nesvadbovo
16. jan 2019
3129 

Tvarohová bábovka s citrónom

Pamätám si, že kedysi bola bábovka absolútnou súčasťou našich víkendov. V nedeľu ráno sme namiesto klasického rožteka a čaju dostali "kakauko" a pár kúskov bábovky. Asi vám nemusím hovoriť, ako sme sa na toto lahodné ráno tešili celý týždeň.

Mám ale pocit, že bábovka sa z našich domácností vytráca. Nahradili ju kupované croissanty či buchty. A pritom je tak jednoduchá na prípravu a má toľko rôznych obmien, že každý týždeň môže nakoniec chutiť úplne inak. A keď si k tomu ešte pridám, koľko rôznych čarovných foriem na ňu existuje, tak sa čudujem, že sa v každej domácnosti nepečie aspoň raz za mesiac 🙂

  • 160g zmäknutého masla
  • 250g krupicového cukru od #korunny
  • 3 väčšie vajcia
  • 500g tvarohu (mäkkého, nie hrudkovitého)
  • 150g detskej krupice
  • 50g hladkej múky
  • 2 lyžičky prášku do pečiva
  • šťava aj kôra z polovice citróna
  • štipka soli

Bielka vyšľahajte do tuhého snehu a odložte bokom. Môžete k nim pridať aj štipku soli, aby ste získali nadýchanejší sneh. Maslo miešajte s cukrom, kým sa celá zmes nespojí a cukor sa nezačne pomaly rozpúšťať. Postupne pridajte žĺtky. Následne pridajte tvaroh, citrónovú šťavu aj kôru a ako posledné primiešajte múku zmiešanú s detskou krupicou, práškom do pečiva a soľou.

Ručne primiešajte vyšľahaný sneh z bielkov.

Vlejte do formy, ktorú ste si vymastili maslom a vysypali detskou krupicou (prípadne použite strúhanku či kokos). Pečte v rúre rozohriatej na 170°C približne 50 minút.

Táto bábovka je hutnejšia, ale zato šťavnatá a po dvoch kúskoch ste zaručene plní 🙂

Mam takú istú silikónové formu. Je potrebné vymastovat? Doteraz som silikónové nikdy nevymastovala, tak len ci to je lepšie 😉. Už sa nemôžem dočkať, kedy ju vyskúšam 🙂

17. jan 2019
nesvadbovo
autorAMBASÁDORKA

@anka2103 ja som v tomto opatrná, raz som nevymastila (to bola dáka čokoládová) a nevyklopila som ju. Ono táto tvarohová je značne šťavnatá, takže by to mohlo ísť aj bez, ale osobne radšej vymastím, ako potom nadávať a dolovať ju lyžičkou 🙂 Používam maslo a detskú krupicu...

17. jan 2019

Bábovku podľa tohto receptu som piekla našej Simonke na meniny. A je fakt výýýýýbornááá odporúčam! 🙂

17. jan 2019
17. jan 2019
nesvadbovo
autorAMBASÁDORKA

@tatranka86 Od Simony pre Simonku 😍 Je to dobrota, veru 🙂

17. jan 2019

Mnam, ďakujem za recept;)

3. feb 2019

@nesvadbovo aj ja akurat peciem babovku, hoci inu ako tvoja lebo moj manzel nenavidi experimentovanie s babovkami, on potrebuje k tomu svojmu nedelnemu "kakauku" (krasne si to vystihla 👍) presne tu konkretnu jednu chut babovky 😉. Ale ta tvoja vyzera luxusne kazdopadne😍

3. feb 2019

Vyskusam, vyzera velmi lakavo. Babovky robievame, mam rada s nastruhanym jablckom, to ju tiez urobi stavnatou. Lubime taketo "mokre" kolaciky. Raz som skusila z babovku z gaštanového pyre, tusim bez muky bola....ale bola to skoda toho pyre, nechutila nam

3. feb 2019

A viete mi poradiť nejakú super bábovku, ale bez pšeničnej múky, vajíčka a mlieka? Mlieko môžeme kokosové, mandľove....

3. feb 2019
Komentár bol odstránený
nesvadbovo
autorAMBASÁDORKA

@domculik babovku do kazdej rodiny! Ja tiez este dnes budem piect, sice nie tuto tvarohovu, ale zajtra akoby som nasla 🙂 A manzel v praci uz ani nehovorim!

3. feb 2019
nesvadbovo
autorAMBASÁDORKA

@stellasweet ako hovorim, babovka je uplne super a ma tolko roznych podob. Ja si pamatam casy, ked bola aj v cukrarni. Teraz najst babovku niekde inde, ako v hipsterskej kaviarni, je asi nemozne. A pritom taka pecka. Mali sme jednu kaviaren, kde podavali kakao a babovku a islo to ako teple rozky 🙂

3. feb 2019
nesvadbovo
autorAMBASÁDORKA

@zuzanadvor fuuha, toto, veru, nie je moja specialita. Pecenie bez muky, vajec, masla a mlieka je pre mna vzdy velmi tazka vyzva. Ak nieco taketo vyskusam a bude chutne, oznacim Ta, ale, uprimne, nie je to jednoduche a je mi jasne, ze pri peceni je to obrovska vyzva ulahodit jazyckom s potravinovymi intoleranciami :(

3. feb 2019
nesvadbovo
autorAMBASÁDORKA

@hickupps co tam po tvare, hlavne, ze chuti 🙂 Tesim sa!

3. feb 2019

Dakujem! Je skvela!

4. feb 2019

@nesvadbovo 3x upečená za dva týždne, aj formu som si už kúpila 😉 ináč vysoko odporúčam pridať do cesta mak, je tak ešte lepšia

15. feb 2019

@hickupps prosim ta a mak si pridavala mlety ci v celku? Dakujem

15. okt 2020
nesvadbovo
autorAMBASÁDORKA

@michovka ja som pridavala na zaklade tipu od @hickupps asi 2 ci 3 lyzice mleteho maku a bolo to naozaj chutne 😊

15. okt 2020

@nesvadbovo dakujem pekne, vyskusam

15. okt 2020

@michovka mletý 😉

15. okt 2020

Začni písať komentár...

Odošli