Ja som taký škrečok. V lete, keď je všade hromada ovocia, mrazím všetko, čo nestihneme zjesť. A keďže pravidelne plienim tatinovu, starenkinu a svokrinu záhradu plus priľahlé lesy, nazbiera sa toho dosť.
Na zaváranie som totálny antitalent (našťastie nás svokra vždy poctivo zásobí), lekváre jeme asi tak často, že tu mám minimálne trojročné zásoby, a tak plním iba mraziaky. Je to extra jednoduché, nemám veľmi čo pokaziť a takto "zakonzervované" ovocie je pre mňa najjednoduchšie spotrebovateľné. Či už do mojej milovanej raňajkovej kaše, na palacinky, wafle, M. do jogurtu, alebo do koláčikov.
Teda, ak mám byť úprimná, hlavne do koláčikov. Lebo keď je v koláči ovocie, je čo? No predsa zdravý 🙂
Crumble vám asi nemusím predstavovať. Je to taký ovocný "puding" s prídavkom extra chrumkavej vrstvy z ovsených vločiek. Môžete si ho vychutnávať teplý aj studený, čerstvý aj po niekoľkých dňoch.
Prípravu zvládnete "ľavou-zadnou" a môžete ho obmieňať podľa chuti či aktuálnych zásob ovocia u vás v domácnosti.
Na 4 menšie zapekacie misky budete potrebovať:
Ovocie vložte do hrnca a na miernom ohni zohrievajte (na začiatok pridajte trochu vody, aby ovocie neprihorelo, kým nepustí šťavu). Zohrievajte, kým sa ovocie nerozpustí a pridajte cukor. Ja pridávam aj škrob (keďže mám crumble rada skôr pudingovejšej konzistencie - lyžičku škrobu rozpustím v troche vody a primiešam k ovociu - nechám prevrieť), avšak ak preferujete skôr tekutejšiu ovocnú vrstvu, tento krok vynechajte.
Maslo roztopte a pridajte doň všetky ostatné sypké prísady. Mali by ste získať hmotu podobnú tradičnej mrveničke (ak je príliš suchá, pridajte trošku masla, ak príliš lepkavá, trochu múky).
Ovocie rovnomerne rozdeľte do zapekacích misiek a posypte mrveničkou. Dajte piecť do rúry vyhriatej na 180°C na približne 20 minút - kým mrvenička nezozlatne a neschrumkavie).
Začni písať komentár...