nelinkabublinka
7. feb 2017
9396 

Môže vaše dieťa navštevovať naďalej jasličky?

Posledný januárový deň vláda schválila tzv. jasličkový zákon. Táto novela zákona o sociálnych službách, ktorá je v legislatívnom procese už od augusta, prešla v pôvodnom znení aj napriek prezidentovmu vetu a petíci. Do platnosti vstúpi prvého marca tohto roku.

Mnoho mamičiek je zmätených a kladie si otázku, či sa tieto zmeny dotknú aj ich rodín. V nasledujúcich riadkoch si zhrnieme najzásadnejšie zmeny, ktoré tzv. jasličkový zákon prináša.

Nepracujete, neštudujete? Starajte sa o dieťa sami!

Nový zákon upravuje fakt, kto môže dať dieťa do jaslí a kto nie. Vláda chce tak zosúladiť rodinný a pracovný život. Do jasličiek môže umiestniť svoje dieťa ten rodič, ktorý sa pripravuje na povolanie štúdiom na strednej škole alebo vysokej škole, pripravuje na trh práce alebo vykonáva aktivity spojené so vstupom alebo s návratom na trh práce alebo vykonáva zárobkovú činnosť.

Predstavme si modelovú situáciu. Čakáte onedlho prírastok do rodiny, staršie dvojročné dieťa je šikovné, aj má rado detský kolektív aj cítite, že by mu socializácia prospela. Máte však smolu.

Našli ste si super prácu, ale na dnes tak obľúbenú živnosť, nie ste povinne dôchodkovo poistená? Môžete na ňu zabudnúť. Vaše dieťa nemá v jasliach čo hľadať.

Jasličky len do 3 rokov

Detské zariadenie nesmú navštevovať detičky staršie ako 3 roky. Najdlhšie môže dieťa zostať do konca roka, v ktorom oslávilo svoje 3. narodeniny.

Problematická situácia nastáva pre rodičov detí narodených od septembra neskôr. V decembri musia brány jasličiek opustiť. No do škôlky sa dostanú až ďalší školský rok v septembri. Kam majú rodičia svoje deti umiestniť na 8 mesiacov sa v novele zákona nespomína.

Prechodné ustanovenia však upravujú, že ak zariadenie poskytuje starostlivosť aj dieťaťu, ktorého vek bude k 1.1.2017 tri roky a viac, je možné poskytovať tomuto dieťaťu starostlivosť v zariadení aj naďalej, a to až do uplynutia platnosti zmluvy/dohody o poskytovaní starostlivosti tomuto dieťaťu, uzatvorenej medzi poskytovateľom a rodičom dieťaťa do 31. decembra 2016. Pozor, v takomto prípade sa však môže starostlivosť poskytovať najneskôr do 31. decembra 2018.

Pripravte sa na zdražovanie

Očakáva sa nárast cien, aj zatváranie zariadení. Zákon limituje počet detí na jednu dennú miestnosť. V nej môže byť 12 detí. Ak sa jasličky nestarajú o dieťa do jedného roku, môže sa ich počet zvýšiť maximálne o ďalších 3 zverencov.

Jeden zamestnanec môže mať na starosti maximálne 5 detí. Pričom minimálne trištvrte zamestnancov musia byť odborní zamestnanci. Musia mať úplné stredné vzdelanie so zameraním na výchovu a vzdelávanie alebo na poskytovanie zdravotnej starostlivosti. Zamestnanci, ktorí majú iné úplné stredoškolské vzdelanie musia absolvovať akreditovaný kurz opatrovania detí najmenej v rozsahu 220 hodín do konca roku 2019.

Samozrejmosťou musí byť od prvého marca aj bezbariérový vstup. Jasličky sa stanú vlastne sociálnou službou a teda musia spĺňať požiadavku bezbariérového prístupu podľa zákona. Ak priestor zariadenia splnenie tejto podmienky nebude schopný zabezpečiť, bude to znamenať jeho zánik.

Tieto zmeny budú mať pravdepodobne za následok zvýšenie nákladov na prevádzkovanie jasličiek. Reálne sa očakáva zvyšovanie poplatkov pre rodičov, často sa skloňuje aj zatváranie zariadení. Aliancia súkromných škôlok a jaslí zrealizovala prieskum, ktorého sa zúčastnilo 88 prevádzkovateľov. Polovica sa vyjadrila, že zmeny zákona sú pre nich likvidačné.

Štát síce reguluje fungovanie jaslí zákonom, no na podpore finančnej sa podieľať nemieni, ako je to napríklad pri materských školách. Sú to súkromné zariadenia a aj naďalej budú financované z platieb rodičov, sponzorov. Rodič, ktorý umiestni svoje dieťa do takého zariadenia má nárok na poberanie príspevku na starostlivosť o dieťa (z troch štvrtín plateného z dotácií EU), v maximálnej výške 280 eur mesačne, ak dieťa nedosiahlo vek 3 roky, prípadne 6 rokov, ak ide o dieťa s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom.

