sirup najlepšia hračka, ktorá mi umožnila minimálne upratať stôl po raňajkách. A "mňam" dostávali aj bábiky. 

Štvorročná Bianka lieky miluje. Akejkoľvek chuti, tvaru, veľkosti a vône. Od mala patrí k chorľavým deťom a od nástupu do škôlky je to ešte horšie. Na druhej strane užíva antibiotiká ojedinele. Vždy to zvládneme domácou liečbou pomocou voľne predajných doplnkov ako sú sirupy proti kašlu, probiotiká, sirupy na podporu imunity a podobne. 

Ako som už spomínala, vyskúšali sme veľa prípravkov na podporu imunity, no bezvýsledne. Soplíky a následne kašeľ nám robia denno denne spoločnosť. Bianka testovala cmúľacie tablety Marťankovia Futura vhodné pre deti od 3 do 6 rokov. Oproti prípravku pre menšie deti obsahujú navyše inulín a betaglukány. Bianke tablety chutili. Ako inak. Pripomínala mi ich a sama si ich pýtala. S podávaním teda nebol najmenší problém.

Staršia dcéra začala s testovaním po týždňovej "maródke" doma, kedy nám ju zo škôlky deložovali pre soplíky a kašel. Rada Futura je skôr doplnok pre dlhodobo udržateľný priaznivý zdravotný stav ako je rast zubov, kostí a kognitívnych funkcií a podporu prirodzenej imunity. Nie je to rada pre akútnu podporu imunity. Tej sa venujú iní Marťankovia. Teda čakať zázraky by bolo asi naivné. Človek aj keď neverí, no tajne dúfa. Dcéra vydržala v škôlke 4 dni 🙂 V piatok už bola opäť doma. Vo štvrtok v noci sme ťahali nočnú, pre dcérkino zvracanie. Žalúdočné problémy pokračovali aj v piatok doobeda. Upravenou stravou a probiotikami sa situácie upokojila, no nastúpila teplota. S ňou aj zelené zatekajúce hlieny a následne príšerne znejúci dusivý kašel. Nasadili sme klasické menu sirupov a vitamínov. Okrem 2 dní, kedy dcérka zvracala, užívala Marťankov naďalej. Akútna fáza horúčky, soplíkov a malátnosti prešla rýchlo. No dozvuky trvali 2 týždne v podobe najskôr suchého dráždivého, neskôr mokrého produktívneho kašla. Už je to tretí týdžeň a dcéra stále sem tam vykašle hlieny. 

Akonáhle sa dcére polepšilo, vrátili sme sa k pravidelnému režimu, kedy veľa času trávime na čerstvom vzduchu. Začali sme prechádzkami, chodili púšťať šarkana či pokračovali v tréningu ľadového korčuľovania, tanečného krúžku a nácvikov folklórneho súboru. Dcéra nie je domased. Veľa sa hýba, cvičí a veľa času trávi vonku. Miluje ovocie a nepohrdne ani zeleninou. Napriek tomu je často chorá. Bohužiaľ, ani Marťankovia túto kliatbu neprelomili. 

Je dôležité si uvedomiť, že za tak krátky čas môžu zabrať maximálne antibiotiká a žiaden výživový doplnok. Škoda, že toto testovanie nebolo načasované na koniec leta, tesne pred nástupom do škôl a škôlok. Kedy sa bludný kruh chorôb rozbieha asi u každého.

Mladšia dcérka samozrejme nemohla zaostávať. No u nej, chvála Bohu, to zostalo bez vážnejších prejavov. Stačilo čistenie nosa, kvapky a odsávanie. Kašel bol výrazný, no trval oveľa kratšie a neobmedzoval ju v spánku a podobne. Paradoxne, za rok jej života sa jej imunita posilnila, a priebeh choroby je u nej vždy zatiaľ miernejší ako u staršej dcéry. Jej jedálniček obsahuje taktiež veľa zeleniny a ovocia. Zelenina skôr v podobne príkrmu, aj keď jej jedálniček začína pripomínať skôr jedálniček väčšieho dieťaťa, no bez dochucovania. Ovocie má rada surové. Ovocné výživy nemala rada odmalička. Trávime veľa času na vzduchu. Kočík čoraz viac vymieňa za pešibus a imunitu podporujeme aj baby plávaním. Z doplnkov výživy dostáva pravidelne D a C vitamín.

