Príspevky pre registrovaných používateľov sa ti nezobrazujú.

    Naše narodeninové torty 🙂

    (3 fotky)
    paula_1
    7. máj 2013    Čítané 0x

    Zrada značkovej kozmetiky

    Zrada značkovej kozmetiky 
    Často si zoznam na zadnej strane kozmetického prípravku nevšímame, pretože tým chemickým názvom aj tak nerozumieme. Dôverujeme reklame, prípadne obrázku Aloe Vera na obale. Pravda o tom, čo je v skutočnosti v našom kréme, však môže byť trpká. Chemický emulgátor, syntetický odstraňovač mastnoty, ropný derivát, umelo vyrobený výťažok z kokosu, olív, či aloe vera... Tu je prehľad najčastejšie používaných škodlivých ingrediencií vyskytujúcich sa v bežnej pleťovej, telovej kozmetike a dekoratívnej, ktorým odporúčame, pokiaľ je to možné, sa vyhýbať. Prečítajte si šokujúco zaujímavé fakty o kozmetike vo Vašej kúpeľni.
    Ak nájdete v zložení kozmetiky aj niečo iné, dokonca nevinne vyzerajúce, skontrolujte si ich pre istotu na tejto stránke zadaním prvých troch písmen do malého rámčeka:
    http://www.cosmetic-check.com/incisuche_gb.php

    • Parabény:

    Nachádzajú sa v nespočetnom množstve aj luxusných a drahých kozmetických prípravkov s väčším obsahom vody ako sú šampóny, telové mlieka, kondicionéry, čistiace toniká, či peelingy, ale sú často aj v deodorantoch a krémoch. Ľahko ich identifikujete pod označeniami ethylparaben, butylparaben, methylparaben a propylparaben. Tieto syntetické látky sú v kozmetike používané ako prevencia rastu a rozmnžovania sa mikroorganizmov ako baktérie a plesne. Zaručujú tak jej niekoľkoročnú životnosť. Sú však vstrebávané kožou a zažívacím systémom do krvného obehu a celého organizmu. Našli sa vo vzorkách tkanív odobraných biopsiou z nádorov prsníka a to v takej vysokej koncentrácii, že sa približovala ich obsahu v kozmetických prípravkoch. Rovnako bol ich obsah potvrdený v moči u takmer všetkých testovaných osôb rôznych etník a geografických skupín. Keďže ich toxické účinky sú nesporné, existujú limity pre ich obsah. Tak sa v niektorých prípravkoch nachádzajú pre istotu viaceré, alebo aj všetky štyri. Na základe vedeckých štúdií a laboratórnych skúmaní vďaka svojmu jednoduchému vstrebávaniu do tela spôsobujú celý rad problémov. Sú spájané okrem alergických reakcií s endokrinologickými poruchami, poruchami imunity, neurologickými problémami, ale aj s poruchami reprodukčných orgánov. Propylparabén znižuje produkciu spermií má negatívny vplyv na mužské reproduktívne orgány. Sú schopné imitovať hormóny, predovšetkým estrogén, čo vyvoláva umelé zvýšenie jeho hladiny v tele. Je už dokázané, že vysoká hladina estrogénu je zodpovedný za vyššie riziko vzniku rakoviny prsníka. Keďže sa používajú na zabíjanie baktérii v substanciách na báze vody, existujú štúdie aj o ich priamych toxických účinkoch na bunky ľudského tela.

    Výrobcovia kozmetiky, predovšetkým však tí, ktorým záleží na zložení ich výrobkov, už roky hľadajú iné alternatívy ako zvýšiť životnosť kozmetických prípravkov. Už teraz to riešia kratšou dobou trvanlivosti. Vo všeobecnosti sa totiž vie, že dokážu aj bez parabénov vydržať pol roka až rok, čo na ich spotrebovanie absolútne stačí. Ak si všimnete na kréme alebo inom produkte znak otvoreného téglika s číslom 6, znamená to, že po otvorení vydrží 6 mesiacov. Máte tak istotu, že neobsahuje nielen parabén, ale ani žiaden iný syntetický konzervant.

