icon
avatar
nesvadbovo
25. jan 2018
64138 

Makrónky a jeden malý trik, aby sa podarili

Keď som prvýkrát skúsila makrónky, povedala som si, že toto musím urobiť doma. A tak som si zadala do googlu „makrónky“ a naivne očakávala nejaký jednoduchý recept.

Namiesto toho na mňa vyskočili hororové príbehy, obrázky popraskaných škrupiniek, sedemnásť zaručených receptov a niekoľko kníh, ktoré popisujú iba to, ako ich urobiť.

Si robíte srandu, nie? Pozrela som si na youtube asi dve videá, vybrala nejaký náhodný recept s dobrými recenziami a pustila sa do pečenia.

Ani vám nemusím hovoriť, že to dopadlo katastrofálne 🙂 Z celého plechu nepraskla asi iba jedna škrupinka a aj tá bola pripálená.

A tak začala túra za tým najlepším receptom. Ani nie tak preto, že by mi tak veľmi chutili, ale z urazenej cti, že mi to tak hrozne nevyšlo 🙂

A tak vám teraz ponúkam ten môj overený recept s jedným tajným trikom, vďaka ktorému si naozaj môžem povedať, že ich mám celkom pekne zvládnuté a prasknutá škrupinka je už, našťastie, skôr raritou.

Na prípravu budete potrebovať:

  • 150 g mandľovej múky
  • 150 g práškového cukru od #korunny
  • 110 g vaječných bielkov
  • 150 g krupicového cukru od #korunny
  • 35 g vody

Mandľovú múku a práškový cukor dáme do mixéra (food procesor) a poriadne pomelieme. Následne preosejeme cez jemné sitko, aby nám v zmesi nezostali žiadne väčšie kúsky. Pridáme potravinárske farbivo a polovicu bielok (55g) a vypracujeme veľmi hustú hmotu.

Do hrnca nalejeme 35g vody, pridáme 150g krupicového cukru a dáme variť. Medzitým vlejeme druhú polovicu bielok (55g) do misy mixéra.

Keď má cukrový sirup 110 stupňov, zapneme mixér na najvyššie otáčky. Keď teplota dosiahne 118 stupňov, vlejeme sirup do šľahajúcich sa bielok a necháme vyšľahať naozaj tuhý sneh. Šľaháme až dovtedy, kým zmes nevychladne na cca 45 stupňov (otestujeme priložením rúk na misu).

Do mandľovej zmesi pridávame bielkový sneh. Miešame, kým sa zmes pekne nespojí. Často sa spomína konzistencia lávy. Skrátka, keď zdvihnete varešku nad misu, mala by z nej zmes pomaličky stekať. Nie sa liať, ale ani padať po kúskoch.

Akonáhle dosiahnete túto konzistenciu, prestaňte miešať a naplňte cestom cukrárske vrecko s okrúhlou špičkou.

Na plech uložte papier na pečenie a postupne naň striekajte malé hrudky, ktoré sa rozlejú na kolieska, takže dodržiavate rozumný odstup 🙂

Takto postupne spotrebujte celý obsah. Plechom párkrát tresnite o dosku, na ktorú položte utierku, nech nevydesíte zvyšok rodiny.

Nechajte zaschnúť cca 10 minút.

A teraz prichádza môj "tajný" trik: zapnite rúru na program ventilátor na úplne najnižšiu teplotu, akú vaša rúra poskytuje, u mňa je to 30 stupňov. Vložte do nej pripravené plechy a nechajte ich sušiť. Asi po 10 minútach vymením ich polohu, aby sa sušili rovnomerne. Takto sa vám vytvorí škrupinka, ktorá je naozaj nelepivá a udrží vzpínajúce sa bielky pri neskoršom pečení.

Sušenie mi spravidla zaberie tak 20 minút, ale sušte iba do okamihu, kým nie je vytvorená pevná kôrka, aby nevyschli kompletne 🙂.

Teraz rozohrejte rúru na 160 stupňov a pečte ich cca 10 minút. Makrónkam sa musí vytvoriť ich typická päta/korunka, ale vnútri musia zostať vláčne. To, že sú upečené spoznáte podľa toho, že ich dokážete jemne odlúpnuť z papiera. Hlavne ich neprepečte, budú chrumkavé. Radšej nechajte len tých 10 minút a ony „dôjdu“ na horúcom plechu.

Z papiera ich zvyknem odlepovať, až keď úplne vychladnú.

