pauli_cka
27. feb 2020
183 

Mama je aj vo voľnom čase mamou

Ked sa raz stanes mamou,tak nou proste ostavas,uz nou nikdy neprestanes byt. Posledne dni ma o tom coraz viac presviedcaju.

Moj maly spunt je od narodenia narocnym babatkom. Najprv sme sa mordovali s refluxom, plakalo dieta a ja zufala s nim. Moj pracovne vytazeny muz mi pomahal,ako len mohol,ale toho volneho casu som veru aj tak pre seba nikdy nemala viac ako hodinu. Niekedy ani to nie. Kym inym mamkam sa darilo "utiect" od babatiek prec,oddychnut si,posediet si na kave s kamoskou,ci dokonca zajst na nakupy (aj viachodinove a inde ako len do potravín,co som ja pokladala za sci-fi), ja som nemohla ist vobec nikam. Preco?

Po prve preto,ze mi manzel vzal maleho podvecer,ked som bola z celeho dna taka rozbita,ze som ani vlastne nevladala nikam ist.

Po druhe preto,ze nesoferujem,takze som na otocku nemohla ist ani na nakupy na ine sidlisko (u nas su len potraviny 🤦‍♀️) a busom by to trvalo hrozne dlho, co som si popri svojom "naprsebytiachtivom" syncekovi nemohla dovolit. Ale aj tak som chodila aspon do tých potravín.

Po tretie... zabudla som, co som vlastne chcela napisat :D To preto,ze moj "kojomozog" je uz skoro vypnuty,ked pisem tieto riadky, je uz takmer polnoc. A preco este nespim? Mam svoj volny cas,ktory si vychutnávam.  Aj napriek tomu,ze padam unavou, MUSIM byt este hore a uzit si chvilu,ked na mne nie je nonstop prilepena ta moja "prisavka" a nemrnci mi tu stale dokola.

Takto. Aby bolo jasno. Ja svojho synceka milujem najviac na svete. Ano,nervy mam niekedy priserne na to vsetko okolo materstva.  Ale stoji to za to,on je proste zmyslom mojho zivota. Ale v zaujme vlastneho zdravia potrebujem od neho aj odist a potrebuje to kazda matka,nech by tvrdila akykolvek opak (pochybujem,ze by ste taku nasli). 

Dnes je uz situacia ina nez ako to bolo na zaciatku (CHVALABOHU!) Reflux vymizol,ked sme zacali prikrmovat,dieta uz teda tolko neplace. No joooo, prisli na rad zuby, a teda revu si uzivam nadalej viac nez dost.  Ale uz odbacam od témy (pardon,to zas ten kojomozog unaveny), idem sa vratit k tomu,co ma viedlo k napisaniu tohto mojho rozjímania.

Volny cas. Toho ma veru asi kazda mamka maaaaalicko. Ak teda este matky nezabudli,co to vlastne je. A to vam pisem ja,co mam zatial iba jedno dieta :D Neviem si predstavit, co budem robit pri viacerých detoch,ako to budem stihat atd... Viacnásobné maminy,mate moj obdiv a rešpekt!

Pocas dna mam toho volneho casu menej ako vecer, a to preto, ze moj spunt cez den sice spinká 2x, ale iba po polhodine. Obcas sa mu vynimocne podari potiahnut aj hodku - hodku a pol. Večer ho uspim a vtedy to zacina. Moj volny cas. IBA MÔJ. Len ja. No dobre, tak ja a moj kojomozog. Ked dieta zaspi, upracem izbicku,pozbieram hracky,umyjem riad,cumle,flasku atd, zacvičim si kratko a venujem sa nejakej kreativnej činnosti, ako napriklad strikovanie alebo facebook na mobile :D Nech robim, co robim,moje myslienky takmer neustale smeruju len a len k jednemu: k mojmu dieťatku.

