Žemlovka v novom šate
Žemlovka je jedna z tých vecí, ktoré buď milujete, alebo ich nemusíte. Ja som bola skôr v tíme - nemusím, ale zas keď mi ju svokra ponúkla, nemala som nejaký veľký problém ju zjesť.
Zato môj muž ju miluje a potešil by sa, keby som mu ju pripravila. A tak som hľadala spôsob, ako tento recept pripraviť tak, aby sme si na ňom pochutnali obaja. A myslím, že toto je veľmi fajn kompromis. Dokonca tak fajn, že sme sa o posledný kúsok trošku pohádali :D

Na francúzkym šarmom ozvláštnenú verziu tradičnej dobroty budete potrebovať:
- 5 maslových croissantov
- 4 vajcia + 2 žĺtky
- 3/4 šálky mlieka
- 1 šálka šľahačkovej smotany
- 1 1/4 šálky hnedého cukru #korunny
- 2 ČL vanilkového extraktu
- 3 jablká
- šálka malín
- hrsť mandľových lupienkov
- 1 ČL škorice
Tortovú formu s priemerom 23 cm zospodu poctivo obalím do alobalu tak, aby z nej nemohla uniknúť náplň (platí v prípade, že máte formu s odnímateľným dnom).
V miske si zmiešam všetky "mokré" suroviny - vajcia, mlieko, šľahačku a ochutím ich cukrom a vanilkovým extraktom.
Jablká ošúpem a nakrájam na tenké plátky.
Croissanty na tento recept nepečiem (to by mi bolo naozaj ľúto), ale kupujem. Prerežem ich napoly a jednou polovicou poriadne vysteliem dno tortovej formy tak, aby pokrývali celú plochu. Na takto pripravený základ naukladám polovicu jabĺk a polovicu malín.
Na tento základ naukladám druhú polovicu croissantov a na ne navrstvím zvyšok jabĺk a malín.
Následne celý koláčik prelejem vajíčkovou zmesou a nechám približne polhodinku postáť v chlade, aby croissanty náplň pekne vsiakli.
Tesne pred pečením povrch posypem približne 2PL hnedého cukru a hrsťou mandľových lupienkov.
Pečiem v rúre rozohriatej na 160°C približne 45 minút.
Malý tip na záver: v tomto koláčiku vynikne aj iné sezónne ovocie - černice, čučoriedky či ríbezle 🙂


Začni písať komentár...