A už ich stačí iba naplniť 🙂 Ja používam spravidla ganache z horkej čokolády, aby som vyvážila sladkú chuť škrupiniek, ale použiť sa dajú aj maslové plnky, prípadne domáci džem 🙂

Tak ich vyskúšajte a dajte mi vedieť, či sa vám podľa tohto postupu podarili.

Krásny deň s #korunny

avatar

nepecies ich na tej silikonovej podlozke? podla mna tam treba cas pecenia predlzit...

Odpovedz
21. jan 2018
avatar

@mucilienka ahoj, nie, nepouzivam ju, na pecucom papieri ich peciem. A tych tych 10 minut v rure + nechat "dojst" na plechu mam u seba otestovane. samozrejme, treba pocitat s tym, ze kazda rura pecie inak. ale uz ked som ich nechala piect 12 minut, javili znamky prepecenia - zmena farby a suche vnutro.

Odpovedz
21. jan 2018
avatar

Prosim vas, Ked kupim mlete mandle, aj tak ich musim mixovat s cukrom? Nestaci ich zmiesat v miske a preosiat. Tu vodu s cukrom treba miesat, ci staci nie? A este kolko vajec asi budem potrebovat, kolko je vlastne 55g bielok? Dakujem

Odpovedz
24. jan 2018
avatar

@vladkavd ja ich pre istotu mixujem aspon chvilku, hoci tiez kupujem mlete. Niekedy maju hrubsiu strukturu a pomoze im to. Vodu s cukrom miesat netreba, cukor sa v nej pekne rozpusti, staci len trosicku "pohrkat" hrncekom pri vareni. A dokopy je v recepte 110g bielkov, co je z 3-4 vajec, podla velkosti. Najlepsie je ich zvazit, pri makronkach ide o kazdy gram 😉

Odpovedz
24. jan 2018
avatar

@nesvadbovo dakujem za rady 🙂

Odpovedz
24. jan 2018
avatar

@vladkavd rado sa stalo 🙂

Odpovedz
24. jan 2018
avatar

Paneboze,to ako fakt stoji za to?!!!Este som ich nejedla,vyzeraju pekne,viem,ze je to momentalny hit,ale TAKYTO POSTUP?!!!To by sa mi ozaj nechcelo...

Odpovedz
24. jan 2018
avatar

@ena1903 😄 Verim, ze to znie desivo, ale nie je to take tazke, ako to na prvy pohlad vyzera.. A ano, existuju jednoduchsie postupy, ale tie u mna dopadli vzdy len ako sklamanie z popraskanych piskot, ktore zjedli tatove sliepky..

Odpovedz
24. jan 2018
avatar

@nesvadbovo prosím ťa kde kupujes mandľovú múku?

Odpovedz
24. jan 2018
avatar

@matulya kupujem ju v Lidl, ale nemaju ju celorocne. Vzdy pred Vianocami si narobim potiadne zasoby 😄 Ale daju sa pouzit aj mandlove lupienky, ak mas vykonny mixer..

Odpovedz
24. jan 2018
avatar

Mňa zarazilo ako mám vedieť, že cukrový sirup má práve 110'C alebo 118'C
🤔🤔🤔

Odpovedz
24. jan 2018
avatar

@lubka484 teplomer, pouzivam tescomacky. Uvadza sa taktiez, ze idealna teplota je, ak dokazes cez slucku vytvorenu t zrotika vyfuknut bublinku, ale teda nikdy som to neskusala, kedze teplomer mam aj kvoli stejkom 😉

Odpovedz
24. jan 2018
avatar

@lubka484 ja, ked som robila zrkadlovu polevu, som použila digitálny teplomer na meranie teploty. Poleva sa mi vydarila, ale torta nebola dostatocne vychladená :D

Odpovedz
24. jan 2018
avatar

@matulya aj v bio obchode ju maju

Odpovedz
24. jan 2018
avatar

@nesvadbovo ešte by ma zaujímalo, či sa tie vajíčka vážia v surovom stave, a potom ich dám na pár dní do chladničky a tým pádom zvacsia objem, budú viac vodové? A stačí, keď použijem klasický ručný mixér? Ten stolový, či ako sa volá, nemám :D dakujem krásne :D

Odpovedz
24. jan 2018
avatar

@vladkavd no, vacsinou sa uvadza, ze je dobre pouzit tak 3 dni odstate bielky. Ale priznam sa, nevidim v tom rozdiel. Pouzila som aj cerstve, aj odstate, dokonca aj z mraznicky asi dvojkesacne a fungovali normalne 😉 A ten rucny mixer, no treba odskusat, ci to vyslaha. Lebo sa bude slahat celkom dlho v tomto pripade a nemusi to motorcek zvladnut..ja som napriklad mala aj trosku problem s mixerom z lidlu, a to islo o stolovy. teraz mam kitchenaid a neda sa to skutocne porovnat..