Babám sa testovanie páčilo. Nebolo to niečo násilné. Som rada, že sme mohli byť súčasťou tohto projektu. U mladšej zostanem verná sirupu a u staršej pravdepodobne siahnem po rade, ktorá je zameraná na akútnu podporu imunity. Po 3 týždňoch (2 týždne choroby + 1 týždeň prázdnin) sa v pondelok vráti do škôlky a ja začínam prijímať stávky na to, koľko tam vydrží.

#test_martankovia 

#recenzia

My sme viac doma ako v škôlke a doma plne skrinky zástupy liekov je to hrozné, tak trčať zavretý doma každú chvíľu :/

25. nov 2018

@janka95 Nie si sama, naposledy som si odlozila blocky z lekarne a suma prevysila cez 100€ a povedala som si uz dost. Max.c-cko a koncime som presvedcena, ze je to len biznis na nasich detoch. 3apol rocna dcerka nastupila v septembri do skolky neustale choroby+porucha reci. Mladsi syn zakazdym soplikom zapal priedusiek atb ako na pase. Rozhodli sme sa ju na cas vyhlasit a zit kludne, vzdavame to.

25. nov 2018

@alenky môj bol v škôlke 5 dní a 14 dní doma. Potom 5 dní v škôlke zas dva týždne doma teraz až 9 dni v škôlke zas sme druhý týždeň doma a celý čas na antibiotikach. Dávame pribiotika, imunoglukan varím domáce čaje z cibule, fenyklu,, jazvečia masť.. Ale stále sa to vráti. Ešte nemá ani tri roky ale toľko niekto nezje za 10 rokov co on stihol doteraz, už je mi z toho zle dopovat ho tými liekmi. My v lekárni každý mesiac 50€ pribiotika vitamíny sirupy lieky mlieko... Nebodaj chytím ja aj partner a mame kolotoč týždeň po týždni.

25. nov 2018

😔😔
u nás 4,5 ročná a 1,5 ročný,v škôlke 1,5 roka a stále zdraví, už mali aj chrípkové,aj vši😞..
okrem mini prechladnutia
Prípravky, okrem Cebionu neberie..

25. nov 2018

@janka95 Neda sa nic robit, niektore deti su viac odolne niektore menej. Ale ja sa nato momentalne uz nemozem pozerat na tak chory system ked si matka vybavi papier od lekara, ze dieta je zdrave pritom kasle, sopli a ucitelka je bezmocna.

25. nov 2018

U nás sa užívajú detské vitamíny od firmy forever kids začali sme začiatkom roka-staršia dcéra . Zatiaľ iba 1 laryngitida, momentálne sme všetci chori so soplami a kašľom už 2t no dcéra nič... Verím že pomohli, užíva pravidelne

25. nov 2018

Martankovia a im podobne pripravky nie su ziadny zazrak a do velkej miery farma biznis. U nas vela urobilo ze sme presli do inej skolky kde neberu chore deti takze rapidne nam klesla choribnost zatial sme okrem sopliv ani chori neboli ako nastupili. Vela urobila aj zmena byvania..z bytu do domu.

