#lieky ak chcete stihnúť predpis receptov od obvoďáka, neodkladajte to.
    Do 22.2.2022 (koniec núdzového stavu) môže obvodný lekár predpísať lieky indikované špecialistom aj na 3 mesiace. Potom už len špecialista.

    #lieky Počas trvania núdzového stavu (núdzový stav SR trvá od 25.11.2021 po dobu 90 dní, t.j.do 23.2.2022) môže lieky indikované špecialistami predpisovať ešte obvodný lekár:
    https://spravy.rtvs.sk/2022/01/pacientov-cakaju...

    #lieky indikované špecialistom už nemôže predpísať obvodný lekár (ani pri dlhodobej, chronickej liečbe):
    https://www.aktuality.sk/clanok/ssdqgnp/vseobec...

    kasandra_g
    22. sep 2017    Čítané 1628x

    Lieky do bezpečia!

    Najväčšia šanca, že dieťa náhodne požije lieky, hrozí v domácom prostredí. A ešte väčšia, že to bude u starých rodičov… Ako nepodľahnúť panike? Prečítajte si, čo urobiť ako prvé a aj to, kam lieky uložiť, aby nepredstavovali nebezpečenstvo pre vašich najmenších. Poučte aj príbuzných, do opatery ktorých dieťa dávate.

    Prípadov otráv liekmi u detí je na Slovensku dosť. Celkove tvoria asi 85 % zo všetkých prípadov otráv. Hlavne tí najmenší, vo veku 1 – 5 rokov, sú veľmi zvedaví. Farebné “lentilky” zvádzajú k ochutnaniu. Najhoršie to môže skončiť skutočne smrťou. Tak, ako kauza chlapčeka spred niekoľkých rokov: náhodne objavil krabičku antireumatík (lieky proti reume) a stačili dve tablety. Lekári mu už nevedeli pomôcť.

    Príznaky otravy liekmi

    Rozpoznanie príznakov otravy pomôže k rýchlemu a správnemu zásahu. Často zachráni život. Je dôležité vedieť odlíšiť otravu od alergickej reakcie. Niektoré prejavy majú totiž podobné.

    Alergickú reakciu sprevádza, okrem iného, aj sťažené dýchanie. Krátke a plytké nádychy striedané s krátkymi výdychmi. Dieťa akoby lapalo po dychu. Otrava sa prejaví dvoma spôsobmi dýchania: buď spomaleným, alebo naopak, zrýchleným krátkym dýchaním.

    Ďalším zo spoločných príznakov oboch stavov je opuch pier, jazyka, či sliznice nosa. Ale nenechajte sa zmiasť. Pokiaľ už dieťa nemá zvyšky liekov v ústnej dutine a nie ste si istí, či ich skutočne prehltlo, toto sú jasné prejavy otravy liekmi:

    • Nevoľnosť, zvracanie, hnačka - patria medzi počiatočné príznaky otravy.
    • Po požití liekov sú charakteristické zmeny na očných zreniciach. Dieťaťu sa rozšíria, alebo naopak, stiahnu zreničky.
    • Kŕče v končatinách - spoznáte ich podľa mykania rúk, či nôh.
    • Nevysvetliteľné zmeny  nálad - náhla agresivita, hnev, zúrivosť. Alebo aj nadmerná radosť, eufória.  Bez predchádzajúcej príčiny.
    • Dieťa môže byť zmätené – nekontrolovateľne pobehuje po priestore, správa sa akoby niečo hľadalo, nereaguje na vaše oslovenie. Všetko bez predchádzajúcej príčiny.
    • Spomínané poruchy dychu - spomalenie dýchania, zrýchlenie dýchania.
    • Pokles tlaku, ktorý sa prejaví nehmatným pulzom a modraním pokožky dieťaťa.
    • Ospalosť až bezvedomie.

    Pozrite si aj ďalšie prejavy alergie.