Odpovedz
24. jan 2018
avatar

@nesvadbovo ste skvelá, dakujem pekne :D

Odpovedz
24. jan 2018
avatar

Ja pridávam aj lyžičku octu a kukuričného škrobu. Vtedy sa pekne lesknú. Moje boli ale viac nadýchané a aj sukničky mali hrubšie. Ale super typ na to predsušenie 👌🏻

Odpovedz
24. jan 2018
avatar

Skvelé 👍

Odpovedz
24. jan 2018
avatar

@lubi051 zaujimavy tip, nabuduce vyskusam aj ja 😉

Odpovedz
25. jan 2018
avatar

Nepeciem 😉

Odpovedz
26. jan 2018
avatar

dakuem za radu skusim aj ja 🙂

Odpovedz
26. jan 2018
avatar

jej citate nam myslienky uz tyzden zhaneame nejaky recept na makronky 🙂

Odpovedz
26. jan 2018
avatar

@erikpuska
@babika999 super, budem sa tesit. A nezabudnite mi dat vediet, ci sa podarili 😍

Odpovedz
26. jan 2018
avatar

@mirdita nie kazdeho pecenie bavi a je to uplne normalne. Ja som do 25-ky nemala okrem plechov k rure na pecenie nic 😉 A potom to slo dako same..

Odpovedz
26. jan 2018
avatar

Ja peciem podľa iného receptu, ale skúsim aj tento. V prvej polovici receptu hb´ned za surovinami sa však píše, že tam dám polku bielok 55g. Chápem to správne, že nevymiesane? Dakujem

Odpovedz
26. jan 2018
avatar

@lamai ano, mandle, praskovy cukor a nevymiesane bielka, z toho sa vytvori taka velmi tuha hmota. A slaha sa druha polovica, do ktorej sa potom vleje vriaci cukrovy rozvar 😉

Odpovedz
26. jan 2018
avatar

Ahoj, aj by som pridal komentár, najväčšia tragédia, že nemám čo komentovať. Ja nepečiem a načo mám manželku? Co som šiši?

Odpovedz
26. jan 2018
avatar

To co mi prisla nejaka pozvanka ze sa mam zapojit? Ak ich treba ochutnat tak super,ale piect taketo narocne zakusky😨

Odpovedz
26. jan 2018
avatar

@nesvadbovo dakujem. Vyskusam

Odpovedz
26. jan 2018
avatar

Ja ich pečieme pravidelne, síce mam iny recept a davam tretinový cukor, ktorý si pomeliem. Zatiaľ sa vždy vydarili a su o nieco zdravšie

Odpovedz
26. jan 2018
avatar

Tajny trik a to, co v skutocnosti robi vela, je mat poriadne odstate vajecne bielka, musia byt izbovej teploty a odstat na nej aspon 24 hodin, vtedy maju tu spravnu konzistenciu a nepopukaju a pekne sa nafuknu.

Odpovedz
26. jan 2018
avatar

Mne sa aj tak vzdy roztecu 🤔 asi to vzdy premiesam po 5 tom pokuse som to vzdala

Odpovedz
26. jan 2018
avatar

@nesvadbovo ja za chvilu no o dost viac a plechy neznasam do teraz iba ak je tam maso proste nieco slane ale dik. Krasny den! 😉

Odpovedz
26. jan 2018
avatar

To co mi prisla pozvanka ze sa mam zapojit ak ich treba ochutnat tak super ale piect taketo narocne zakusky ☺

Odpovedz
26. jan 2018
avatar

@miskakovacova1991 ty si skopirovala moj koment?🤣

Odpovedz
26. jan 2018
avatar

@miskakovacova1991
@bibyke tentokrat vyzva len na upecenie, ale mozno nabuduce rovno dame aj testovacku 😉 Ale teda mate poriadne podobne zmyslanie, kocky, skoro identicke komentare 😃

Odpovedz
26. jan 2018
avatar

Urcite viskusam vizeraju velmi dobre

Odpovedz
26. jan 2018
avatar

@petrapokosova Budem rada, ak sa nechas inspirovat 😉

Odpovedz
26. jan 2018
avatar

A čo kieby si to skusila piest na tej vyššej teplote ale v pare daš nadobu do rury ešte pred vyhrievanim a potom si zapni aby sa zohraiala a peč

Odpovedz
26. jan 2018
avatar

ešte som ich nemala ani nejedla len som o nich počula veľa krát 😉😍👏👍🌜🎂☕

sticker
Odpovedz
26. jan 2018
avatar

@petrapokosova Ahoj, si dobrá, dve hrúbky v jednom komentári. Pokiaľ ma pamäť neklame píše sa: vyskúšam, vyzerajú. S tvrdým ypsilonom a nie: i.

