Neviem prečo, ale mrkvový koláč vo mne evokuje jar. Hoci mrkva v žiadnom prípade nie je jarná zelenina, nejako mi k sebe idú.
Keď mám teda vybrať dezert, ktorý pripravím na Veľkú noc, automaticky v ňom hrá hlavnú úlohu. Vďaka nej sú dezerty svieže, šťavnaté a naozaj chutné.
Myslím, že voči mrkve v dezertoch už nepanuje taký odpor, ako tomu bolo kedysi. Ale ak náhodou niekto vo vašom okolí stále nad týmito koláčikmi ohŕňa nos, normálne ho nazvite orieškový koláč so škoricou, a mrkvu si nechajte ako žolíka v zálohe. Až keď sa budú zalizovať až za ušami priznajte, čo ste doňho schovali 🙂
Potrebovať budete:
Na krém:
Celé vajcia miešame spolu s hnedým cukrom v mixéri, kým sa nespoja do poriadne nadýchanej hmoty. Za stáleho miešania pridáme olej a ešte chvíľu miešame. Následne pridáme múku s práškom do pečiva, sódou bikarbónou a škoricou a miešame iba kým sa suroviny nespoja. Nakoniec pridáme nastrúhanú mrkvu (na čo najtenšie prúžky) a nasekané oriešky.
Ak chceme menšiu tortičku, rozdelíme hmotu na dve časti a použijeme dve formy s menším priemerom (cca 15cm). Ak chceme väčšiu tortu, zdvojnásobíme suroviny a pečieme v dvoch formách s priemerom cca 20cm.
Pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov 30-45 minút (v závislosti od veľkosti formy).
Krém pripravíme zmiešaním surovín. Množstvo cukru a limetkovej šťavy regulujte podľa vašej chuti. Korpusy necháme poriadne vychladnúť a prerežeme ich na polovicu. Natrieme ich lekvárom (ja používam marhuľový alebo malinový) a naň navrstvíme krém a prikryjeme ďalším korpusom.
Časť polevy natrieme aj po obvode a zdobíme podľa vlastného vkusu (nasekané či celé oriešky, marcipánové mrkvičky, čerstvé ovocie) 🙂
Krásnu a veselú Veľkú noc vám želám 😍
Konecne toeta, ktora nevyzera uplne dokonalo do hladka upravena... z toho ma ide porazitN ze to neviem urobit aj ja... paci sa mi 🙂
@lullabysweet02 dakujem krasne 😍 ja som s umelymi, resp. dlhymi nechtami ako slon v porcelane, takze to pre mna nie je cesta 🙂
@guiseppinka ja obdivujem vsetky zienky, ktore robia hladke a dokonale marcipanove torty, ale ja mam tieto nahacky a polonahacky tak rada, ze si nemozem pomoct. A mrkvovej torticke ten rustikalny vzhlad podla mna pristane 🙂
@nesvadbovo aj mne sa pacia a velmi, len v ozdobeni som lava... upiect zpecuem, ale tam som.skoncila
@lullabysweet02 ach z duše mi hovoríš, mne je tiež blivno z tých pazúrov neprirodzenych, akákoľvek jemne prevedenie to môže byť, pre mňa to vyzerá vulgárne a nie elegantne
mne tiež až srdce zaplesa, keď vidím ruku s prirodzenými nechtami, ale tak keď sa to niekomu páči, také kolotocarske...
A tortu určite najbližšie spravím, keď drobec vyzdravie👍👍👍
@nesvadbovo
@santafe he he.. predstav si to iste foto, len ruky by mali najsamtop moderne uzasne stylove luxusne pazuriky... grc, co? dufam, ze ta moda gelovych pazurov coskoro skonci, je to nevkusne a je toho strasne vela a vsade... Babyyyy, neblaznite!! Ste krasne, ake ste!
@lullabysweet02 no, pri tejto "nedokonalej torte" by tie umelace boli ako pes na oko, veru 🙂 Ja nemam problem s umelymi, ked su urobene vkusne. Teda normalna dlzka a jedna farba, ziadne kamienky, motyliky a podobne. Napr. mne sa dost stiepia nechty, takze ked som brigadovala pocas skoly na recepcii, nechavala som si robit gelove nechty, nech posobia reprezentativne. Ale vyslovene najtensie a najkratsie, ake boli mozne. Si tukali tie manikerky na celo, naco su mi take 😉
Prepac, ze sme sa Ti tu navterkovali s touto nesuvisiacou temou, mozem to zmazat 😇
@lullabysweet02 aaale, co si. ved to je normalka, same zeny sme tu, nuda by bola, drzat sa temy 🙂
Začni písať komentár...
Rozmyslam, cim to je, ze sa na tu fotku tak dobre pozera... okrem krasnej torty na krasnom podnose to bude hlavne tymi krasnymi prirodzenymi rukami bez farebnych pazurov.. ani nepamatam, kedy naposledy som na MK videla fotku normalnel ludskej ruky, nie ruky mladsej verzie Baby Jagy..., tusim nikdy 😂🤣😂