icon
avatar
nesvadbovo
24. feb 2019
3009 

Jogurtový koláč s ovocím a posýpkou

Asi v každej domácnosti s malým drobcom, aj u nás je biely jogurt bežnou súčasťou chladničky. Už dlhšiu dobu jogurt vyrábam doma - nie je nič jednoduchšie. Vezmete mlieko z mliekomatu (ak máte tú možnosť), prevaríte, pridáte trochu bieleho jogurtu, zamiešate, vložíte do jogurtovača a ráno vás čaká domáca lahôdka. 

Okrem toho, že viete presne, čo ste do jogurtu dali, robíte niečo aj pre planétu, keďže redukujete množstvo plastov.

Ale o inom som chcela. Jogurt je skvelou prísadou aj do pečenia. Cesto je vďaka nemu vláčne, dlho vydrží a je o dosť ľahšie, ako krehké maslové cesto. 

Koláčik môže zakaždým chutiť inak, stačí že zmeníte ovocie. Ja som tentokrát pridala zavárané strúhané jablká, ale pokojne ich zameňte za zavárané čerešne, marhule, či čučoriedky. Alebo mrazené slivky alebo akékoľvek bobuľové ovocie. Skrátka - jeden recept a pritom vždy chutí inak 🙂

  • 300g bieleho jogurtu
  • 220g hladkej múky
  • štipka soli
  • dve lyžičky prášku do pečiva
  • 110g kryštálového cukru od #korunny
  • vajce
  • 115ml oleja

Na posýpku:

  • 60g masla
  • 110g polohrubej múky
  • 60g cukru
  • škorica

Všetky suroviny na cesto zmiešajte v jednej miske a vylejte do tartovej formy (používam z IKEA s priemerom 30cm), ktorú ste vymazali maslom a vysypali detskou krupicou.

Na cesto naukladajte ovocie (ako som písala v úvode, znesie prakticky akékoľvek ovocie - mrazené či zavárané, prípadne môžete použiť čerstvé nastrúhané jablká či hrušky).

Na vrch pravidelne rozdeľte mrveničku, ktorú pripravíte jednoducho zmiešaním všetkých surovín.

Vložte do rúry vyhriatej na 180°C a pečte približne 50 minút.

avatar
Komentár bol odstránený
avatar
Odpovedz
3. mar 2019

Začni písať komentár...

sticker
Odošli