    Rýchlo, no nie zbesilo

    Stačí naozaj chvíľka, odbehnete vypnúť bublajúcu polievku a nájdete dieťa s plnými ústami tabliet, vlastne, ani neviete akých. Ak ich ešte nestihlo prehltnúť…

    Konajte:

    1. Vyvolajte zvracanie: dieťa si položte bruškom na vaše kolená, hlava je nižšie ako trup. Pomocou prstov, alebo rúčkou lyžičky mu podráždite koreň jazyka.  Pozor! Nevyvolávajte zvracanie, ak dieťa upadlo do bezvedomia!  Tiež to nie je možné u detí do 6 mesiacov. Tie ešte nemajú vyvinuté reflexné vracanie. V oboch prípadoch volajte ihneď linku 155. 
    2. Ak sa vám zvracanie podarilo vyvolať, podajte dieťaťu čierne uhlie. Dostanete ho v lekárni pod názvom Carbocit, alebo Carbosorb. Rozdrvte 10 -20 tabliet. Množstvo zodpovedá aktuálnej hmotnosti dieťaťa. Rozmiešajte v malom poháriku vody. Medzitým zavolajte linku 155, alebo 112. Akúkoľvek otravu liekmi musí vždy vyhodnotiť lekár!

    Linky zdravotnej pomoci

    Máte na výber z troch čísel:

    Linka 112 (IZS – Integrovaný záchranný systém). Toto číslo je celoeurópske tiesňové telefónne číslo. V ktoromkoľvek štáte Európy sa nachádzate, dovoláte sa.  Operátor zhodnotí situáciu, naviguje vás v presnom postupe, prípadne vyšle na miesto urýchlene pomoc.

    Ak vidíte, že situácia je vyhrotená, dieťa sa dusí, alebo upadá do bezvedomia, určite vytočte číslo 155. Prečo? V prvom rade sa nebudete zdržovať počúvaním upozorňujúceho oznamu o zneužívaní linky, ako je to na čísle 112. A potom, jasne ide o zdravotný problém, nemusíte čakať na presmerovanie. Treba konať rýchlo.

    Podrobné informácie vám poskytne aj číslo 00421 2 5477 4166. Ide o číslo Národného toxikologického informačného centra. Poskytuje telefonické odborné konzultácie pri akútnych otravách liekmi a inými chemikáliami, či hubami, alebo rastlinami. Pracovníci sú lekári, ale aj lekárnici, takže okrem informácií, ako postupovať, dostanete aj odporúčanie na vhodnú terapiu. Má 24 hodinovú nepretržitú službu.

    Nepanikárte počas telefonického hovoru

    Iste sa to nedá nacvičiť. Ale skúste si utriediť myšlienky. Pre odborníka na druhej strane linky je dôležité:

    • čo sa stalo
    • že ide o dieťa
    • názov lieku, ktoré požilo
    • koľko tabliet
    • popísať situáciu: čo robí dieťa, aké má prejavy, ako sa správa
    • ako sa k vám dostane pomoc –ak je sťažený prístup do domu, alebo nezvoní zvonček a pod.
    • pre prípady potreby ošetrujúcich lekárov si vždy nechajte krabičku a blister od liekov, ktoré dieťa prehltlo

    Nebezpečné sú tie bežné

    Medzi obzvlášť nebezpečné patria práve tie lieky, ktoré máte určite doma. Doktorka farmácie z bratislavskej lekárne, Pharm.Dr. Anna Jauschová uvádza tieto:

    Dimetindén (Fenistil kvapky) - prvým príznakom je ospalosť dieťaťa. Nasledujú kŕče v končatinách, zníženie tlaku. Vysoké dávky smerujú ku kóme (viac ako jedna fľaštička lieku).

    Kyselina acetylsalicylová – už po požití jednej tablety hrozí riziko vzniku Reyovho syndrómu, ktorý môže skončiť smrťou. Spôsobuje totiž opuch pečene a mozgu. Toto vedie k strate vedomia. Bol to prípad aj spomínaného chlapčeka.