Odpovedz
26. jan 2018
avatar

@ena1903 ahoj, keď sa nechceš s tým babrat, tak skús tento recept,
https://tortyodmamy.sme.sk/recept/zakusky/makro...

ja som ho robila bez teplomeru=ten netreba a nemala som žiadne popraskane piskoty..😉
Hoci zo začiatku som hromzila, že kto sa s tym cestom bude babrat... ale keď som si prečítala Simin recept.. tak oproti tomuto je to malina 😂

Odpovedz
28. jan 2018
avatar

@bibyke Nevidis ZE nekopirovsla tvoj koment? Ona v nom nema ciarku plus iny emotikôñ 🙈😂😂

Odpovedz
28. jan 2018
avatar

@margaretka75 jezis fakt prepac som si nevsimla

Odpovedz
28. jan 2018
avatar

@bibyke 😂 no vidíš, netreba sa hneď čertiť😈😂😂😘

Odpovedz
28. jan 2018
avatar

😍😍😍😍😍😍

Odpovedz
28. jan 2018
avatar
Odpovedz
17. sep 2018
avatar

Prosim vas chcem sa opytat nedaju sa makronky robit aj z inej muky ako mandlovej?ak ano tak z akej.ja mandle nemozem.dakujem.

Odpovedz
21. jan 2019
avatar

@marlenkac dobrý deň, makrónky by sa mohli dať teoreticky pripraviť aj z iných typov pomletých orieškov - vlašské, kešu či arašidy, dokonca aj zo semiačok, napr. slnečnicových (aspoň som niečo podobné videla na internete). Osobne to ale otestované nemám, keďže na mandle nemáme v rodine alergie. Ale malo by to ísť 🙂

Odpovedz
21. jan 2019
avatar

Ahoj. Ja som už robila dva krát a zatiaľ neúspešne😢 ( nie.podla tvojho receptu) chcem sa ťa opýtať, keď ich pečieš pri tých 160st. tak aký program máš nastavený? Ventilátor? Ohrev zhora zdola? ĎAKUJEM

Odpovedz
16. máj 2019
avatar

@monika837 ahoj, pečiem iba pri hornom a dolnom ohreve 🙂 Držím palce, aby sa podarili k spokojnosti!

Odpovedz
16. máj 2019
avatar

@nesvadbovo Ďakujem, tak potom nastavujem dobre 🤔

Odpovedz
16. máj 2019
avatar
Komentár bol odstránený
avatar

Ked zvysujem teplotu na 16),makronky ostavaju v rure?Bielja mozu byt z chladnicky ci odstate?
@nesvadbovo

Odpovedz
17. máj 2019
avatar
Odpovedz
17. máj 2019
avatar

@lucinda111 ahoj, Lucka. Nie, makronky nezostavaju v rure, kym sa vyhrieva. Vlozis ich do rury vyhriatej na 160 stupnov, aby zazili teplotny sok a zacali im rast nozicky 🙂 A bielka, ono je to jedno. V mnohych receptoch sa pise, ze maju byt par dni ostate, ale uz som ich robila aj z prave rozbitych, aj z odstatych a dokonca aj z rozmrazenych bielok a jediny rozdiel, co som spozorovala bol, ze tie cerstve sa tazsie dali navazit, kedze viac drzia "pokope". Tie par dni odstate su take vodnatejsie a tak sa daju pekne na gram odvazit. Ako som Ti hovorila, fakt to nie je raketova veda, staci ich dobre presusit, aby nelepili a nepremiesat cesto. To das 🙂

Odpovedz
17. máj 2019
avatar

@nesvadbovo simi tak idem do toho dakujem 🙂

Odpovedz
17. máj 2019
avatar

@nesvadbovo super postup. Len mám jednu otázočku na všetky dámy, čo robia makrónky, či laskonky vo veľkých množstvách. Čo robíte s takým množstvom žĺtkov?

