Makrónky a jeden malý trik, aby sa podarili
Keď som prvýkrát skúsila makrónky, povedala som si, že toto musím urobiť doma. A tak som si zadala do googlu „makrónky“ a naivne očakávala nejaký jednoduchý recept.
Namiesto toho na mňa vyskočili hororové príbehy, obrázky popraskaných škrupiniek, sedemnásť zaručených receptov a niekoľko kníh, ktoré popisujú iba to, ako ich urobiť.
Si robíte srandu, nie? Pozrela som si na youtube asi dve videá, vybrala nejaký náhodný recept s dobrými recenziami a pustila sa do pečenia.
Ani vám nemusím hovoriť, že to dopadlo katastrofálne 🙂 Z celého plechu nepraskla asi iba jedna škrupinka a aj tá bola pripálená.
A tak začala túra za tým najlepším receptom. Ani nie tak preto, že by mi tak veľmi chutili, ale z urazenej cti, že mi to tak hrozne nevyšlo 🙂
A tak vám teraz ponúkam ten môj overený recept s jedným tajným trikom, vďaka ktorému si naozaj môžem povedať, že ich mám celkom pekne zvládnuté a prasknutá škrupinka je už, našťastie, skôr raritou.

Na prípravu budete potrebovať:
- 150 g mandľovej múky
- 150 g práškového cukru od #korunny
- 110 g vaječných bielkov
- 150 g krupicového cukru od #korunny
- 35 g vody
Mandľovú múku a práškový cukor dáme do mixéra (food procesor) a poriadne pomelieme. Následne preosejeme cez jemné sitko, aby nám v zmesi nezostali žiadne väčšie kúsky. Pridáme potravinárske farbivo a polovicu bielok (55g) a vypracujeme veľmi hustú hmotu.
Do hrnca nalejeme 35g vody, pridáme 150g krupicového cukru a dáme variť. Medzitým vlejeme druhú polovicu bielok (55g) do misy mixéra.
Keď má cukrový sirup 110 stupňov, zapneme mixér na najvyššie otáčky. Keď teplota dosiahne 118 stupňov, vlejeme sirup do šľahajúcich sa bielok a necháme vyšľahať naozaj tuhý sneh. Šľaháme až dovtedy, kým zmes nevychladne na cca 45 stupňov (otestujeme priložením rúk na misu).
Do mandľovej zmesi pridávame bielkový sneh. Miešame, kým sa zmes pekne nespojí. Často sa spomína konzistencia lávy. Skrátka, keď zdvihnete varešku nad misu, mala by z nej zmes pomaličky stekať. Nie sa liať, ale ani padať po kúskoch.
Akonáhle dosiahnete túto konzistenciu, prestaňte miešať a naplňte cestom cukrárske vrecko s okrúhlou špičkou.
Na plech uložte papier na pečenie a postupne naň striekajte malé hrudky, ktoré sa rozlejú na kolieska, takže dodržiavate rozumný odstup 🙂
Takto postupne spotrebujte celý obsah. Plechom párkrát tresnite o dosku, na ktorú položte utierku, nech nevydesíte zvyšok rodiny.
Nechajte zaschnúť cca 10 minút.
A teraz prichádza môj "tajný" trik: zapnite rúru na program ventilátor na úplne najnižšiu teplotu, akú vaša rúra poskytuje, u mňa je to 30 stupňov. Vložte do nej pripravené plechy a nechajte ich sušiť. Asi po 10 minútach vymením ich polohu, aby sa sušili rovnomerne. Takto sa vám vytvorí škrupinka, ktorá je naozaj nelepivá a udrží vzpínajúce sa bielky pri neskoršom pečení.
Sušenie mi spravidla zaberie tak 20 minút, ale sušte iba do okamihu, kým nie je vytvorená pevná kôrka, aby nevyschli kompletne 🙂.
Teraz rozohrejte rúru na 160 stupňov a pečte ich cca 10 minút. Makrónkam sa musí vytvoriť ich typická päta/korunka, ale vnútri musia zostať vláčne. To, že sú upečené spoznáte podľa toho, že ich dokážete jemne odlúpnuť z papiera. Hlavne ich neprepečte, budú chrumkavé. Radšej nechajte len tých 10 minút a ony „dôjdu“ na horúcom plechu.
Z papiera ich zvyknem odlepovať, až keď úplne vychladnú.
