Škoricové osie hniezda
Keď sme boli so sestrou malé, milovali sme osie hniezda. A neznášali, keď v nich bolo veľa cesta a málo náplne.
To sa vám s domácimi hniezdami nestane. Ak sa vám bude máliť, jednoducho si pridáte ešte lyžičku náplne.
Tieto vydržia čerstvé aj tri dni, sú mäkučké a zaručene vám rozvoňajú celý dom.

Z chladničky a komory vytiahnite:
- 250g hladkej múky
- 1 vajce
- 50g masla
- 30g kryštálového cukru od #korunny + 1 lyžička
- štipka soli
- 125ml mlieka
- 10g čerstvého droždia
A na náplň:
Do misy robota nasypte múku, soľ a cukor a pridajte maslo. V strede vyhĺbte jamku a nalejte do nej teplé mlieko. Do neho rozdrobte droždie, pridajte lyžičku cukru a nechajte 5 minút postáť. Následne pridajte vajce a zapnite hnetač. Po vymiesení cesto nechajte 15 minút odpočinúť.
Medzitým roztopte maslo a primiešajte doňho cukor a škoricu. Vznikne tuhšia ale roztierateľná hmota.
Cesto rozvaľkajte na obdĺžnik a potrite ho náplňou. Zrolujte a nakrájajte cca 2cm hrubé valčeky. Uložte ich na plech a nechajte ešte 20 minút podkysnúť.

Pečú sa cca 20 minút pri teplote 170 stupňov.
Vychutnávajú sa najlepšie na tajňáša s kávou, keď sa schováte pred deťmi a polovičkou (v rámci hesla: sám mám málo 🙂 ).


Odporúčame
@mafinaju ahoj, nie, nicim ich nepotieram 🙂
@nesvadbovo dakujem, už sa pečúúú...Teším sa 🙂 Akurát som si navýšila gramáž, nech sa mi viac ujde 😀
@mafinaju vidis to, ja som ju zas naschval zredukovala na tuto davku, zvykla som robit z pol kila, len to je na dvoch trosku vela 😄
@nesvadbovo jasne, chapem 🙂 My sme štyria 🙂 +občas príde neter,synovec, suseda 😀
@iska74 vyskusaj, budem drzat palce, aby Ti chutili 😉
@myzma no, my to robime tak, ze po uplnom vychladnuti ich vlozim do sacku a minimalizujem prisun vzduchu. Vtedy ich pokojne ranajkujeme aj dva az tri dni. Podla toho, aky mame apetit 😉 Jasne, ze cerstve su najlepsie, to je uz kriz kysnuteho cesta, ale su velmi dobre aj neskor...
@nesvadbovo tak ukladam a dnes urobim, dakujem
@nesvadbovo dakujem za recept, pred chvilou dopecene, su vyborne 🙂 muku som z vacsej casti vymenila za spaldovu celozrnnu...
@zfidorka ❤️ Dobre vediet, ked ma prepadne "zdrave" obdobie, budem mat alternativu 😉
@myzma daj potom pokojne vediet aj sem, objektivna kritika posiuva vpred! 🙂
Spravila som aj ja, mala som malilinky zvyskovy kusok drozdia V chladnicke 😊 Akurat som pouzila viac muky a este trochu menej drozdia ako bolo V recepte (ako zvykneme robit ked miesime na pizzu) a plnku aj kakaovu aj skoricovu ale trosku inak- s tym co som nasla doma.
Vyborne 😊👍
@alice.jant to je idealne, vyuzit vsetko, co chladnicka ponuka. Take kreativne pecenie velmi uznavam 😉💪
idem skusit
TAK A SU NA SVETE CHICHI
@ivetuliatko1970 super! Nech aj z neho rychlo zmiznu (do brucha 😉)!
@nesvadbovo pride MM a bude do hodiny ponich😀 😀 😀
@lucisko23 mhm, vobec nie je zle 😉 Pokojne sa pozvem na navstevu, sme sa nevideli ani nepamatam 😉
Môžem tej náplne aj viac urobiť?
@matkamatkova mozes, len pozor, aby nevytiekla, preto ich davam takto blizko k sebe, aby sa spojili a nic z nej nezostalo na plechu 😉
@nesvadbovo super vyskusam,ja ich tiež dám do takej gulatej misy aby sa pospájali,doteraz som veľmi nebola kamoška s kysnutym cestom,ale už sa začíname kamarátiť 😉
Ja neviem ci len ja som furt take nemehlo ale mne sa to vobec nepodarilo. Isla som presne podla postupu ale cele sa to lepilo, ani len z misky to neslo vybrat, nie to este rozvalkat. Prisiel muz na pomoc a povedal ze to si pyta skor polohrubu muku. Dal jej tam fakt este dost, vymiesil cesto a zvysok som isla pekne podla postupu dalej a su super perfektne. Len teda to cesto mi nejak zas nevyslo. 😣
@nesvadbovo prosim ta to maslo do cesta ide roztopene alebo iba zmaknute? Dakujem
@lena3011 ahoj, snazim sa pouzivat do kysnuteho cesta skor zmaknute, vytvara lepsiu strukturu. Ale v krajnom pripade znesie aj roztopene 😉
@laskykvet59 ach, to ma mrzi, tieto pomery mam celkom otestovane. Ako dlho si miesila? Niekedy chvilku trva, kym sa aktivuje lepok.. ja nechavam mixer zapnuty aj 10 minut, rucne to trva aj dlhsie.. do kysnuteho cesta pouzivam vzdy iba hladku muku, ale nikdy som sem nemusela prisypat viac ako lyzicu, max. 2.. ale tak hlavne, ze ste si poradili a pochutili! 💪
@lena3011 no, ja som tiez bola, kym som nedostala pekaren na chlebik. Supla som tam suroviny, zapla program a o hodinu a pol som mala cesto lepsie, ako starenka (ale to len tu natajnasa priznam 😄). Teraz fungujem na hnetacom haku na mixeri, rucne nan veru nemam nervy 🙈
Začni písať komentár...






Ahoj, netreba ich pred pečením potrieť vajíčkom?