icon
avatar
nesvadbovo
13. jún 2018
443 

Žemlovka v novom šate

Žemlovka je jedna z tých vecí, ktoré buď milujete, alebo ich nemusíte. Ja som bola skôr v tíme - nemusím, ale zas keď mi ju svokra ponúkla, nemala som nejaký veľký problém ju zjesť. 

Zato môj muž ju miluje a potešil by sa, keby som mu ju pripravila. A tak som hľadala spôsob, ako tento recept pripraviť tak, aby sme si na ňom pochutnali obaja. A myslím, že toto je veľmi fajn kompromis. Dokonca tak fajn, že sme sa o posledný kúsok trošku pohádali :D

Na francúzkym šarmom ozvláštnenú verziu tradičnej dobroty budete potrebovať:

  • 5 maslových croissantov
  • 4 vajcia + 2 žĺtky
  • 3/4 šálky mlieka
  • 1 šálka šľahačkovej smotany
  • 1 1/4 šálky hnedého cukru #korunny
  • 2 ČL vanilkového extraktu
  • 3 jablká
  • šálka malín
  • hrsť mandľových lupienkov
  • 1 ČL škorice

Tortovú formu s priemerom 23 cm zospodu poctivo obalím do alobalu tak, aby z nej nemohla uniknúť náplň (platí v prípade, že máte formu s odnímateľným dnom). 

V miske si zmiešam všetky "mokré" suroviny - vajcia, mlieko, šľahačku a ochutím ich cukrom a vanilkovým extraktom. 

Jablká ošúpem a nakrájam na tenké plátky.

Croissanty na tento recept nepečiem (to by mi bolo naozaj ľúto), ale kupujem. Prerežem ich napoly a jednou polovicou poriadne vysteliem dno tortovej formy tak, aby pokrývali celú plochu. Na takto pripravený základ naukladám polovicu jabĺk a polovicu malín. 

Na tento základ naukladám druhú polovicu croissantov a na ne navrstvím zvyšok jabĺk a malín.

Následne celý koláčik prelejem vajíčkovou zmesou a nechám približne polhodinku postáť v chlade, aby croissanty náplň pekne vsiakli.

Tesne pred pečením povrch posypem približne 2PL hnedého cukru a hrsťou mandľových lupienkov.

Pečiem v rúre rozohriatej na 160°C približne 45 minút.

Malý tip na záver: v tomto koláčiku vynikne aj iné sezónne ovocie - černice, čučoriedky či ríbezle 🙂

Začni písať komentár...

sticker
Odošli