Odpovedz
18. sep 2019
avatar

@tanalienka ja ich nerobim uz teraz nejako vo velkom, ale vo vseobecnosti, ak nemam pre ne hned vyuzitie, dam ich po troch/styroch do malych zavaraninovych poharov a zmrazim. Ked potrebujem, tak rozmrazim. A pouzivam ich napr. do creme brulee, vanilkovej zmrzliny, vanilkoveho pudingu(omacky), zvyknem prihodit jeden navyse do kysnuteho cesta a hned ma krajsiu farbu 😊 inak mrazim aj bielky, z rozmrazenych som robila uz aj makronky a boli uplne v poriadku 😉

Odpovedz
18. sep 2019
avatar

@nesvadbovo ďakujem za info, nevedela som, že sa žltky môžu zamraziť 🙂

Odpovedz
19. sep 2019
avatar

Vďaka za recept. Dnes prvý pokus. Neviem prečo, ale sneh mi zostal tekutý, nedal sa vyšľahať 🤷‍♀️ Ale nevzdávam to ✊💪

Odpovedz
18. jan 2020
avatar

@mirkaferko noo, nevyzeraju, ze im nieco chyba! Velmi pekne 🙂 Mne sa nedal sneh vyslahat, ked som pouzivala rucny slahac, ten to proste neutiahol, inak som problem nemala, takze neviem velmi poradit..

Odpovedz
18. jan 2020
avatar
Autor komentár zmazal
avatar

@nesvadbovo tak tam je pes zakopaný... Použila som ručný šľahač 🤦‍♀️🤷‍♀️ Poučená do budúcna. Deckám chutilo ☺️

Odpovedz
18. jan 2020
avatar

@mirkaferko no, ono to potrebuje velku hlavu, silu a pri rucnom slahaci podla mna aj mega vela casu. A ked ho nechces spalit, tak, samozrejme, nebudes mixovat hodinu..

Odpovedz
18. jan 2020
avatar

vyskúšam

Odpovedz
28. jan 2020
avatar

@nesvadbovo Ahoj. Prosím ťa čo je to ten food procesor 🙈
Ja mam bosch mum
Dala som M. Múku s cukrom do mixéra a spravila sa mi z toho lepkava hmota. Odvazila som opäť ale už len preosiala. V ceste mám také bodky

Odpovedz
31. jan 2020
avatar

@nesvadbovo akurát pečiem. Noha sa robí a uvidim snáď neprasknu

Odpovedz
31. jan 2020
avatar

@nesvadbovo ten food procesor je sekač s S nožom? Dala som si do googlu

Odpovedz
31. jan 2020
avatar

Dobrý deň. Ja mam s makronkami už pomerne dlhšiu skúsenosť. Vo väčšine prípadov vidím fotky roztecenych, placatych, oválnych proste také ktoré sa nepodaria. Ja mam však opačný problém. Moje makronky sú na pohľad podľa mňa úplne v poriadku. Len trufnem si povedať ze nechápem prečo ale vo vnútri ich mam takmer duté, 😔😔😔 keď by som odstránila tento problém bolo by to už hádam tip top

Odpovedz
3. mar 2020
avatar
Odpovedz
3. mar 2020
avatar
Autor komentár zmazal
avatar
Odpovedz
3. mar 2020
avatar

@mirkaferko na to že sa nevyšľahal sneh sú fajne inde sa píše že keď sa nevyšľahá rovno vyhodiť lebo sa roztečú, možno sa nevyšľahal ak ste nemali správnu teplotu rozvaru alebo pri mixovaní zostalo vačšie množstvo na bokoch v mise?

Odpovedz
22. mar 2020
avatar

@kater_by presne ja mám tiež tento opačný problém vždy musím piecť vo veľkom keď ich máme aj 70 za deň a pol su fuč 😭závislosť ako vždy sa zjedia aj popraskané, deťom to chutí aj bez krému ale proste chcem aby boli také aké maju byť 😂Proste sa mi musia podariť úplne a stále nie som úplne spokojná ako nájde sa tam jedna dve top ale neviem čo robilm zle už som prečítala všetky blogy recepty atď poskúšala kadečo a nič ja z roztekaním nemám problém vobec,skor by som brala vacsiu nozicku popr sa mi nie vzdy vydaria zvnutra vlacne ked ich vyberiem skor zle sa odlepuju od podlozky tym padom ich znicim zospodku niekedy aj zvrchu a ked neskor tak uz su proste suche..

Odpovedz
22. mar 2020
avatar

@leenkaa2708 teplotu som merala teplomerom a opatrne som liala do snehu, nie na boky misky, takže tam by som problém nehľadala 🤷‍♀️Ale skúsila som metódu bez tovaru a vyhovuje mi viac...

