pr_clanok
7. sep 2023
7048 

Ako zvládnuť jesenný kolotoč detských ochorení?

Letné prázdniny to už majú zrátané a pre deti aj ich rodičov začína kolotoč škôlkarských i školáckych radostí aj povinností. Návrat do kolektívov však okrem stretnutí s kamarátmi prináša aj nárast chorobnosti u detí a preplnené čakárne v pediatrických ambulanciách. Ako toto obdobie zvládnuť čo najlepšie a ako si vieme pomôcť aj sami?

Pomerne často sa stáva, že v snahe vyhnúť sa dlhšej absencii v škôlke či škole sa rodičia vyberú so svojou ratolesťou k pediatrovi hneď pri prvých náznakoch ochorenia. Uvažovanie v duchu – „čím skôr nasadí lekár liečbu, tým skôr bude dieťa zdravé a tým menej bude chýbať“ – však nie úplne funguje. „Na vyšetrenie treba prísť aspoň po dvoch až troch dňoch teplôt, výrazného zahlienenia, kašľa, keď sú príznaky ochorenia rozvinuté a je možné podľa nich rozhodnúť o správnej liečbe. Aj často používaný test CRP, na základe ktorého vieme odlíšiť vírusovú infekciu od bakteriálnej a tým aj určiť potrebu antibiotickej liečby, je ideálne urobiť až po 24 hodinách od  rozvinutia choroby,“ vysvetľuje detský lekár Martin MatejkaSamozrejme, existujú výnimky, kedy netreba čakať s návštevou lekára a to napríklad ak ide o novorodencov či kojencov s vysokými teplotami, ktoré trpia hnačkami alebo vracajú a nemajú dostatočný prísun tekutín. 

Žiadna panika

Aspoň hodina denne na čerstvom vzduchu, vyvážená strava bohatá na vitamíny, dostatok odpočinku a spánku a zároveň dostatok pohybu  - to sú základné pravidlá na posilňovanie imunity, ktoré pozná snáď každý rodič. Napriek ich príkladnému dodržiavaniu príde väčšina detí počas jesenných mesiacov skôr či neskôr  domov s príznakmi prechladnutia, bolesťou v hrdle, kašľom či zvýšenými teplotami. To však nie je dôvod na paniku. „Väčšinu detských chorôb spôsobujú vírusy a sú dobre zvládnuteľné aj doma voľnopredajnými liekmi. Obrovské množstvo informácií je dostupných aj na stránkach ambulancií a veľmi dobre vedia poradiť aj farmaceuti v lekárňach,“ objasňuje pediater Matejka. Základom je odpočinok v domácom prostredí a dostatok tekutín. Na bolesti ako aj na zníženie horúčky pri chrípke či nachladnutí môžeme nasadiť aj voľno predajné lieky, najmä v prípadoch, ak telesná teplota presiahne 38,5 stupňov alebo ak horúčka pretrváva dlhšie a vidíme, že dieťatko ju zle znáša a spôsobuje mu výrazný diskomfort. Ak horúčka po podaní lieku klesne, neznamená to hneď, že „už sme za vodou“ a s podávaním lieku môžeme prestať. „Vo väčšine prípadov jednorazové podanie antipyretík nemusí postačovať. Vhodné je zvoliť si režim podávania tak, aby sme udržali teplotu pod 38,5 stupňa,“ hovorí pediater. 

PARALEN®  ponúka riešenie

Vhodný liek zvoľte podľa veku a kilogramov vašej ratolesti. PARALEN® 125 sú tablety určené pre deti od troch rokov a deviatich kilogramov, PARALEN® 100 sú čapíky vhodné pre deti od siedmich kilogramov a PARALEN® SUS je sirup pre deti od troch mesiacov a s minimálnou telesnou hmotnosťou päť kilogramov. Ak si na základe veku a kilogramov vášho dieťatka môžete vybrať z viacerých možností, rozhodnite sa podľa jeho zdravotného stavu – napríklad ak má hnačku, nie je vhodné podávať čapíky. Naopak, ak dieťa vracia, môžete siahnuť práve po nich.


PARALEN® 100 je liek na použitie do konečníka. PARALEN® 125, PARALEN® SUS sú lieky na vnútorné použitie. Obsahujú paracetamol. Pozorne si prečítajte písomnú informáciu pre používateľa a poraďte sa s lekárom alebo s lekárnikom.

MAT-SK-2300231-1.0-08/2023

Zdroj fotografií: Unsplash

Veru, mojim detom nastastie zatial nic zavazne nebolo, vacsinou sme sa obisli bez navstevy lekara a ak sme aj nejaku liecbu mali, bola velmi symptomaticka (na soplik, kaslik, bolest ucha a teplotu nieco). Deti maju silnu imunitu a poradia si (zial, su aj vynimky). Preto je dobre, ked relativne bezproblemove deticky nezatazuju pohotovost ci pediatra a ten sa moze zamerat na zavazne stavy

7. sep 2023

Začni písať komentár...

Odošli