pr_clanok
14. jan 2020
2358 

Atopický ekzém u dojčiat a detí: zatočte s ním v 3 krokoch

Aké sú príčiny atopického ekzému? Ako predísť akútnej fáze ochorenia a čím zmierniť jeho priebeh?

Atopická dermatitída (častejšie nazývaná atopický ekzém) je kožné ochorenie, ktoré dokáže potrápiť pacientov všetkých vekových kategórií. Najväčšiu frustráciu však prežívajú rodičia: bezmocne sa prizerajú, ako si ich ratolesti škriabu podráždenú a suchú  pokožku, budia sa zo spania a podobne. To často vyústi do partnerských hádok a vzájomného obviňovania sa. Viete, o čom hovoríme? Zistite viac o špecifikách detskej pokožky a priebehu ekzému a aplikujte prípravky, ktoré vašim deťom poskytnú žiadanú úľavu – okamžite aj v dlhodobom horizonte. 

Príčiny a príznaky ekzému u dojčiat a detí

Vedeli ste, že detská pokožka je iba z jednej pätiny tak silná ako pokožka dospelých? Niet divu, že citlivejšie reaguje na chemické, fyzikálne a mikrobiálne vplyvy, UV žiarenie a dehydratáciu. Štruktúra pokožky sa vyvíja až do 6. roku života. Atopický ekzém postihuje každé piate až desiate dieťa. V tretine týchto prípadov ochorenie ešte počas detstva samo vymizne, u ostatných však môžete pretrvávať až do dospelosti. Atopický ekzém je možné považovať za dedičné ochorenie. Ďalším rizikovým faktorom je aj miesto, kde žijeme: mestské znečistené oblasti alebo chladnejšie podnebie zvyšujú náchylnosť na ochorenie. 

Ochorenie má dve odlišné fázy: 

1. akútna fáza, kedy pokožka vzplanie

2. obdobie medzi vzplanutiami, kedy je pokožka pokojnejšia

Čo sa týka dojčiat, príznaky sa zvyčajne objavia po odstavení dieťatka od materského mlieka: z ničoho nič sa objaví vyrážka, pokožka je zapálená a svrbí. Vo fázach akútneho vzplanutia môže dokonca z infikovanej pokožky vytekať tekutina. Najbežnejším prejavom je výsyp na tvári (najmä na lícach), vo vlasovej pokožke, na kolenách a lakťoch. Len veľmi výnimočne sa u dojčiat atopická pokožka vyskytuje v oblasti zakrytej plienkami. 

Deti, u ktorých sa ochorenie prejaví medzi 2.rokom života a pubertou, zvyčajne začnú mať vyrážky v záhyboch na lakťoch, kolenách, krku, zápästiach, členkoch a/alebo v záhyboch medzi zadkom a stehnami. Na pokožke sa vytvoria menšie „hrbole“, pokožka silnie a hrubne.  

Ako ošetrovať atopickú pokožku u najmenších

Keďže neexistuje žiadny známy liek na atopickú dermatitídu, hlavným cieľom každodennej starostlivosti o atopickú pokožku je predĺžiť neakútnu fázu. Počas vzplanutia sa kladie dôraz na čo najrýchlejšie upokojenie pokožky. 

1) Používajte šetrné prípravky na umývanie a obmedzte dobu kúpania. 

Zásadité mydlá sú pre pokožku agresívne a vysušujú ju. Horúca voda a dlhé kúpele zmývajú z pokožky lipidy. Skráťte čas a používajte teplú, nie horúcu vodu

2) Dbajte na slnečnú ochranu. 

Detská pokožka potrebuje špeciálnu ochranu pred škodlivými UV lúčmi. Dojčatá by vôbec nemali byť vystavované slnečnému žiareniu. Deti by sa mali vyhýbať slnku medzi 10. a 16. hodinou. Samozrejmosťou je používanie prípravkov na opaľovanie s vysokým ochranným faktorom.

