nikolkanikol
23. mar 2021
113 

Nebojme sa farieb, nehryzú!

Keďže nám už leto a s ním veselé farbičky klopú na dvere. V tomto článku by som sa rada povenovala téme o ladení farieb. Doteraz som si myslela, že je to veľmi námahavá a zdĺhavá vec, ale nie je to tak. Stačí sa držať pár rád a pôjde to už samé. Hádam sa nebudeme obliekať do čiernej, kvoli strachu z kombinovania farieb. 

Farby hovoria za vás

Sú to práve farby, ktoré si na vás ľudia všimnú ako prvé. Vďaka nim hovoríte ostatným, kto ste, ešte pred tým, ako otvoríte ústa. Využite to a vyberte si také farby, ktoré vám sedia a ktoré o vás povedia čo najviac. 

Aké sú to neutrálne farby?

Medzi základné farby patria achromatické odtiene, čiže bezfarebné. Lenže takéto farby sa delia este do dalších dvoch podskupín. A to sú farby vhodné pre chladnejšie sfarbené typy - biela, čierna, šedá. A potom tu máme teplejšie alternatívy - béžová, čokoládová a taupe, ktoré sa hodia ku teplejšie sfarbené typy. 

Dôležité je ale vedieť, že nie je vhodné kombinovať neutrálne farby medzi sebou. Výnimkou je biela a čierna farba. Tieto k sebe pasujú.

Koľko farieb môžeme kombinovať?

To závisí od danej osoby. Kto chce môže si obliecť iba jednu farbičku, niekto zase kombinuje aj 3-4 farby. Hlavne, že sa hodia. Záleží iba na vás s kolkymi farbami sa chcete pohrať. 

Malá pomôcka

Neviete ako zladiť farby tak, aby lahodili oku? Nezúfajte. Nato tu máme predsa malú pomôcku - kruhovú paletu farieb.

Kruhové farebne spektrum je veľmi užitočný nástroj pre ľudí, ktorí nevedia vybrať farby intuitívne, podľa svojho pocitu. Táto pomôcka sa nepoužíva len pri kombinovaní farieb oblečenia, ale aj pri zariaďovaní domácnosti ale aj pri kreslení s deťmi. 

ANALÓGOVÉ FARBY- SUSEDIACE 

Analógové farby sú vedľa seba, alebo ich delí od seba jeden výsek. Kombinácie týchto farieb často nájdete v prírode a pôsobia harmonicky.

Ako vybrať harmonické farby:
1. spôsob: Vyberte farbu a tá vedľa nej (na ktorúkoľvek stranu) je harmonická.
2. spôsob: Vyberte farbu a preskočte tú vedľa nej. Tá ďalšia - na jednu či druhú stranu - je k nej harmonická.

KONTRASTNÉ FARBY 

Tieto farby ležia na kruhu priamo oproti sebe a tvoria svoje protiklady. Kontrastnú farbu je dobré používať ako zvýrazňovaciu. Kombinaciou týchto protikladnych farieb dosiahneme živý a dynamický efekt. 

Ako vybrať kontrastné farby: vyberte farbu a tá farba, ktorá je v spektre na priamke oproti, je k nej kontrastná (komplementárna).

FAREBNÁ TROJÍČKA- TRIÁDA FARIEB 

Trojičku tvoria farby, ktoré sú od seba rovnako vzdialené a delia kruh na tri rovnaké časti. Ak chcete pestrofarebné oblečenie, ktoré je trošku výstredné ale nekričí, tak skombinujte túto trojicu farieb. Sú to farby, ktoré sú na farebnej schéme v rovnakej vzdialenosti. Spoločne vytvárajú vysoký kontrast, no zároveň pôsobia harmonicky. Takáto kompozícia vyzerá živo aj keď používate bledé a nie príliš sýte farby. Ako vybrať farebnú trojičku: Vyberte farbu a odpočítajte od nej 4 farby v ktoromkoľvek smere. Ďalšiu farbu dostanete, ak odpočítajte ďalšie 4 farby. (Pozor! Tento postup platí pre náš 12-farebný kruh.)

MONOCHROMATICKÁ

Tu sa jedna o využitie jednej farby s odlišným kontrastom tmavej, strednej a svetlej. Tato kombinácia niekedy pôsobí nudne ale pritom elegantne. 

ŠTVOREC 

Je to kombinácia štyroch farieb, ktoré sú od seba na farebnej schéme v rovnakej vzdialenosti. V tomto prípade sa od seba farby líšia v tónoch, no zároveň sa dopĺňajú. Vytvoríte nimi dynamický, živý a hravý efekt. Napríklad fialová, oranžovo-červená, žltá, modro-zelená.

Vďaka tejto malej pomôcke, ktorú si môžete stiahnuť do telefónu, alebo vytlačiť, vyčarujete krásne a hlavne vydarené outfity. No čo dámy? Idete s “farbou” von? 

(V minulých článkoch sme si rozoberali - “Krátke nohy? Nevidím v tom problém!” a “5 dôvodov, prečo nenosiť, alebo obmedziť nosenie podprsenky” ) 

Zdoroje: https://www.famon.sk/tipy-navody/kombinacie-farieb-oblecenia/#zvyraznovacia, https://www.sashe.sk/gugni/journal/ako-zladit-farby-nielen-oblecenia, https://supervizaz.sk/seria/kombinovanie-farieb/, https://www.interez.sk/kombinacie-farieb-detailna-prirucka-pomocou-ktorej-budete-vyberat-take-farby-ktore-sa-sebe-hodia/

Majte pekný dník ❤️

Začni písať komentár...

Odošli