Týraným ženám pomôže bezplatná linka, ktorá funguje nepretržite.Podľa najnovšieho výskumu Európskej agentúry pre základné práva na Slovensku zažije zo strany intímneho partnera fyzické alebo sexuálne násilie 23 percent žien. Psychické poškodzovanie vo forme znevažovania, vyhrážania, neúmernej kontroly, zastrašovania a izolácie zažilo 47 percent žien, ktoré mali počas svojho dospelého života partnera.

    Rozchodom, či rozvodom sa to pre mnoho žien nekončí, pretože zo strany bývalého partnera prenasledovanie či snaha o získanie opätovnej kontroly nad ženou a deťmi môžu pokračovať. Od februára im má pomôcť Národná linka pre ženy zažívajúce násilie, ktorú zriadil Inštitút pre výskum práce a rodiny v rámci národného projektu Prevencia a elimináciu násilia na ženách. Vznikol vďaka podpore Európskeho sociálneho fondu v rámci Operačného programu Zamestnanosť a sociálna inklúzia. Linka je len jednou súčasťou integrovaného systému pomoci, ktorý by sa mal postupne zavádzať.

    Národná linka 080 212 212

    Daša Malíková je vedúcou Národnej linky, ktorá je prvá svojho druhu na Slovensku a v Európskej únii má takúto linku len deväť štátov. Linka je bezplatná, dostupná 24 hodín 7 dní v týždni a je anonymná. „Najviac nám záleží na tom, aby sa ženy cítili bezpečne, keď sa na nás obrátia,“ hovorí Dáša Malíková. Aj preto na bezplatnej linke nepracujú muži, ale len ženy, špeciálne vyškolené poradkyne.