Nieze by som o tom nevedela,ze sa to takto deje stale,ale dnes som si to akosi viac uvedomila. Malicky zaspinkal a ja som sa konecne zhostila povinnosti,ktoru uz par dni odkladam. Bolo treba zasit rozparanu dieru na syncekovom body a na zimnej bunde. Najskor som zasila bundu. Potom som vzala derave body,ktore mal malý na sebe celý ten den. Skor,ako som ho zacala opravovať, zaborila som si don tvar a nadychla sa. Moje babatko. Ta vona ma uplne dostala. Zas a znova. Presla mnou nielen ta charakteristická vona,ale najma sa vo mne okamzite ozvala úplne vsetka materinská láska,ktoru v sebe mám. Az ma premkol pocit vdacnosti,za to male stvorenie, ktore je cely tato. A potom ma premkol pocit lasky k tomu tatovi. A potom zase k babatku. A potom k obidvom naraz. Tak som tam sedela vychutnávajuc si vonu svojho syna a tym som vlastne stravila svoj volny cas. V podstate o volny cas neslo,kedze som musela zasit diery na oblečení,co teda nie je prave moja oblubena volnocasova aktivita. Ale tentoraz som si to uzila. 

Byt mamou je uzasne. Sice to cloveka vyšťavi az na pokraj fyzickych a psychickych sil,ale verte mi. Je to dar. Ten najkrajsi dar, aky len zena moze vo svojom živote dostat. Za všetku tu namahu a snahu platí malicky cloviecik tym najkrajsim uprimnym úsmevom na svete ❤

🙂 ja to prezivam trojnasobne 🙂 zial ja nemam ten cas ani v noci, lebo moj najmensi sa svojho mlieka dozaduje este niekolkokrat za noc, co je teda unavne az az. Zaspim spolu s detmi o 21:00 pri citani rozpravky, kojeni, skrabkani - kazde sa dozaduje svojej oblubenej cinnosti, zial mama ma len dve ruky a jednu hlavu. Zaspime vsetci v jednej posteli. Medzi 3-4hodinou rannou som uz natolko vyspata ze si idem uzit svoj volny cas do 7:00 kedy zacina ranny kolotoc. Zvyknem si nieco precitat, nieco namalovat, ozehlit, popritom pozriet nieco v TV, ucit sa (pokial sa blizi termin skusky) alebo len tak stravit cas pri PC ako dnes ale medzitym musim este odbehnut nakojit svojho drobca, kt. sa napije a spokojne odvali na druhu stranu. Ked do obchodu tak v lepsom pripade s jednym kusom a kocikom, v horsom pripade s dcerou kt. mi pomaha nakupovat (aj ked teda obchod opustame opat s nejakou vydrankanou malickostou) a najmensim v kociku v najhorsom pripade so vsetkymi troma, a vtedy sa nakup meni na napominanie starsich deti nech sa v kuse nepokusaju, ak sa nepokusaju tak si obcas pomylia obchod s ihriskom co je tiez len napominanie a ked ani to nie a maju naladu svorne nakupovat, tak svorne drzia spolu a spolu ma presviedcaju o nevyhnutnosti kupit to, to, to, to, to....takze obchod opustame s niekolkymi vecami, kt. som sa teda ani nahodou nechystala kupit. V tomto smere vek nie je rozhodujuci, je jedno ci ma dieta 7 ci 4 roky ci 2 kazde stale nieco potrebuje samozrejma od mamy 🙂 a kazde ma potrebuje zahrnut mnozstvom informacii a to hlavne vtedy ked ma tuto tuzbu aj nejaky surodenec...pocuvam 3 hlasy naraz a snazim sa rozsifrovat vsetky informacie a potom este na ne aj nejako reagovat 🙂 No co zivot mamy, moja najlepsia volba v zivote 🙂

28. feb 2020

@matapo obrovitansky klobuk dole. mna by asi vystrelo :D I ked som si ista ze aj mna to caka, kedze jedinacika nechceme a isto bude mat surodenca/ov. Ako prosim vas zvladate existovat,ked ste uz od 3 hore? Aj ja niekedy vstavam skoro,ale potom to na mna dolahne a den sa meni na uplnu katastrofu kedy len ocami posuvam cas do večera

28. feb 2020

Začni písať komentár...

Odošli