pr_clanok
1. apr 2021
638 

Ako sa ošetriť doma počas lockdownu?

Už niekoľko mesiacov prevláda v slovenských domácnostiach rešpekt pred vstupom do nemocničných priestorov, ale i lekárskych ambulancií. Každému z nás iste napadnú otázky pred vstupom do nemocnice: Nenakazím sa koronavírusom? Bude mi poskytnutá dôkladná starostlivosť? Bude ma mať kto ošetriť? Nezaťažím príliš zdravotníctvo? Rešpekt a obavy sú na mieste a každý z nás ich má...

Obavy sú v dôsledku pandémie koronavírusu a situácie na našom území na mieste. Strach však nepôsobí pozitívne na našu psychiku, preto ak nepoznáte účinné spôsoby, ako sa ho definitívne zbaviť, môžete jeho mieru znížiť kvalitnou prípravou na domáce ošetrenie. Pocitovo nekonečný čas strávený v domácom „lockdowne“, často aj s celou rodinou, rapídne zvyšujú riziko domácich nehôd, zranení a ochorení. Najmä v ročnom období, ktoré vábi ľudí do záhrad a športovať v okolitej prírode o niečo viac, ako inokedy.

Bezpečná domácnosť

Skutočný domov tvorí rodina. V nej sa musí človek cítiť bezpečne a to nielen po psychickej stránke, ale i po technickej. Domácnosť a záhradu zabezpečte podľa jej členov, berte do úvahy, či bývate s deťmi alebo starými ľuďmi. Od toho sa môžu odvíjať pravdepodobné úrazy, či ochorenia, tým pádom aj bezpečnosť prostredia a vybavenie lekárničky.

Najčastejšie úrazy a ochorenia

„Nech už je zloženie členov domácnosti akékoľvek, treba myslieť na najbežnejšie úrazy a ochorenia. V prípade domácich nehôd môže ísť či už v interiéri alebo v exteriéri o odreniny, rezné rany, uštipnutie, bodnutie hmyzom, kliešťa, úraz hlavy, otvorenú zlomeninu, či popáleniny,“ vysvetľuje lekárka MUDr. Svetlana Šefčíková.

Príčiny môžu byť rôzne. Zo štatistiky Národného centra zdravotníckych informácií vyplýva, že pády predstavujú najčastejšiu príčinu hospitalizácie spôsobenej úrazom. V roku 2018 tvorili takmer 60% zo všetkých hospitalizácií zapríčinených úrazmi. Obzvlášť v tomto období predvídajte zvýšené riziko poranení pri varení, pošmyknutí na mokrej dlážke, manipulácii s ostrými predmetmi, ohňom, manipuláciou s elektrickými spotrebičmi a zásuvkami, práci v záhrade, na rebríku, či strome.

„V rámci ochorení môžeme pri príprave počítať s teplotami, bolesťou brucha, hlavy, uší, hrdla, kĺbov, nádchou, pľúcami. Prihliadať treba i na konkrétne skúsenosti v oblasti chorôb jednotlivých členov domácnosti. Mnoho žien máva problémy napríklad s prechladnutím močového mechúra. Po ruke by malo byť všetko, čo má okamžitý účinok, od čajov po tabletky,“ dopĺňa lekárka Šefčíková.

Pripraviť sa, pozor....

Úrazy a ochorenia

Dôležitá je v prvom rade prevencia, príprava na zvládnutie prípadných prekvapení a nastavenie našej psychiky - vedieť rozpoznať čo zvládneme sami a kedy je už nutné kontaktovať lekára. Základom pri ochoreniach sú vhodná strava, vitamíny, bylinné zmesi a liečivá uľavujúce od nepríjemných prejavov ochorenia (horúčka, bolesť, upchatý nos či zvracanie). Základom pri úrazoch je nepodliehať panike, vhodná dezinfekcia a vybavená lekárnička. 

Lekárničku si zvyčajne zaobstarávate raz do roka, či polroka a keďže dnes je na výber veľa druhov dezinfekčných roztokov, vyberajte pozorne a prihliadajte na ich kvalitu. 

Ako teda vyberať? Tu je zopár tipov ako na to:

  • Dezinfekcia by nemala štípať a obsahovať alkohol – to je dôležité najmä pri deťoch, starých ľuďoch, veľmi citlivých osobách či chúlostivých častiach tela a obzvlášť pri niektorých typoch zranení. 
  • Uprednostnenie dezinfekcie s obsahom jódu je vítané - jód zničí väčšinu baktérií, vírusov a plesní v rane, takže pôsobí proti potenciálnej infekcii a ďalším možným zdravotným komplikáciám.
  • Ideálne ak je určená na pokožku i sliznice.
  • Sfarbenie dezinfekcie – nájdete transparentné či sfarbené. Ak je dezinfekčný roztok prírodne žltohnedý, neľakajte sa, znamená to, že obsahuje jód a vidíte presne akú plochu ste dezinfikovali. Nezašpiní vašu pokožku, nechty alebo vlasy aj keď je miesto aplikácie viditeľné, roztok je vodou zmývateľný, mydlo sa pri aplikácii na ruky napokon „sfarbí do biela“.

Sami sebe lekárom

Domáca musí byť rozšírenejšia ako autolekárnička. Udržovať ju treba na bezpečnom mieste, mimo dosahu detí, no zároveň o nej informovať všetkých členov domácnosti. Pravidelne kontrolujte exspiráciu.

Pri príprave obsahu svojej lekárničky by ste okrem dôležitých kontaktov rýchlej pomoci nemali zabúdať napríklad na:

  • dezinfekčný roztok Betadine (pred použitím si pozorne prečítajte písomnú informáciu pre používateľa, Betadine® obsahuje jódovaný povidón, o správnom použití lieku a prípadných nežiaducich účinkoch sa poraďte s lekárom); sterilnú gázu a obväz; gumový škrtiaci obväz; trojrohú šatku; náplaste; prúžky na stiahnutie rany; resuscitačné rúško; gumové jednorazové rukavice; nehrdzavejúce nožnice; digitálny teplomer v puzdre; pinzetu; gél na popáleniny; termoizolačnú fóliu; roztok na očný výplach; osobné lieky; lieky proti bolesti; chladiace vrecúško; rúško; zoznam obsahu lekárničky s dátumami exspirácie prípravkov.

Tipy na ošetrenia

Ako ošetriť zlomeninu

  • V prípade otvorenej zlomeniny ošetríme okolie rany dezinfekčným prípravkom a sterilne prekryjeme, pretože postihnutý je ohrozený vstupom infekcie! 
  • Znehybníme končatinu v tejto polohe nad i pod zlomeninou, v prípade otvorenej zlomeniny s končatinou nehýbeme.
  • Ak zlomenina nie je otvorená, chladíme ju nepriamo cez látku.
  • Privoláme záchrannú službu alebo dopravíme zraneného k lekárovi na chirurgické ošetrenie. 

Ako ošetriť popáleniny

  • Zamedzíme ďalšiemu pôsobeniu tepla. Prípadné príškvarky (časti odevu) neodtrhávame! 
  • Popálené miesta chladíme najlepšie tečúcou vodou. Pozor ale na podchladenie! 
  • Popáleniny vyššieho stupňa je možné sterilne prekryť a vydezinfikovať.
  • V prípade rozsiahlejších popálenín voláme záchrannú službu. 

Upozornenie: Ochorenie COVID-19 konzultujte so svojím lekárom.

Začni písať komentár...

Odošli