A už ich stačí iba naplniť 🙂 Ja používam spravidla ganache z horkej čokolády, aby som vyvážila sladkú chuť škrupiniek, ale použiť sa dajú aj maslové plnky, prípadne domáci džem 🙂
Tak ich vyskúšajte a dajte mi vedieť, či sa vám podľa tohto postupu podarili.
Krásny deň s #korunny
Odporúčame
@mucilienka ahoj, nie, nepouzivam ju, na pecucom papieri ich peciem. A tych tych 10 minut v rure + nechat "dojst" na plechu mam u seba otestovane. samozrejme, treba pocitat s tym, ze kazda rura pecie inak. ale uz ked som ich nechala piect 12 minut, javili znamky prepecenia - zmena farby a suche vnutro.
@vladkavd ja ich pre istotu mixujem aspon chvilku, hoci tiez kupujem mlete. Niekedy maju hrubsiu strukturu a pomoze im to. Vodu s cukrom miesat netreba, cukor sa v nej pekne rozpusti, staci len trosicku "pohrkat" hrncekom pri vareni. A dokopy je v recepte 110g bielkov, co je z 3-4 vajec, podla velkosti. Najlepsie je ich zvazit, pri makronkach ide o kazdy gram 😉
@nesvadbovo dakujem za rady 🙂
@vladkavd rado sa stalo 🙂
@ena1903 😄 Verim, ze to znie desivo, ale nie je to take tazke, ako to na prvy pohlad vyzera.. A ano, existuju jednoduchsie postupy, ale tie u mna dopadli vzdy len ako sklamanie z popraskanych piskot, ktore zjedli tatove sliepky..
@nesvadbovo prosím ťa kde kupujes mandľovú múku?
@matulya kupujem ju v Lidl, ale nemaju ju celorocne. Vzdy pred Vianocami si narobim potiadne zasoby 😄 Ale daju sa pouzit aj mandlove lupienky, ak mas vykonny mixer..
@lubka484 teplomer, pouzivam tescomacky. Uvadza sa taktiez, ze idealna teplota je, ak dokazes cez slucku vytvorenu t zrotika vyfuknut bublinku, ale teda nikdy som to neskusala, kedze teplomer mam aj kvoli stejkom 😉
@nesvadbovo ešte by ma zaujímalo, či sa tie vajíčka vážia v surovom stave, a potom ich dám na pár dní do chladničky a tým pádom zvacsia objem, budú viac vodové? A stačí, keď použijem klasický ručný mixér? Ten stolový, či ako sa volá, nemám :D dakujem krásne :D
@vladkavd no, vacsinou sa uvadza, ze je dobre pouzit tak 3 dni odstate bielky. Ale priznam sa, nevidim v tom rozdiel. Pouzila som aj cerstve, aj odstate, dokonca aj z mraznicky asi dvojkesacne a fungovali normalne 😉 A ten rucny mixer, no treba odskusat, ci to vyslaha. Lebo sa bude slahat celkom dlho v tomto pripade a nemusi to motorcek zvladnut..ja som napriklad mala aj trosku problem s mixerom z lidlu, a to islo o stolovy. teraz mam kitchenaid a neda sa to skutocne porovnat..
@nesvadbovo ste skvelá, dakujem pekne :D
@lubi051 zaujimavy tip, nabuduce vyskusam aj ja 😉
@erikpuska
@babika999 super, budem sa tesit. A nezabudnite mi dat vediet, ci sa podarili 😍
@mirdita nie kazdeho pecenie bavi a je to uplne normalne. Ja som do 25-ky nemala okrem plechov k rure na pecenie nic 😉 A potom to slo dako same..