    • Sodium Lauryl Sulphate a Sodium laureth sulfate (SLS,SLES) : lacný čistiaci prostriedok používaný v priemyselných čistiacich prostriedkoch, keďže efektívne odstraňuje mastnotu. Nachádza sa v 90% bežných šampónov, vrátane detských, v zubných pastách, sprchovacích géloch a kúpeľových prísadách. Pridáva sa kvôli tvorbe peny. Je to leptavé čistidlo, ktoré môže spôsobovať podráždenie pokožky, očí a povrchu hlavy, narúša ochranu pokožky a môže spôsobiť alergie a infekcie. Drázdi kožu, spôsobuje problémy s pigmentáciou a padanie vlasov. Podľa britskej Women's Environmental Network existujú dôkazy, že SLS má negatívne účinky na reproduktívny a imunitný systém a môže poškodzovať pečeň.
    • Minerálny olej a ropné deriváty: mineral oil, praffinum, paraffinum liquidum, petrolatum, silicone quaterniu, methylsilanol, microcristalina, ozokerit, ceresin, vaselina, petroleum jelly. Sú to deriváty surovej ropy a vo veľkom množstve sa nachádzajú v bežných kozmetických výrobkoch, vrátane detských olejov, kúpeľových prípravkoch, krémoch a telových mliekach. Sú takmer vo vsetkých tyčinkách na pery. Na pokožke vytvárajú mastný film, čo na začiatku používania zanecháva príjemný pocit hebkosti. Upchavaju pory, blokuju dychanie koznych buniek, „vytahuju“ vlhkost na povrch pokozky, co robi dojem ze je „hydratovana“ ale akonahle sa produkty prestanu pouzivat, stav pleti sa zhorsi, lebo je zavisla na produkte. Časom sa kvalita pleti zhoršuje, prípadne sa začnú tvoriť kožné problémy, pleť je presušená a vznikajú ekzémy. Tieto látky sú obvykle zodpovedné za pocit, že krém ktorý nám "robil dobre" musíme po čase zmeniť, lebo sa objava problémy s vysúšaním. Pokožka neprepúšťa kyslík a to spôsobuje tiež zadržiavanie toxínov. Petrochemikálie používané v kozmetike, vrátane propylén glycolu, SD alkoholu a benzénu sú toxické. 
    • Triclosan: antibakteriálny prostriedok, ktorý je však lipofílny - teda má tendenciu ukladať sa v našich tukových tkanivách. Je spájaný s hormonálnymi poruchami, ale predovšetkým je zodpovedný za rezistentnosť baktérií na antibiotiká. Vďaka kozmetike ho používame v takom množstve, že nie je nutné žiadne antibiotiká brať na to, aby sa baktérie odolnými na antibiotiká stali. Vďaka Triclosanu je tu rezistencia napríklad u baktérií E-coli a Salmonella. Našiel sa vo vzorkách pupočníkovej krvi, alebo materského mlieka, vďaka čomu už u novorodencov vzniká efekt, akoby antibiotiká už brali.Triclosan má negatívny vplyv a vážny dopad na životné prostredie, pretože sa kumuluje vo vodnom prostredí a má toxické účinky na morské riasy a kumuluje sa v telách rýb.
    • Benzén a Toulén sa používajú ako rozpúšťadlo vo farbách a lakoch na nechty, sú toxické už aj v malom množstve a majú karcinogénne účinky. 
    • Benzoic acid - konzervačná látka a rozpúšťadlo. Dráždi dýchacie cesty, oči a pleť.
