Príspevky pre registrovaných používateľov sa ti nezobrazujú.
    pifina
    17. jún 2017    Čítané 267x

    Naše prvé testovanie alebo Alnatura a Alnavit u nas doma

    Doteraz som sa nezapojila do žiadneho testovania. Nie že by som sa tomu vyslovene bránila, ale žiadna kampaň ma neoslovila natoľko, aby som to chcela vyskúšať.

    Až keď som zbadala ponuku lekárne Benu na testovanie výrobkov značky Alnatura a Alnavit, rozsvietili sa mi oči a s roztrasenými prstami som napísala do fóra, prečo by mali vybrať na testovanie práve mňa  

    Ďalej som to nesledovala, myslela som, že tým moja aktivita na túto tému končí.

    Keď mi o pár dní prišla správa, že ma vybrali, rozklepali sa mi prsty aj kolená druhý krát. Po piatich rokoch na materskej prvá "naozajstná" práca, dokonca hned pre celé koníkovske Slovensko. Pánečku, taká pocta, až som začala pochybovať, či som to so svojou aktivitou neprehnala  No ale prvotná tréma rýchlo prešla a spolu s rodinou sme sa tešili na testovací balíček. Môžete sa pozrieť, ako som svoju úlohu testera zvládla.

    Značky Alnatura a Alnavit poznám a používam už dlho, vždy som bola s nimi veľmi spokojná a vôbec ma nepotešilo, keď ich začali sťahovať z obehu konkurenčnej predajne. Našťastie sa začali objavovať v lekárni Benu, verím, že postupne rozšíria ponuku na všetky výrobky Alnatura a Alnavit.

    Napriek tomu mi balíček priniesol plno prekvapení, až na pohánkový chlieb som žiadny z testovaných produktov nepoznala, o to viac som sa tešila na ochutnávku. Takže poďme pozrieť na to, čo nám priniesol kuriér.

    Alnatura malinové gumené želatinky

    Snažíme sa žiť zdravo a tak sa vyhýbam bežným cukríkom plným cukru a rôznych chemických farbív a príchutí. V prvom momente ma trochu sklamalo, keď som v zložení týchto želatiniek našla glukózový sirup a cukor na prvých dvoch miestach, ale po ochutnaní som bola príjemne prekvapená. Výrazne ovocná chuť, veľmi jemne sladené, pevnejšia konzistencia, dá sa použiť aj ako žuvačka pre menšie deti  U nás určite neboli posledný krát. Poznámka pre vegetariánov - obsahujú bravčovú želatínu.

    Alnatura ryžové vločky

    Doteraz som ryžovým vločkám nevedela prísť na chuť. Myslela som, ze sa používajú podobne ako napr. ovsené vločky, ale keď som ich zaliala vriacou vodou, tak sa vôbec nedali jesť. O to viac ma potešilo, keď som na balíčku našla aj návod na použitie  Zrazu to bolo úplne jednoduché. Samotná príprava je rýchla a jednoduchá, konzistencia hotovej zmesi nie je úplne kašovitá, skôr pripomína kašu s vločkami, ale nevadilo to ani deťom. Na ochutenie som použila kokos, maslo, škoricu a kokosový cukor a výborná "krupicová kaša" pre bezlepkáčov je hotová.

    Okrem kaše sa dajú vločky použiť na zahustenie cesta pri pečení alebo napr. pri príprave karbonátok.

    Alnavit bio zmes múky

    Konzistencia múky je jemná, pripomína klasickú hladkú múku, základ zmesi tvorí ryžova múka a kukuričný škrob, zmes výrazne vonia za pšenom, ale nemá jeho nahorklú chuť, po upečení som už pšeno necítila vôbec. Skúsila som chlieb podľa receptu, ktorý bežne pečiem z vlastnej zmesi, ale zabudla som dať do cesta rascu. Výsledkom bol bezlepkový chlieb priemernej chuti. Použila som 12 dkg kvasnic, 210 ml vody, 3 g soli, 18g olivoveho oleja, 300 g múčnej zmesi. Hotový bochník som pred pecením obalila v slnečnicových semienkach.