25. nov 2018

U nás keď zistia počas doobedia,že kašle škaredo a podobne,už aj volajú domov..a to je platená škôlka, pravidlá sú aj tam
Čítala som,že imunitný systém je prepojeny s nervovou sústavou, ak má dieťatko stres a podobne, prejaví sa to chorobou😔

25. nov 2018

@aristokratka oni sú super firma🤗

25. nov 2018

@aristokratka ahoj mohla by si mi ich odfotit prosim ? 🙂

25. nov 2018

Ja nedavam detom nic a Sophinka od septembra ani raz chora (chodia 1rok) Emilly ta pokasliava od septembra mala 2x sopel 2x kasel.
Ale urcite by som im nedavala tento humus martankov.🤣🤣🤣

25. nov 2018

@alenky pozname pozname.....pridaj D-čko, ja davam Kids od Jamieson a vidim rozdiel. Malo kde spomenu na imunitu aj D-čko, ale je velmi dolezite. Tych 7-8 € este urcite obetujes 😉 a hlavne dlhodobo

26. nov 2018

My ficime na rakytnikovom oleji a rakytnickoch, chore su sice furt, ale priebeh chorob je mierny rychlo sa daju dokopy.... Ako ked sme rakytnik neuzivali.... MARTANKOVIA su pre mna hnus humus, raz ich manzel kupil detom a mala ked rano na lacny zaludok vzala vzdy sa povraciala, za kazdym... Aj rakytnicky beru nalacno a pohoda lebo maju prirodne zlozenie.

26. nov 2018

@bamblbi rakytnik je super..alebo biomare tiez topka

26. nov 2018

@zuzkamargit vigantol som vymenila od narodenia za jamieson a podavam ho pravidelne okrem letneho obdobia a napriek tomu su chori dcerka dokonca nozky do x, pritom v rodine nik nema takyto problem takze z mojho pohladu ma uz ziadna rada o produktoch nepresvedci radsej investujem do domacej zeleniny a ovocia

26. nov 2018
26. nov 2018

Ja nedokážem pochopiť jedno. Žena je na materskej lebo sa jej narodí druhé bábo a napriek tomu to staršie dá do škôlky. Ja nechápem, prečo si to staršie nenechá doma aspoň počas týchto zaťažkávajúcich období. Najmä teda ak sa nejedná o predškolskú dochádzku. Dieťa si nechám na jeseň a zimu doma a z jari ho dám do škôlky. Aspoň kým to menšie trochu podrastie a posili sa imunita. Keď sa nám narodilo druhé bábo tak sa ma hneď na prvej poradni pediatrička spýtala, či staršie ideme dávať do škôlky. Povedala som, že nie a ona mi to len odobrila s poznámkou, že je málo takých mám. Že drvivá väčšina dá staršie do škôlky a potom chodia aj s tým malinkým len po vyšetreniach lebo taká chrípka, taká teplota, taký kašeľ, taká vyrážka... Ženy, maminky, veď ja neviem, ale logicky nie je lepšie chorobám predchádzať ako potom riešiť už následky? Však keď som s mladším doma, prečo by som si staršie nenechala pri sebe? Z tej škôlky môže doniesť rôzne nákazy, tak prečo tomuto vystavovať tak malinký organizmus?

26. nov 2018

@zuzu1122 Svata pravda, lenze dneska je to zial tak ked vacsina povie, ze uz nezijeme v dobe kedy deti vyrastali u babky na dvore: potrebuju kolektiv. Aj kamosky maminy mi povedia daj ju do skolky, ved kolektiv jej prospeje a na bacilky si musi zvyknut...Vyskusala som a dakujem pekne ja som matka a nezelam si aby moje decka vyrastali na atb. Aj mne je lepsie oddychnut si doma s jednym dietatom zatial co druhe je v skolke, ale za aku cenu to nech kazdy zvazi sam.

26. nov 2018

Plne súhlasím. Kolektív je dôležitý. Samozrejme, že nebudem dieťa držať v izolácii. Ale tak však sa môže maminka prejsť s deťmi vonku. Alebo do areálu škôlky, keď sú škôlkari vonku, aby z toho kolektívu nevypadlo. Napísala si to úplne presne. Ženy sú pohodlné a oddychujú doma s jedným dieťaťom. Však čo, to malinké aj tak väčšinou len spinká. Treba ho maximálne nakŕmiť a prebaliť. Ja by som nikdy neuprednostnila svoje pohodlie pred zdravím svojich detí. ATB, veď to je humus. Potom že príde obyčajná chrípka a ľudia mrú, lebo vírus je už tak zmutovaný, že nezaberá už nič. Lebo len do seba pcháme kade aké lieky a chemikálie na podporu imunity.