3) Používajte špeciálnu kozmetiku na citlivú pokožku. 

Pravidelná hydratácia výrobkami s preukázanou kožnou znášanlivosťou pomôžu udržať pokožku hydratovanú a zdravú. Ošetrujúce výrobky by ste mali používať na cielené ošetrovanie konkrétnych problémov a ochorení. Napríklad prípravky Eucerin AtopiControl je možné použiť aj na ošetrovanie atopického ekzému. 

Vyskúšajte Eucerin Acute krém a Sprej proti svrbeniu

 Väčšina výrobkov z tohto radu (vhodné pre dospelých, deti a dojčatá od troch mesiacov) obsahuje jedinečný komplex aktívnych zložiek s upokojujúcim licochalconom A a ceramidmi posilňujúcimi kožnú bariéru. Okrem výrobkov určených na základnú starostlivosť, ktoré zmierňujú vysušovanie, začervenanie a svrbenie - sprchový olej, ľahká telová emulzia, telové mlieko, krém na ruky, pleťový krém a univerzálny krém − poskytuje rad aj dvoch nenahraditeľných pomocníkov: 

 • Eucerin AtopiControl Acute krém  bol vyvinutý špeciálne na poskytnutie úľavy pokožke v akútnej fáze vzplanutia – upokojuje začervenanie a svrbenie a znižuje potrebu škrabania sa. 

• Eucerin AtopiControl Sprej proti svrbeniu pokožku okamžite ochladzuje, zmierňuje svrbenie už počas 60 sekúnd a poskytuje úľavu až na šesť hodín. Je možné ho používať v období medzi vzplanutiami, kedy pokožka svrbí alebo v akútnej fáze atopickej dermatitídy. Zároveň je vhodná aj na svrbiacu pokožku u pacientov, ktorí trpia psoriázou, xerózou alebo cukrovkou. 

Aké sú vaše skúsenosti s atopickým ekzémom u detí? Vyskúšali ste už rad Eucerin AtopiControl? Dajte nám vedieť v diskusii pod článkom! 

Sym ma 13r.Od malicka ma atopicky ekzem.Pouzívali sme masticku od doktorky,ale tie su kortikoidne a zaberaju iba na chvilku.Teraz pouziva Bioderma krem na telo a tvar.Radi by sme vyskusali aj Eicerin AtopiControl.

14. jan 2020

@anjelikdianka a co vam teda skutočne pomaha?

17. jan 2020

Locoid mast použivame,ale už chcem niečo ine vyskúšat.Lebo aj tato mast pomože na par dni a potom opat ma syn celý tvar,najme okolo oči suche,červene...Už sme skušali aj Biodermu,Imonoglukan krem,Bephanten na ekzem....Su obdobia ked ma pokožku peknu bez ekzemu ale v poslednom čase to ma skoro stale.

17. jan 2020

@anjelikdianka Najpodstatnejšie je liečba ce
lkova-dieta, hľadať príčinu a až tak lokálnej prípravky. Aj my sme tým prešli...a keď sme zistili príčinu, lokálne prípravky takmer nepotrebujeme.😊

17. jan 2020

@gloriag a kde ste na to prisli.. Ako... Napriklad strava robi veľmi vela

17. jan 2020

Aj moj syncek bude mat pravdepodobne atopicky ekzem. Po telicku sa mu tvoria take suche miesta a tie ho potom neskutocne svrbia. Od imunologicky ma momentalne Rupafin ale to nie je cesta. Sice sa nachadzame este len na zaciatku, ale budem patrat po pricine lebo takto to nejde ☹ pred 5mes.mal šarlach a potom to zacalo. Prosim ak mate nejake rady napiste mi. Na nete je toho strasne vela ale ja by som uprednostnila skusenosti z praxe. Dakujem.