    • DEA (Diethanolamine), TEA (triethanolamine): sú bezfarebné tekutiny, alebo môžu byť vo forme kryštalického alkoholu. Používajú sa ako rozpúšťadlo, emulzifikátor, stabilizátor ph, alebo saponát (zvlhčovací a peniaci prvok). V kozmetických výrobkoch reagujú ako zmäkčovadlo. Problém vzniká, ak sa kombinujú s ingredienciami, ktoré reagujú ako nitrosating prvok (napr. 2-bromo-2-nitro-propane1,3-diol), alebo sú kontaminované dusičnanom sodným. Aj keď zatiaľ neexistuje dôkaz spojitosti s rakovinou u ľudí, výskumy už dokumentujú, že tieto prvky sú karcinogénne u zvierat. 
    • PEG a PPG - Propylene glycol  - udržiava vlhkosť, hodvábny pocit, dáva šampónom lesk. Túto ingredienciu nájdeme, v brzdovej kvapaline a nemrznúcej zmesi, ale aj v detskom telovom mlieku a maskare. Táto skratka býva v spojení so slovnými alebo číselnými označeniami, znamená však tú istú skupinu chemikálií. Aj v prípade, že to vyzerá neškodne, priam príťažlivo ako napríklad Olive Oil PEG-7 Esters
    • GM (geneticky modifikované) ingrediencie: GM sú stále horúcou témou rôznych diskusií, zatiaľ však neexistujú dostatočne validné testy, ktoré by zhodnotili celkový efekt GM na ľudský organizmus. Napriek tomu sú k dispozícii štúdie, ktoré potvrdzujú signifikantný negatívny efekt niektorých GM plodín na biologickú diverzifikáciu. 
    • Ftaláty ( Diethylphtahlat,  Dybutylphtalate - DBP / DMP / DEHP): Ftaláty sú skupinou esterov kyseliny ftalovej a využívajú sa najmä v rozmanitých priemyselných a spotrebiteľských aplikáciach ako zmäkčovadlo polymérov, prevažne PVC (polyvinylchloridu). Avšak používajú sa aj v kozmetickom priemysle - nachádzajú sa v rúžoch na pery, lakoch na nechty a predovšetkým v lakoch - sprejoch na vlasy, najmä v kozmetických produktoch vyrábaných mimo EU. Ftaláty, keďže sú zakázané, sa ako ingrediencie často neuvádzajú na etiketách kozmetických výrobkov a bývajú zahrnuté pod názvom parfém/fragrance. Majú dokázateľný nepriaznivý účinok na hormonálny systém – znižujú plodnosť a zapríčiňujú chybný vývoj mužských plodov. DEHP a DBP sú podľa smernice EU 67/548/EHS, o klasifikácii a označovaní nebezpečných látok, zaradené medzi reprotoxické.
    • Substancie halogenorganicke: methyldibromo glutaronitrile, iodopropynyl, bromocinnamal su podozrive z tvorby rakovinovych buniek, tiez silne znecistuju zivotne prostredie. Pozor na tri predpony chloro-, bromo-, iodo- (nezamienat s „chlorid“, „bromid“ a „iodid“ ktore su neskodne komponenty soli). Ďalej:
      • acetyl hexametyl - poškodenie nervovej sústavy
      • benzyl alcohol - necitlivosť pleti 
      • aluminium chlorohydrate - podozrivy z tvorby alzheimera
    • Syntetické vône - parfum/fragrance: alebo aróma, či vôňa je nič nehovoriace slovo, za ktorým sa môže skrývať čokoľvek. Na trhu je dnes asi 5000 takýchto látok, 95% z nich bolo vyrobených v laboratóriách. Skutočná látka sa neuvádza, toto označenie sa používa na ochranu obchodného tajomstva, keďže arómu nie je možné patentovať. Aj keď nie sú jednoznačné dôkazy, že parfémy vyvolávajú alergie, deti sú viac senzitívne na syntetické vône a môže sa u nich rozvinúť alergická reakcia. Najnovšia štúdia americkej Environmetal Working Group potvrdila, že bežne používané parfémy a toaletné vody obsahujú zhruba 14 skrytých chemikálií, ktoré nie sú uvedené na obale. Medzi týmito chemickými látkami sa nachádzajú aj také, ktoré súvisia s narušením hormonálneho systému a alergickými reakciami a veľa ďalších látok, ktoré ešte neboli testované z hľadiska zdravotného rizika.  Ine su podozrive z toho ze sposobuju rakovinu, ukladaju sa do buniek, dokonca boli najdene v materskom mlieku vysoke hodnoty tychto rakovinotvornych latok. Posledne vyskumy ukazuju, ze mozu negativne poskodit vyvoj plodu. (vysoko iritujuci, – casto v antiperspirantoch) 
