icon
avatar
nesvadbovo
15. apr 2018
578 

Cheesecake s hroznom a vínovým želé

Neviem ako to máte vy, ale podľa mňa sú večery super vynález. M. uložíme do postieľky, spraceme hračky (lebo potme stúpiť na kocku, žiadna sranda), na stôl povykladáme dobroty, ktoré inak musíme pred ňou schovávať a doprajeme si deci vína (áno, fakt iba deci, alkoholizmus si nechávame na časy, keď sa už budeme veeeľmi nudiť 🙂 ).

Takúto pohodu si doprajeme párkrát do týždňa, aby ste si nemysleli, že život gombička 🙂 No ale stane sa, že som sama doma, všetko porobené, nohy vyložené, pohár prázdny. Sama si proste nenalejem. 

A práve pre takéto situácie je ako stvorený tento cheesecake. Okrem toho, že je hrozne dobrý, obsahuje aj ovocie (a ovocie je čo? zdravé!) a predovšetkým želé z obľúbeného vína, ktoré jeho chuť skvele doplní. Proste skvelý spoločník na osamelý večer 🙂

Na prípravu budete potrebovať:

  • 200 g sušienok
  • 120 g  roztopeného masla
  • 500 g mascarpone (alebo jemného tvarohu)
  • 5 PL kryštálového alebo trstinového cukru od #korunny
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • 2 vajcia
  • 1 PL kukuričného škrobu
  • 2 plátky želatíny
  • 2 dcl vína (ružového alebo bieleho)

Sušienky si rozdrvte ručne alebo v mixéri a zmiešajte s roztopeným maslom (pridávajte ho postupne, každé sušienky ho "vypijú" rôzne veľa). Zmes vtlačte na dno tortovej formy a nechajte stuhnúť, kým si pripravíte krém.

Na krém zmiešajte mascarpone s cukrom, vanilkovým extraktom, vajcami a škrobom, kým sa suroviny poriadne neprepoja. V prípade, že preferujete sladšie dezerty, pridajte ešte lyžicu až dve cukru.

Do stredu rúry vložte hlbší plech a nalejte doňho malú vrstvu horúcej vody. Rúru predhrejte na 160 stupňov.

Krém vylejte na sušienkový základ, formu poriadne obaľte v alobale, aby sa ku koláču nedostala ani kvapka vody a pečte hodinu, resp. kým cheesecake nemá hnedý okraj.

Stred koláčika vyzerá nedopečený, ale to je v poriadku. Nechajte ho vychladiť na izbovú teplotu.

Vo vlažnej vode nechajte zmäknúť plátkovú želatínu. Víno zohrievajte v hrnci (pozor, nemalo by vrieť!) a keď je horúce, rozmiešajte v ňom želatínu, kým sa nerozpustí, nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.

Hrozno prerežte napoly, reznou stranou uložte na stuhnutý cheesecake a polejte vychladnutou želatínou. Nechajte poriadne stuhnúť niekoľko hodín v chladničke.

Ak preferujete naozaj sladké chute, môžete aj do vína pridať lyžicu cukru.

Na zdravie! Vlastne, dobrú chuť 🙂

avatar

Parádny koment v.článku 😅👏😘 osamelé večery mám stále, veru by sa zišiel taký "ovocný" koláčik 😇🌜🍹

Odpovedz
12. apr 2018
avatar

@lola777 zivot napisal 😄😉

Odpovedz
13. apr 2018
avatar

MŃAAAAAAM 🙂

Odpovedz
13. apr 2018
avatar

Dakujem. Recept je vyborny. Len skm vymenila hrozno za maliny. Zaprasilo sa za nim. 😊

Odpovedz
23. apr 2018
avatar

@dorotka66 skvele, tesim sa 😍

Odpovedz
23. apr 2018

Začni písať komentár...

sticker
Odošli