orsi_h
9. máj 2017
2147 

Lieky pre dojčiace mamičky: Čo môžete užívať bez predpisu?

Dojčiacej mamičke stúpa teplota, bolí chrbát, má nádchu, trápi ju hnačka ... po akých liekoch môže bezpečne siahnuť? Kedy a ako ich užiť aby  mohla nerušene pokračovať v dojčení dieťatka? 

Ako som už spomínala, používanie liekov a výživových doplnkov počas dojčenia treba vždy starostlivo zvážiť. Liečbu treba skonzultovať so zdravotníkom (lekár, lekárnik), ktorý pomôže zvoliť lieky, ktorých bezpečnosť počas dojčenia je dlhodobo overená. Množstvo liečiva v materskom mlieku sa dá obmedziť nasledovnými opatreniami:
- použitím lokálnej terapie (masť, krém, a pod.), ktoré sa takmer nevstrebajú do mlieka
- podaním lieku pred najdlhším spánkom dieťaťa.
- vyhnutím sa dojčeniu v čase najvyššej koncentrácie lieku v tele matky.

Najčastejšie zdravotné problémy, ktoré možno liečiť liekmi dostupnými bez lekárskeho predpisu

  1. Bolesť , nachladnutie, chrípka - nabezpečnejšie sú prípravky s obsahom paracetamolu (Paralen, Panadol) alebo ibuprofén (obe látky sa bezpečne podávajú aj bábätkám od 5 kg).  Pozor však na oblúbené teplé nápoje (hot drinky), ktoré okrem spomínaných liečiv obsahujú aj iné, ktoré sú pri dojčení nebezpečné. Tieto nápoje sú rozhodne nevhodné pre dojčiace. Pri bolesti svalov a kĺbov sa môžu použiť lokálne lieky s obsahom protizápalových látok (napr. Ibalgin gel, Dolgit a pod.), avšak niekedy je vhodnejšie nahradiť lieky nefarmakologickými opatreniami (masáž, teplá kúpeľ, relaxácia).
  2. Kaseľ - pri produktívnom (vlhkom) kašli sú najvhodnejšie čaje alebo sirupy s obsahom materinej dúšky a skorocelu (Stopkašeľ ) , prípadne liek s obsahom ambroxolu (Ambrobene, Ambrosan). Lieky s obsahom brečtanu a šalvie sa neodporúčajú! Pri suchom kašli je výber obmedzený: najvhodnejší je kalciový sirup.Pri bolesti hrdla sa môžu užívať niektoré pastilky (napr. Septilen) alebo treba pravideľne  kloktať slanou vodou.
  3. Zápcha - okrem režimových opatrení (dostatok tekutín - 3 l denne, dostatok pohybu, strava bohatá na vlákniny, mliečne výrobky) sa môžu podávať probiotiká. Vo vážnejších prípadoch aj glycerínové čapíky, psyllium, laktulóza.Pri nadúvaní sa odporúča fenikový čaj, rasca, aníz alebo roztok s obsahom simetikónu (Espumisan).
  4. Hnačka -  okrem režimových opatrení (dostatočná hydratácia: silný čierny čaj, repíkový čaj, minerálka, kolové nápoje + úprava stravy) pomáhajú črevné adsorbanciá: aktívne uhlie alebo Smecta, následné nasadenie probiotík. Všeobecne známy Endiex sa tiež môže použiť, účinná látka sa nevstrebáva z čriev.
  5. Mykózy - jednorázové mykózy (časté po pôrode) sa môžu liečiť samoliečbou (napr. roztokom Rosalgin alebo krémom Canesten, avšak opakovaný výskyt mykózy a jej liečba patrí do rúk lekára.

Zároveň... lieky na zvýšenie tvorby materského mlieka:

Tvorbu materského mlieka podporuje dostatok tekutín a a časté prikladanie dieťaťa k prsníku. Rastlinné lieky, ktoré zvyšujú tvorbu mlieka sú nasledovné: Sennovka grécka , Benedikt lekársky (obe dostupné v lekárni vo forme čaju alebo kapsúl). 
Dojčiace ženy by sa mali vyvarovať rastlinám, ktoré tvorbu mlieka znižujú: Matä pieporná, šalvia lekárska, petržlen kučeravý. 

POZOR! Používanie liekov s obsahom domperidónu (liek Costi - ktorého výdaj je viazaný na lekársky predpis) sa vzhľadom na potrebu vysokých dávok, nežiaduce účinky a neschválenú indikáciu sa neodporúča!!

Na záver: 

Rozumným uvažovaním sa takmer každá bežná choroba dá liečiť popri dojčení bez rizika pre dieťatko. Netreba sa báť informovať v lekárni alebo u lekára a hľadať spolu najlepšie a najbezpečnejšie riešenie pre vás i pre dieťa. 

Prečítajte si aj Lieky pre dojčiace mamičky I

(Použitá literatúra: Praktické lekárnictvo 4/2016, PharmDr.A.Oleárová, MUDr.PharmDr.Zuzana Javorová-Rihová)

#dojcenie #lieky #zdravie

Prosim ta, zdorazni tam velkymi pismenami o uzivani domperidonu a rovno pomenuj liek - costi... kedze je to velmi oblubene najma u mamilackych kojofanatickych laktacnych... 🙂

9. máj 2017
Komentár bol odstránený
orsi_h
autor

@guiseppinka ok, dakujem za tip! 🙂 Vecer prepisem, zdoraznim to.

9. máj 2017

A co alergia ?

9. máj 2017
orsi_h
autor

@darka2001 alergii sa budem venovať v ďalšom článku,ďakujem za pripomienku

8. jún 2017

Ahoj, ako je to s Novalginom 500? Na šestonedelí ho dávajú, aj domov som dostala. Pritom v pribalovom letáku teraz čítam, že 48 hodín po užití sa nesmie dojcit

2. sep 2017
orsi_h
autor

@kvetulienka253 bezne sa dava, kratkodobo ci jednorazovo sa moze, na dlhodobe tlmenie bolesti sa odporuca radsej paralen alebo ibuprofen.

2. sep 2017

Začni písať komentár...

Odošli