icon
avatar
nesvadbovo
30. aug 2018
4773 

Polnočný koláč krstnej mamičky

Vždy, keď pečiem tento koláč, vraciam sa v spomienkach do leta u starenky. Jej suseda, krstná mamička, mala tiež vnukov, čo jej vypĺňali celý deň. A tak sa k pečeniu dostávala vždy večer a ráno aj nám doniesla výsledok so slovami: do polnoci som piekla, no ale čo by som pre tie decká moje neurobila...

Tento koláčik bol náš najobľúbenejší, a preto sme ho pomenovali tak, aby sme na ňu nikdy nezabudli 🙂 A veru, keď ho pečiem, mám ju pred očami, ako s ryšavými vlasmi, zásterou a v nej zastrčenou utierkou podáva tanier s hotovými koláčikmi cez plot 🙂

Cesto:

  • 3 vajcia
  • 125g kryštálového cukru od #korunny
  • 50ml oleja
  • 50ml vody
  • 125g hladkej múky
  • 1 lyžica prášku do pečiva
  • 1 lyžica kakaa

Puding:

  • 500ml mlieka
  • 3 lyžice kryštálového cukru od #koruny
  • 1 balíček vanilkového pudingu

Na vrch:

  • 2 kyslé smotany
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • granko

Z bielkov si vyšľahajte tuhý sneh a odložte bokom. Žĺtky šľahajte s cukrom do peny, postupne za stáleho miešania prilejte vodu, olej a po lyžiciach prisypte múku zmiešanú s práškom do pečiva. Nakoniec primiešajte stierkou bielky. Do približne 1/3 cesta primiešajte lyžicu kakaa. Do štvorcovej formy (so stranou 25cm) vlejte biele cesto a doňho urobte pomocou kakaového cesta mriežku (alebo ho ľubovoľne doňho prilejte tak, aby sa veľmi nemiešali a nezostalo vám iba jedno svetlohnedé cesto).

Puding uvarte podľa návodu a ešte horúci ho opäť mrežovito nalejte na pripravený plech. 

Vložte do rúry vyhriatej na 180°C a pečte približne 45 minút.

Na vychladnutý koláčik navrstvite kyslú smotanu zmiešanú s vanilkovým cukrom a posypte grankom.

A inak, ak ho chcete upiecť na celý plech, zdvojnásobte všetky suroviny.

avatar

Ja mám tento recept od kamarátky, mám ho zapísaný ako "Deniskin nebeský koláč." 🙂 Je fakt dobrý. 🙂

Odpovedz
30. aug 2018
avatar

Ja ho poznam ako rychla smrst, rychli je hotovy a rychlo zjedeny. Davam coko puding a vrvh posypem miesto granka skoricou

Odpovedz
30. aug 2018
avatar

Ja poznám pod názvom "svokrin rez"

Odpovedz
30. aug 2018
avatar

@michellemary
@zuzulienka03
@kiska153 ten kolacik asi ani nema "normalne" meno a kazda rodina si ho prekrstila po svojom 😅 V kazdom pripade, na chuti mu to urcite neubera 😊

Odpovedz
30. aug 2018
avatar

My ho voláme Margot, lebo navrch strúham čokoládku Margot ☺
Takto: https://www.nasedeti.sk/vyziva-fitness/recept/m...

Odpovedz
30. aug 2018
avatar

@mamazlesa oh la la, dobra vychytavka 👍😋

Odpovedz
30. aug 2018
avatar

ja davam do uvareneho pudingu este zavarane jahody alebo mandarinky 😲

Odpovedz
30. aug 2018
avatar

@maco25 ja som v nom tiez raz "utopila" cernice, ktore by sme nestihli zjest ale na mrazenie uz boli prezrete, ale nedavala som ich do pudingu, ale naukladala priamo na kolacik. Veru, vobec mu neublizili 🙂 A mandarinky milujem v kazdej podobe, takze musel byt super!

Odpovedz
30. aug 2018
avatar

Krasne sa vola

Odpovedz
11. sep 2018

Začni písať komentár...

sticker
Odošli