    • Ethylene oxide - Ethoxylénové komponentydimethicone, PEG-40, ceteareth-12 a ďalšie obsahujúce “eth” alebo “PEG” s číslom vo svojich názvoch sú vyrábané práve procesmi s Ethylén oxidom. Nachádza často schovaný práve za slovom Fragrance v mnohých parfémoch a šampónoch, pretože v mnohých krajinách je už zakázaný (napríklad v Kanade). Klasifikovaný ako karcinogén je podľa NTP ( National Toxicology Program) spolu s ďalšími 48 chemikáliami, ktoré evidentne spôsobujú rakovinu prsníka, dokázané u testovaných zvierat. Aj tieto praktiky neuvádzania skutočného zloženia parfémov podporujú tendenciu pokiaľ možno vyhýbať sa produktom obsahujúcim parfém. 
    • 1,4 dioxane - nie je to ingrediencia, ale vedľajší produkt pri spracovávaní alebo vzájomnom pôsobení iných chemikálií, preto sa na obale neuvádza. Počas testovania sa našiel v mnohých kozmetických prípravkoch, dokonca aj v takých, ktoré sú označené ako prírodné!!! Tieto produkty tiež obsahovali zložky s "eth" ( myreth, oleth, laureth,), PEG,"-xynol","-oxynol" "ceteareth" s číslom, "oleth", zložky polyethylene glycol, polyoxynylenequaternium-15, DMDM hydantoin. Takto vzniknutý 1,4 dioxan je klasifikovaný ako karcinogén.
    • Syntetické farbivá: existujú stovky umelých farbív, ktorých účinky ešte nie sú známe, napriek tomu je dovolené ich používať v kozmetických výrobkoch. Rovnako ako syntetické vône, aj farbivá môžu vyvolať alergickú reakciu, alebo podráždenie pokožky. Niektoré farby boli asociované s hyperaktivitou. Farbivá potvrdené ako vysoko karcinogénne a toxické sú:
      • Všetky s príponami „anilin“ „anilid“ ako napríklad acetanilid 
      • HC orange3, Acid red 73, Pigment green 7,  Disperse Black 9, Disperse Violet 1, 
      • Všetky farby označené CI + číslo, bezpečné sú CI s číslami začínajúcimi číslom 7.... Sedmičkové sú prírodné neškodné farbivá. Čísla začínajúce 4 sú relatívne bezpečné.
    • Fenoly (nitrophenol, phenolphthalein, chlorophenol, phenylenediamine, phenylnediamine sulfate, a všetky iné predložky Phenyl-, Phenoxy-): su silne dezinfekcne prostriedky, pouzivaju sa v kozmetike ako konzervanty. Su velmi toxicke a pri dlhodobom pouzivani nicia obal buniek. (Pozn. bezpečne su Phenylalanine a Phenylbenzimidazole Sulfonic Acid)
