Ani nejdem počítať, koľko koláčikov z kysnutého cesta tu už mám, málo ich nebude. Netajím sa tým, že si občas (hlavne cez víkend) doprajeme na raňajky takúto dobrotu. Mám ho rada asi v takmer každej podobe a nikdy neodolám nutkaniu vyskúšať niečo nové. A hoci mnohí majú pred kysnutým cestom rešpekt, ja prácu s ním milujem.
Do veľkej miery asi preto, že väčšinu tej skutočnej práce za mňa urobí robot. Ale potom tá hra s cestom, jeho tvarovanie, sledovanie v rúre, či rastie ako má... To je proste láska.
A táto babka, to je láska na prvé zahryznutie. Maslové cesto v kombinácii so sladkou náplňou vás proste dostane... A potom začnite s novoročnými diétami 🙂
Potrebovať budete:
Náplň:
Ako prvý pripravíme kvások. Do vlažného mlieka vmiešame lyžičku cukru a rozdrobíme droždie. Prikyjeme utierkou a necháme droždie urobiť svoju prácu. Medzitým do misy robota navážime všetky ostatné suroviny a ako posledný pridáme aktívny kvások. Hnetieme pomocou hnetacieho háku približne 10 minút. Výsledkom je kompaktné a vláčne cesto. Ak by bolo príliš lepivé, pridajte lyžicu múky.
Misku prekryte utierkou a nechajte podkysnúť na teplom mieste, kým nezdvojnásobí objem (cca 60-90 minút).
Kým cesto kysne, pripravte si náplň. Maslo nechajte v hrnčeku roztopiť spolu s cukrom. Keď sa zmes spojí, stianite ju z plameňa a pridajte k nej nalámanú čokoládu, kakao a nechajte voľne chladnúť.
Lieskovce budú mať oveľa lepšiu chuť, keď ich najskôr nasucho popražíte na panvici, kým nezačnú rozvoniavať. Potom ich nasekajte na kúsky a pridajte k čokoládovej náplni.
Cesto po vykysnutí rozvaľkajte na veľký obdĺžnik. Na cesto navrstvite náplň a rozotrite ju. Zviňte (dlhšou stranou) do dlhého valčeka. Ten pozdĺžne rozkrojte. Z týchto dvoch častí upleťte "vrkoč" a vložte ho do formy na biskupský chlebík.
TIP: náplne je veľa (oceníte to pri záverečnej chuti, ale o to ťažšie sa s ním pracuje), takže ja si valček ešte pred krájaním presuniem na papier na pečenie a až tam rozkrojím a zviniem. Všetko, čo z cesta "vypadne" potom spolu s papierom vložím do formy, takže nič nevyjde nazmar 🙂
Takto pripravenú babku nechajte vo forme ešte aspoň hodinu podkysnúť (alebo ju môžete vložiť na noc do chladničky a dopriať si tak luxusné raňajky). Pečte ju pri 180°C približne 30-40 minút.
Krájajte až keď úplne vychladne, inak sa bude rozpadávať (ale na chuti jej to nič neuberie 🙂 )
Toto som nemala vidiet! Mnaaaaam
Vyzerá super!
Oooch, to musim skusit. Btw, prave peciem vianocku. Od Vianoc sme na nej zaaavisli. 😀 A ano, od kazdeho zajtrajska chudnem😀
Ja som robila aj škoricovu babku v kvaskovej verzii 😊
Myslite, ze by sim ju mohla uložiť do bábovkovej formy a upiecť z toho bábovku? 🤔
@stellasweet 🙂 aj my sme mali obdobie, ze som ju robila pomaly kazdy vikend 😅
@slavkabis na kvaskove sladke pecenie som sa zatial neodhodlala. Teda, raz som robila babovku a nebola nic moc, tak som taky lenivec a pouzijem drozdie 🙂 Zato na kvaskovy chlebik nedam dopustit. Ale naozaj obdivujem vsetky zienky, co maju trpezlivost aj na taketo dobroty 😉👏
@huahua raz som robila nieco podobne, len s makovou naplnou. Ano, je to mozne, ale osobne by som ju nerozkrajovala, lebo tej naplne je naozaj dost a podla mna sa nalepi na formu a nevyklopi sa. Takze by som to spravila tak, ze by som este nerozrezany valcek vlozila do formy a tak dala piect 🙂
@nesvadbovo bábovku nie. Ja pečiem všetko kváskové kde ide droždie aj sladké dobroty. Nie je to ťažké len treba raz skúsiť. Si šikovná tak podľa mňa by si mohla buchty alebo babku.... 😉
piekla som dnes prvy krat, super!
Mnamka, vyskusam. Ďakujem
@ranya som rada, ze sa podarilo 🙂
@nesvadbovo Nie je ako zo žurnálu, ale zjedla sa 😃
@nesvadbovo ahoj, prosim potierala si ju niecim zvrchu pred pecenim ? dufam ze nie, bo ja ju akurat peciem a nepotrela som :D
Práve zjedená 🙂 - výborný koláčik!
@katarinkamt to ma tesi 😉
@huahua zurnaly su prezitok, hlavne, ze chuti 🙂
@domculik ahoj, prepac za oneskorenu odpoved, cez vikend som spravidla offline. Nepotieram ju nicim, maslo a cokolada, co su v podstate navrchu spravia svoje 🙂 Dufam, ze sa podarila!
@nesvadbovo :D HAHA vobec nevadi, bola super i ked zo spodu mi za tych 30 min mrska stihla miestami trosku prihoriet. kazda rura pecie inak ale vdaka naozaj za zaujimavy tIp ! :D
Začni písať komentár...
Mňam 😍