nelinkabublinka
8. máj 2017
2307 

Skutočne baby friendly? Mamičky prehovorili o pôrodniciach priateľských k deťom

Slovensko má z pôvodnej tridsiatky už len jednu Baby friendly nemocnicu. Mamičky, ktoré v nich rodili, sa podelili o svoje zážitky. 

S udeľovaním certifikátov nemocniciam priateľským k deťom (Baby friendly hospital) sa začal už takmer pred štvrťstoročím. Slovenský výbor pre UNICEF začal túto iniciatívu v roku 1993 a od tej doby získali tento titul 3 desiatky slovenských pôrodníc. V súčasnosti je jeho držiteľom len jedna - nemocnica v Čadci.

Cieľom tohto programu je podporovať zdravý vývin detí širením osvety o význame dojčenia medzi matkami. A rovnako podporovať pôrodnice v zanechaní zastaraných postupov starostlivosti o matky a novorodencov. Zdravotníci, pôrodníci aj pediatri sú preškolovaní a po splnení kritérií získa nemocnica plaketu a titul Baby Friendly Hospital.

Slovenská pediatrická spoločnosť (SPS), ktorá je od roku 2014 garantom programu BFHI na Slovensku, považuje za nevyhnutné, aby podľa zásad programu BFHI pracovali všetky slovenské nemocnice s pôrodnicou a zároveň, aby dodržiavanie zásad programu bolo v nemocniciach v záujme udržania potrebnej úrovne pravidelne kontrolované. Za účelom koordinácie jednotlivých aktivít programu BFHI bola zriadená pri SPS Pracovná skupina na podporu dojčenia, ktorá bola poverená realizáciou uvedených cieľov podľa schválenej koncepcie.

Slovenská pediatrická spoločnosť ako garat programu trvá na dôslednom dodržiavaní zásad tohto programu zo strany nemocnice, ktorá je držiteľom plakety BFH. Program BFHI je dlhodobý proces, ktorý začína certifikačným konaním a pokračuje jeho pravideľným obnovovaním. Týka sa celej nemocnice a preto si od začiatku vyžaduje zapojenie viacerých zložiek: vedenie nemocnice, gynekologicko – pôrodnícke oddelenie, novorodenecké oddelenie, detské oddelenie.  

Titul BFHI sa nemocnici udeľuje na obdobie piatich rokov. Ak si chce zdravotnícke zariadenie aj naďalej udržať titul BFHI je nevyhnutné, aby požiadalo SPS o audit a aktuálne posúdenie dodržiavania jednotlivých krokov iniciatívy, inak certifikát stráca platnosť. Práve to je kameňom úrazu, prečo väčšina slovenských nemocníc tento titul stratilo. O potrebe obnovy certifikátu, ktorá platí od roku 2009 jednoducho nevedeli.

10 krokov, ktoré musí spĺňať Nemocnica priateľská k deťom

  1. Všetci zdravotnícki pracovníci majú k dispozícii koncepciu laktačného programu,  ktorý je platný v ich zdravotníckom zariadení.
  2. Na dodržiavanie tejto koncepcie je nevyhnutné, aby boli zdravotnícki pracovníci dôkladne poučení o význame dojčenia.
  3. Všetky tehotné ženy majú byť poučené o výhodách materského mlieka a o prednostiach dojčenia.
  4. Novorodenci majú byť priložení k prsníku už v prvej polhodine po narodení.
  5. Matky musia byť inštruované o správnom spôsobe dojčenia a o tom, ako si majú udržať laktáciu, ak sú dočasne odlúčené od dieťaťa.
  6. Dojčeným novorodencom nedávať inú výživu okrem materského mlieka (s výnimkou medicínskych indikácií).
  7. Matky nemajú byť odlúčené od svojich novorodencov vo dne ani v noci (systém „matka s dieťaťom“ – rooming in).
  8. Dieťa má byť dojčené podľa vlastnej potreby (vždy, keď sa „hlási“).
  9. Dojčenému dieťaťu sa nesmie dávať cumlík.
  10. Treba podporovať zakladanie spolkov a združení, ktoré stimulujú a podporujú dojčenie. Odporučiť matkám, aby po prepustení z pôrodnice nadviazali kontakt s týmito inštitúciami.