Odpovedz
22. mar 2020
avatar

@drobec336 ano, food procesor je taky mixer s nozom. Dobre sa nim mixuju oriesky, pesto, susienky na cheesecake, maso.. Ma siroke vyuzitie 🙂

Odpovedz
29. mar 2020
avatar

@kater_by no, mne sa toto stane, ked ich presusim. Pekne vybehnu hore, vytvori sa nozicka, ale vnutri su take dutejsie. Ako nie su zle, lebo ved napln to zachrani, co si budeme hovorit, ale nie je to ono. Da sa tomu zabranit tak, ze ich skusis spravit vyssie pri striekani, teda nechas trosku hustejsie cesto, aby sa tolko neroztiekli a tym padom medzi skrupinkou a nozkou zostane viac "cesta". Alebo potom piect hned, ako zaschnu, aby sa skrupinka vytvorila naozaj iba z najvyssej vrstvy a pod nou zostalo dost makkeho cesta, co bude tvorit vypln.. snad to pomoze!

Odpovedz
29. mar 2020
avatar

@leenkaa2708 ja ich radsej vyberam z rury skor a necham dojst na plechu. Lebo ked su dlhsie v rure, su tvrde. Sice napln im spravidla pomoze a nechrumu pri jedeni, nie je to ono. Takto sa uz nepecu cele, len na teple plechu dojdu. Zvrchu su akurat, potom sa daju aj pekne odlepit a nie su suche..

Odpovedz
29. mar 2020
avatar

@mirkaferko jasne, kazdemu vyhovuje nieco ine, ved to vidis, na blogoch kazdy ospevuje svoju metodu ako jedinu spravnu 🙂 Ja som ich skusala viac, tento postup mi vyhovuje najviac, tak uz dalej neskusam 🙂 Ale netvrdim v ziadnom pripade, ze je to ten jediny spravny a nikdy inak 😅

Odpovedz
29. mar 2020
avatar

@nesvadbovo juuj ďakujem veľmi. Toto by na zrejme nenapadlo tak ešte vyskúšam aj takúto možnosť 🙏🙏🙏 ďakujem moc

Odpovedz
29. mar 2020
avatar

@kater_by za malicko. Ono vies ako to je pri makronkach, je to metoda pokus-omyl. Ale ak Ti to pomoze, budem rada! 🙂

Odpovedz
29. mar 2020
avatar

Ahojte, chystam sa makronky skusit, ale nejako mi nie je jasne, ako navazit tie bielka. Mam po jednom bielku vzdy rozslahat a postupne pridavat? Da sa to potom delit? Kolko je to cca bielkov? Vdaka

Odpovedz
2. júl 2020
avatar

@kaya7 ja to robim tak, ze si polozim misku na vahu a oddelujem do nej bielky (zltky do inej misky), kym nemam vahu 110 a viac gramov. Spravidla su to 3-4 vajcia, zalezi od velkosti. No a potom odlejem 55g do jednej misky, kde ich zmiesam s cukrom a mandlovou mukou a druhych 55g davam do misy mixera, do ktorej budem prilievat cukrovy sirup...

Odpovedz
2. júl 2020
avatar

@nesvadbovo ok, cize moze to byt viac. Vdaka

Odpovedz
3. júl 2020
avatar

@kaya7 no, ano, len ten zvysok, samozrejme, nepouzijes 😉

Odpovedz
3. júl 2020
avatar

poradte prosim... zakazdym mam take huste cesto ze sa mi ani nerozleju a ostane na nich taky spic hore. skusala som uz asi 3 krat piect , 2x bez cukroveho sirupu 1x tento recept pomocou cukroveho sirupu a zakazdym je to cesto huste. Ako to robite ze su vase makronky take pekne hladke zhora? predpokladam ze je to kvoli riedkemu cestu a ze sa vdaka tomu pekne rozleje a vyhladi. Mnozstva ingrediencii som dodrzal presne na gram. Dakujem.

Odpovedz
27. aug 2020
avatar

@mimidudik skus nabuduce trochu dlhsie miesat, kym cesto netecie pekne pomaly "ako lava" zo stierky (ono je vzdy na zaciatku hustejsie, cim dlhsie sa miesa, tym je redsie). Samozrejme, treba potom davat pozor, aby si to neprepiskla a cesto nebolo prilis riedke. A potom parkrat buchnut plechom o stol, aby sa von dostali vzduchove bublinky a to tiez pomoze ich vyrovnat.. Iny trik na to nemam...