    • Formaldehyd: Jeho povodne pouzitie je vo vyrobe materialov ma stavbu, nabytkov, impregnovanie dreva. V kozmetike sa pouziva pre antimykoticke ucinky, ako konzervant. Je ale vysoko rakovinotvorny pri vdychnuti, akumuluje sa v bunkach, poskodzuje bunkove membrany, irituje pokožku a oči, urýchľuje starnutie kože. Zo zaciatku bol v kozmetike zakazany, ale pre efektivitu a nizku cenu sa tvoria derivaty, ktore neobsahuju priamo formaldehydy, ale ich uvolnuju! Obsahuju často slovo „urea“ v slovnom spojeni, čo sa môže zdať ako prospešné, keďže Urea samostatne znamená obsah derivátu kyseliny mocovej, veľmi skvelej pre suchú pokozku. Nebezpečné a často používané sú teda napriklad imidazolidinyl urea, polyoxymethylene urea, diazolidinyl urea. Tiez sem patria chemicke konzervanty s pismenami „dm“ ako dimethyl oxazolidine, 2-Bromo-2-Nitropropane-1,3-Diol. Toto súkonzervačné látky s antibakteriálnym účinkom uvoľňujúce formaldehyd. 
    • Kyseliny glykolové a jej deriváty zname ako AHA-kyseliny (Alpha Hydroxid Acids (AHAs): používajú sa ako ingrediencie vo výrobkoch na exfoliáciu pleti, nakoľko dokáže preniknúť veľmi rýchlo do pokožky a prispieť k zmene jej štruktúry čím urýchľuje proces penetrácie aj u iných chemických ingrediencií. Nachádzajú sa v krémoch, mliekach, maskách, exfoliačných a akné produktoch. AHAs možu spustiť reakcie imunitného systému, ktoré sa prejavia svrbením, sčervenaním a pálením pokožky, prípadne sa objavia pluzgiere. Sú sentitívne na slnečné svetlo čím zvýšujú riziko spálenia pokožky a rakoviny kože. Napr. propylén glykol môže spôsobiť iritíciu pokožky pri koncentrícii 2% a menej napriek tomu sa používa v kozmetike v oveľa vyšších koncentráciach. Je preto nutné pri ich použití postupovať opatrne nielen v prípade citlivej pokožky. Ak objavíte v zložení pri AHA kyseline niektorú z nebezpečných látok, nepoužívajte prípravok v žiadnom prípade. Je to však ťažké, pretože v bio produktoch obvykle AHA kyseliny nenájdete.
    • Bisabolol: je derivát z harmančeka a v kozmetike sa používa sa ako syntetická vôňa a zvlhčovač pokožky v prípravkoch po holení, hydratačných krémoch, ochranných UV krémoch a rúžoch na pery. Rovnako ako AHAs je urýchlovačom penetrície iných ingrediencií do pokožky. Može spôsobovať iritíciu pokožky a jej sčervenanie.
    • BHA (Butylated hydroxyanisole): sa používa ako konzervačná prísada do make upu, čistiacich mliek a proti vráskových hydratačných krémov. BHA sa bežne používa aj v medcinských výrobkoch napr. isotretinoin resp. Accutane/Roaccutane. Niekoľko výskumných štúdií potvrdilo karcinogenné účinky BHA u mužov v podobe testikulárnej rakoviny a zníženia plodnosti a ich imitujúce vlastnosti ženského hormonu estrogen. Účinky na pokožke sa môžu prejaviť svrbením, pálením, žihľavkou a pluzgierami
    • UV filtre: povodne sa pouzivali mineralne filtre ako titanium oxid a zinc oxid, ktore pleti neskodia. No kedze su drahe, boli v beznej kozmetike nahradene zlozkami ako oxybenzone, benzophenone, methoxydibenzoylmethane, dibenzoylmethane, ktore sposobuju alergie, su rakovinotvorne, a objavuju sa dokonca v „exkluzivnych znackach“. Okrem solarnej kozmetiky ich mozeme najst v kremoch a produktoch proti vráskam na baze retinolu.
    • Aluminum sa nachádza v antiperspirantoch. Ako cadmium, aluminum je kov ktorý sa správa ako estrogen a narúša DNA. Je spájaný s rakovinou prsníka, najnovšie štúdie toto podozrenie už začínajú aj potvrdzovať. Našiel sa v častiach prsných tkanív kde sa aj rakovina prsníka zvyčajne objaví.

