Tento koláčik vznikol úplnou náhodou. Mala som v mrazničke pár sliviek, v špajzi nejaké "zvyšné" mandle a príšernú chuť na sladké. Koláčik je na suroviny pomerne jednoduchý, ale je vynikajúci. A nie len v deň, keď ho upečiete, ale aj na tretí deň od upečenia. Stále je vláčny, šťavnatý, jednoducho skvelý. A hodí sa tak na raňajky, ako aj k popoludňajšej kávičke. 

Takéto milé náhody ja, veru, môžem :slight_smile:

  • 1/3 hrnčeka oleja
  • 1 hrnček hladkej múky
  • 1/2 hrnčeka mandľovej múky
  • 1čl prášku do pečiva
  • štipka soli
  • vajce
  • 3/4 hrnčeka mlieka
  • 1 hrnček kryštálového cukru od #korunny

Na mandľovú posýpku:

  • 3pl mandľových lupienkov
  • 1pl mandľovej múky
  • 1pl hnedého cukru od #korunny
  • 1pl masla
  • slivky


V kuchynskom robote miešajte vajíčko s cukrom, postupne prilievajte olej. V druhej miske zmiešajte všetky suché suroviny a postupne ich pridávajte k vajíčkovej zmesi na striedačku s mliekom.


Výsledkom je polotuhé cesto (ani tekuté, ani tuhé), ktoré vlejte do tortovej formy s priemerom 22cm. Navrch naukladajte slivky (pred pečením som ich nerozmrazovala).


Navrch rozvrstvite mandľovú drobenku, ktorú pripravíte jednoduchým zmiešaním všetkých surovín.


Pečte v rúre vyhriatej na 180°C približne 50 minút.