17. jan 2020

Naša prvá dcérka (4r.)mavala od 1 roku v zime suché cervene fľaky ktoré ju svrbeli, boli sme aj u kožnej, ale ani namiešaný krém z lekárne jej nejak výrazne nepomohol, potom mi kamoška poradila krém mixa atopiance a od vtedy ma pokoj, teraz sa vyhodil malý fliacik aj mladšej dcérke, hneď som jej to natrela s mixou a na druhy deň ho tam už nemala, za nás topka

17. jan 2020

Môj syn ma atopicky exzem, rovnako ako mal aj starší. Pomáha ovseny kupel a natieranie mandlovym olejom. Za tie roky boja s AE sa mi neosvedčil žiadny krem, a to som vyskusala naozaj všetko možné, o lacných po tie najdrahšie. Je pravda, že chémiu som neskúšala, tak neviem posúdiť, či iné ako prírodné krémy zaberajú.

17. jan 2020

@alex188 na alergologii nám zistili alergiu na vaječný bielok a jeho vylúčením zo stravy sa postupne začalo telo čistiť a tým aj koža...

17. jan 2020

Nam tiez nic nepomahalo, atopicky mala od 2. mesiaca zivota. Az sme sa nahodou dozvedeli, ze jednej mame dieta tiez trpi AE a vsimlli si, ze to zacina pocas vykurovacej sezony. Mne tuklo, ze aj nasej to vtedy zacina, tak sme kupili zvlhcovac vzduchu a chvala Bohu uz ho nemame. Masticky nam nezaberali ziadne. Mozno tato rada niekomu pomoze. Su tri typy AE. My sme mali prave ten, co utocil cez suchu sliznicu. Tiez som si myslela, ze to bude potravinami co som jedla, lebo mala bola kojena ked ho dostala

17. jan 2020

@maja2233 castokrat sa pricina ani nezisti.ja som u vsetkych troch deti s atopik.ekzemom vyskusala mnoho pripravkov, rozne oleje,biodermu,konopnu mast, az raz som dala na radu lekarnicky a kupila som Avene Xeracalm A.D. Je super! Po par natretiach ekzem nebol. Este sa to detom obcas sezonne vracia,ale vzdy staci postihnute miesta parkrat premastit.na zaciatku v akutnej fazi sme aplikovali aj kotikoid( myslim,ze to bol locoid) ten velmi dobre zaliecil a ulavil od svrbenia.a nemusite sa bat vedlajsich ucinkov,koncetracia daneho kortikoidu je velmi nizka a je to lokalna mast,kt.sa systemovo nevstrebava

17. jan 2020

Protopic

17. jan 2020

@jkrausova dakujem 🙂

17. jan 2020

Tak moja mensia ma atopiu od 6mesiaca kedy vzplanula,skusali sme vsetky druhy kremov , a zistila som ze slova pediatricky su pravda ,kazdemu sadne iny krem. Nam eucerin vobec nesedel.☹ ani jeden typ.... Ani ine znacky pisuce ze su na atopiu po roku sme uz len na znacke laroche posay iba ta nam sadla ☹ a najme upravou stravy sme sa dostali do stavu rok bez vzplanutia 👍

18. jan 2020

Pokial viem eucerin nepomohol este nikomu!! Ani nám. Je to len dalsi dost drahy reklamný kremik. Radsej skuste nieco ine. Skusat treba, lebo ako tu uz bolo podotknute, kazdemu sedi nieco ine. A strava je hlavny dovod ekzemu! Postupne zistite, ze mozno aj obycajny zeler v polievke bam ho sposobuje 🙂 treba skúmať, zisťovať, sledovat

18. jan 2020

U nás zaberá zo všetkého najviac kozmetika značky A-derma... A to ma dcéra od dvoch mesiacov atopicky ekzém

19. jan 2020

Eucerin som mala vzorecku, pomohla🙂

25. jan 2020

Začni písať komentár...

Odošli