Odpovedz
27. aug 2020
avatar

@nesvadbovo ja uz som ho miesala uplne dlho uz dalej neredlo. Dokonca som pridala aj malilinko vody

Odpovedz
27. aug 2020
avatar

@mimidudik nuz, tak mozno poradi niekto dalsi. Ja som toto cesto robila naozaj uz hadam stokrat, ale takyto problem som zatial nemala, vzdy sa pekne spoji a potom zacne miesanim rednut, kym nedosiahnem "idealnu" konzistenciu. Pripadne navlhcenou lyzickou ich skusit na plechu zarovnat?

Odpovedz
27. aug 2020
avatar

Mne sa takto spľasli nechápem prečo ???

Odpovedz
9. okt 2020
avatar

Ja tento recept neodporúčam, skúšala som a nepodarili sa. Mám iný omnoho jednoduchší a ten sa mi vždy podaril.

Odpovedz
19. dec 2020
avatar

@meduska12345 tak nemusí to byť hneď receptom, skrátka Ti nesadol, čo je úplne v poriadku. Ja makrónky pečiem minimálne 2x do mesiaca len podľa tohto receptu a teda podaria sa bez preháňania vždy.. 😉

Odpovedz
20. dec 2020
avatar

@adula24 z fotky si netrúfam odhadnúť. Možno prešľahané, keďže sa nezdvihli hore. Ale sú aj nejaké zvláštne bublinkové. Keď je vrch poriadne zasušený, tak je pri pečení hladký a zdvihne sa vcelku...

Odpovedz
20. dec 2020
avatar

@nesvadbovo no oni sa mi pekne zdvihli a po chvíle takto padli neviem čo sa stalo doteraz sa mi vždy podarili a poslednú dobu ani raz sa mi nepodarili neviem čo robím zle 🤷‍♀️

Odpovedz
20. dec 2020
avatar

@kater_by ahoj, nasla som tento článok, keďže som tiež začala skúšať makronky a mam rovnaký problém 🤦‍♀️... Popraskané som mala len raz, ale často sa mi stane, že sú duté, aj keď vyzerajú inak dobre. Prišla si prosím na niečo, čo Ti s tým pomohlo? A viac krát sa mi stalo, že nenarastu rovnomerne, jedna strana sa zdvihne, narastie nozicka a druha zostane akoby prilepená na papier, s tým náhodou nevieš poradiť? Ďakujem ❤️
@nesvadbovo

Odpovedz
29. máj 2021
avatar

@dorotka2013 na tie dute makronky - no skratka nepremiesat cesto, aby sa prilis nerozliali a tym padom aby po zdvihnuti a vytvoreni nozicky este vnutri zostalo dost cesta, co makronku udrzia stavnatu. A ak rastie iba jedna strana, moze to byt tym, ze si nestriekala kolmo nadol. Teda ze si mala tu cukrarsku spicku v nejakom uhle oproti plechu. Mala by smerovat priamo na miesto, kam striekas cesto (hadam som sa vyjadrila zrozumitelne 😅 )

Odpovedz
31. máj 2021
avatar

@nesvadbovo áno chápem, ale v tomto by nemal byt problém, cesto sa nerozteka, akurát len toľko, aby zmizli pipiky a striekam ho najrovnejšie ako viem 🤷‍♀️... Ja si skôr myslím, či zo nebude teplotou, ale neviem teda... Keď pečiem na nízkej, tak sa pečú veľmi dlho a sú už potom tvrdé... Keď na vyššej, tak sa zase nafuknu a to vnútro z nich niekde na boku vylezie 🤦‍♀️...
A keď ich mam pekne, aj akurát upečené, tak sú zase duté 😖...

Odpovedz
31. máj 2021
avatar

@dorotka2013 ahoj stále to nieje na sto percent. Aj keď problém bude asi v snehu, ktorý musí byť vyšľahaný tak aby cesto v makronke nespadlo. Naklonené makrónky sú buď zlým nastriekanim alebo zlá cirkulácia vzduchu v trúbe.

Odpovedz
31. máj 2021
avatar

@kater_by ďakujem... áno, je to všetko hotová veda, aby nič nebolo ani veľmi ani malo 🙈🙈🙈... Pozrela som už milión videí, pri polovici z nich by som povedala, že sú moc/malo riedke, sneh moc/malo vyslahany, krivo nastriekane a napriek tomu krásny výsledok 🤷‍♀️... Snáď prídem na to, čo robím zle... Už som skúšala aj pomer meniť, iné recepty vyskúšať a väčšinou prvý pokus mi vyjde dobre, ďalšie podľa toho istého už nie 🤦‍♀️...
S tou rúrou už mám viac menej overené, že keď pečiem s ventilátorom, tak to nie je dobre, horny/spodný ohrev je lepší...