Aké boli reálne pôrody v pôrodniciach priateľských k deťom?

O svoje skúsenosti sa podelili mamičky vo Fóre na modrykonik.sk:

Pôrodnica Dolný Kubín

"Ja som druhé rodila v Dolnom Kubíne. Nepriložili mi bábätko na sále, bola som bez dcérky 8 hodín. Prvé priloženie na izbe - rooming in - mi ukázali. Ja ako druhorodička som vedela čo a ako, ale všimla som si malú podporu dojčenia hlavne pre prvorodičky. Dokrmovanie odstriekaným materským mliekom z fľaše a rozdávanie dudlíkov.

Tiež si myslím, že realita je iná a málo sa dodržiavajú odporúčané postupy. Hlavne prítomnosť bábätka hneď po narodení pri matke, celé dve hodiny, ktoré žena trávi na sále.
Prvé som rodila v Bojniciach - po pôrode mi ho priložili, neprisal sa, pretože zaspával, chcelo by to viac času. Klasika na rooming- in mi ho priniesli po skoro 10 hodinách. Kojenie mi sestrička ukázala, ale ako prvorodičke mi to nešlo. Keď som žiadala o pomoc, nemala dotyčná čas. Bola som zúfalá a plakala som. Iná sestrička mi to ukázala a povenovala sa mi, no dokrmovali glukózou a striekačkou."

Pôrodnica Bardejov

"Ja som rodila v roku 2007 v Bardejove.  Všetkých desať bodov bolo splnených. Radili nám ako dojčiť, na izbe sme mali príručku k dojčeniu s názornými obrázkami a postupmi dojčenia. Na novorodenecké sme chodili kedykoľvek a nikdy som nevidela, aby nejaké dieťa dokrmovali. Spolubývajúcej dokonca sestrička masírovala prsník a pomáhala jej odsať mlieko, keď mala problémy. Boli sme informované o výhodách dojčenia. Pred odchodom z pôrodnice som dostala telefóne číslo na laktačnú poradkyňu, ktorej som mohla zavolať kedykoľvek, aj v noci. Neodporúčali nám dávať deťom cumlík, ani používať klobúčiky (ale ani nezakazovali), vysvetlili nám aj prečo. Rodila som večer, malého mi hneď priniesli, priložili k prsníku, ale na noc ho zobrali na pozorovanie, lebo som mala streptokoka a kvôli rýchlemu pôrodu mi nestihli dať antibiotiká, ale ráno o siedmej som ho mala na izbe a bol so mnou už stále. Bola som veľmi spokojná."

Pôrodnica Košice

"Ja som rodila v novej nemocnici v Košiciach. Pôrodnica má BFHI certifikát, čo bol dôvod môjho výberu. Ale bola som sklamaná. Pôrod, lekári boli super, no na novorodeneckom to s BFHI nemalo nič spoločné. Bolo nás strašne veľa rodičiek, žiadna informovanosť o výhodách a postupoch dojčenia, nikto mi neukázal, ako dojčiť. Sestrička mi priniesla malú po neviem koľkých hodinách, asi takým štýlom, že - mamička tu máte maličkú, pritlačila ju na prsník, pohladkala po hlávke a zaštebotala: "Prisávame, prisávame". A odišla porozdávať ďalších 10 bábätiek. Bolo tam málo personálu, evidentne nikto nestíhal. Už keď mi malá plakala od hladu, tak som o polnoci odkráčala na oddelenie a dožadovala sa, aby mi ukázali, ako prikladať k prsníku. Na izbe sme boli tri, ale bolo tam málo miesta pre nás, nieto ešte pre postieľky. Tú moju mi priniesli až na tretí deň. Malá spala so mnou na posteli. Vraj nemali žiadnu voľnú."

