nesvadbovo
12. okt 2018
1193 

Škoricové uzlíky

Posledné dni vidím tieto uzlíky všade, asi to bude tým, že ich je plný internet 🙂 A keďže ja musím vyskúšať všetko nové a pekné, netrvalo dlho a už som som miesila cesto. Bola som si takmer istá, že s výsledkom budem spokojná. Škoricové osie hniezda milujeme a toto je vlastne to isté, len v inej forme. 

A musím povedať, že sú ešte chutnejšie, ako som očakávala. Mierne chrumkavé na povrchu a vláčne vo vnútri. A keď ich pred pečením posypete trochou cukru a sekanými orieškami, dosiahnete skutočne dokonalý výsledok.

  • 250ml vlažného mlieka
  • 20g droždia
  • 500g hladkej múky
  • 75g kryštálového cukru od #korunny
  • 1 vajce
  • 80g masla
  • pol lyžičky soli
  • štipka mletého klinčeka
  • štipka pomarančovej kôry

Na náplň:

  • 50g masla
  • 130g kryštálového cukru od #korunny
  • 1PL škorice

Na vrch:

  • 1 vajíčko
  • pár lyžíc kryštálového cukru od #korunny
  • hrsť nasekaných orieškov (ja som použila vlašské)

Kysnuté cesto pripravte tradične. Do vlažného (trošku teplého) mlieka rozdrobte droždie a pridajte k nemu lyžičku cukru. Prikryte utierkou a nechajte chvíľku postáť. 

Medzitým si do misy robota navážte múku, cukor, vajce, na malé kocky nakrájané maslo izbovej teploty, soľ, klinček a pomarančovú kôru. Nakoniec pridajte aktívne droždie a mieste - ručne aspoň 15 minút, v mixéri s hnetacím hákom stačí 7. Výsledkom je hladké, takmer nelepivé cesto. Misku prikryte čistou utierkou a nechajte vykysnúť, kým nezdvojnásobí objem (cca 60-90 minút).

Na náplň jednoducho zmiešajte roztopené maslo s cukrom a poriadnou dávkou škorice.

Keď cesto vykysne, rozvaľkajte ho na veľký obdĺžnik a rovnomerne ho potrite pripravenou náplňou. Zložte ho na tretiny (ako list do obálky).

Cesto otočte o 90° a rozvaľkajte na hrúbku cca pol centimetra. Rozdeľte na rovnomerné pásiky. Každý pásik zrolujte do špirálky a z tejto vytvarujte uzlík. Ja to robím tak, že jeden koniec chytím medzi palec a ukazovák, potom špirálku obtočím okolo týchto dvoch prstov a druhý koniec zasuniem zospodu do vzniknutého otvoru. Tým vznikne takýto sympatický uzlík.

Takto pripravené uzlíky naukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie a nechajte ešte podkysnúť (aspoň 30 minút). Keby ste ich upiekli hneď, potrhali by sa a pravdepodobne by si nezachovali želaný tvar.

Tesne pred pečením ich potrite rozšľahaným vajíčkom, každý posypte troškou cukru a nasekanými orieškami.

Pečte v rúre vyhriatej na 200°C cca 13-15 minút. 

ďakujem za ďalší super tip presne podľa mojej chute, akurát "ochutnávam" tretí koláčik..... toto nemdopadne dobre :o)))))

19. okt 2018
nesvadbovo
autorAMBASÁDORKA

@marinnah tak toto mi hovori z duse, tiez som ich asi 5 len tak ochutnala :D Mne akurat na ne kysne cesto, spia u nas svagrovci a hned na ranajky pridu aj svokrovci, tak sa chcem blysnut 😅

19. okt 2018

@nesvadbovo toto je tutovka, len pri mojej spotrebe sa do večera ani mužovi neujde, takže nabudúce rovno dvojnásobnú dávku spravím :o))))

19. okt 2018
nesvadbovo
autorAMBASÁDORKA

@marinnah tiez si myslim, ze budu spokojni 😉 Inak, s tou dvojitou davkou si mi nasadila chrobaka do hlavy, asi idem dorobit 😅

19. okt 2018
8. jan 2019

kolko prosim vyjde kusov? dakujem
@nesvadbovo

12. jan 2019
nesvadbovo
autorAMBASÁDORKA

@jajka78 zalezi od toho, na aku velkost vyvalkate cesto a ake hrube budete robit pasiky. Ako vidno na fotke v recepte, mne ich vyslo 13 🙂

12. jan 2019

Začni písať komentár...

Odošli