@lamai ano, mandle, praskovy cukor a nevymiesane bielka, z toho sa vytvori taka velmi tuha hmota. A slaha sa druha polovica, do ktorej sa potom vleje vriaci cukrovy rozvar 😉
@nesvadbovo dakujem. Vyskusam
@nesvadbovo ja za chvilu no o dost viac a plechy neznasam do teraz iba ak je tam maso proste nieco slane ale dik. Krasny den! 😉
To co mi prisla pozvanka ze sa mam zapojit ak ich treba ochutnat tak super ale piect taketo narocne zakusky ☺
@miskakovacova1991 ty si skopirovala moj koment?🤣
@miskakovacova1991
@bibyke tentokrat vyzva len na upecenie, ale mozno nabuduce rovno dame aj testovacku 😉 Ale teda mate poriadne podobne zmyslanie, kocky, skoro identicke komentare 😃
Urcite viskusam vizeraju velmi dobre
@petrapokosova Budem rada, ak sa nechas inspirovat 😉
A čo kieby si to skusila piest na tej vyššej teplote ale v pare daš nadobu do rury ešte pred vyhrievanim a potom si zapni aby sa zohraiala a peč
@petrapokosova Ahoj, si dobrá, dve hrúbky v jednom komentári. Pokiaľ ma pamäť neklame píše sa: vyskúšam, vyzerajú. S tvrdým ypsilonom a nie: i.
@ena1903 ahoj, keď sa nechceš s tým babrat, tak skús tento recept,
https://tortyodmamy.sme.sk/recept/zakusky/makro...
ja som ho robila bez teplomeru=ten netreba a nemala som žiadne popraskane piskoty..😉
Hoci zo začiatku som hromzila, že kto sa s tym cestom bude babrat... ale keď som si prečítala Simin recept.. tak oproti tomuto je to malina 😂
@margaretka75 jezis fakt prepac som si nevsimla
😍😍😍😍😍😍
@marlenkac dobrý deň, makrónky by sa mohli dať teoreticky pripraviť aj z iných typov pomletých orieškov - vlašské, kešu či arašidy, dokonca aj zo semiačok, napr. slnečnicových (aspoň som niečo podobné videla na internete). Osobne to ale otestované nemám, keďže na mandle nemáme v rodine alergie. Ale malo by to ísť 🙂
@monika837 ahoj, pečiem iba pri hornom a dolnom ohreve 🙂 Držím palce, aby sa podarili k spokojnosti!
@nesvadbovo Ďakujem, tak potom nastavujem dobre 🤔
Ked zvysujem teplotu na 16),makronky ostavaju v rure?Bielja mozu byt z chladnicky ci odstate?
@nesvadbovo
Na 160
@lucinda111 ahoj, Lucka. Nie, makronky nezostavaju v rure, kym sa vyhrieva. Vlozis ich do rury vyhriatej na 160 stupnov, aby zazili teplotny sok a zacali im rast nozicky 🙂 A bielka, ono je to jedno. V mnohych receptoch sa pise, ze maju byt par dni ostate, ale uz som ich robila aj z prave rozbitych, aj z odstatych a dokonca aj z rozmrazenych bielok a jediny rozdiel, co som spozorovala bol, ze tie cerstve sa tazsie dali navazit, kedze viac drzia "pokope". Tie par dni odstate su take vodnatejsie a tak sa daju pekne na gram odvazit. Ako som Ti hovorila, fakt to nie je raketova veda, staci ich dobre presusit, aby nelepili a nepremiesat cesto. To das 🙂
@nesvadbovo simi tak idem do toho dakujem 🙂
@nesvadbovo super postup. Len mám jednu otázočku na všetky dámy, čo robia makrónky, či laskonky vo veľkých množstvách. Čo robíte s takým množstvom žĺtkov?
@tanalienka ja ich nerobim uz teraz nejako vo velkom, ale vo vseobecnosti, ak nemam pre ne hned vyuzitie, dam ich po troch/styroch do malych zavaraninovych poharov a zmrazim. Ked potrebujem, tak rozmrazim. A pouzivam ich napr. do creme brulee, vanilkovej zmrzliny, vanilkoveho pudingu(omacky), zvyknem prihodit jeden navyse do kysnuteho cesta a hned ma krajsiu farbu 😊 inak mrazim aj bielky, z rozmrazenych som robila uz aj makronky a boli uplne v poriadku 😉
@nesvadbovo ďakujem za info, nevedela som, že sa žltky môžu zamraziť 🙂
Vďaka za recept. Dnes prvý pokus. Neviem prečo, ale sneh mi zostal tekutý, nedal sa vyšľahať 🤷♀️ Ale nevzdávam to ✊💪
@mirkaferko noo, nevyzeraju, ze im nieco chyba! Velmi pekne 🙂 Mne sa nedal sneh vyslahat, ked som pouzivala rucny slahac, ten to proste neutiahol, inak som problem nemala, takze neviem velmi poradit..