Odpovedz
31. máj 2021
avatar

@kater_by
@nesvadbovo tak stačilo sa posťažovať a aha 😃... Som ale zvedavá, či sa mi to podarí zopakovať 😂😂😂

Odpovedz
1. jún 2021
avatar

@dorotka2013 jej super a vnútro bolo aké?

Odpovedz
4. jún 2021
avatar

@kater_by na 1ku 🙃... Ale robila som aj podľa iného receptu - trosku iný pomer surovín + iná teplota

Odpovedz
4. jún 2021
avatar

@lubi051 prosím koľko škrobu?

Odpovedz
17. okt 2021
avatar

@sofia1 fuuu už som ich nerobila veľmi veľmi dlho. Asi 1 ČL

Odpovedz
18. okt 2021
avatar

Konečne ❤️❤️ také ako podľa tohto receptu sa mi nikdy nepodarili 😁😁

Odpovedz
15. jan 2022
avatar

@jezurka47 to sa naozaj tesim ❤️

Odpovedz
16. jan 2022
avatar

@nesvadbovo ja som hopsala pri tom plechu ako malé decko, keď dostane hračku 😁😁

Odpovedz
16. jan 2022
avatar

@jezurka47 ver mi, ze toto si viem uplne zivo predstavit 😉

Odpovedz
16. jan 2022
avatar

Ahojte, mam otázku 😅 skúšala som makronky prvýkrát a problém bol, že vnútri boli surové, potom sa neodlepili od silikónovej podložky.
Piekla som to takto ako v recepte 🙈 keď som videla, že nie sú dopečene nechala som ich aj dlhšie lenže potom začali hnednut tak som ich vybrala

Neviete čo by som mohla zmeniť, aby to vyšlo?🤔

Odpovedz
19. jan 2022
avatar

Tiez som podlahla makronkovej manii, a dnes na treti krat som konecne spokojna s vysledkom. Ale je mi zahadou, preco niektore makronky ostali dute. Vsetky su z jedneho cesta a piekli sa naraz na jednom plechu. viete poradit?

Odpovedz
12. feb 2022
avatar

Prosím ťa tych 160st uz nepečieš na ventilátor?

Odpovedz
8. okt 2023
avatar
Odpovedz
20. dec 2023
avatar

Tak tento recept vyzkouším. Já jsem prošla hodně receptů i videí a tento se mi zalíbil. Ještě nikdy jsem makronky nepekla, ale moc bych chtěla, abych se je naučila. Tak mi držte palce. Jen si musím koupit ten teploměr. Ten nemám. A kde koupím a jakou barvu používáš? Děkuji za odpověď . Daniela

Odpovedz
15. feb 2024
avatar

@dankamad drzim palce, nech sa vydaria. Ja stale robim len podla tohto receptu a iny proste neskusam 😉 teplomer hocijaky, ja mam z tescomy a farby pouzivam gelove zn. wilton, v cukrarskych potrebach alebo online sa daju zohnat..

Odpovedz
15. feb 2024
avatar

Zopár krát som makronky robila, podľa Lidl receptu a každý bol spokojný, hlavne Ja. Teraz na svoju svadbu som si šla napiecť makronky a tento recept, prečítaný zhora dole a naspäť a pre mňa veľká katastrofa, druhú dávku som urobila podľa Lidl a opäť fajn. Neviem, proste, nenarastli, ztvrdli. Partner zjedol aj bez ganache. Moja recenzia :/ ale nech ich majú ostatné baby vydarené 🙂 prvé foto je z Vášho receptu, druhé z Lidl, v rovnaký deň. Čo je overené, ozaj, pri tom treba zostať.

Odpovedz
16. máj 2024
avatar

@simonatom ja ich robim kazdu chvilu, naposledy teraz v utorok, a vzdy pekne vyjdu.. ale ako pises, ked ma clovek scoj overeny recept, ktory funguje, netreba vymyslat 😉

Odpovedz
16. máj 2024
avatar

ďakujem za receptik. Trochu sa rozliali. Zajtra skusim znova. Pri suseni ma byt pootvorena rura a pri peceni zavretá? Pri peceni nechavam ruru na programe ventilator?

Odpovedz
4. máj 2025

Začni písať komentár...

sticker
Odošli