Základné recepty - Krehké cesto
Pokračovanie série základných receptov dnes prináša postup na prípravu krehkého cesta. S ním vyčarujete chrumkavý, a pritom vláčny korpus plný masla, ktorý skvele doplnia ovocné, tvarohové či pudingové plnky.
Z tohto množstva pripravíte 10 kusov menších tartaletiek, alebo jeden väčší tart aj s mrežovaním navrchu.
Pripraviť ho môžete aj vopred, cesto v chladničke vydrží aj niekoľko dní. Respektíve sa dá uskladniť aj v mrazničke a použiť ideálne v priebehu nasledujúceho mesiaca 🙂

Potrebovať budete:
- 170g studeného masla
- 350g hladkej múky
- štipku soli
- 1PL kryštálového cukru od #korunny (môžete nahradiť trstinovým)
- 3-6PL studenej vody
Postup je veľmi jednoduchý. Maslo čo najrýchlejšie spojíme s múkou, soľou a cukrom. Snažíme sa, aby sa nestihlo veľmi ohriať na izbovú teplotu. Postupne po lyžiciach pridávame studenú vodu (ideálne z chladničky). Niekedy stačí pridať tri lyžice, inokedy viac - závisí to hlavne od typu použitej múky. Vodu pridávame iba do okamihu, kým je cesto kompaktné a nemá žiadne suché miesta (všetka múka je zapracovaná s maslom) a dobre sa s ním pracuje.
Cesto zabaľte do potravinovej fólie a odložte aspoň na dve hodiny do chladničky.
Malý tip na záver: cesto zbytočne nemiesim, čím menej, tým lepšie. Čím viac ho miesite, tým tvrdšie bude po upečení. Ja ho spravidla pripravujem v robote s nožmi (food procesor), ktorý suroviny extrémne rýchlo spracuje a celé cesto mám aj s navážením surovín a sprataním do umývačky hotové za 5 minút.
Odporúčame
Začni písať komentár...


