pr_clanok
15. dec 2020
1624 

Darčeky pre dievčatá a pre chlapcov – je medzi nimi rozdiel? A čo vybrať?

Irituje vás rozdelenie na chlapčenské a dievčenské hračky, alebo, naopak, je detská izba vášho chlapca plná autíčok a vaše dievčatko túži len po bábikách? Oba tábory majú svoju časť pravdy. Aký je názor odborníkov a ako vybrať vhodný darček pre chlapca či pre dievčatko?

Určite ste sa stretli so zaužívaným označovaním modrej farby ako chlapčenskej a ružovej ako dievčenskej. Rovnako stereotypné býva delenie hračiek pre chlapcov a pre dievčatá. Kým ako dievčenské hračky sa najčastejšie označujú bábiky, kočiariky či kuchynky, chlapcom zvyčajne „priraďujeme“ autíčka, vláčiky či akčnejšie hračky. V súčasnosti sa však čoraz častejšie stretávame s názorom, že hračky samy o sebe sú rodovo neutrálne a pri ich výbere by sme sa nemali nechať obmedzovať tým, či sú označované ako chlapčenské alebo dievčenské. 

Súhlasí s tým aj detská psychologička a psychoterapeutka PhDr. Eva Reichelová, CSc.: „Hračky, ktoré deti vyhľadávajú, napĺňajú ich potreby. Delenie na dievčenské a chlapčenské nemá zmysel. Hra s bábikou napríklad v deťoch napĺňa potrebu starostlivosti o niekoho. Dievčatá majú svoje bábiky, o ktoré sa starajú, hladkajú, ukladajú ich spať. Túto potrebu majú rovnako aj chlapci, často však tieto pocity prenášajú do hry s inými hračkami, ktoré majú k dispozícii. V ich hre sa napríklad namiesto bábätka-bábiky starajú o autíčko.“ 

Autíčka alebo bábiky?

Delenie na dievčenské alebo chlapčenské hračky však nie je len marketingovým ťahom predajcov hračiek. Niekoľko výskumov naznačuje, že výber hračiek majú na svedomí aj hormóny a genetika – deti s vyššou hladinou testosterónu zaujmú viac hračky, ktoré majú kolesá. Rovnako sa to prejavilo aj pri spôsobe, akým sa s hračkami hrajú – pri vyššej hladine testosterónu bola hra „akčnejšia“, a to aj v prípade, že šlo napríklad o hru s bábikou. 

K rozdeleniu na chlapčenské a dievčenské hračky dokonca prirodzene inklinovali aj zvieratá! Štúdie na samičkách a samčekoch opíc ukázali, že samičky intuitívne siahali po bábikách, kým samci po autíčkach. Neutrálne hračky ako plyšové zvieratká či knihy zaujali obe pohlavia približne rovnako. 

No a napokon, autíčka a bábiky sú častou prirodzenou voľbou aj samotných detí. Koľko detí si vo svojich listoch Ježiškovi želalo práve typické chlapčenské či dievčenské hračky? Tento názor môže byť, samozrejme, ovplyvnený prostredím a výchovou, no keď sa vrátime ku slovám psychologičky, v konečnom dôsledku môžu aj pri hre s autíčkami deti naplniť svoje potreby blízkosti a starostlivosti, a naopak, aj hra s bábikou môže byť akčná. 

Dôležité je hľadieť na potreby a priania samotných detí. Žiadna hračka sama o sebe nie je nevhodná či zlá. Pokojne svojmu dievčatku kúpte vláčikovú dráhu a rovnako vhodný je domček pre bábiky pre chlapcov. Dôležitejšie ako pohlavie sú záujmy dieťaťa a jeho vek. Ak je hračka vnímavá, vydrží dlho, je kvalitná a dieťa sa vďaka hre s ňou niečo naučí, zdokonalí sa alebo si niečo osvojí, je to veľkou výhodou. 

Obľúbené darčeky pre chlapcov i pre dievčatá

Hračkárstvo TOYETO hračky na chlapčenské a dievčenské striktne nedelí, v ponuke na webe www.toyeto.sk si však môžete zvoliť odporúčanie na darčeky pre chlapcov i dievčatá – vychádzajú z toho, ktoré darčeky majú zvyčajne väčší úspech u chlapcov a ktoré u dievčat. Väčšina zákazníkov totiž prichádza do predajní (alebo kontaktujú zákaznícke centrum) s otázkou na odporúčanie darčeka pre chlapca alebo pre dievčatko.

Ktoré darčeky sú teda obľúbené u chlapcov? Patria tam predovšetkým vláčikové dráhy a autíčka či žeriavy, ale aj konštrukčné sety, guličkové dráhy či Mončičáci. Obľúbené sú aj plyšové hračky či figúrky dinosaurov, ale aj magnetické stavebnice či hračky spojené s prípravou jedla

U dievčat sú úspešné toľko spomínané bábiky, ale aj plyšové hračky, stavebnice či interaktívne knihy. Rovnako ich potešia hračky do detskej kuchynky, magnetické skladačky či zvieratká. Mimoriadne obľúbená je kolekcia Gorjuss od značky Santoro, ktorá poteší najmä staršie dievčatá. Motívy kreslených dievčatiek Gorjuss nájdu na písacích potrebách, kabelkách či diároch

v detom treba podporovat to čo je prirodzené,pekné a duševnému zdraviu prospešné aby sme nieco nepokazili https://slovenskydohovorzarodinu.sk/zlomena-mat...

17. dec 2020

Začni písať komentár...

Odošli