#vychova

#vzdelavanie

#zakon

#jaslicky
#jaslickovy_zakon
#jasle

Preco stat sa k ludom sprava ako k nesvojpravnym? Preco nam stat neda pokoj?

7. feb 2017

Pevne verím, že Ústavný súd nájde nesúlad. Minimálne v tom bode, ktorí rodičia môžu a ktorí nemôžu láskavo platiť za súkromné služby.

7. feb 2017

To je neupdatnuty komentar...novy zakon ma ine lehoty, iny pocet deti na zamestnanca aj pocet deti v skupine je iny...velkost herne je dana RUVZ. Skontrolujte si a overte informacie. Mnohe boli v povodnom navrhu, ale ten bol zmeneny.

7. feb 2017

Cely "jaslickovy zakon" je vyplodom chorych mozgov nasich politikov. Bohuzial.

7. feb 2017

@cudo zmeny vsak schvalene neboli a bol schvaleny povodny navrh zakona,ak sa nemylim

7. feb 2017

tento zakon je z top blbosti, ktore tato vlada schvalila.
Pre mna je nepochopitelne ako mozu rozhodovat o prijati/neprijati do sukromneho zariadenia. Dalej ten vek 3 roky. Moj je narodeny v novembri. Kam ho potom dam? Asi ho budem denne nosit do parlamentu, nech sa tam o neho staraju. Dalsia blbost, bezbarierovost. Vela jasliciek je zriadenych v rodinnych domoch. Aj moj do takych chodi. Je tam vela schodov,na vstupe, vnutri. Podla mojho nazoru sa to nebude dat prerobit. A ak ano, bude to trvat dlhu dobu, pocas tej doby kam dam dieta?
Bezbarierovost neriesia na dolezitelsich miestach , ktore denne pouzivaju tisice ludi - posta, urady, polikliniky....Ale budu riesit miesto kde chodi cca 20 ludi.
Vzedalanie opatrovateliek - to je sice fajn, az na to, ze velakrat je ta bez vzdelania ovela lepsia opatrovatelka ako ta so vzdelanim. Staci sa pozriet na ucitelky v skolkach. Tam to byva fakt hroza. Staci si pozriest skusenosti zo skolok.
Chore a este raz chore.
Tato vlada by mala cim skor oznamit svoj odchod...

8. feb 2017

Katastrofa...tento hlupy zakon asi robil niekto,kto nema deti..ale klucky sa najdu vsade. Ak matka znova otehotnie, tak treba zrusit rodicovsky, nastupit do prace na jeden den, aj to cerpat dovolenku, potom sa hodit na pn s neobmedzenymi vychadzkami a prihlasit sa na prispevok na starostlivost. Stat zaplati jasle a este kazdy mesiac aj pn..a potom sup na matersku...

9. feb 2017

@nelinkabublinka nie. Urcite je tam 5 deti na opatrovatelku, 15 deti v skupine atd. Tym sa lisi od povodneho navrhu...nie, ze by to mnohe riesilo, ale urcite mnohe detaily v tvojom clanku nie su updatnute.

9. feb 2017

@cudo Čítala som návrh, čítala som pripomienky na slov-lexe, všade som našla len pôvodné znenie idem ešte prebrázdiť média. Každopádne ak je to tak, tak ďakujem. musím to pohľadať.

9. feb 2017

@nelinkabublinka je tazke najst uplnu verziu zakona, kedze je platny az od marca, ale myslim, ze mam spravne informacie 🙂 4 deti boli v navrhu este v lete, ale zakon ktory bol schvaleny pred Vianocami a nasledne ho prezident nepodpisal uz mal 5 deti na opatrovatelku

9. feb 2017

@cudo našla som konečne prílohu číslo 1 🙂 a tam sa upravuje, že počet detí na zamestnanca je 5. A 15 detí môže byť vtedy, ak sa nestarajú o dieťa mladšie ako rok. Ak áno, je to tých 12. ďakujem ti za upozornenie.

9. feb 2017
Komentár bol odstránený

Nehnevajte sa, ale druhy odsek nema ani hlavu ani patu. Neviem ci vam pri pisani pomahal aj sam pc (mne sa snazi obcas pomoct mobil pri pisani a potom vznikaju pekne skomoleniny 😊) ale sklonovanie a stylizacia viet je ako z google prekladaca. Inak je to fajn zhrnutie.😉

12. feb 2017

Začni písať komentár...

Odošli