Zoznam nemocníc zapojených v minulosti do projektu BFHI 

V minulosti patrili medzi držiteľov titulu BFHI aj tieto nemocnice. Vyjadrite svoj názor, či si podľa vás zaslúžia niesť titul nemocnice priateľskej k deťom. Stačí kliknúť na tú svoju a pridať cez formulár vašu skúsenosť. Pomôžete tak ďalším mamičkám v rozhodovaní a možno aj nemocniciam svojou spätnou väzbou.
 Banská Bystrica FNsP F. D. Roosevelta Banská Bystrica (titul udelený v roku 1996, prehodnotený 2007)

Banská Štiavnica Mestská nemocnica, n. o. (titul udelený v roku 2000)

Bardejov NsP sv. Jakuba, n. o. (titul udelený v roku 2003)

Bratislava Univerzitná nemocnica Bratislava:   

    -Nemocnica akademika L. Dérera (titul udelený v roku 1996)   

    -Nemocnica Ružinov (titul udelený v roku 1996)   

    -Nemocnica sv. Cyrila a Metoda, Novorodenecká klinika A. Rusnáka SZU (titul od            roku 2003)

    Gynekologicko-pôrodnícka nemocnica, n. o., Bratislava-Ružinov (KOCH) (titul                udelený v roku 2000)
Brezno NsP Brezno, n. o. – titul udelený v roku 2005
Dolný Kubín NsP MUDr. L. Nádaši Jégého (titul udelený v roku 2005)
Dunajská Streda NsP na Veľkoblahovskej č. 23 (titul udelený v roku 2008)
Humenné NsP A. Leňa Humenné, n. o. (titul udelený v roku 2006)
Kežmarok NsP Dr. V. Alexandra v Kežmarku, n.o. – titul udelený v roku 2006
Košice Novorodenecké oddelenie a 1. Gynekologicko-pôrodnícka klinika

FN LP na Triede SNP (titul od roku 2008)

N Košice-Šaca, a. s., 1. súkromná nemocnica (titul udelený v roku 2007)

FN Louisa Pasteura Košice, n. o. (titul udelený v roku 2005)
Liptovský Mikuláš NsP Liptovský Mikuláš (titul udelený v roku 2006)
Nové Zámky FNsP Nové Zámky, Novorodenecká klinika (titul udelený v roku 1996)
Martin Martinská fakultná nemocnica, Neonatologická klinika LJF UK (titul udelený v roku 2010)
Nitra Fakultná nemocnica Nitra, Novorodenecká klinika (titul udelený v roku 2003) 
Poprad Nemocnica Poprad, a. s. (titul udelený v roku 1996)
Rimavská Sobota NsP Rimavská Sobota (titul udelený v roku 2003) 
Rožňava Nemocnica s poliklinikou Sv. Barbory (titul udelený v roku 2008)
Ružomberok Ústredná vojenská nemocnica SNP, Ružomberok (titul udelený v roku 2010)
Topoľčany Nemocnica Topoľčany, n. o. (titul udelený v roku 2002)
Trenčín Fakultná nemocnica Trenčín (titul udelený v roku 2004)
Vranov nad Topľou Vranovská nemocnica, n. o. (titul udelený v roku 2008)
Zvolen NsP VAŠE ZDRAVIE n. o. (titul udelený v roku 2005) 

Žiar nad Hronom Všeobecná nemocnica Žiar nad Hronom (titul udelený v roku 2004)
Žilina NsP Žilina (titul udelený v roku 1999)

Rodila som pred 5 timi mesiacmi, a nič z toho čo je uvedené v tých desiatich bodoch sa neudialo. dokonca keď som ich na sále požiadala, že nech mi ju nechajú, tak mi povedali, že mi môže spadnúť. Bola som druhorodička a rodila som v Čadci.