@nesvadbovo tak tam je pes zakopaný... Použila som ručný šľahač 🤦♀️🤷♀️ Poučená do budúcna. Deckám chutilo ☺️
@mirkaferko no, ono to potrebuje velku hlavu, silu a pri rucnom slahaci podla mna aj mega vela casu. A ked ho nechces spalit, tak, samozrejme, nebudes mixovat hodinu..
@nesvadbovo Ahoj. Prosím ťa čo je to ten food procesor 🙈
Ja mam bosch mum
Dala som M. Múku s cukrom do mixéra a spravila sa mi z toho lepkava hmota. Odvazila som opäť ale už len preosiala. V ceste mám také bodky
@nesvadbovo akurát pečiem. Noha sa robí a uvidim snáď neprasknu
@nesvadbovo ten food procesor je sekač s S nožom? Dala som si do googlu
Dobrý deň. Ja mam s makronkami už pomerne dlhšiu skúsenosť. Vo väčšine prípadov vidím fotky roztecenych, placatych, oválnych proste také ktoré sa nepodaria. Ja mam však opačný problém. Moje makronky sú na pohľad podľa mňa úplne v poriadku. Len trufnem si povedať ze nechápem prečo ale vo vnútri ich mam takmer duté, 😔😔😔 keď by som odstránila tento problém bolo by to už hádam tip top
@mirkaferko na to že sa nevyšľahal sneh sú fajne inde sa píše že keď sa nevyšľahá rovno vyhodiť lebo sa roztečú, možno sa nevyšľahal ak ste nemali správnu teplotu rozvaru alebo pri mixovaní zostalo vačšie množstvo na bokoch v mise?
@kater_by presne ja mám tiež tento opačný problém vždy musím piecť vo veľkom keď ich máme aj 70 za deň a pol su fuč 😭závislosť ako vždy sa zjedia aj popraskané, deťom to chutí aj bez krému ale proste chcem aby boli také aké maju byť 😂Proste sa mi musia podariť úplne a stále nie som úplne spokojná ako nájde sa tam jedna dve top ale neviem čo robilm zle už som prečítala všetky blogy recepty atď poskúšala kadečo a nič ja z roztekaním nemám problém vobec,skor by som brala vacsiu nozicku popr sa mi nie vzdy vydaria zvnutra vlacne ked ich vyberiem skor zle sa odlepuju od podlozky tym padom ich znicim zospodku niekedy aj zvrchu a ked neskor tak uz su proste suche..
@leenkaa2708 teplotu som merala teplomerom a opatrne som liala do snehu, nie na boky misky, takže tam by som problém nehľadala 🤷♀️Ale skúsila som metódu bez tovaru a vyhovuje mi viac...
@drobec336 ano, food procesor je taky mixer s nozom. Dobre sa nim mixuju oriesky, pesto, susienky na cheesecake, maso.. Ma siroke vyuzitie 🙂
@kater_by no, mne sa toto stane, ked ich presusim. Pekne vybehnu hore, vytvori sa nozicka, ale vnutri su take dutejsie. Ako nie su zle, lebo ved napln to zachrani, co si budeme hovorit, ale nie je to ono. Da sa tomu zabranit tak, ze ich skusis spravit vyssie pri striekani, teda nechas trosku hustejsie cesto, aby sa tolko neroztiekli a tym padom medzi skrupinkou a nozkou zostane viac "cesta". Alebo potom piect hned, ako zaschnu, aby sa skrupinka vytvorila naozaj iba z najvyssej vrstvy a pod nou zostalo dost makkeho cesta, co bude tvorit vypln.. snad to pomoze!
@leenkaa2708 ja ich radsej vyberam z rury skor a necham dojst na plechu. Lebo ked su dlhsie v rure, su tvrde. Sice napln im spravidla pomoze a nechrumu pri jedeni, nie je to ono. Takto sa uz nepecu cele, len na teple plechu dojdu. Zvrchu su akurat, potom sa daju aj pekne odlepit a nie su suche..
