Táto torta je jedna z mojich najobľúbenejších, chutí priam podmanivo 🙂 Zajtra je nedeľa a teda ideálny čas na niečo príjemne hriešne, čo tak skúsiť túto čokoládovú tortu? 🙂
Budete potrebovať:
1. Korpus:
2. Mandarinková poleva:
3. Postup:
Najprv si zapnite rúru na 180 °C. Keď si chcete uľahčiť prácu, vložte čokoládu s maslom do keramickej misky na dno rúry. Čokoláda s maslom sa roztopia, no môžete postupovať aj klasicky a roztopiť ich nad parou. V rúre ich treba sledovať a včas vybrať. Zatiaľ si vajcia rozdeľte na žĺtky a bielky. Bielky vyšľahajte do tuhej peny. Žĺtky tiež šľahajte, kým nezískate krémovú konzistenciu. Medzitým si vyberte čokoládu s maslom z rúry, vlažné ich vmiešajte k žĺtkom a stierkou spojte do jednotnej hmoty. Pridajte aj polovicu snehu s práškom do pečiva a jemne zapracujte. Pridajte aj druhú polovicu a po vymiešaní vylejte do malej tortovej formy s priemerom 18 cm. Môžete použiť aj väčšiu formu, no budete mať nižší koláč a zrejme sa nebude dať rozkrojiť na dve časti. Formu vysteľte papierom na pečenie tak, že papier uzavriete do formy. Okraje nemusíte vystlať papierom, po upečení nožom orežte koláč a tak ho oddeľte od formy. Pečte na 180 °C 15-20 minút, skontrolujte špáradlom. Zatiaľ si vymiešajte tvaroh s medom. Tortu hneď po upečení vyberte, orežte okraje, preklopte na ruku a stiahnite papier na pečenie. Nechajte trochu vychladnúť, rozrežte na dve časti a naplňte tvarohom. Nedávajte viac sladidla, mandarinková poleva bude sladká. Mandarinky odšťavte alebo pomixujte a preceďte. Šťavu prelejte do panvice a zohrievajte na prudkom ohni. Keď začne bublať, primiešajte med a badyán, ten nevynechajte, chutí neopísateľne, no ani to s ním neprežeňte, lebo je aromatický. Omáčka sa vám po pár sekundách zredukuje. S prípravou mandarinkovej polevy je vhodné počkať do fázy, keď budete mať korpusy naplnené, lebo rýchlo zhustne a museli by ste ju potom znova zohriať, aby sa dala vyliať na tvaroh. Tortu ozdobte zredukovanou mandarinkovou šťavou a mandarinkami. Môžete hneď servírovať alebo nechať cez noc v chladničke. Ani na druhý deň nebude korpus mokrý.
Tip: Ovocie si môžete zvoliť akékoľvek. Vhodné sú aj pomaranče alebo drobné ovocie (čučoriedky, ríbezle, jahody) .
skusim
určite vyskúšam ;)
Vyzera krasne, ale to ci je tam med alebo cukor je v podstate jedno ☺
no nie je to az tak jedno ...
Med je potravina prírodného sacharidového charakteru. Je vytvorená spoločenstvom včiel z nektáru alebo medovice zo živých častí rastlín, ktorú včely zbierajú, pretvárajú, kombinujú so svojimi látkami, uskladňujú, nakoniec nechávajú zrieť v plástoch.
Jeme Ak rafinovaný cukor, kvasí v našom tele a vedie k tvorbe kyseliny octovej, kyseliny uhličitej a alkoholu. Cukor škodí aj pankrease. Ak jeme niečo, čo obsahuje cukor, je pankreas preťažená a vystavená ničivým reakciám. Rafinovaný cukor tiež škodí zubom. Paradentóza je výsledkom pomalé degenerácia ďasien a zubov, spôsobené nadmernou konzumáciou potravy obsahujúce škrob a cukor. Cukor je príčinou mnohých chorôb a ťažkostí. Pre ľudské telo sú užitočné iba cukry prírodné (surové ovocie, surová zelenina, med).
@lauritkatesty moze si cukrovkar nahradit cukor medom? Ja nevravim, ze nie je zdravsi, ale ked uz tak tepelnym spracovanim sa takmer vsetky uzitocne latky v mede nicia a v podstate ostane len ten jednoduchy cukor.
cukrovkar si moze nahradit cukor prirodnym sladidlom - steviou.
@domak2 ano tepelnym spracovanim sa nicia, tiez ho davam do studenych kremov, no minul sa mi tekuty sirup, ktory pouzivam na tepelne spracovanie, tak som dala med 🙂
Prosím aký je PDP s vínnym kameňom?
@dr_smajlik kupis v obchode, ale kludne daj klasicky prasok do peciva..
@lauritkatesty no ved na to narazam, steviou ci aj syntetickymi sladidlami, ale medom nie lebo obsahuje cukor.
@patricijkaa ☺ ja to nemyslim v zlom, len pre mna je ten kolac sice bez muky, ale s cukrom 😄
@domak2 kludne ho môžeš vynechať ;)
Začni písať komentár...
@redakcia