26. nov 2018

@alenky a to podotýkam, na akože podporu imunity. Mám odskúšaný imunoglukán, ktorý mi bol odporučený pre malú a mala ho začať užívať pred nástupom do škôlky. Nepomohlo. A prvý rok v škôlke vyzeral tak, že celú jeseň a zimu fungovala týždeň škôlka a týždeň doma. A aj tak to nepomohlo, lebo stále sa našla "zodpovedná" mamička, ktorá pichla dieťa do škôlky napriek tomu, že očividne bolo choré.

26. nov 2018

@zuzu1122 no teda ale to je divný názor že mám nechať staršiu doma. Pred narodením menšej chodila už rok do škôlky,ako mám 4 ročnej povedať,že budeme doma,rozlúč sa s kamarátmi. Neviem kde bývaš,ale u nás sa nedá ísť hrať na ihriská do škôlky,v okolí,takmer žiadne deti. Navyše ani moju pozornosť by už nemala keďže celá ide na bábo. Mala si asi super deti,no moje ani ako bábätká nespinkali, ani cez deň,v noci už vôbec,veľa plackali, reflux a intolerancia laktózy narobili problémy,ja na totalku unavená, vyčerpaná. Nemám nikoho babku,deda...nikoho kto by s deťmi pomohol,celé dni samé,prípadne von. Takže prosím neurazat ženy za to že staršie ide do škôlky a oni sa doma povaľujú, lebo teda za sedem mesiacov som možno také dni zažila dva a to som už nevládala stat na nohách.

26. nov 2018

@tamarka9 ja nikoho neurážam. Vyjadrila som tu svoj názor. Je to verejné fórum. A myslíš, že to už je len lepšie keď to malinké bralo ATB? Ja som tiež celé dni sama doma, muž od rána do večera v práci, babka a dedko tiež ešte chodia do práce. Takže cez týždeň absolútne nič. Prídu len v sobotu na pár hodín. Tiež som na všetko sama. Vieš, je mi to zvláštne, že by neboli maminky s deťmi na ihriskách. Ja som nikde nespomínala, že mám deti super. Staršie malo do pol roka koliky. Som si čosi preplakala. Sama doma, nosila na rukách, nešťastná lebo nič nepomáhalo. Mastičky, kúpele, cvičenie... Potom som kdesi čosi natrafila na homeo a až to pomalinky pomohlo. Ale to je o inom. Chcela som tým povedať, že ako neskúsená matka som si tiež čosi zažila. Toto druhé má pre zmenu reflux. Prvé dva mesiace som prezliekala 5-6x za deň. Teraz je to už malinko lepšie. A spánok? Jeden dlhší spánok za celý deň. Inak si dáva, ako to voláme s mužom, akademické štvrťhodinky. Pospí si 15-20 minút a je hore. Takže žiadna sláva veru. A jednoducho som staršiemu dieťaťu vysvetlila, že pôjde do škôlky na jar, keď bude slniečko svietiť a bude teplučko. Veľa sa so starším dieťaťom rozprávam, vysvetľujem, svoj čas sa snažím rozdeliť rovnomerne. Keď mladšie spí, tak so starším napríklad varíme a tým sa mu venujem. Nemám pocit, že by som niekoho o niečo ukracovala. Všetko je len o rozdelení času a o komunikácii. Štvorročné mi príde už celkom rozumné ak sa mu veci správne vysvetlia. Čo som chcela svojím príspevkom povedať je to, že keď si postavím na misku váh to či si nechám dieťa aspoň toho prvého pol roka doma (ako som spomínala, práve cez to chrípkové obdobie) alebo ho pošlem do škôlky len preto lebo ja som sama na dve deti tak nemám nad čím rozmýšľať.