@mirkaferko jasne, kazdemu vyhovuje nieco ine, ved to vidis, na blogoch kazdy ospevuje svoju metodu ako jedinu spravnu 🙂 Ja som ich skusala viac, tento postup mi vyhovuje najviac, tak uz dalej neskusam 🙂 Ale netvrdim v ziadnom pripade, ze je to ten jediny spravny a nikdy inak 😅
@nesvadbovo juuj ďakujem veľmi. Toto by na zrejme nenapadlo tak ešte vyskúšam aj takúto možnosť 🙏🙏🙏 ďakujem moc
@kater_by za malicko. Ono vies ako to je pri makronkach, je to metoda pokus-omyl. Ale ak Ti to pomoze, budem rada! 🙂
@kaya7 ja to robim tak, ze si polozim misku na vahu a oddelujem do nej bielky (zltky do inej misky), kym nemam vahu 110 a viac gramov. Spravidla su to 3-4 vajcia, zalezi od velkosti. No a potom odlejem 55g do jednej misky, kde ich zmiesam s cukrom a mandlovou mukou a druhych 55g davam do misy mixera, do ktorej budem prilievat cukrovy sirup...
@nesvadbovo ok, cize moze to byt viac. Vdaka
@kaya7 no, ano, len ten zvysok, samozrejme, nepouzijes 😉
poradte prosim... zakazdym mam take huste cesto ze sa mi ani nerozleju a ostane na nich taky spic hore. skusala som uz asi 3 krat piect , 2x bez cukroveho sirupu 1x tento recept pomocou cukroveho sirupu a zakazdym je to cesto huste. Ako to robite ze su vase makronky take pekne hladke zhora? predpokladam ze je to kvoli riedkemu cestu a ze sa vdaka tomu pekne rozleje a vyhladi. Mnozstva ingrediencii som dodrzal presne na gram. Dakujem.
@mimidudik skus nabuduce trochu dlhsie miesat, kym cesto netecie pekne pomaly "ako lava" zo stierky (ono je vzdy na zaciatku hustejsie, cim dlhsie sa miesa, tym je redsie). Samozrejme, treba potom davat pozor, aby si to neprepiskla a cesto nebolo prilis riedke. A potom parkrat buchnut plechom o stol, aby sa von dostali vzduchove bublinky a to tiez pomoze ich vyrovnat.. Iny trik na to nemam...
@nesvadbovo ja uz som ho miesala uplne dlho uz dalej neredlo. Dokonca som pridala aj malilinko vody
@mimidudik nuz, tak mozno poradi niekto dalsi. Ja som toto cesto robila naozaj uz hadam stokrat, ale takyto problem som zatial nemala, vzdy sa pekne spoji a potom zacne miesanim rednut, kym nedosiahnem "idealnu" konzistenciu. Pripadne navlhcenou lyzickou ich skusit na plechu zarovnat?
Ja tento recept neodporúčam, skúšala som a nepodarili sa. Mám iný omnoho jednoduchší a ten sa mi vždy podaril.
@meduska12345 tak nemusí to byť hneď receptom, skrátka Ti nesadol, čo je úplne v poriadku. Ja makrónky pečiem minimálne 2x do mesiaca len podľa tohto receptu a teda podaria sa bez preháňania vždy.. 😉
@adula24 z fotky si netrúfam odhadnúť. Možno prešľahané, keďže sa nezdvihli hore. Ale sú aj nejaké zvláštne bublinkové. Keď je vrch poriadne zasušený, tak je pri pečení hladký a zdvihne sa vcelku...
@nesvadbovo no oni sa mi pekne zdvihli a po chvíle takto padli neviem čo sa stalo doteraz sa mi vždy podarili a poslednú dobu ani raz sa mi nepodarili neviem čo robím zle 🤷♀️
@kater_by ahoj, nasla som tento článok, keďže som tiež začala skúšať makronky a mam rovnaký problém 🤦♀️... Popraskané som mala len raz, ale často sa mi stane, že sú duté, aj keď vyzerajú inak dobre. Prišla si prosím na niečo, čo Ti s tým pomohlo? A viac krát sa mi stalo, že nenarastu rovnomerne, jedna strana sa zdvihne, narastie nozicka a druha zostane akoby prilepená na papier, s tým náhodou nevieš poradiť? Ďakujem ❤️
@nesvadbovo
@dorotka2013 na tie dute makronky - no skratka nepremiesat cesto, aby sa prilis nerozliali a tym padom aby po zdvihnuti a vytvoreni nozicky este vnutri zostalo dost cesta, co makronku udrzia stavnatu. A ak rastie iba jedna strana, moze to byt tym, ze si nestriekala kolmo nadol. Teda ze si mala tu cukrarsku spicku v nejakom uhle oproti plechu. Mala by smerovat priamo na miesto, kam striekas cesto (hadam som sa vyjadrila zrozumitelne 😅 )
@nesvadbovo áno chápem, ale v tomto by nemal byt problém, cesto sa nerozteka, akurát len toľko, aby zmizli pipiky a striekam ho najrovnejšie ako viem 🤷♀️... Ja si skôr myslím, či zo nebude teplotou, ale neviem teda... Keď pečiem na nízkej, tak sa pečú veľmi dlho a sú už potom tvrdé... Keď na vyššej, tak sa zase nafuknu a to vnútro z nich niekde na boku vylezie 🤦♀️...