8. máj 2017

To fakt cadca?????!tak to asi tazko

8. máj 2017

v cadci asi vedeli kedy pride kontrola 😅 podla toho co pisu baby hore

8. máj 2017

no ja to, ale fakt nechápem

8. máj 2017

Tak splnaju podmienky aj vyskolene sestricky
..to ze to je iba na papieri,je druha vec 😂

8. máj 2017

Ja som rodila v Čadci 2 krát a bola som maximálne spokojná 🙂....prvý pôrod klasicky druhý cisársky .... tretie babo by som ani inde rodiť nešla 🙂

8. máj 2017

Ja som tam rodila pár mesiacov pred tým ako dostali titul, moja sestra keď už ho mali a ja fakt nechápem za čo ho dostali...

8. máj 2017

Presne je to blbost

8. máj 2017

ja som bola spokojná, ale ani jeden z tých desiatich bodov nebol splnený.

8. máj 2017

A ked sa v Cadci nieco stane dietatku po porode, tak ho vezu do Ziliny. A novopecena matka zostava v Cadci.

8. máj 2017

Aj ja som rodila 2x v CA,sice maximálne spokojná,ale pripájam sa ku vyššie uvedenému,že dosť bodov z tých čo je uvedených splnených naozaj nebolo...

9. máj 2017

Damy a nechceli by ste zhrnúť svoju skúsenosť komplexnejšie priamo pod článok s pôrodnicou? https://www.modrykonik.sk/porodnica-cadca/ Pod článkom si nájdite "formulár" na pridanie skúsenosti a je to tam 🙂

Aj ostatné mamičky, nielen tie, čo rodili v čadci. Tu je zoznam porodnic. Najdite si tu svoju v tomto zozname https://www.modrykonik.sk/zoznam-porodnic/ a napiste vasu skusenost s nou.

9. máj 2017

No ja dvakrat BA Kramare,velka spokojnost. Jedine,co by mohli zlepsit,je rychlost laktacnych poradkyn.🙂 a pristup jednej porodnicky a samoska,jedalny listok.🙂 🙂 🙂

9. máj 2017

Koch nejde otvorit len mne? 😢

9. máj 2017

@tahivka paci sa,mozno je chyba v prekliku v clanku,zajtra sa na to pozriem https://www.modrykonik.sk/sanatorium-koch-brati...

9. máj 2017

Toto je tak priserna formalita, vystatovacnost, ohananie sa niecim, co vobec nie je pravda a nik sa o to ani nesnazi. BFHI je v nasich podmienkach len fraška. Moji dvaja zamestnavatelia mi bez zbytocnych reci a certifikatov vytvorili podmienky na krmenie synceka materskym mliekom. A nemaju k tomu ani jeden plagat 😎

10. máj 2017

Na zaklade vlastnej skusenosti som toho nazoru, ze baby friendly standard nemusi byt len pozitivum. Po prvom porode som mala ako vedlajsi ucinok spinalnej anestezy priserne bolesti hlavy (kto zazil, vie, o com hovorim). Nebola som schopna starat sa o dieta, nikto mi nechcel pomoct, ved rooming in, tak naco by sa namahali. Nejdem tu rozoberat otrasne detajly, ale bol to najhorsi tyzden mojho zivota. Jedine, co som si zelala bolo ist domov, lebo doma by mi s dietatom niekto pomohol, ale nespustilo sa mi dostatocne mlieko, babo nepriberalo. A v zmysle hesla kojit a len kojit sme v tom pekle boli o niekolko dni dlhsie. Nastasie potom uznali, ze bez umeleho mlieka to nepojde a ked syncek zacal priberat, konecne nas pustili domov. Uvedene sa stalo na Kramaroch. Rodila som tam aj druheho syna, tentoraz planovanou sekciou bez komplikacii. Rooming in som si tentokrat uzivala, mlieko sa spustilo. Takze baby friendly je fajn, ale nie za kazdu cenu a urcite nie, keby to malo byt mother unfriendly...

21. máj 2017

Začni písať komentár...

Odošli