26. nov 2018

Nám na imunitu pomohol najlepšie hliviacik a jamieson multi kids, ktorý obsahuje aj A,D,Fe. Menšia začala byť dosť chorá ako teraz nastúpila do škôlky, nič extra vážne ale stále zelené sopke dokola. Na ORL nám odporučili do nosa rinogerminu, obsahuje to dake dobre baktérie tak uvidíme.

26. nov 2018

@zuzu1122 áno doslova si napísala že malinké bábo celé dni len spí a papá. 4 ročne dieťa môže s tebou tráviť čas,alé určite nie tak plnohodnotne ako v škôlke. Keď máš pár minút keď bábo spí, tak asi ťažko vtedy varíš a hras sa s druhou, lebo vtedy musíš fakt makať aby si to stihla. A ďalšia vec je že každé dieťa je iné. Mám kamošku,jej mala totálny introvert,ku hre jej stačí málo a nemá rada kolektív. Pre ňu je vyslovene škôlka peklo. Moja malá už od dvoch rokov plakala na škôlkarstom plote lebo chcela za detičkami,no tu sa to nedá. A veru vonku sme niekedy aj tri dni nikoho nestretli. Čiže ťažko súdiť. A teda bábo má už sedem mesiacov,mala raz sopliky, staršia bola 3x chorá,manžel 2x.

26. nov 2018

@tamarka9 ak si čítala môj príspevok pozorne, napísala som, že nie dieťa izolovať úplne. Len na ten najhorší čas ho nedávať do škôlky. V záujme toho mladšieho. Moje staršie má tiež rado deti. Riaditeľka mi povedala minulý školský rok, že absolútne nemá problém dokonca aj so staršími deťmi z vyšších tried. Tiež sa pýta do škôlky. To, že chcem staršie dieťa nechať do jari doma robím podľa najlepšieho svedomia a vedomia, čo mi v konečnom dôsledku odobrila aj lekárka. V záujme malinkého dieťaťa, ktoré, určite aj ty sama uznáš, nemá tú imunitu ešte vyvinutú. Keď je mladšie napríklad hore, tak v kočíku si ho dám do kuchyne a kým varím, tak sa mu prihováram, robím grimasy. Dokonca nemám ani cez obed čas, lebo keď staršie ide spať, mladšie akurát vstáva a naopak. A keď už naozaj neviem ako, no tak pustím jednu rozprávku v telke, kým porobím najnutnejšie veci, ktoré so mnou robiť nemôže a hotovo. Všetko mi trvá 3 - 4 x dlhšie, lebo stále odbieham raz k jednému, raz k druhému. Človek je v jednom kole, hlavne teraz pred sviatkami. Vedela som, že keď príde druhé dieťa, že to budú riadne fofry. Ale nikdy by som nemenila. A najväčšou odmenou mi je, keď za mnou príde a povie: "Maminka ja ťa tak ľúbim." Ja len tvrdím, ze keď je bábo väčšie a už by nedajbože vychytalo nejakú chrípku, že sa vie lepšie to telíčko brániť.

26. nov 2018

@tamarka9 a ešte takto, ja mám umývačku riadu, tam nahádžem hrnce aby som sa nemusela zdržovať umývaním (lyžičky, taniere a poháre si umývam ručne) a keďže mladšie dostalo reflux, boli sme nútení kúpiť sušičku. Ja všetko žehlím a pri tej frekvencii prezliekania by som sa užehlila k smrti. Manžel ma presvedčil aby sme kúpili sušku a neľutujem. Čiže aj tu je čas ušetrený. Ešte teplé prádlo vytiahnem a poskladám a netreba už žehliť. A čo ti treba viac robiť? Pozametať, zmyť podlahu a pri varení ti staršia dcérka nepomôže? Alebo to maminky robia ešte tak, že si navaria hneď ráno a potom sa už venujú len tým drobným domácim prácam, ktoré urobia raz dva a venujú sa detičkám. Staršie večer uložím spať, manžel je pri mladšom a ja zatiaľ spracem hračky, umyjem riady...