A keď ich mam pekne, aj akurát upečené, tak sú zase duté 😖...
@dorotka2013 ahoj stále to nieje na sto percent. Aj keď problém bude asi v snehu, ktorý musí byť vyšľahaný tak aby cesto v makronke nespadlo. Naklonené makrónky sú buď zlým nastriekanim alebo zlá cirkulácia vzduchu v trúbe.
@kater_by ďakujem... áno, je to všetko hotová veda, aby nič nebolo ani veľmi ani malo 🙈🙈🙈... Pozrela som už milión videí, pri polovici z nich by som povedala, že sú moc/malo riedke, sneh moc/malo vyslahany, krivo nastriekane a napriek tomu krásny výsledok 🤷♀️... Snáď prídem na to, čo robím zle... Už som skúšala aj pomer meniť, iné recepty vyskúšať a väčšinou prvý pokus mi vyjde dobre, ďalšie podľa toho istého už nie 🤦♀️...
S tou rúrou už mám viac menej overené, že keď pečiem s ventilátorom, tak to nie je dobre, horny/spodný ohrev je lepší...
@kater_by
@nesvadbovo tak stačilo sa posťažovať a aha 😃... Som ale zvedavá, či sa mi to podarí zopakovať 😂😂😂
@dorotka2013 jej super a vnútro bolo aké?
@jezurka47 to sa naozaj tesim ❤️
@nesvadbovo ja som hopsala pri tom plechu ako malé decko, keď dostane hračku 😁😁
@jezurka47 ver mi, ze toto si viem uplne zivo predstavit 😉
Ahojte, mam otázku 😅 skúšala som makronky prvýkrát a problém bol, že vnútri boli surové, potom sa neodlepili od silikónovej podložky.
Piekla som to takto ako v recepte 🙈 keď som videla, že nie sú dopečene nechala som ich aj dlhšie lenže potom začali hnednut tak som ich vybrala
Neviete čo by som mohla zmeniť, aby to vyšlo?🤔
Tak tento recept vyzkouším. Já jsem prošla hodně receptů i videí a tento se mi zalíbil. Ještě nikdy jsem makronky nepekla, ale moc bych chtěla, abych se je naučila. Tak mi držte palce. Jen si musím koupit ten teploměr. Ten nemám. A kde koupím a jakou barvu používáš? Děkuji za odpověď . Daniela
@dankamad drzim palce, nech sa vydaria. Ja stale robim len podla tohto receptu a iny proste neskusam 😉 teplomer hocijaky, ja mam z tescomy a farby pouzivam gelove zn. wilton, v cukrarskych potrebach alebo online sa daju zohnat..
Zopár krát som makronky robila, podľa Lidl receptu a každý bol spokojný, hlavne Ja. Teraz na svoju svadbu som si šla napiecť makronky a tento recept, prečítaný zhora dole a naspäť a pre mňa veľká katastrofa, druhú dávku som urobila podľa Lidl a opäť fajn. Neviem, proste, nenarastli, ztvrdli. Partner zjedol aj bez ganache. Moja recenzia :/ ale nech ich majú ostatné baby vydarené 🙂 prvé foto je z Vášho receptu, druhé z Lidl, v rovnaký deň. Čo je overené, ozaj, pri tom treba zostať.
@simonatom ja ich robim kazdu chvilu, naposledy teraz v utorok, a vzdy pekne vyjdu.. ale ako pises, ked ma clovek scoj overeny recept, ktory funguje, netreba vymyslat 😉
Začni písať komentár...











nepecies ich na tej silikonovej podlozke? podla mna tam treba cas pecenia predlzit...