    Ako druhý recept som vyskúšala mramorový koláč podľa nemeckého receptu na múčnej zmesi. Zmiešame 200g múčnej zmesi, 180g trstinoveho cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 1 balíček prášku so pečiva, štipku soli. Zvlášť vymiešame 4 vajíčka a 175g masla (izbovej teploty) na krémovú konzistenciu, potom primiešame sypkú časť. Cesto dosť rýchlo zhustlo, dala som tam nakoniec o 1 vajíčko navyše, aby sa mi s ním ľahšie pracovalo. Polovicu cesta dáme do vymastenej formy, druhú polovicu zafarbíme 3 PL kakaa, dame na svetlú časť a pomocou vidličky "omramorujeme". Pečieme cca 50 minút pri 180°C. 

    Výsledkom bol famózny koláčik, ktorý chutil aj "lepkáčom", nabuduce sa musím pohrať s tým mramorovaním, robila som to prvý krát, takže to nevyzera až tak úžasne, ale chuť bola naozaj fantastická, dokonca úplne stačilo použiť len 100 g cukru. 

    Alnavit bio celozrnné penne

    Názov ma trochu zmiatol, pod celozrnnými cestovinami som si automaticky predstavila pšeničné celozrnné cestoviny, ale našťastie som sa mýlila, ide o cestoviny z celozrnnej ryže a sú vhodné aj pre celiatikov. Doma používame prevažne kukuričné cestoviny, takže som bola veľmi zvedavá na tieto ryžové. Varila som ich podľa návodu vo väčšom množstve vody, samotná príprava trvala dlhšie ako odporúčaných 10-12 minút, inak im nemám čo vytknút, chutili výborne.

    K cestovinám som spravila bezlepkovú brokolicovú omáčku. Brokolicu umyjeme, rozoberieme na ružičky a uvaríme. Vývar si odložíme na riedenie omáčky, brokolicu nakrájame na dobno. Nastrúhame si cca 100g tvrdého syra. Rozpustíme 1-2 lyžice masla (oleja), pridáme 3-4 lyžice ryžovej múky, malo by to mať konzistenciu hustejšej kaše, podľa potreby pridáme maslo (olej) alebo múku, trochu popražíme. Za stáleho miešania pomaly prilievame vývar, množstvo podľa potreby, aby sme dostali omáčkovu konzistenciu. Nakoniec pridáme nastrúhany syr, rozmiešame, aby sa rozpustil, pridáme nakrájanu brokolicu, zamiešame a odstavíme.

    Ja neochucujem, keďže varím aj pre deti, stačí nám soľ zo syra, ale môžete dochutiť muškátovým orieškom, čiernym korením, vegetou, pre labužníkov sa dá časť vývaru nahradiť smotanou.

    Alnatura sušené mango

    Sušené ovocie je u nás vo všeobecnosti veľmi obľúbené, nebolo to inak ani v prípade tohto manga. Výborné, sladučké, trochu tvrdšie, ale neodmietol ani dvojročný s neúplným chrupom, stačí trochu trpezlivosti.

    Alnavit bio pohánkový chlieb

    Tento chlebík bol z balíčka jediný, ktorý poznám už dlho a často ho kupujem. Je to jeden z mála bezlepkových chlebov, ktoré mi chutia a nemám voči nemu žiadne výhrady. Ak nemáte v obľube pohánku, nemusíte sa obávať ochutnať tento chlebík, chuť je výraznejšia, ale skôr jemne oriešková, necítiť tam vyslovene pohánku, ako ju bežne ľudia poznaju (praženú). Chlieb je krájaný na tenké plátky. Dá sa použiť na všetky spôsoby ako bežný chlieb.