26. nov 2018

@zuzu1122 tam kam sme sa teraz presťahovali,by to aj išlo,tu je celkom veľa detí,ale kde sme bývali predtým,nebol doslova nik. Mamky tam s deťmi von nechodili,vkuse nákupné centrum,aupair, cestovanie,proste žalostne jej kolektív chýbal. Takže ja si myslím že každá robíme tak ako pre svoje deti uznáme na najlepšie,myslím že ty sama si to tak písala. Netreba súdiť keď niekto robí inak,lebo ako sa vraví,do kuchyne im nevidíme. A ja neviem že by niektorá mamina to urobila z pohodlnosti. Aj keď možno áno,ktovie..

26. nov 2018

@alenky odporúčam forever výrobky ☺

27. nov 2018

Veľa závisí aj aký je vekový rozdiel medzi babom a starším skolkarom. Ak staršie dieťa už bolo pred príchodom bábätka zvyknuté, že chodí do škôlky, tiež by som to až tak radikálne neriešila, že vôbec v "kritickom" období nechodí do škôlky.

27. nov 2018

Ja mam len 1 dieta, 6r., k Dr. chodievame len pre potvrdenia o zdravotnom stave. ATB bral 2x v zivote - raz este v porodnici, ked chytil zapal slznych kanalikov a druhykrat v jasliach pocas prazdnin, ked chytil nejaky vraj bacil, ale ani tie nedobral, po 3 dnich som ich vysadila - mimochodom, viete o tom, ze neexistuje ziadna studia o tom, ze ATB je poviine dobrat cele? 😉 Sople a kasel syn mava len pri raste zubov, pri mliecnych mal aj horucky, ale ani vtedy nebral ATB, max. Nurofen, aj to pri teplote nad 38 a len vecer. Ten mu chutil, aj si ho pytal, ale ked sme presli na Paralen, aj teploty presli 😄 lebo mu nechutil 😜
Je neockovany, 4 roky kojeny, do jasli chodil od 2r., ak nebol v skolke, tak len vtedy, ak sme si my urobili volno a v obvode u svojej Dr. je najzdravsie dieta - a co sledujem aj v sirokom okoli... Ak na neho nieco liezlo, nasadili sme homeopatika, ma rad cibulu, pije len cistu vodu alebo bylinkove caje, max. s troskou medu.
Co sledujem v okoli, najviac chorlave su deti, ktore maju surodencov - chorobou na seba deti putaju pozornost...samozrejme neumyselne...ale casom deti zistia, ze to funguje - choroba = pozornost rodicov.
A zial, nie len u deti, ale aj u dospelych to vidiet...
Ked pride choroba, treba sa zamysliet, kde je problem. Telo neochorie samo od seba a z nicoho nic...
Mimochodom - ja som uplne bez akychkolvek liekov a navsev lekarov uz vyse 6 rokov - max. obcas navstevujem zubara 😉
Nikoho tymto prispevkom neodsudzujem, len opisujem svoje skusenosti - aj ked sa pre vacsinu ludi zdaju “sci-fi” 🤷‍♀️

28. nov 2018

Mimochodom, syn je otuzily, este aj dnes je v skolke v tricku, celu zimu nenosi pancuchy, ak ideme na sneh, pod oteplovaky mu dam teplaky a najradsej by chodil bosy 😉 Nosi uz vyse roka barefoot obuv, aj ked sme pri prvych krokoch riesili Protetiku a potom vymyslali, co s plochymi nohami 🤦‍♀️ konecne ma viditelnu klenbu 👏

28. nov 2018
Komentár bol odstránený

@aadenka presne aj nase su neockovane a ATB mali 1x aj to len preto ze nas dr plasil ze maju cierny kasel..ale davala som 2 dni ked som videla ze z ATB to je este horsie..u nas tiez ziadne lieky.k lekarom chodime len na povinne poradne takze 1x do roka...ja som bola naposledy u dr (neratam porod a to) u dr s chorobou asi v roku 2010 odvtedy s chorobami nechodim..a ani s detmi lebo chore nebyvaju.