    kočky keď chcem zo sportdirectu boty pre maleho aby mali vnutro cca 14cm tak ktoru velkost? C6 alebo C7?

    Rozhovor v rozhlase s Dr. o očkovaní. nepustila moderátorku k slovu 🙂 http://prehravac.rozhlas.cz/audio/2831369

    prečo sa ženy boja pôrodou? lebo v nich strach vyvolajú doktori. veľa iných zaujímavostí o tehotenstve a pôrode sa dočítate v rozhovore s Pánom Profesorom. veľmi odporúčam prečítať všetkým...

    Pokud vaše dítě křičí, když ho v noci ukládáte do samostatného pokoje, nesnaží se testovat vaši vůli! Vaše dítě křičí opravdu o holý život. Vaše dítě křičí, protože všichni jsme geneticky lovci a sběrači, a geny vašeho dítěte obsahují informaci o tom, že být v noci sám je sebevražda.
    http://www.svobodauceni.cz/wp/pribeh-evolucniho...

    Ako často dojčíte (dojčili ste) svoje 4-mesačné bábätká?
    "Dojčenie každú hodinu i častejšie je bežné. Dojčenie je totiž omnoho viac než len pitie mlieka. Dojčenie poskytuje deťom úľavu od bolesti, možnosť jednoducho zaspať, upokojuje ich, reguluje im mnohé telesné funkcie ako dýchanie, srdcovú činnosť a pod. Dojčenie tak pomáha pri riešení situácií, v ktorých by ste inak komplikovane hľadali riešenie. Bábätko mnohé situácie navyše ani nedokáže inak riešiť, tú schopnosť si vyvinie neskôr. Zatiaľ má tú istotu, že dojčenie mu pomôže vždy, keď sa niečo deje. Kým bolo bábätko v maternici, tá mu poskytovala všetky tieto funkcie, teraz tieto funkcie prebral váš prsník a vaša náruč. Vďaka tomu mu nahrádzate prostredie maternice a umožňujete mu ten správny vývin."

    ako si mám pozrieť krátke správy podľa okresov???

    Častým dôvodom na plač bábätka je predstava mamičiek, že nesmie nechať bábätko na prsníku zaspať. Alebo že bábätko musí po nadojčení zdvihnúť a nechať odgrgnúť. Tým zaspávajúce bábätko
    zobudia a to zúfalo plače a už naspäť nevie zaspať. Pokojne nechajte bábätko na prsníku zaspávať, je to jedna z úloh dojčenia. Nenúťte bábätko do odgrgnutia, nechajte ho spať. Zaspávanie pri
    dojčení nie je zlozvyk, je to najjednoduchší spôsob, ako dieťa uspať.

    súťaž o vlnu za 10€. no kto by sa nepridal 😀 😀 😀

    kočky ktora mi kupite modre pogumovane gate v lidli 86/92???? ja som bola dnes v troch a uz nemali :((((((

    vedeli ste že estrogen (hormon obsažený v hormonální antikoncepci) byl v roce 2008 zařazen mezi prokázané humánní karcinogeny? viac v článku www.galerie-ne.cz/profily/detail/id/36/helena-m...

    Hackarky!!!!!Ak mate zaujem sa stat clenkou sukromnej teme tak piste @evelin116 😉

    baby v čom si robíte koláže fotiek? niečo jednoduché poprosím 🙂

    jááááj ženy. zahoďte lehátka, kočíky, postieľky a otvorte náruč pre tie svoje drobátka!!! 🙂

    niečo veľmi zaujímavé pre háčkujúce maminky 🙂

    baby co objednavate z nemeckeho ebay. mate nejaky pobox v hainburgu alebo co. lebo to postovne na slovensko je nekrestanske...

    Pre všetky maminy ktoré idú podľa knihy Každé dieťa sa vie naučiť spať. a aj pre všetky ostatné:

    tak ako je to so zivocisnymi produktami? naozaj su nenahraditelnym zdrojom vapnika a bielkovin?? http://www.inspirawtion.com/rostlinne-bilkoviny...

    tak ma dnes napadlo preco sa detom nechava priestor a cas na to aby dorastli na odplienkovanie ale samostatnost dietata sa vyzaduje od narodenia???

    baby a nie že sa budete chcieť vešer túliť k manželom/snúbencom/frajerom. hádam nie ste rozmaznané... 😉

    bože to čo za doktora nakáže mamičke prestať kojiť v dvoch mesiacoch kvoli refluxu??????: a potom že ver doktorovi....

    od mikuláša sme dostali prvý zub!! 🙂

    Rozprávať sa o výchove detí je ako rozprávať sa o politike či vierovyznaní. Každý má ten svoj najlepší názor a rozháda to rodiny a kamarátov...

    baby takze vyhlasujem vytaza o najlepsie nositko na doma: MEI TAI 🙂 nemusite pracne snurovat ako satku a nie je mohutne ako ine nosice. a tie krasne vzory.... som nadsena 😀

    Jooooj zas ma chytá mánia... Ak máte doma staré tričká pošlite mi ich. poštovné zaplatím 😀

    Tak keď sa vy nebudete chcieť stýkať s mojím neočkovaným dieťaťom, ja nechcem aby sa moje dieťa stýkalo s netolerantnými ľuďmi ktorí nevedia čo od radosti...!!! My sa zahráme aj samy! :-P