    Alnatura čaj z feniklu, anízu a rasce

    Zbožňujem vôňu a chuť feniklu a anízu, pripomína mi moju naojbľúbenejšiu sladkosť z detstva - pelendrek. Keďže už tri roky som na bezlepkovej diéte a zatiaľ sa mi nepodarilo zohnať bezlepkový pelendrek (raz si ho určite vyrobím), uvítala som možnosť aspoň takto oklamať svoje chuťové bunky.  U nás  sa čaje nesladia, špeciálne tento to vôbec nepotrebuje, chuť je jemne do sladka samotným zložením. Chutí teplý aj ľadovo vychladený, skúsila som z neho spraviť aj kombuchu, čo bola tiež chutná alternatíva. 

    Alnavit bio kaša superovocie chia a kakao

    Pri tejto kaši som bola trochu zmätená, pretože je uvedená ako bezlepková a v zložení sú uvedené ovsené vločky zvýrazneným písmom ako alergén. Až po podrobnom preštudovaní pôvodného nemeckého textu som sa dopátrala, že sú použité bezlepkové ovsené vločky.

    Túto skutočnosť by som doporučovala uviesť aj v slovenskom preklade. Samotná kaša chutí výrazne kakaovo, veľmi jemne sladká, deťom samotná nechutila, ale v kombinácii s jogurtom a banánom sa po nej len tak zaprášilo.

    Odporúčam zaliať horúcou až vriacou vodou/mliekom, pri nižšej teplote trochu cítiť chuť ryžového škrobu, čo môže niekomu vadiť. Dá sa použiť aj ako náhrada časti múky do piškótového cesta/bábovky. Aby nebol dezert príliš suchý, použila som mrazené ríbezle a sušené hrozienka, sladko-kyslá kombinácia mala u nás doma úspech.

    Rychly obed pre celu rodinu:
    Ryzove cestoviny (Alnavit bio celozrnne penne) s brokolicovou omackou (recept v komentari)
    #test_benu_alnatura

    Bezlepkovu dietu mam uz tri roky. Za ten cas som musela kompletne zmenit jedalnicek, co hlavne na zaciatku bolo dost narocne. Ale ako sa hovori, clovek si zvykne aj na sibenicu 😁 Najvacsou motivaciou bolo hlavne zlepsenie zdravotneho stavu. No aj napriek tomu sa mi este stale obcas stane, ze dostanem chut na nieco lepkove a napriek roznym nahradam neviem danu chut plnohodnotne nahradit. O to vacsia radost pride, ked sa mi podari napr. krupicova kasa ako dnes rano 😍
    Stacia Alnatura ryzove vlocky, kokos, maslo, skorica, kokosovy cukor a voda a maskrta je na svete 😛
    #test_benu_alnatura

    Odkedy mam bezlepkovu dietu, casto sa mi stavalo, ze som po vecernom uspavani vyliezla o polnoci dobita a hladna a s hrozou som zistila, ze posledny chlieb som dojedla na ranajky a nestihla som napiect. Kupovanym chlebom som dlho nevedela prist na chut, skusala som rozne znacky, ale vacsinou chutili ako piliny 😕 a tak som bola v krizovych situaciach odkazana na ryzove "polystyreny"... az kym som jedneho dna neobjavila Alnavit bio pohankovy chlieb 😍 konecne som nasla plnohodnotnu a este aj zdravu nahradu peciva, dobru chut ☺
    #test_benu_alnatura

    Urcite poznate - dcera dostala v skolke lizatko, maly rev, ze chce tiez, ona ho nechcela dat z ruky, vyzeralo to na krizu, ked ma zrazu osvietilo a vytiahla som balicek Alnatura susene mango 😍 obaja v momente zabudli na lizatko a poctivo sa pustili do zuvania zdravsej nahrady 😁 je sladucke, trochu tvrdsie, ale nic tragicke, zvladne ho aj dvojrocny maskrtnik s neuplnym chrupom a dokonale nahradi chut na sladke (lizatko ostalo uplne zabudnute niekolko dni) ... kedze deti maju stale chut na nejaku maskrtu, urcite bude patrit do nasho vychadzkoveho sortimentu...
    #test_benu_alnatura

    Balicek dorazil, testovanie sa moze zacat ☺
    #test_benu_alnatura