    Ibuprofen – ružové tablety deti ochutnajú asi vďaka skvelej farbe. 400 mg účinnej látky (jedna tableta) predstavuje pre deti nepríjemnosti v podobe bolesti brucha a zvracania. Množstvo 3,6 g účinnej látky je pre deti toxické. Zapríčiní otravu pečene a žalúdka. 

    Paracetamol – dávka 125 mg (čo je väčšinou ale iba štvrtina tablety paracetamolu pre dospelých) pre deti nie je toxická. Väčšie množstvo tablety, alebo celá, predstavuje 50 % až 100 % riziko závažného poškodenia pečene.

    Lieky na kašeľ – väčšinou majú utlmujúci účinok, dieťaťu sa po požití spomalí dýchanie. Stav môže vyústiť až do bezvedomia. Ako intenzívne sa otrava prejaví, závisí od účinnej látky, ktorú daný liek obsahuje. Lieky s obsahom kodeínu sú viac toxické (už jedna tableta 15 mg kodeínu), ako lieky s účinnou látkou dextormetorphan. 

    Lieky na prechladnutie – ide o kombináciu viacerých liečiv. Opäť zavísí od zloženia. Jedna tableta na prechladnutie väčšinou obsahuje zložku ibuprofen, alebo paracetamol. Pridaná je účinná látka proti kašľu s vitamínom C. Všetko spolu predstavuje otravu, ktorá postihne pečeň, žalúdok a spôsobí minimálne ospalosť dieťaťa.

    Látky, ktoré po požití spravidla nevyvolávajú žiadne príznaky sú antikoncepčné tablety, do množstva jedného balenia.  

    Množstvo akýchkoľvek dieťaťom požitých tabliet nepodceňujte! Prejavy otráv môžu byť u jednych detí viac intenzívne, ako u druhých, aj keď by prehltli rovnaké množstvo tabliet. Dôležitý je vek dieťaťa a hlavne jeho hmotnosť ! 

    Prevencia

    Snažte sa lieky pred deťmi naozaj skryť.

    • Nenechávajte ich na miestach, kam dosiahnu. Uložte ich do uzamykateľnej nádoby, alebo skrinky.
    • Nevyberajte ich z pôvodnného obalu. Možete si ich ľahko zameniť s inými liekmi. A keď príde k najhoršiemu, nebudete vedieť, aký konkrétny dieťa prehltlo.
    • Neužívajte lieky pred deťmi, rady totiž napodobňujú dospelých.
    • Postupne im vysvetlite, že ich nesmú konzumovať bez opodstatnenia.
    • Nezahadzujte lieky do kontajnerov, deti ich môžu nájsť pri hraní. Staré, alebo nepoužité lieky odovzdajte v lekárni. Podľa zákona je každá lekáreň povinná ich prevziať a odovzdať do likvidácie. V akej podobe treba lieky odovzdať si prečítajte tu.

    Rada na záver

    Keď ste na návšteve u starých rodičov, pozrite si, kde a ako majú uložné lieky. Ubezpečíte sa tak, že dieťaťu nehrozí ich požitie. Ďalším zdrojom lákavých produktov je určite i dámska kabelka. Antikoncepcia, ibuprofen, rúž, make – up, žuvačky, parfém… Isto v nej máte niečo z toho. Najmenšie riziko predstavujú žuvačky. Ak ich dieťa prehltne viac, pôsobia laxatívne. Povera, že sa mu "zalepia" črevá, nie je odborníkmi potvrdená. Ostatné majte, pre istotu, v špeciálnej priehradke.

    Pozor dávajte nielen na lieky, ale aj na spadnutý zabitý hmyz. Mŕtve včely, či osy môžu bodnúť a spôsobiť opuch ústnej dutiny a hltanu. Opuch postihne dýchanie, ktoré bude sťažené.  Pre každý prípad majte doma aj čierne uhlie.

