icon
avatar
nesvadbovo
13. jan 2019
2683 

Čokoládová babka s lieskovcami

Ani nejdem počítať, koľko koláčikov z kysnutého cesta tu už mám, málo ich nebude. Netajím sa tým, že si občas (hlavne cez víkend) doprajeme na raňajky takúto dobrotu. Mám ho rada asi v takmer každej podobe a nikdy neodolám nutkaniu vyskúšať niečo nové. A hoci mnohí majú pred kysnutým cestom rešpekt, ja prácu s ním milujem. 

Do veľkej miery asi preto, že väčšinu tej skutočnej práce za mňa urobí robot. Ale potom tá hra s cestom, jeho tvarovanie, sledovanie v rúre, či rastie ako má... To je proste láska.

A táto babka, to je láska na prvé zahryznutie. Maslové cesto v kombinácii so sladkou náplňou vás proste dostane... A potom začnite s novoročnými diétami 🙂

Potrebovať budete:

  • 100ml plnotučného mlieka
  • pol kocky droždia
  • lyžička kryštálového cukru od #korunny
  • 280g hladkej múky
  • 90g masla izbovej teploty
  • 1 vajce
  • štipka soli
  • pol lyžičky mletého klinčeka alebo škorice
  • 3 kopcovité lyžice kryštálového cukru od #korunny 

Náplň:

  • 100g masla
  • 150g kryštálového cukru od #korunny
  • 80g horkej čokolády
  • 40g kakaa
  • 100g lieskových orieškov

Ako prvý pripravíme kvások. Do vlažného mlieka vmiešame lyžičku cukru a rozdrobíme droždie. Prikyjeme utierkou a necháme droždie urobiť svoju prácu. Medzitým do misy robota navážime všetky ostatné suroviny a ako posledný pridáme aktívny kvások. Hnetieme pomocou hnetacieho háku približne 10 minút. Výsledkom je kompaktné a vláčne cesto. Ak by bolo príliš lepivé, pridajte lyžicu múky.

Misku prekryte utierkou a nechajte podkysnúť na teplom mieste, kým nezdvojnásobí objem (cca 60-90 minút).

Kým cesto kysne, pripravte si náplň. Maslo nechajte v hrnčeku roztopiť spolu s cukrom. Keď sa zmes spojí, stianite ju z plameňa a pridajte k nej nalámanú čokoládu, kakao a nechajte voľne chladnúť.

Lieskovce budú mať oveľa lepšiu chuť, keď ich najskôr nasucho popražíte na panvici, kým nezačnú rozvoniavať. Potom ich nasekajte na kúsky a pridajte k čokoládovej náplni.

Cesto po vykysnutí rozvaľkajte na veľký obdĺžnik. Na cesto navrstvite náplň a rozotrite ju. Zviňte (dlhšou stranou) do dlhého valčeka. Ten pozdĺžne rozkrojte. Z týchto dvoch častí upleťte "vrkoč" a vložte ho do formy na biskupský chlebík.

TIP: náplne je veľa (oceníte to pri záverečnej chuti, ale o to ťažšie sa s ním pracuje), takže ja si valček ešte pred krájaním presuniem na papier na pečenie a až tam rozkrojím a zviniem. Všetko, čo z cesta "vypadne" potom spolu s papierom vložím do formy, takže nič nevyjde nazmar 🙂

Takto pripravenú babku nechajte vo forme ešte aspoň hodinu podkysnúť (alebo ju môžete vložiť na noc do chladničky a dopriať si tak luxusné raňajky). Pečte ju pri 180°C približne 30-40 minút.

Krájajte až keď úplne vychladne, inak sa bude rozpadávať (ale na chuti jej to nič neuberie 🙂 )

avatar

Mňam 😍

Odpovedz
11. jan 2019
avatar
Odpovedz
12. jan 2019
avatar

Toto som nemala vidiet! Mnaaaaam

Odpovedz
13. jan 2019
avatar

Vyzerá super!

Odpovedz
13. jan 2019
avatar

Oooch, to musim skusit. Btw, prave peciem vianocku. Od Vianoc sme na nej zaaavisli. 😀 A ano, od kazdeho zajtrajska chudnem😀

Odpovedz
13. jan 2019
avatar

Ja som robila aj škoricovu babku v kvaskovej verzii 😊

Odpovedz
13. jan 2019
avatar

@slavkabis ako si prosím robila škoricovu ?

Odpovedz
14. jan 2019
avatar

Myslite, ze by sim ju mohla uložiť do bábovkovej formy a upiecť z toho bábovku? 🤔

Odpovedz
14. jan 2019
avatar

@stellasweet 🙂 aj my sme mali obdobie, ze som ju robila pomaly kazdy vikend 😅

Odpovedz
14. jan 2019
avatar

@slavkabis na kvaskove sladke pecenie som sa zatial neodhodlala. Teda, raz som robila babovku a nebola nic moc, tak som taky lenivec a pouzijem drozdie 🙂 Zato na kvaskovy chlebik nedam dopustit. Ale naozaj obdivujem vsetky zienky, co maju trpezlivost aj na taketo dobroty 😉👏

Odpovedz
14. jan 2019
avatar

@huahua raz som robila nieco podobne, len s makovou naplnou. Ano, je to mozne, ale osobne by som ju nerozkrajovala, lebo tej naplne je naozaj dost a podla mna sa nalepi na formu a nevyklopi sa. Takze by som to spravila tak, ze by som este nerozrezany valcek vlozila do formy a tak dala piect 🙂

Odpovedz
14. jan 2019
avatar

@nesvadbovo bábovku nie. Ja pečiem všetko kváskové kde ide droždie aj sladké dobroty. Nie je to ťažké len treba raz skúsiť. Si šikovná tak podľa mňa by si mohla buchty alebo babku.... 😉

Odpovedz
14. jan 2019
avatar

@julialara cesto som posypala škoricovým cukrom a poliala maslom 😊 ale robia aj tak že posypu škoricou a cukrom....

Odpovedz
14. jan 2019
avatar

piekla som dnes prvy krat, super!

Odpovedz
14. jan 2019
avatar

Mnamka, vyskusam. Ďakujem

Odpovedz
14. jan 2019
avatar

@ranya som rada, ze sa podarilo 🙂

Odpovedz
14. jan 2019
avatar

@nesvadbovo Nie je ako zo žurnálu, ale zjedla sa 😃

Odpovedz
18. jan 2019
avatar

@nesvadbovo ahoj, prosim potierala si ju niecim zvrchu pred pecenim ? dufam ze nie, bo ja ju akurat peciem a nepotrela som :D

Odpovedz
19. jan 2019
avatar

Práve zjedená 🙂 - výborný koláčik!

Odpovedz
20. jan 2019
avatar

@katarinkamt to ma tesi 😉

Odpovedz
21. jan 2019
avatar

@huahua zurnaly su prezitok, hlavne, ze chuti 🙂

Odpovedz
21. jan 2019
avatar

@domculik ahoj, prepac za oneskorenu odpoved, cez vikend som spravidla offline. Nepotieram ju nicim, maslo a cokolada, co su v podstate navrchu spravia svoje 🙂 Dufam, ze sa podarila!

Odpovedz
21. jan 2019
avatar

@nesvadbovo :D HAHA vobec nevadi, bola super i ked zo spodu mi za tych 30 min mrska stihla miestami trosku prihoriet. kazda rura pecie inak ale vdaka naozaj za zaujimavy tIp ! :D

Odpovedz
21. jan 2019

Začni písať komentár...

sticker
Odošli