pr_clanok
7. jún 2023
158 

Detský písací stôl – čo potrebujete vedieť pred kúpou?

Ak pracujete za stolom, určite viete, aké dôležité je správne upravené pracovisko pre vašu pohodu. Hovoríme najmä o ergonómii. S písacími stolmi pre dospelých väčšinou nebývajú žiadne problémy – akonáhle raz zariadite všetko tak, aby bolo miesto pohodlné a ergonomické, môžete ho využívať aj niekoľko rokov. Túto problematiku však musíme riešiť, keď premýšľame o deťoch. Deti rastú a ich potreby sa z roka na rok menia. Preto je detský písací stôl veľmi dôležitým prvkom vybavenia detskej izby.

Kedy začať hľadať písací stôl pre dieťa?

Najobľúbenejšie miesto na hranie pre batoľa je zvyčajne podlaha, ale ako dieťa rastie, stále častejšie si začína všímať aj ostatný nábytok a skúmať, čo sa v ňom nachádza. Kedy je ten správny čas začať ohliadať sa po detskom písacom stole? Pre niekoho je ten správny čas nástup dieťaťa do školy, niektoré deti potrebujú svoj kútik o niečo skôr, keď si začnú rozvíjať manuálne zručnosti. Pre začiatok väčšinou stačí malý stolík a stolička prispôsobená výške dieťaťa. Neskôr, keď sa dieťaťu začne nové dobrodružstvo formou školy, stojí za to popremýšľať nad tým, ako správne pripraviť detskú izbu. Ak neviete, aký písací stôl pre dieťa vybrať a kde začať hľadať, odporúčame vám stránku: https://www.stolicky24.sk/stoly-pre-deti-7/244/c, kde určite nájdete svojho favorita.

Prvý písací stôl dieťaťa – aký by mal byť?

Správne držanie tela pri sedení má obrovský vplyv na zdravie chrbtice, najmä u detí, ktoré rastú. Teoreticky to pozná každý z nás, ako si spomíname na školské roky? Pamätáme si, ako sme sedeli pri stole s vystretým chrbtom, alebo sme niektorí robili domáce úlohy na podlahe? Tak či onak, stojí za to dbať na to, aby miesto na štúdium bolo ergonomické už od začiatku. Detské písacie stoly s nastaviteľnou výškou sú skvelým riešením – môžete si byť istí, že keď dieťa výrazne vyrastie, nebudete musieť vymieňať nábytok. Okrem toho nezabudnite na dostatočné osvetlenie a miesto na odkladanie kníh a školských potrieb.

Dobrý nápad je zapojiť vaše dieťa do hľadania dizajnových prvkov určených do miestnosti na štúdium. Bude to totiž práve dieťa, ktoré tam bude často tráviť dlhé hodiny, robiť domáce úlohy, opakovať si učivo na test, ako aj hľadať vášeň a byť kreatívne.

Na čo si dať pozor pri výbere písacieho stola pre študenta?

Ergonómia - toto stovo poznáme všetci no niekedy nám hovorí málo. Ako by to teda malo správne vyzerať? Dieťa sediace za písacím stolom by malo mať stolovú dosku vo výške bránice. Pri výške 150 cm to bude cca 65 cm. Ak sa rozhodnete pre kúpu výškovo nastaviteľného detského písacieho stola, nezabudnite každých pár mesiacov kontrolovať držanie tela dieťaťa. Stolička https://www.stolicky24.sk/detske-stolicky-/141/c by mala zodpovedať rozmerom stola, tak aby tvorili vhodný komplet pre pohodlnú výučbu.

Učebné pomôcky na dosah je krokom k lepšej koncentrácii. Dieťa by malo mať pri učení ľahký prístup ku knihám a zošitom, aby ho nerozptyľovali napríklad hračky, keď dokončí úlohy z jedného predmetu a začne sa pripravovať na druhý. Mnohé písacie stoly majú vstavané skrine a zásuvky, ktoré vám pomôžu pri usporiadaní študijných pomôcok. Dobrým nápadom je aj priestranná komoda, ak je na ňu miesto.

Umiestnenie písacieho stola je tiež prvkom, ktorému sa pred kúpou oplatí venovať pozornosť. Tu je kľúčové denné svetlo – písací stôl by mal byť otočený k oknu alebo bokom tak, aby si dieťa pri písaní nezakrývalo stránku.

Počítačový stôl

Skôr či neskôr sa v detskej izbe objaví počítač – podľa toho, či si vyberiete notebook alebo monitor s centrálnou jednotkou, by ste si mali miesto pre nové vybavenie poriadne pripraviť. Pohodlie a bezpečnosť sú kľúčovými otázkami. A základom správneho držania tela pri surfovaní na webe je dobre zvolený stôl. Okrem toho sa oplatí vopred premýšľať o mieste pre napájacie káble alebo tlačiareň, aby bolo používanie zariadenia jednoduché a pohodlné.

Dúfame, že vám naše tipy pomôžu pri výbere dokonalého písacieho stola pre vaše dieťa.

Článok vznikol v spolupráci so https://www.stolicky24.sk/, kde nájdete kvalitné kreslá
 a písacie stoly pre deti a tínedžerov.

Začni písať komentár...

Odošli