Niekedy sú jednoduché veci tie najchutnejšie. A na vyčarovanie absolútne famóznych praliniek vám stačia tri (úplne vážne, iba tri!!!) suroviny.
Napriek tomu, že čokoládové dobroty celkom často vypekám, samotnú čokoládu nemám až tak rada. Nepamätám si, že by som niekedy na posedenie zjedla celú tabuľku. Ak ako darček dostanem bomboniéru či truffles, väčšinou ich hneď venujem niekomu, koho potešia viac.
Avšak ambasádorstvo na koníku ma „núti“ skúšať aj veci, ktoré by som za normálnych okolností obchádzala oblúkom. A niekedy to dopadne tak dobre, ako v tomto prípade.
Tieto pralinky sú fakt neskutočne dobré. Sú to také malé bounty, pričom presne viete, čo ste do nich pridali. A že som ich v priebehu pár dní robila dvakrát je jasné znamenie toho, že zabodujú aj u čokoládového bojkotéra 🙂
Kým som ich robila prvýkrát, naštudovala som si mnoho o temperovaní čokolády a postupovala som tak, ako by sa malo. Čokoládu som zahriala na požadovaný stupeň, nechala vychladnúť. Opäť zohriala a až potom plnila. Ako, parádička, bolo to chutné, ale na môj vkus príliš zdĺhavé.
A tak som ich druhýkrát urobila len tak „zbrucha“, bez teplomeru, chladenia, ohrievania. A výsledok? Bol takmer identický. Je pravda, že pri temperovaných pralinkách bola čokoláda „chrumkavejšia“ ale že by to bol taký rozdiel, aby som kvôli tomu bola ochotná stepovať v kuchyni o polhodinu dlhšie, to teda nie.
Ponúkam vám teda recept so zjednodušeným postupom (ale ak je tu nejaká premotivovaná cukrárka, kľudne mi napíš, nahodím aj postup s temperáciou 🙂 ).
Potrebovať budete:
Začnite tým, že si pripravíte náplň. Pomer je jedna konzerva salka na 200g kokosu. Dosť pravdepodobne nebudete robiť pralinky pre celú ulicu, takže zo zvyšku náplne ugúľajte Rafaelo (stačí dovnútra vtlačiť mandľu, ugúľať a obaliť v kokose. A vidíte, dva dezerty v jednom 🙂 )
Do menšieho hrnca nalejte trochu vody a položte naň misku, v ktorej budete roztápať čokoládu. Miska by mala mať väčší priemer, ako hrniec (aby sa vám do nej nedostala voda). Keď je čokoláda roztopená, vlejte ju do silikónovej formy. Túto otočte hore dnom a položte na papier na pečenie. Nechajte stiecť a pomocou noža (cukrárskej špachtle) zvyšnú čokoládu, čo je mimo otvoru na pralinky odstráňte. Pomocou štetca následne čokoládu v priehlbinkách pekne rozotrite tak, aby bola rovnomerne naplnená (teda nejaká čokoláda musí zostať naspodu formičky, ale aj po bokoch až navrch, aby nám potom nikde netrčala náplň). S týmto sa treba pekne vyhrať, aby neboli pralinky príliš čokoládové a zostalo dosť priestoru na náplň.
Keď máte hotovo, dajte vychladnúť na cca 20 minút.
Po vychladnutí ich naplňte kokosovou zmesou, poriadne ju zatlačte a opäť si nechajte roztopiť zvyšnú čokoládu. Nalejte ju do formy, pomocou noža zotrite zvyšnú čokoládu tak, aby zostala iba na pralinkách, nie mimo formy, inak nebudú mať pekný tvar.
Dajte ich do chladničky na 30- 40 minút (alebo aj dlhšie, nič sa im nestane). Keď sú už úplne studené, vyberte ich z formy (stačí zatlačiť zospodu na silikón) a môžete si užívať 🙂
Ja ich pre istotu skladujem v chladničke, ak teda nejaké zostanú 🙂
Krásny deň a nech vám chutia 😍
@jenkka Ahoj, uplne malicke, odhadom cca 2 cm na dlzku
Temperovanie cokolady si mozes skratit tak, ze nedas roztopit naraz vsetko, ale nechas si trochu nalamanej na kusky. A potom tie kusky hodis do tej zvysnej roztopenej. Bohuzial pomer uz neviem, nejak asi 1/4 az 1/3 odhadom. Niekde v nejakej mudrej knihe som vycitala Tym chladenim a znovuohrievanim sa podpori tvorenie krystalikov, z kotrych je cokolada chrumkava. A ten isty efekt sa da docielit tym "ockovanim" coko kuskami, ze tam tie krystaliky pridas a potom by mal krystalizovat aj zvysok. (to si velmi zhruba pamatam, musela by som zase nastudovat)
@ichbinich ano, presne tak som to aj robila 20 percent cokolady som nezohrievala, nechala mimo. Ale aj tak to nejako vyrazne neurychlilo proces chladenia, trvalo to asi dalsich 20 minut, kym ta cokolada ochladla na tabulkou pozadovanu teplotu. Ako hovorim, temperovana cokolada bola chrumkavejsia, taka "pralinkovejsia", ale kedze ja nie som cokoholik, az tak si na to nepotrpim. a teda boli luxusne obe verzie :D
Začni písať komentár...
Super recept, len sa chcem spýtať aké veľké sú tie formičky na obrázku? Ďakujem