28. nov 2018

@aadenka ale štúdie o rezistencii na ATB existuje koooopec a to je dôvod prečo je potrebné dobrat určenú dávku 😉 ale každého vec, každý je zodpovední za svoje rozhodnutia sám

28. nov 2018

Problem je, ze kym sa schvali liek na dany bacil, ten uz je davno prekonany a teda neucinny 🤷‍♀️

28. nov 2018

My sme na imunitu nasadili Arco kids (od 3 rokov). 5 ampuliek dieta vypije 5 dni po sebe, o mesiac zopakujeme dalsie balenie a o mesiac zas, cize treba vybrat 3 balenia s mesacnym odstupom. Malej chuti. Imunologovia odporucaju Imunoglukan, neviem ale Arco sa mi zdalo ucinnejsie. Vzdy nasadime v auguste mesiac pred nastupom do kolektivu. Uz je zdravsia, ako minuly rok. V kolektive je od 1 roka a 8 mesiacov, sukromne jasle (6 deti) - mensie riziko chorob. Ale bola trosku chora, zacala aj ATB, no uplne prve mala zbytocne na popud mojej precitlivelej svokry, ktora ma prinutila ist so soplikami na pohotovost a tam pisu hlavne ATB. Potom prvy rok skolky, chorobnost nabrala na obratkach, 23 deti, nezodpovedne matky pchali chore deti do skolky, dcerka mala oslabenu imunitu a tak tyzden v skolje dva tyzdne doma a dookola. Kedze som ucitelka, dovolenka a P s OCR boli obmedzene, ved kto bude ucit deti??? Tak prvych 5 dni so mnou doma, vybrala zaklad liekov, potom babky na striedacku hoc pracuju, sem tam aj dedo ale viete ako s chlapmi. Aj prababku sme zapojili ked sa uz len doliecovala. A prave pre moju pracovnu obmedzenost sa malo doliecovala, 6x ATB do roka jej imunitu dost oslabilo. Hrozil vyber mandle. 8 rocna neter rovnaky pribeh, 3x vyber mandli. Ale ja som sa rozhodla skusit ine alternativy. My sme si pomohli aj prirodne. Minule leto dovolenka pri mori v Bulharsku, ranne prechadzky, v zaciatku jesene kupele v Lucivnej. Vela pomohlo prestahovanie od svokrovncov, jednak pre svokrino prehnane ordinovanie liekov na kazdu somarinu ale aj kurenie. V dome katastrofa, stary dom, kurenie drevom, pretopene nase vrchne poschodie cca 25stupnov, kedze bolo schodisko otvorene a vsetko teplo z dola unikalo k nam hore a dedovi zima tak viac kuril a my sme mali hore Havaj. Chybou bolo ze sme sa rychlo stahovali do cerstvo zrekontruovaneho bytu v topnej sezone, este nam to viac poskodilo liecenie soplov. Konecne po rokoch byvania sa to zlepsilo. Chvalabohu mame za sebou zdravsi rok, viac vetrame, viac otuzujeme, nekupeme kazdy den, chodime zavcasu spat, sladime medom, mame bio od babky zeleninu. Som na materskej, dcera chodi do skolky, ale ked vidim naznak priesvitneho sopla necham doma v teple 3-4 dni a je v pohode. Minule bola doma len preventivne lebo bolo v skolke vela chorych deti. Pomohlo izolovanie. Uvazujem ze februar takisto ostane tyzden dva doma. Skoda ze akurat vtedy vymysleli pre deti karneval pocas chripkoveho obdobia. So synom anujem ostat doma do 3 rokov. Dufam ze vam moje skusenosti v niecom napomozu.

28. nov 2018

@bulka86 vyčerpavajuca odpoveď 😉 mne ste pomohli, pretože som hľadala na imunitu niečo iné ako imunoglukan, pretože deti v období chorôb už majú dosť všetkých sirupov a odmietajú mi ho zjesť, Taktiež popravde som často aj na neho zabudla, takže dávkovanie kedy - tedy😀

29. nov 2018

Začni písať komentár...

Odošli