    Zdroje:

    https://ekonomika.sme.sk/c/6569834/ak-ide-o-zivot-volajte-155-inak-112.html

    http://detskechoroby.rodinka.sk/detske-choroby/prva-pomoc/prva-pomoc-precitajte-si/otrava-chemikalie-lieky/

    https://www.nutriklub.sk/clanok/prva-pomoc-pri-otrave-liekmi-a-inymi-jedmi

    http://www.ntic.sk/ntic.php?adr=ulohy

    http://www.praktickelekarnictvo.sk/index.php?page=pdf_view&pdf_id=7094&magazine_id=14

    Zdroje foto:

    freeimages.com

    pexels.com

    pixabay.com

    kasandra_g
    27. apr 2017    Čítané 3927x

    Overené! Tipy, ako podávať deťom lieky

    Háááááám! A ešte úsmev! Keby to bolo také jednoduché! Podanie lieku dieťaťu dá zabrať. Namiesto sekundovej záležitosti  sa po nekonečných minútach zbadáte celá spotená a neužitá dávka je ešte stále na lyžičke… Ako to robia tie ostatné, že im to ide?!

    Iste záleží aj od povahy dieťaťa, poviete si. Nie je to celkom tak. Ťažko hodnotiť aj to, či je jednoduchšie podať liek bábätku, alebo dvojročnému huncútovi. V žiadnom z týchto prípadov neplatia nijaké kompromisy! Je to viac-menej o šikovnosti, rýchlosti a trpezlivosti, nech je plač aký chce.

    Ako podávať deťom lieky


    Kvapky a spreje do nosa

    Nosné kvapky dávajte do nošteka v miernom záklone hlavy. Dobré je, keď sa dieťa pred aplikáciou vysmrká. Rýchlo spacifikovať a vybavené. Ak to naozaj nejde, kvapky treba naniesť na vatovú tyčinku a povytierať nos. Toto sa odporúča aj bábätkám.

    Naopak - pri vstreknutí nosného spreja musí dieťa držať hlavu rovno. Samotný sprej tiež držíte rovno.

    Kvapky a masti do očí
    Kvapky do očí, či masti – najúčinnejšie je, keď má dieťa ľahko zaklonenú hlavu, pohľad uprený na strop, do kúta. Opatrne natiahnite dolné viečko a kvapnite. Ak sa dieťa tvrdošijne vzpiera a vy nemáte pomoc, položte ho na posteľ, jeho hlavu si zakliesnite medzi stehná a aplikujte liečivo. 


    Sirupy

    Sirupy, najmä tie proti teplote alebo bolesti, treba dávať v presnej dávke v závislosti od hmotnosti dieťaťa. Preto býva pravidlom, že v krabičke nájdete aj priloženú striekačku – odmerku. Pomocou nej podávate dávku lieku. Trpezlivo, po troške, smerom do líčka. Manžel môže dieťa držať na rukách a vy sa snažte mieriť (nie na jazyk). Prinajhoršom zapchajte dieťaťu nos.  Malým bábätkám môžete líčka mierne stlačiť smerom k sebe a po podaní lieku uvoľniť, tak budete mať zaručené, že je celá dávka v pusinke. V súčasnosti je na trhu aj detská fľaška určená priamo na podávanie liekov a sú s ňou veľmi dobré skúsenosti. 

    Tablety

    S nimi je asi najväčší boj – ak to nezakazuje príbalový leták, rozdrvte ich v lyžici vody, alebo v sladkom nápoji. Horké lieky môžete zamiešať  do lyžice banánu.

    Alebo to skúste takto

    via GIPHY


    Čapíky
    Často sa deťom zavádzajú aj čapíky. Bábätká ležia na chrbáte, vy im držíte nožičky pokrčené hore. Väčšie deti ležia na boku s ľahko prikrčenými nohami. Aby dieťa čapík nevytlačilo opäť von, malo by niekoľko minút zostať s vystretými nožičkami a stiahnutým zadočkom.

    Všetko vykonajte pevne, kľudne, láskavo. 

    POZOR!
    Nikdy sa nesnažte dieťa preľstiť tým, že lieky sú cukríky. V nestráženej chvíli by sa vám to mohlo vypomstiť.

    Zíde sa vám vedieť: 

    Ako správne užívať lieky

    Ktorý liek zvoliť pri horúčke a ako ho správne podať?