icon
avatar
nesvadbovo
23. jún 2018
110 

Bazalková zmrzlina

Ako deti sme chodili na zmrzlinu do "lapeku". To bol taký dedinský vyžierak. Ako chutilo pivo, neviem, ale zmrzlina bola hnusná. Vodová a škriabala na jazyku. Ale bola farebná a hlavne bola jediná, a tak mala o klientelu postarané 🙂

Dnes je to s výberom zmrzlín už oveľa lepšie a chutia tak triliónkrát lepšie, ako tá z detstva. Napriek tomu je fajn, si spraviť domácu. Viete, čo v nej je a hlavne, je k dispozícii aj o polnoci. Veď to poznáte, či? 🙂

Spravidla sa držím tradičných chutí. Avšak tento rok som mala chuť odštartovať niečím netradičným. Z trhu som si doniesla okrem iného vajcia a bazalku, a tak bolo rozhodnuté. Hoci som si nevedela úplne predstaviť, ako bude chutiť, išla som do toho. 

Táto zmrzlina chutí inak. Je sladká s príjemným horkastým bazalkovým dorazom. Naozaj sa jej chuť ťažko opisuje. Viac ako jeden kopček sa asi zjesť nedá, ale ten si naozaj vychutnám. Ale uznávam, že jej chuť nie je pre každého. Napríklad môj muž  ochutnal, ale až tak veľmi ho neoslovila.

Takže, aby som to zhrnula, ak máte chuť experimentovať, poďte do toho 🙂

  • 13g bazalkových lístkov
  • 75g kryštálového cukru od #korunny
  • 250ml šľahačkovej smotany
  • 125ml plnotučného mlieka
  • 3 žĺtky

Cukor s bazalkou pomeľte v mažiari (food procesore) na pastu. Mlieko a 125ml šľahačkovej smotany pomaly ohrievajte v hrnci, kým sa cukor rozpustí. Stiahnite plameň tesne pred tým, ako zmes dosiahne bod varu. 

V sklenenej miske miešajte žĺtky a prilejte k nim trochu horúcej mliečnej zmesi. Poriadne premiešajte, aby sa žĺtky neuvarili a postupne prilejte aj zvyšok a poriadne zamiešajte. Celú zmes prelejte do hrnca a varte, kým trochu nezhustne (zároveň zmes pasterizujete). 

Takto pripravenú zmes cez husté sitko prelejte k zvyšku smotany a zmiešajte. Nechajte vychladnúť a vložte aspoň na dve hodiny do chladničky.

Ak máte zmrzlinovač, pripravte zmrzlinu v ňom podľa návodu.

Ak nie, takto vychladenú zmes vlejte do mrazuvzdornej nádoby a vložte do mrazničky. Každú polhodinu premiešajte, aby sa v nej netvorili kryštáliky ľadu. Po cca 4-5 hodinách by ste mali získať zmrzlinu smotanovej konzistencie.

Začni písať komentár...

sticker
Odošli